Πώς να σταματήσετε το Safari από την εκκίνηση εφαρμογών σε iPhone και iPad

Το Safari για iPhone και iPad θα ανοίξει αυτόματα πολλούς συνδέσμους ιστού σε εφαρμογές. Για παράδειγμα, εάν πατήσετε έναν σύνδεσμο LinkedIn, Reddit ή YouTube σε μια ιστοσελίδα, θα μεταφερθείτε στη σχετική εφαρμογή. Δείτε πώς να μείνετε στο Safari.

Επιλογή 1: Απεγκαταστήστε την εφαρμογή

Να γιατί το Safari το κάνει αυτό: Οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να επιλέξουν να καταχωρήσουν τις εφαρμογές τους με διευθύνσεις URL. Για παράδειγμα, εάν εγκαταστήσετε την εφαρμογή LinkedIn, θα εγγραφεί μόνη της στις διευθύνσεις linkedin.com. Κάθε φορά που πατάτε έναν σύνδεσμο linkedin.com στο Safari με εγκατεστημένο το LinkedIn, το Safari θα σας μεταφέρει στην εφαρμογή LinkedIn. Η Apple δεν προσφέρει τρόπο απενεργοποίησης για μεμονωμένες εφαρμογές.

Εάν πραγματικά δεν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή μιας υπηρεσίας και προτιμάτε τον ιστότοπό της, μπορείτε να απεγκαταστήσετε την εφαρμογή από το iPhone ή το iPad σας. Το Safari δεν θα ανοίξει την εφαρμογή εάν δεν είναι εγκατεστημένη.

  Γιατί οι εφαρμογές iPhone ζητούν "Συσκευές στο τοπικό σας δίκτυο"

Επιλογή 2: Πατήστε παρατεταμένα σε έναν σύνδεσμο

Για να αποφύγετε το άνοιγμα μιας εφαρμογής όταν ανοίγετε έναν μεμονωμένο σύνδεσμο, μπορείτε να την πατήσετε παρατεταμένα στο Safari. Θα εμφανιστεί μια προεπισκόπηση της ιστοσελίδας. Πατήστε “Άνοιγμα” για να ανοίξετε τον σύνδεσμο στο Safari στην τρέχουσα καρτέλα ή “Άνοιγμα σε νέα καρτέλα” για να ανοίξετε τον σύνδεσμο στο Safari σε μια καρτέλα φόντου.

Αυτό θα παρακάμψει το άνοιγμα του συνδέσμου στη συσχετισμένη εφαρμογή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το μενού περιβάλλοντος κάθε φορά. Εάν βρίσκεστε να το κάνετε αυτό συνεχώς, η απεγκατάσταση της εφαρμογής της υπηρεσίας μπορεί να σας εξοικονομήσει λίγο χρόνο.

Επιλογή 3: Χρησιμοποιήστε το Safari σε λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης

Στη λειτουργία Ιδιωτικής περιήγησης, η συμπεριφορά του Safari αλλάζει για να προστατεύσει το απόρρητό σας. Το Safari δεν θα ανοίξει ποτέ έναν σύνδεσμο ιδιωτικής περιήγησης στη συσχετισμένη εφαρμογή του προτού σας ρωτήσει πρώτα. Αυτό βοηθά στην προστασία του απορρήτου σας—εξάλλου, μπορεί να έχετε συνδεθεί στην εφαρμογή και μπορεί να αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες.

Όταν βρίσκεστε σε λειτουργία Ιδιωτικής περιήγησης, θα λάβετε ένα μήνυμα “Άνοιγμα σε [App];” ρωτήστε αφού πατήσετε έναν σύνδεσμο εάν αυτός ο σύνδεσμος θα άνοιγε κανονικά σε μια εφαρμογή. Πατήστε “Ακύρωση” και το Safari θα ανοίξει τον σύνδεσμο σε μια κανονική καρτέλα Ιδιωτική περιήγηση.

  Πώς να αντιστοιχίσετε ξανά τα πλήκτρα τροποποίησης στο iPad

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα αυτό το επιπλέον βήμα μετά την ενεργοποίηση της λειτουργίας Ιδιωτικής περιήγησης—πρέπει να πατήσετε «Ακύρωση» αντί να ανοίξετε απλώς τη σύνδεση.

Επιλογή 4: Κλείδωμα Safari με καθοδηγούμενη πρόσβαση

Η λειτουργία καθοδηγούμενης πρόσβασης είναι μια λειτουργία στο iPhone ή το iPad που σας επιτρέπει να “κλειδώσετε” το iPhone σας σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Για παράδειγμα, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε εάν θέλετε ένα παιδί να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη εφαρμογή στη συσκευή σας (όπως ένα παιχνίδι ή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο) χωρίς να έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε άλλο (όπως το email σας ή τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.)

Αυτή η δυνατότητα μπορεί επίσης να σταματήσει το άνοιγμα εφαρμογών του Safari: Με ενεργοποιημένη την καθοδηγούμενη πρόσβαση, δεν μπορείτε να αποχωρήσετε από το Safari έως ότου απενεργοποιήσετε τη λειτουργία καθοδηγούμενης πρόσβασης. Το Safari δεν θα προσπαθήσει καν να ανοίξει συνδέσμους σε άλλες εφαρμογές.

Για να ρυθμίσετε τη λειτουργία καθοδηγούμενης πρόσβασης, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Καθοδηγούμενη πρόσβαση. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο αναζήτησης για να αναζητήσετε τη σελίδα Καθοδηγούμενη πρόσβαση στις ρυθμίσεις, επίσης.) Ενεργοποιήστε την “Καθοδηγούμενη πρόσβαση” εδώ.

  Πώς να ρυθμίσετε το Microsoft Teams

Στη συνέχεια, μεταβείτε στο Safari και κάντε τριπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί, όπως εξηγείται στην οθόνη ρυθμίσεων καθοδηγούμενης πρόσβασης. Πατήστε “Έναρξη” για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία καθοδηγούμενης πρόσβασης. Θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε ένα PIN την πρώτη φορά που θα το κάνετε αυτό. Θα χρειαστείτε αυτό το PIN για να αποχωρήσετε από τη λειτουργία καθοδηγούμενης πρόσβασης.

Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε και το Safari δεν θα προσφέρει το άνοιγμα εφαρμογών. Για να αποχωρήσετε από το Safari, θα πρέπει να βγείτε από τη λειτουργία καθοδηγούμενης πρόσβασης κάνοντας τριπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί ξανά και εισάγοντας το PIN σας. Μπορείτε να πατήσετε «Ρυθμίσεις κωδικού πρόσβασης» στην οθόνη Ρυθμίσεις όπου ενεργοποιήσατε την Καθοδηγούμενη πρόσβαση για να ενεργοποιήσετε άλλες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας όπως το Touch ID και το Face ID.

Καμία από αυτές τις μεθόδους δεν είναι τέλεια. Θα πρέπει είτε να απεγκαταστήσετε τη συσχετισμένη εφαρμογή είτε να κάνετε επιπλέον κλικ για να αποφύγετε το άνοιγμα των συνδέσμων της στο Safari.

Στην ιδανική περίπτωση, η Apple θα πρόσφερε μια οθόνη Ρυθμίσεις που σας επιτρέπει να ελέγχετε ποιες εφαρμογές μπορούν να αναλάβουν συνδέσμους, όπως μπορείτε να ελέγξετε άλλες λειτουργίες της εφαρμογής, όπως την πρόσβαση τοποθεσίας και τα δικαιώματα ειδοποιήσεων.