Διεύθυνση MAC – Τι είναι και πώς να βρείτε τη δική σας

Κάθε υπολογιστής και τηλέφωνο που συνδέεται στο διαδίκτυο έχει μια διεύθυνση IP. Είναι ένας όρος που κατανοούν οι περισσότεροι, αλλά η διεύθυνση MAC είναι διαφορετική και πολύ λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι. Μια διεύθυνση MAC, δηλαδή μια διεύθυνση ελέγχου πρόσβασης πολυμέσων είναι η διεύθυνση που εκχωρείται στον ελεγκτή διασύνδεσης δικτύου μιας συσκευής. Συγκεκριμένα, αυτή είναι μια διεύθυνση που έχει η θύρα Ethernet ή η κάρτα δικτύου σας. Κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο το κάνει μέσω υλικού και αυτό το υλικό, που γενικά ονομάζεται διεπαφή δικτύου, έχει μια διεύθυνση MAC.

Εκτός από τους όρους υλικού, η διεύθυνση MAC ορίζεται ως το σημείο σύνδεσης μεταξύ ενός δημόσιου και ιδιωτικού δικτύου, αλλά εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Μια διεύθυνση MAC είναι, γενικά, απίθανο να αλλάξει. Είναι συχνά κωδικοποιημένο είτε από τον κατασκευαστή της κάρτας δικτύου είτε από τον ISP σας.

Συνήθως είναι μια αλφαριθμητική τιμή 12 χαρακτήρων που εκφράζεται σε δεκαεξαδικούς αριθμούς για παράδειγμα. 00-1A-2B-3C-4D-56.

Σε τι χρησιμεύει η διεύθυνση MAC;

Μια διεύθυνση MAC προσδιορίζει το σύστημά σας σε ένα ιδιωτικό δίκτυο. Σε αντίθεση με την ιδιωτική σας διεύθυνση IP, η διεύθυνση MAC χρησιμοποιείται από τον δρομολογητή σας για τη δρομολόγηση πακέτων δεδομένων στο σύστημά σας. Ο δρομολογητής σας αναγνωρίζει τον υπολογιστή σας μέσω της διεύθυνσης MAC του όταν στέλνετε/λαμβάνετε πληροφορίες. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο δρομολογητής γνωρίζει ποιος υπολογιστής προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο Google και πού να στείλει τα εισερχόμενα δεδομένα.

  Πώς να κάνετε streaming στο γραφείο χωρίς καλώδιο

Σε γενικές γραμμές, η διεύθυνση MAC σας σχετίζεται μόνο με τον δρομολογητή σας και σπάνια, αν όχι ποτέ, με τον ISP σας. Όταν αποκτάτε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η διεύθυνση MAC σας δεν αποτελεί μέρος των πληροφοριών που αποστέλλονται με αιτήματα δεδομένων. Αναγνωρίζεται μόνο η δημόσια IP σας. Ο ρόλος της διεύθυνσης MAC σταματά στο δρομολογητή σας.

Διεύθυνση IP έναντι Διεύθυνσης MAC

Μπορεί να βρείτε ότι η έννοια της διεύθυνσης IP και της διεύθυνσης MAC επικαλύπτονται. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η διεύθυνση IP, είτε σε ιδιωτικό δίκτυο είτε στο διαδίκτυο, χρησιμεύει ως εικονική τοποθεσία για τον υπολογιστή/συσκευή σας.

Σκεφτείτε μια μεγάλη πόλη με πολλά πάρκα, καταστήματα και κτίρια. Κάθε μέρος έχει το δικό του όνομα, αλλά αυτά τα ονόματα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό που δεν θα αλλάξει ποτέ είναι οι συντεταγμένες γεωγραφικού μήκους και γεωγραφικού πλάτους τους. Σε αυτό το παράδειγμα, το όνομα ενός μέρους είναι η διεύθυνση IP, ενώ η διεύθυνση MAC είναι οι συντεταγμένες γεωγραφικού μήκους και γεωγραφικού πλάτους του ίδιου μέρους. Όταν στέλνετε ή λαμβάνετε αλληλογραφία με σαλιγκάρια, χρησιμοποιείτε το όνομα διαφόρων τοποθεσιών για να προσδιορίσετε την τοποθεσία σας στην πόλη. Ομοίως, χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση IP σας για να προσδιορίσετε τον εαυτό σας σε ένα μεγάλο δίκτυο. Ακριβώς όπως δεν χρησιμοποιείτε συντεταγμένες γεωγραφικού μήκους και γεωγραφικού πλάτους για να λάβετε την αλληλογραφία σας, δεν χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση MAC σας για να προσδιορίσετε τον εαυτό σας στο διαδίκτυο. Για αυτόν τον λόγο μια διεύθυνση MAC ονομάζεται συχνά φυσική διεύθυνση.

  40 χρόνια μετά, το «Pac-Man» εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει τις καρδιές μας

Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα, φαίνεται ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC σας. Αυτό δεν ισχύει. Η διεύθυνση MAC μπορεί να αλλάξει αλλά δεν είναι εύκολο. Το πιο σημαντικό, πρέπει να το αλλάξετε μόνοι σας είτε ρωτώντας τον ISP σας, τροποποιώντας το μέσω του λειτουργικού σας συστήματος είτε απλώς λαμβάνοντας έναν νέο προσαρμογέα δικτύου.

Βρείτε τη διεύθυνση MAC

Εάν χρειαστεί ποτέ, μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση MAC για τη συσκευή σας.

Στα Windows, ανοίξτε τη γραμμή εντολών και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή.

 ipconfig /all

Στο macOS, ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος και επιλέξτε Δίκτυο. Επιλέξτε τον προσαρμογέα δικτύου σας από τη στήλη στα αριστερά και κάντε κλικ στο κουμπί για προχωρημένους.

  Τι να παρακολουθήσετε στο HBO Max κατά την κυκλοφορία

Μεταβείτε στην καρτέλα Υλικό και θα δείτε τη διεύθυνση MAC για τον υπολογιστή σας.

Κάθε συσκευή δικτύου στο σύστημά σας θα έχει τη δική της διεύθυνση MAC, π.χ. ο προσαρμογέας Ethernet και ο προσαρμογέας ασύρματου LAN θα έχουν διαφορετικές φυσικές διευθύνσεις. Εάν εγκαταστήσετε έναν εικονικό προσαρμογέα δικτύου, θα έχει και αυτός τη δική του διεύθυνση MAC.

Βρείτε τη διεύθυνση MAC των συσκευών στο δίκτυο

Εάν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην κονσόλα διαχειριστή του δρομολογητή σας, μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση MAC των συσκευών στο δίκτυό σας. Κάθε κονσόλα είναι διαφορετική, επομένως δεν μπορούμε να σας υποδείξουμε πού πρέπει να κοιτάξετε. Ψάξτε λίγο και θα μπορείτε να βρείτε τη φυσική διεύθυνση για τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο σύστημα. Η κονσόλα μπορεί ή όχι να αναγνωρίζει συσκευές με τη διεύθυνση MAC τους. Για παράδειγμα, ένα iPhone μπορεί να εμφανίζεται με το όνομά του «Johnny Appleseed’s iPhone», αλλά άλλες συσκευές μπορεί να μην είναι.