Διασφάλιση ποιότητας έναντι ποιοτικού ελέγχου (QA vs QC): Διαφορές και ομοιότητες

Πιστεύετε ότι η Διασφάλιση Ποιότητας και ο Ποιοτικός Έλεγχος είναι παρόμοια;

Πολλοί μπερδεύονται και με τους δύο όρους και τους χρησιμοποιούν εναλλακτικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Το QA και το QC έχουν γίνει πολύ σημαντικά για την παράδοση προϊόντων υψηλής ποιότητας στους πελάτες, ειδικά για βιομηχανίες όπως η Βιοτεχνολογία, τα Φαρμακευτικά προϊόντα ή οι Ιατρικές Συσκευές. Αυτό το άρθρο θα συζητήσει λεπτομερώς τη Διασφάλιση ποιότητας έναντι του ποιοτικού ελέγχου (QA vs. QC).

Τι είναι η Διασφάλιση Ποιότητας (QA);

Η διασφάλιση ποιότητας είναι ένα μέρος του σχεδίου διαχείρισης ποιότητας ενός οργανισμού που αποτρέπει ελαττώματα, αναγνωρίζει ελαττώματα κατά την ανάπτυξη ενός προϊόντος και είναι προληπτική.

Τι είναι ο ποιοτικός έλεγχος (QC);

Ο ποιοτικός έλεγχος είναι επίσης μέρος του σχεδίου διαχείρισης ποιότητας ενός οργανισμού που εστιάζει στον εντοπισμό ελαττωμάτων. Διασφαλίζει ότι το τελικό προϊόν πληροί όλα τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας και είναι μια αντιδραστική διαδικασία και ολοκληρώνεται μετά από διασφάλιση ποιότητας.

Ομοιότητες μεταξύ QA και QC

Εκτός από τις διαφορές που μοιράζονται και οι δύο, για τις οποίες θα μιλήσουμε αναλυτικά στη συνέχεια, το QA και το QC έχουν και κάποιες ομοιότητες.

Διασφάλιση προϊόντων υψηλής ποιότητας: Η διασφάλιση ποιότητας και ο ποιοτικός έλεγχος σχετίζονται και είναι απαραίτητα για τη διαχείριση ποιότητας. Και οι δύο μοιράζονται τον ίδιο στόχο εντοπισμού και εξάλειψης ελαττωμάτων και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών παρέχοντας ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Ακολουθούν SOP: Η διασφάλιση ποιότητας και ο ποιοτικός έλεγχος ακολουθούν τυπικές πολιτικές και διαδικασίες που ορίζονται από τους οργανισμούς για τη διασφάλιση και την εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.

  Τρόπος διόρθωσης Δεν είναι δυνατή η λήψη των αρχείων ενημέρωσης κώδικα FFXIV

Μειώστε σημαντικά ζητήματα και κόστη: Εντοπίζοντας και αφαιρώντας ελαττώματα σε πρώιμο στάδιο, το κόστος επίλυσής τους αργότερα μπορεί να μειωθεί. Καθώς τα προϊόντα πλησιάζουν στο στάδιο της παράδοσής τους και αφού παραδοθούν στους πελάτες, οποιοδήποτε ελάττωμα θα κοστίσει ένα σημαντικό ποσό. Το QA και το QC στοχεύουν και τα δύο να πιάσουν και να διορθώσουν προβλήματα προτού τους δώσουν την ευκαιρία να γίνουν μεγαλύτερα.

Βελτιώστε τις διαδικασίες ανάπτυξης και δοκιμών: Και οι δύο παρέχουν ευκαιρίες στους οργανισμούς να μαθαίνουν συνεχώς και να γίνονται πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί στην παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Βοηθούν τις ομάδες να βελτιωθούν σε τομείς όπως η αναγνώριση ελαττωμάτων, η συλλογή απαιτήσεων, η εμπειρία χρήστη κ.λπ.

Βασικές διαφορές μεταξύ QA και QC

Φύση του QA και του QC

Η Διασφάλιση Ποιότητας έχει προληπτικό χαρακτήρα. Απαιτεί τη μέτρηση των διαδικασιών για τη μείωση του αριθμού των ελαττωμάτων. Στοχεύει στην αποτροπή ελαττωμάτων ή σφαλμάτων πριν εμφανιστούν κατά την κατασκευή του προϊόντος. Ταυτόχρονα, ο ποιοτικός έλεγχος είναι αντιδραστικός. Απαιτείται δοκιμή του προϊόντος πριν από την κυκλοφορία του για να διασφαλιστεί ότι πληροί όλα τα τυπικά κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας. Ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας. Το QA είναι μια προληπτική διαδικασία, ενώ το QC είναι ένα διορθωτικό μέτρο.

Προσανατολισμός QA και QC

Η διασφάλιση ποιότητας είναι προσανατολισμένη στη διαδικασία. Ωστόσο, ο ποιοτικός έλεγχος είναι προσανατολισμένος στα προϊόντα. Το QA επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός προϊόντος καλής ποιότητας και το QC επικεντρώνεται στο να καταλήξει σε ένα προϊόν εγγυημένης ποιότητας.

Δημιουργία (QA) έναντι επαλήθευσης (QC)

Η QA περιλαμβάνει δραστηριότητες για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας και τον καθορισμό προτύπων για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη διανομή, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις προϊόντων. Το QC συνίσταται στην επαλήθευση ενός προϊόντος πριν από την κυκλοφορία του στους πελάτες για να διασφαλιστεί η ικανοποίηση του πελάτη.

Ολόκληρη η ομάδα (QA) εναντίον αποκλειστικής ομάδας (QC)

  Πώς να προσαρμόσετε έναν συνδυασμό χρωμάτων στο Microsoft Office

Όλη η ομάδα είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες διασφάλισης ποιότητας. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε έναν κύκλο ζωής προϊόντος πρέπει να ακολουθούν SOP για QA. Οι δραστηριότητες QA που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα είναι η εκπαίδευση, η τεκμηρίωση και η αναθεώρηση σε όλο το εργατικό δυναμικό. Μια ειδική ομάδα δοκιμών είναι συνήθως υπεύθυνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας των SOPs ποιοτικού ελέγχου.

Πίνακας: Διασφάλιση ποιότητας έναντι ποιοτικού ελέγχου (QA vs QC)

Παράμετροι Quality Assurance (QA) Quality Control (QC) Definition Quality Assurance (QA) είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων που εκτελούνται για την επαλήθευση της ποιότητας και της ασφάλειας του προϊόντος. Ο ποιοτικός έλεγχος (QC) είναι ένα σύνολο διαδικασιών που διασφαλίζουν ότι το προϊόν πληροί όλα τα κριτήρια ποιότητας . ΣτόχοςΟ στόχος του QA είναι η βελτίωση της διαδικασίας ανάπτυξης και δοκιμής για τη μείωση του αριθμού των ελαττωμάτων. Το QC στοχεύει στον εντοπισμό ελαττωμάτων μετά την ανάπτυξή του και την επαλήθευση της ποιότητας πριν από την απελευθέρωσή τους. Πρωταρχική εστίαση Εστιάζει:
– Πρόληψη ελαττωμάτων
-Σχεδίαση
-Επαλήθευση Επικεντρώνεται σε:
– Εντοπισμός ελαττωμάτων
– Ηθοποιία
– Το ValidatingNatureQA έχει προληπτικό χαρακτήρα. Είναι ένα σύστημα πρόληψης αστοχιών. Το QC είναι αντιδραστικό στη φύση. Είναι ένα σύστημα αναγνώρισης αστοχιών. Διαδικασίες – Τεκμηρίωση SOP
– Έλεγχοι
– Αλλαγή ελέγχου
– Διαχείριση προμηθευτών
– Προσωπική προπόνηση
– Διαδικασίες έρευνας
– Λίστες ελέγχου διεργασιών – Επιθεώρηση παρτίδας
– Δειγματοληψία προϊόντων
– Δοκιμή επικύρωσης
– Δοκιμή λογισμικού
– Επιθεωρήσεις
– Διαδικασία δοκιμής
– Παραδοτέα αξιολόγηση από ομοτίμουςDurationQA χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.Το QC απαιτεί συγκριτικά μικρότερο χρόνο.Κύκλος ζωής Η διασφάλιση ποιότητας σχεδιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος. Ο ποιοτικός έλεγχος πραγματοποιείται στη φάση δοκιμής ενός προϊόντος. Το ToolQA είναι ένα εργαλείο διαχείρισης. Το QC είναι ένα λειτουργικό ή διορθωτικό εργαλείο. Υπευθυνότητα Όλοι στην ομάδα που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του προϊόντος είναι υπεύθυνοι για την QA. Συνήθως, η ομάδα δοκιμών είναι υπεύθυνη για την QC. Προσανατολισμός Η διασφάλιση ποιότητας είναι προσανατολισμένη στη διαδικασία. Ο ποιοτικός έλεγχος είναι προσανατολισμένος στα προϊόντα. Παράδειγμα Λίστα ελέγχου διαδικασίας, έλεγχοι έργων, μεθοδολογία και πρότυπες εξελίξεις, επαλήθευση, κ.λπ. Επιθεώρηση, διαδικασία δοκιμών, επικύρωση κ.λπ. Διασφάλιση ποιότητας έναντι ελέγχου ποιότητας (QA vs. QC)

  Πώς να στείλετε BNB σε ένα πορτοφόλι Metamask

Χρήση Περιπτώσεων Διασφάλισης Ποιότητας έναντι Ελέγχου Ποιότητας (QA vs QC)

Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις χρήσης διασφάλισης ποιότητας:

  • Η μεταποιητική βιομηχανία χρειάζεται δραστηριότητες διασφάλισης ποιότητας για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα δημιουργούνται χωρίς ελαττώματα. Το QA βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται πληρούν τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές.
  • Η βιομηχανία παραγωγής τροφίμων χρησιμοποιεί μηχανήματα ακτίνων Χ και άλλες τεχνικές. για την ανίχνευση οποιουδήποτε ελαττώματος στα τρόφιμα όπως φυσικές προσμείξεις. Αυτή η διαδικασία βοηθά να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα παραδίδονται χωρίς καμία μόλυνση.
  • Η φαρμακευτική βιομηχανία ακολουθεί διάφορες προσεγγίσεις διασφάλισης ποιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός φαρμάκου. Οι δραστηριότητες διασφάλισης ποιότητας σε αυτόν τον κλάδο περιλαμβάνουν την αναθεώρηση εγγράφων, την αναθεώρηση αρχείων εκπαίδευσης, την έγκριση βαθμονόμησης εξοπλισμού, την αναθεώρηση των αρχείων κατασκευής κ.λπ.

Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις χρήσης ποιοτικού ελέγχου:

  • Ο κλάδος εξυπηρέτησης πελατών χρησιμοποιεί μέτρα ποιοτικού ελέγχου για να διασφαλίσει ότι όλες οι κλήσεις και τα ερωτήματα των πελατών αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και σωστά. Διασφαλίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι ακολουθούν τις πολιτικές της εταιρείας για να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες.
  • Τα τηλεφωνικά κέντρα χρειάζονται ποιοτικό έλεγχο για να ελέγχουν όλες τις τηλεφωνικές γραμμές και να διασφαλίζουν ότι κάθε κλήση γίνεται επαγγελματικά.
  • Ο κλάδος του ελέγχου χρειάζεται ακριβή δεδομένα για να εισαχθούν στο σύστημα. Ο ποιοτικός έλεγχος βοηθά στην αποφυγή σοβαρών συνεπειών όπως απώλεια χρημάτων, πολύτιμων πληροφοριών κ.λπ.

Περίληψη

Συνολικά, η διασφάλιση ποιότητας και ο ποιοτικός έλεγχος είναι ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση ποιότητας ενός προϊόντος, μιας εφαρμογής και ενός οργανισμού. Το άρθρο εστιάζει στη διασφάλιση ποιότητας έναντι του ποιοτικού ελέγχου (QA vs. QC), αλλά εκτός από τις διαφορές τους, μοιράζονται τους ακόλουθους παρόμοιους στόχους:

Η βασική διαφορά μεταξύ QA και QC είναι ότι το QA εστιάζει στην πρόληψη ελαττωμάτων και το QC στον εντοπισμό αδυναμιών.

Σας άρεσε να διαβάζετε το άρθρο; Τι θα λέγατε να μοιράζεστε με τον κόσμο;