Γιατί το USB πρέπει να είναι τόσο περίπλοκο;

Η νέα προδιαγραφή USB ήταν οριστικοποιήθηκε. Σύντομα μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση από USB 3.2 Gen 2×2 σε USB4 Gen 3×2. Απλώς μην χρησιμοποιείτε USB4 Gen 2×2—δεν είναι καθόλου ταχύτερο από την προηγούμενη γενιά. Ταραγμένος? Καλώς ήρθατε στο USB.

Η ονομασία δεν είναι το μόνο συγκεχυμένο κομμάτι, επίσης. Τα καλώδια USB που μοιάζουν εξωτερικά είναι συχνά πολύ διαφορετικά εσωτερικά. Και ένα κακό καλώδιο θα μπορούσε να τηγανίσει το υλικό σας.

Η ονομασία του USB4 είναι χάος (για άλλη μια φορά)

Η ονομασία του USB ήταν απλή. Θυμάστε τα USB 2.0 και USB 3.0; Αυτό ήταν καλό. Τα πράγματα έγιναν πολύπλοκα με το USB 3.1 και το USB 3.2. Τώρα το USB4 το κάνει πολύ περίπλοκο—και ναι, λέγεται USB4. Δεν πρέπει να το ονομάζετε USB 4.0.

Το USB Implementers Forum, ο βιομηχανικός όμιλος που διαχειρίζεται το πρότυπο, λέει ότι το USB4 προσφέρει ταχύτητες «έως 40 Gbps». Υπάρχουν όμως διαφορετικές ταχύτητες. Ένας μηχανικός εξοικειωμένος με τις προδιαγραφές εξήγησε το πρόβλημα TechRepublic:

«Μόλις δημοσιοποιηθούν οι προδιαγραφές, θα υπάρξει νέος γύρος σύγχυσης», είπε η πηγή στο TechRepublic. «Θα είναι USB4, αλλά πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνει USB4, γιατί υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες. USB4, εξ ορισμού, πρέπει να είναι [at least] Gen 2×2, οπότε θα σας δώσει 10 Gbps επί 2, δηλαδή 20 Gbps. Θα υπάρχει USB4 Gen 3×2, που είναι 20 Gbps ανά λωρίδα. Το 20 επί 2 θα σας δώσει 40 Gbps.”

  Πώς να εκτυπώσετε στο Word για να αφήσετε χώρο για μια τρύπα

Αυτό διατηρεί τα πράγματα καλά και περίπλοκα. Δεν υπάρχει πια USB 3.0 — το οποίο μετονομάστηκε αναδρομικά σε “USB 3.1 Gen 1” και στη συνέχεια σε “USB 3.2 Gen 1”. Αυτό που θα ονομαζόταν USB 3.1 ονομάστηκε «USB 3.1 Gen 2» και αργότερα ονομάστηκε «USB 3.2 Gen 2». Η επόμενη έκδοση, η οποία θα ήταν USB 3.2, ονομάστηκε στη συνέχεια «USB 3.2 Gen 2×2», σπάζοντας το μοτίβο.

Εξηγήσαμε τι είναι όλα αυτά τα “Gens” USB και πώς σχετίζονται με τον όρο “SuperSpeed ​​USB”. Είναι παράλογα μπερδεμένο και δύσκολο να το διατηρήσεις, ειδικά όταν το USB-IF συνεχίζει να μετονομάζει προηγούμενες γενιές του προτύπου.

Δεν δημιουργούνται όλα τα καλώδια USB ίσα

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να επωφεληθείτε από αυτές τις ταχύτητες των 40 Gbps. Θα πρέπει να αγοράσετε ένα καλώδιο πιστοποιημένο για ταχύτητες 40 Gbps. Δεν μπορείτε απλώς να σηκώσετε οποιοδήποτε παλιό καλώδιο και να περιμένετε να λειτουργεί σε αυτές τις ταχύτητες. Αλλά η πιστοποίηση δεν είναι υποχρεωτική. Ορισμένα μη πιστοποιημένα καλώδια ενδέχεται επίσης να λειτουργούν σωστά και ορισμένοι κατασκευαστές καλωδίων δεν θα ασχοληθούν με την πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορεί να διαφέρουν. Δεν μπορεί κάθε καλώδιο να παρέχει την ίδια ποσότητα ισχύος. Διαφορετικά καλώδια θα φορτίζουν τις συσκευές με διαφορετικές ταχύτητες. Ακριβώς επειδή ένα καλώδιο έχει γρήγορη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων δεν σημαίνει ότι θα έχει γρήγορη ταχύτητα φόρτισης ή το αντίστροφο.

Η κατάσταση των καλωδίων γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Ενώ έχουμε τυποποιήσει την υπέροχη μικρή υποδοχή USB-C που μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε τρόπο, το υπόλοιπο καλώδιο έχει γίνει λιγότερο τυπικό και λιγότερο συνεπές.

  Το CrowdInspect σαρώνει τις διεργασίες που εκτελούνται μέσω VirusTotal, WOT και άλλων

Ακόμα κι αν ένα καλώδιο φαίνεται μοντέρνο εξωτερικά, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι μοντέρνο εσωτερικά. Πολλά καλώδια USB-C στην αγορά χρησιμοποιούν απλώς USB 2.0 στο εσωτερικό. Είναι σχεδιασμένα για φόρτιση και όχι για γρήγορες ταχύτητες. Ορισμένα καλώδια περιλαμβάνουν υποστήριξη για “εναλλακτικές λειτουργίες” όπως το Thunderbolt 3. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ Intel και Apple που προσφέρει ταχύτητες 40 Gbps. Αλλά μόνο οι συσκευές με Thunderbolt 3 έχουν αυτές τις ταχύτητες και θα χρειαστείτε ένα καλώδιο συμβατό με Thunderbolt 3 για να τις εκμεταλλευτείτε.

Το USB4 κάνει τα πράγματα λίγο πιο απλά εξαλείφοντας την ανάγκη για Thunderbolt 3 και προσφέροντας ταχύτητες 40 Gbps — αλλά ακόμα και τότε, μόνο εάν έχετε συσκευές που μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν την ταχύτητα και μόνο εάν έχετε καλώδιο που επίσης την υποστηρίζει.

Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λειτουργίες όπως HDMI και MHL. Δεν είναι όλα τα καλώδια USB ίδια.

Τα κακά καλώδια USB-C εξακολουθούν να υπάρχουν

Από τις πρώτες μέρες του USB-C, τα κακά καλώδια κρύβονται εκεί έξω. Ορισμένα καλώδια USB Type-C μπορούν πραγματικά να τηγανίσουν τη συσκευή σας όταν τα συνδέετε σε φορητό υπολογιστή ή οποιονδήποτε άλλο φορτιστή για φόρτιση. Το ίδιο το καλώδιο USB-C υποτίθεται ότι εμποδίζει τη συσκευή να τραβάει υπερβολική ισχύ από τον φορτιστή.

Αλλά πολλοί κατασκευαστές καλωδίων δεν μπήκαν στον κόπο να σχεδιάσουν σωστά τα καλώδια τους. Ορισμένα καλώδια επιτρέπουν στις συσκευές να αντλούν υπερβολική ενέργεια όταν συνδέονται σε φορτιστή χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή θύρα USB-A. Ως γνωστόν, ακόμη και το επίσημο καλώδιο φόρτισης που αποστέλλεται με το smartphone Oppo OnePlus ήταν κακό. Ήταν μια χαρά όταν φορτίσατε το τηλέφωνο της Oppo, αλλά συνδέστε αυτό το καλώδιο USB-C σε άλλο τηλέφωνο και θα μπορούσε να βλάψει το υλικό σας.

  Αλλάξτε το φόντο της οθόνης σύνδεσης στα Windows 10

Αντί να σηκώσετε οποιοδήποτε καλώδιο φόρτισης, θα πρέπει να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια πριν αγοράσετε ένα. Ευτυχώς, η διαδικασία πιστοποίησης USB-IF θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι είναι εύκολο να βρείτε ένα καλό καλώδιο. Αναζητήστε το σήμα πιστοποίησης. Αλλά δεν είναι όλα τα καλώδια πιστοποιημένα. Διατίθενται μη πιστοποιημένα καλώδια και μπορεί να λειτουργούν καλά!

Μας αρέσει Καλώδια AmazonBasics, τα οποία είναι φθηνά, έχουν πιστοποίηση USB-IF και φέρουν σαφή σήμανση με τις ταχύτητες τους. Και ναι, έχουν μπερδεμένα ονόματα όπως “AmazonBasics USB Type-C to USB-A Male 3.1 Gen2” επειδή το USB είναι περίπλοκο.

Δεν είναι περίεργο ότι το Apple έχει κολλήσει με κεραυνό

Η Apple εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη θύρα Lightning στα iPhone της. Είναι παρόμοιο σε μέγεθος με μια υποδοχή USB-C, αλλά είναι ιδιόκτητο. Η Apple κατασκευάζει τα δικά της καλώδια Lightning, αλλά μπορούν να τα κατασκευάσουν και άλλοι κατασκευαστές. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: η Apple πρέπει να πιστοποιήσει τα καλώδια και να παρέχει ένα ειδικό τσιπ υλικού που τους επιτρέπει να λειτουργούν. Σε αντίθεση με το USB, οι κατασκευαστές δεν μπορούν να φτιάξουν καλώδια που φαίνονται να λειτουργούν αλλά έχουν προβλήματα. Η Apple έχει δικαίωμα βέτο χάρη στην πιστοποίηση MFi.

Υπάρχει επίσης μόνο ένας τύπος καλωδίου Lightning. Δεν υπάρχουν διαφορετικές «λειτουργίες» που μπορούν να υπάρχουν σε ένα καλώδιο Lightning και να ονομάζονται γενιές με σύγχυση, όπως «Lightning 3.2 Gen 2×2» και «Lightning4».

Ο υπόλοιπος κλάδος μπορεί να δυσκολεύεται, αλλά η Apple έχει κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και λιγότερο μπερδεμένα, κολλώντας με τα καλώδια Lightning. Το πρότυπο USB γίνεται καλύτερο υλικό, αλλά τα καλώδια USB γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και μπερδεμένα καθώς κάθε νέα γενιά εισάγεται. Είναι κρίμα που το USB-IF δεν χρησιμοποίησε το USB4 ως ευκαιρία για να κάνει τα πάντα πιο απλά.