Γιατί ορισμένοι ιστότοποι μπλοκάρουν τα VPN;

Ένας από τους μόνους τρόπους για να προστατεύσετε το δικαίωμά σας στο απόρρητο και τις πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα VPN. Ορισμένοι ιστότοποι παραβιάζουν αυτά τα δικαιώματα αποκλείοντας τα VPN, αλλά το κάνουν για καλό λόγο.

Τα μεγάλα ονόματα που είναι διαβόητα για τη μαύρη λίστα VPN είναι το Netflix, το Hulu, το Amazon και το BBC. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ακριβώς πόσοι ιστότοποι αποκλείουν την πρόσβαση VPN, αλλά ο αριθμός μπορεί να είναι μέσα οι χιλιάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιστότοπους δεν είναι ενεργά σε πόλεμο με τα VPN, αλλά καταφέρνουν να βάζουν στη μαύρη λίστα πολλές διευθύνσεις IP VPN με την πάροδο του χρόνου παθητικά.

Υπενθύμισε μου, Τι είναι το VPN;

Πριν προχωρήσετε σε αυτό, θα θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι διευθύνσεις IP και πώς λειτουργούν τα VPN. Θα το κρατήσουμε αυτό σύντομο. Όταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο μέσω δρομολογητή, σας δίνεται μια διεύθυνση IP. Αυτή η διεύθυνση, ουσιαστικά, προσδιορίζει τον υπολογιστή ή τον δρομολογητή σας, έτσι ώστε οι ιστότοποι να γνωρίζουν από πού συνδέεστε και να μπορούν να στέλνουν την επισκεψιμότητα πίσω σε εσάς. Η διεύθυνση IP που σας έχει εκχωρηθεί στο σπίτι είναι διαφορετική από τη διεύθυνση IP που σας έχει εκχωρηθεί σε μια καφετέρια.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο), ουσιαστικά διοχετεύετε όλη τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα μέσω ενός απομακρυσμένου διακομιστή. Ο πάροχος υπηρεσιών σας δεν μπορεί να δει τι κάνετε στο διαδίκτυο, επειδή η κίνηση είναι κρυπτογραφημένη και διοχετεύεται μέσω ενός απομακρυσμένου διακομιστή. Οι ιστότοποι δεν μπορούν να δουν την πραγματική σας διεύθυνση IP. μπορούν να δουν μόνο τη διεύθυνση IP του διακομιστή που συγκαλύπτει τη δραστηριότητά σας. Επομένως, εάν το VPN σας διοχετεύει τη δραστηριότητά σας μέσω ενός διακομιστή που βρίσκεται σε διαφορετική πολιτεία ή χώρα, οι ιστότοποι πιστεύουν ότι συνδέεστε από την εν λόγω πολιτεία ή χώρα.

Ο αποκλεισμός των VPN είναι εύκολος

Είναι σύνηθες οι ιστότοποι να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τους χρήστες με βάση τις διευθύνσεις IP τους. Η παρακολούθηση IP είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την ασφάλεια του λογαριασμού, να δημιουργήσετε στοχευμένες διαφημίσεις και να δείξετε στους χρήστες διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζουν. Αυτή η πρακτική παρακολούθησης IP είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν υπηρεσίες VPN, αλλά είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αποκλεισμός της πρόσβασης VPN σε έναν ιστότοπο είναι τόσο εύκολος.

  Τα καλύτερα VPN για Mac 2024 (Απρίλιος)

Μια υπηρεσία VPN διαθέτει περιορισμένο αριθμό διευθύνσεων IP. Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι διακομιστές VPN χρησιμοποιούν IPv4 (ένα ξεπερασμένο πρωτόκολλο διεύθυνσης IP), είναι δύσκολο να δημιουργήσετε μοναδικές διευθύνσεις IP και μια ομάδα συνδρομητών συχνά μοιράζεται τις ίδιες διευθύνσεις IP για μήνες ή χρόνια κάθε φορά. Οι ιστότοποι που θέλουν να βάλουν VPN στη μαύρη λίστα πρέπει απλώς να χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως ipinfo για τον αποκλεισμό διευθύνσεων IP που έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς διαφορετικούς χρήστες.

Υπάρχουν δύο άλλοι τρόποι με τους οποίους οι ιστότοποι μπορούν να κάνουν μαύρη λίστα VPN, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν είναι τόσο συνηθισμένες όσο ο αποκλεισμός IP. Μια μέθοδος, που ονομάζεται αποκλεισμός θυρών, απαιτεί από τους ιστότοπους να καταλάβουν τις θύρες εξόδου που χρησιμοποιούν τα VPN για όλες τις διευθύνσεις IP τους. Ο αποκλεισμός θυρών είναι εύκολος και αποτελεσματικός επειδή τα περισσότερα VPN χρησιμοποιούν τη θύρα 1194 OpenVPN. Μια άλλη μέθοδος, που ονομάζεται επιθεώρηση σε βάθος πακέτων, ελέγχει τα μεταδεδομένα των χρηστών για υπογραφές κρυπτογραφίας. Αυτές οι υπογραφές είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα των υπηρεσιών VPN και η απόκρυψή τους είναι δύσκολη.

Συμβάσεις Αναγκάζουν τοποθεσίες ροής να απαγορεύουν τα VPN

Και πάλι, οι πιο διαβόητες μαύρες λίστες VPN είναι το Netflix, το Amazon, το Hulu και το BBC. Όλοι αυτοί οι ιστότοποι πραγματοποιούν ροή πολυμέσων και όλοι τους δίνουν τη μαύρη λίστα VPN για να τιμήσουν τις περιφερειακές συμβάσεις με εταιρείες αδειοδότησης.

Όταν οι υπηρεσίες ροής θέλουν να προσθέσουν μια τηλεοπτική εκπομπή ή μια ταινία στη βιβλιοθήκη τους, πρέπει να υπογράψουν συμβόλαιο με την εταιρεία αδειοδότησης που κατέχει το εν λόγω πρόγραμμα. Ο κόσμος των υπηρεσιών ροής είναι απίστευτα ανταγωνιστικός αυτή τη στιγμή και οι εταιρείες αδειοδότησης μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια παρέχοντας δημοφιλείς εκπομπές στον πλειοδότη.

Αλλά οι συμβάσεις αδειοδότησης που υπογράφουν οι υπηρεσίες ροής είναι συνήθως περιφερειακές και όχι παγκόσμιες. Γι’ αυτό το Netflix και το Hulu προσφέρουν διαφορετικό προγραμματισμό σε διαφορετικές κομητείες. Οι υπηρεσίες ροής υπογράφουν περιφερειακές συμβάσεις επειδή η δημοτικότητα (και επομένως η αξία) των εκπομπών και των ταινιών διαφέρει ανά περιοχή. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι πολιτιστικοί προγραμματισμοί, όπως τα κορεατικά δράματα, αξίζουν περισσότερο σε ορισμένες περιοχές από ό,τι σε άλλες. Επομένως, το Netflix δεν χρειάζεται να πληρώσει πολλά για να εξασφαλίσει μια αμερικανική άδεια για ένα κορεάτικο δράμα, επειδή τα K-dramas δεν είναι πολύ κερδοφόρα εκτός Κορέας.

  Τι να κάνετε εάν το VPN σας δεν ξεμπλοκάρει πλέον το Netflix (2024)

Αλλά αν οι Κορεάτες αρχίσουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες VPN για να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους εκπομπές στο αμερικανικό Netflix, τότε η αξία του κορεατικού προγραμματισμού θα πέσει σημαντικά. Οι εταιρείες αδειοδότησης δεν θα είναι σε θέση να πείσουν τις κορεατικές υπηρεσίες ροής ότι αυτές οι εκπομπές αξίζουν συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή το αμερικανικό Netflix λαμβάνει ήδη όλη την κορεατική επισκεψιμότητα για αυτές τις εκπομπές σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Οι εταιρείες αδειοδότησης και τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν θέλουν να μειωθεί η αξία των εκπομπών τους, για ευνόητους λόγους. Έτσι, ενσωματώνουν ρήτρες στα συμβόλαιά τους που αναγκάζουν τις υπηρεσίες ροής να ασφαλίζουν περιεχόμενο ανά περιοχή. Οι υπηρεσίες ροής δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν στη μαύρη λίστα VPN. Ομολογουμένως, δεν έχουμε πρόσβαση σε καμία από αυτές τις νομικές συμφωνίες. Αν όμως μοιάζουν με κάτι συμβόλαια που υπογράφει η Apple, τότε οι εταιρείες αδειοδότησης επιτρέπεται να αποσύρουν τον προγραμματισμό αμέσως, εάν οι υπηρεσίες ροής δεν μπορούν να προστατεύσουν την αξία του εν λόγω προγραμματισμού. Α, και θα μπορούσαν να κάνουν μήνυση.

Οι ιστότοποι θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα και την απάτη

Ο πιο νόμιμος λόγος για τον οποίο ένας ιστότοπος θα μπλοκάρει την πρόσβαση VPN είναι ο μετριασμός της παράνομης ή ενοχλητικής συμπεριφοράς. Το πρόβλημα με αυτή την τεχνική είναι ότι τιμωρεί περισσότερους αθώους από τους εγκληματίες.

Το Paypal έλαβε ένα πολύ flack για τη μαύρη λίστα VPN, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, το κάνουν για καλό λόγο. Οι διευθύνσεις IP είναι μια μορφή ταυτότητας και οι εγκληματίες που χρησιμοποιούν VPN για να κρύψουν τη διεύθυνση IP τους τείνουν να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Για να μην αναφέρουμε, το Paypal είναι τράπεζα και η εταιρεία πρέπει να σέβεται τους περιφερειακούς φορολογικούς κώδικες και τους νόμους περί χρήματος.

Ορισμένοι ιστότοποι, όπως το IRS.gov ή το Craigslist, δεν λειτουργούν πάντα όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN. Ωστόσο, αυτοί οι ιστότοποι δεν εκτελούν μαύρες λίστες που στοχεύουν συγκεκριμένα διευθύνσεις IP VPN. συνήθως τρέχουν και συμβάλλουν σε δημόσιες μαύρες λίστες που επισημαίνει διευθύνσεις IP που σχετίζονται με ανεπιθύμητη αλληλογραφία και ύποπτη δραστηριότητα.

Πώς όμως καταλήγουν αυτές οι διευθύνσεις IP σε αυτές τις δημόσιες μαύρες λίστες; Λοιπόν, ας προσποιηθούμε ότι κάνετε εργασίες ασφάλειας λογαριασμού στο IRS.gov και παρατηρείτε κάτι περίεργο. Εκατό διαφορετικά άτομα έχουν συνδεθεί από την ίδια διεύθυνση IP. Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια υπηρεσία VPN κατά τη φορολογία, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι κάποιος άγριος χάκερ κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο εκατό διαφορετικούς λογαριασμούς. Η προσθήκη αυτής της διεύθυνσης IP στη μαύρη λίστα είναι πιθανώς καλή ιδέα, ακόμη κι αν μπορεί να παραβιάζει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδιωτική ζωή.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα VPN με Discord

Δημόσια δίκτυα Wi-Fi Αποκλεισμός VPN

Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε VPN ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο δίκτυο. Προφανώς, τα McDonald’s δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τι κάνετε στο διαδίκτυο, αλλά τα αδιάκριτα βλέμματά τους δεν είναι το κύριο θέμα. Τα δημόσια δίκτυα δεν είναι ασφαλή (ακόμα). Είναι εύκολο να χακάρονται και κάποιος που χακάρει ένα δημόσιο δίκτυο μπορεί να συλλέξει έναν γελοίο όγκο ευαίσθητων πληροφοριών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό η μαύρη λίστα των VPN από δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι τόσο απογοητευτική. Οι άνθρωποι έχουν παραπονεθεί ότι πολλά δημόσια δίκτυα Wi-Fi, ιδιαίτερα αυτά που παρέχονται από την Comcast και την AT&T, αποκλεισμός της πρόσβασης VPN εντελώς. Πιθανότατα το κάνουν αυτό για να σας αποτρέψουν από την πειρατεία αρχείων ή την παρακολούθηση πορνό στο δίκτυό τους, αλλά μπορεί να το κάνουν για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να συλλέγουν και να πουλούν την επισκεψιμότητά σας στον ιστό.

Πώς να ξεπεράσετε τις μαύρες λίστες

Η πλειοψηφία των χρηστών VPN δεν είναι απατεώνες ή πειρατές. Είναι μέσοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το απόρρητο ή άνθρωποι που αισθάνονται την ανάγκη να περιπλανηθούν γύρω από το γεωγραφικά κλειδωμένο περιεχόμενο και την κυβερνητική λογοκρισία. Όταν οι επιχειρήσεις επιλέγουν τη μαύρη λίστα των υπηρεσιών VPN, δεν είναι απλώς μια μικρή ενόχληση. είναι επίσης άρνηση του δικαιώματός σας στην ιδιωτικότητα και τις πληροφορίες.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να παρακάμψετε αυτές τις μαύρες λίστες, αλλά τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα, επομένως να είστε έτοιμοι να αναζητήσετε νέες λύσεις καθώς οι παλιές μέθοδοι γίνονται αναξιόπιστες.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να παρακάμψετε τις μαύρες λίστες:

Χρησιμοποιήστε μόνο premium υπηρεσίες VPN και αποφύγετε οτιδήποτε είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Επιλέξτε πιο αργό, πιο ασφαλές πρωτόκολλο VPN.
Λάβετε μια ιδιωτική διεύθυνση IP VPN.
Τα περισσότερα VPN χρησιμοποιούν τη θύρα 1194, η οποία είναι εύκολο να εντοπιστεί. Δοκιμάστε να αλλάξετε τη θύρα VPN σε 2018, 41185, 433 ή 80.
Εάν η υπηρεσία VPN σας προσφέρει ασαφείς διακομιστές, χρησιμοποιήστε τους.
Εάν η υπηρεσία VPN σας προσφέρει σήραγγες SSH, SSL ή TLS, δοκιμάστε τις. Είναι αργοί, αλλά ασφαλείς.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι αυτές οι μαύρες λίστες δεν θα είναι επιτυχείς είναι να συνεχίσετε να πολεμάτε εναντίον τους. Ξεκαθαρίστε στις επιχειρήσεις ότι τα δικαιώματά σας αξίζουν κάτι και μην φοβάστε να αφήσετε τα χρήματά σας να μιλήσουν.

Πηγές: VPNMentor, VPNΠανεπιστήμιο