Γιατί δεν πρέπει ποτέ να απενεργοποιείτε τις αυτόματες ενημερώσεις στο Chrome

Το Google Chrome ενημερώνεται αυτόματα. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις, αλλά μπορείτε να το κάνετε με διάφορους τρόπους—π.χ. σταματώντας την υπηρεσία Google Update που χειρίζεται τις αυτόματες ενημερώσεις. Να γιατί δεν πρέπει να το κάνεις.

Οι ενημερώσεις του Chrome δεν ήταν προβληματικές

Η Google έχει καλό ιστορικό με ενημερώσεις ασφαλείας για το Chrome. Το Google Chrome κυκλοφόρησε αρχικά το 2008. Τώρα, περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, είναι δύσκολο να αναφερθεί έστω και ένα παράδειγμα καταστροφικού σφάλματος ενημέρωσης που προκάλεσε προβλήματα. (Εν τω μεταξύ, το λειτουργικό σύστημα Windows 10 είχε αρκετά αξιοσημείωτα σφάλματα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια.)

Οι ενημερώσεις του Chrome έρχονται και φεύγουν αυτόματα. Η Google ενημερώνει κανονικά το Chrome με νέες σημαντικές εκδόσεις κάθε έξι εβδομάδες και μικρότερες ενημερώσεις που διορθώνουν κενά ασφαλείας και άλλα προβλήματα φτάνουν πιο συχνά. Το Chrome ενημερώνεται συνεχώς αυτόματα και σας κρατά ασφαλείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παρατηρήσουν σχεδόν ποτέ αυτές τις ενημερώσεις.

Αυτές οι ενημερώσεις προγράμματος περιήγησης δεν είναι επίσης ενοχλητικές. Σε αντίθεση με το Windows Update στα Windows 10, το Chrome δεν παρεμποδίζει το δρόμο σας αναγκάζοντάς σας να κάνετε επανεκκίνηση. Το Chrome ενημερώνεται αυτόματα στο παρασκήνιο. Εάν αφήσετε το Chrome ανοιχτό για λίγο, το Chrome μπορεί να σας ζητήσει να επανεκκινήσετε το πρόγραμμα περιήγησής σας όταν έχετε την ευκαιρία, αλλά δεν θα επανεκκινηθεί αυτόματα και θα σας διακόψει.

  Πώς να εγκαταστήσετε και να διαχειριστείτε επεκτάσεις στο Chrome

Το Google Chrome είχε κάποτε ένα σφάλμα καταστροφής δεδομένων σε μια χούφτα υπολογιστών Mac, όπου οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να απενεργοποιήσουν την Προστασία ακεραιότητας συστήματος, η οποία είναι μια σημαντική δυνατότητα ασφαλείας. Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ, και τίποτα παρόμοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στα Windows.

Οι τρύπες ασφαλείας του προγράμματος περιήγησης είναι η πραγματική ανησυχία

Λοιπόν, είναι τέλειος ο Chrome; Φυσικά και όχι! Όπως όλα τα προγράμματα περιήγησης ιστού, το Chrome είναι γεμάτο σφάλματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε. Αλλά αυτά δεν είναι προβλήματα που σχετίζονται με ενημερώσεις. Είναι τρύπες ασφαλείας.

Τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης είναι πολύπλοκα και τακτικά εντοπίζονται κενά ασφαλείας σε αυτά. Η Google και άλλοι προγραμματιστές προγραμμάτων περιήγησης κυκλοφορούν τακτικά ενημερώσεις για να επιδιορθώσουν τις τρύπες που εντοπίζονται από ερευνητές ή για να αποκλείσουν νέες εκμεταλλεύσεις zero-day που βρίσκονται στη φύση.

  Διακομιστές πολυμέσων Chromecast: Plex έναντι Emby

Χωρίς αυτές τις τακτικές ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας, θα καταλήξετε να χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome που είναι ευάλωτο σε επιθέσεις. Ένας κακόβουλος ιστότοπος που ανοίγετε στο Chrome θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα περιήγησής σας και να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας—απλώς ανοίγοντας τον ιστότοπο.

Οι ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας σας προστατεύουν από αυτό και το Chrome τις εγκαθιστά τακτικά. Η απενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων εμποδίζει το Chrome να εγκαταστήσει αυτές τις ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας, θέτοντας σας σε σοβαρό κίνδυνο.

Δεν υπάρχει τρόπος να σας ζητηθεί όταν είναι διαθέσιμες οι ενημερώσεις του Chrome και να τις εγκαταστήσετε με μη αυτόματο τρόπο. Είναι αυτόματες ενημερώσεις ή τίποτα.

Εάν δεν θέλετε τις Αυτόματες ενημερώσεις του Chrome

Εντάξει, ας πούμε ότι ούτως ή άλλως δεν θέλετε τις αυτόματες ενημερώσεις του Chrome. Για οποιονδήποτε λόγο, θέλετε να εγκρίνετε μη αυτόματα ενημερώσεις, να λαμβάνετε λιγότερες μεγάλες ενημερώσεις ή απλώς να αφαιρέσετε το Google Updater από τον υπολογιστή σας.

Εάν αυτό σας περιγράφει, συνιστούμε να μεταβείτε σε άλλο πρόγραμμα περιήγησης. Ακολουθούν ορισμένες καλές εναλλακτικές λύσεις που είναι πιο ευέλικτες από το Chrome:

  Πώς να δημοσιεύσετε ηχητικά σχόλια και φωνητικά μηνύματα στο Facebook στο Chrome

Για να εγκρίνετε μη αυτόματα ενημερώσεις προγράμματος περιήγησης, μπορείτε να μεταβείτε σε Mozilla Firefox. Ο Firefox εγκαθιστά αυτόματα ενημερώσεις από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να σας ζητά ο Firefox όταν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, ώστε να συμφωνείτε με μη αυτόματο τρόπο. Στον Firefox, μεταβείτε στο μενού > Επιλογές > Γενικά. Στην ενότητα “Να επιτρέπεται στον Firefox”, επιλέξτε “Έλεγχος για ενημερώσεις, αλλά σας επιτρέπει να επιλέξετε να τις εγκαταστήσετε”.
Για λιγότερο συχνές νέες δυνατότητες και ενημερώσεις διεπαφής, θα μπορούσατε να επιλέξετε Mozilla Firefox ESR. Η Έκδοση Εκτεταμένης Υποστήριξης λαμβάνει σημαντικές ενημερώσεις κάθε 42 εβδομάδες αντί για κάθε 6 εβδομάδες, αλλά η Mozilla τη διατηρεί ενημερωμένη με ενημερώσεις ασφαλείας.
Αν ψάχνετε για ένα πρόγραμμα περιήγησης παρόμοιο με το Chrome χωρίς να χρησιμοποιήσετε το Google’s Updater, δοκιμάστε το νέο Microsoft Edge. Βασίζεται στον ίδιο κώδικα Chromium ανοιχτού κώδικα που αποτελεί τη βάση του Chrome, και είναι ακόμη διαθέσιμο για Mac και Linux. Το Edge ενημερώνεται αυτόματα όπως το Chrome, αλλά χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ενημέρωσης της Microsoft αντί της Google. Άλλα προγράμματα περιήγησης βασίζονται στο Chrome, συμπεριλαμβανομένου του Brave Browser. Από όσο γνωρίζουμε, όλοι χρησιμοποιούν αυτόματες ενημερώσεις τύπου Chrome για να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς.

Όποιο πρόγραμμα περιήγησης κι αν επιλέξετε, φροντίστε να το διατηρείτε ενημερωμένο με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας. Είναι επικίνδυνο να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα ξεπερασμένο πρόγραμμα περιήγησης γεμάτο τρύπες ασφαλείας.