Γιατί δεν μπορείτε να αποκλείσετε το BitTorrent στο δρομολογητή σας

Μπορείτε να αποκλείσετε ή να επιβραδύνετε την κυκλοφορία BitTorrent στο δρομολογητή σας; Είναι μια ερώτηση που έχουμε βάλει πολλές φορές. Κάποιος άλλος που χρησιμοποιεί το BitTorrent στο δίκτυό σας μπορεί να επιβραδύνει τη σύνδεσή σας και ακόμη και να σας ανοίξει σε αγωγές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολη λύση.

Το μπλοκάρισμα οτιδήποτε είναι δύσκολο

Το να μπλοκάρετε οτιδήποτε σε επίπεδο home-router είναι δύσκολο. Σίγουρα, εάν ο δρομολογητής σας έχει ενσωματωμένους γονικούς ελέγχους ή άλλες δυνατότητες μαύρης λίστας ιστότοπων, θα μπορούσατε να αποκλείσετε μεμονωμένους ιστότοπους. Θα μπορούσατε να αποκλείσετε το facebook.com εάν δεν θέλετε να έχει πρόσβαση κανείς στο Facebook στο δίκτυό σας. Αλλά θα υπήρχαν τρόποι να το αντιμετωπίσετε μέσω VPN και διακομιστή μεσολάβησης.

Το BitTorrent είναι ακόμα πιο δύσκολο. Δεν είναι απλώς ο αποκλεισμός ενός ιστότοπου—θα πρέπει να αποκλείσετε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί ένας υπολογιστής στο δίκτυό σας για επικοινωνία μεταξύ ομοτίμων με άλλους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει διακόπτης που να μπορείτε να πατήσετε για να αποκλείσετε μόνο έναν τύπο κίνησης και το BitTorrent έχει εξελιχθεί για να το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

Το BitTorrent αποφεύγει τον αποκλεισμό και τον περιορισμό

Το πρωτόκολλο BitTorrent είχε έναν στόχο ζωγραφισμένο στην πλάτη του για μεγάλο μέρος της ιστορίας του. Ακόμη και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου όπως η Comcast έχουν κάνει τα πάντα γκάζι της κυκλοφορίας BitTorrent, επιβραδύνοντας το πρωτόκολλο για τους πελάτες τους. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι το BitTorrent έχει εξελιχθεί σταδιακά ώστε να είναι πολύ πιο δύσκολο να μπλοκάρει και να ρυθμίζει το γκάζι. Αυτά τα κόλπα που βοηθούν το BitTorrent να αποφύγει τον στραγγαλισμό από τους ISP θα το βοηθήσουν επίσης να αποφύγει τον αποκλεισμό στο οικιακό σας δίκτυο.

  Πώς να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή UWP σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου στα Windows 10

Δεν μπορείτε απλώς να αποκλείσετε τις θύρες του BitTorrent

Όταν το BitTorrent κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001, οι τυπικές θύρες στις οποίες έτρεχε ήταν το TCP λιμάνια 6881 έως 6889. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου και άλλοι πάροχοι δικτύου έπιασαν το ενδιαφέρον. Πολλοί άρχισαν να περιορίζουν (επιβραδύνουν) όλη την κίνηση χρησιμοποιώντας αυτές τις θύρες. Ορισμένοι ιχνηλάτες BitTorrent έχουν απαγορεύσει τη σύνδεση σε πελάτες BitTorrent που χρησιμοποιούν αυτές τις θύρες, με το σκεπτικό ότι αυτοί οι πελάτες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη συνολική ταχύτητα λήψης για το σμήνος.

Ακόμη και εκείνες τις μέρες, ο καθένας μπορούσε να αλλάξει τη θύρα που χρησιμοποιούσε ο πελάτης BitTorrent σε άλλη και να αποφύγει την απαγόρευση. Τώρα είναι πιο δύσκολο. Οι σύγχρονοι πελάτες BitTorrent έχουν συχνά ενσωματωμένες επιλογές για χρήση μιας τυχαίας θύρας, βοηθώντας στην αποφυγή του εντοπισμού.

Επιπλέον, οι σύγχρονοι πελάτες BitTorrent χρησιμοποιούν μια επέκταση που ονομάζεται DHT (“κατανεμημένος πίνακας κατακερματισμού”), που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να βασίζονται σε έναν κεντρικό ιχνηλάτη που μπορεί να αποκλειστεί – μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε ένα peer-to- ομότιμη μόδα. Όταν χρησιμοποιούν DHT, οι πελάτες BitTorrent επικοινωνούν μέσω UDP, διαπραγματεύονται και χρησιμοποιούν διαφορετικές θύρες για κάθε σύνδεση.

  Η λειτουργία tablet των Windows 10 μπορεί να αντικατασταθεί από την επιφάνεια εργασίας

Και, ενώ θα μπορούσατε να απενεργοποιήσετε το UPnP στο δρομολογητή σας για να αποτρέψετε τους πελάτες BitTorrent από την αυτόματη προώθηση θυρών για να επιτρέψουν τις εισερχόμενες συνδέσεις, θα μπορούσαν να κάνουν εξερχόμενες συνδέσεις.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιθεώρηση κυκλοφορίας λόγω κρυπτογράφησης

Αντιμέτωποι με πελάτες BitTorrent που ως επί το πλείστον δεν λειτουργούσαν πλέον σε προβλέψιμες θύρες, οι ISP και άλλοι πάροχοι δικτύου στράφηκαν σε κάτι που ονομάζεται «βαθιά επιθεώρηση πακέτων». Αντί να ελέγχουν απλώς για τη θύρα που σχετίζεται με ένα πακέτο δικτύου και να στραγγαλίζουν ή να μπλοκάρουν αυτά τα πακέτα, θα μπορούσαν να εξετάσουν όλα τα πακέτα δικτύου για τα χαρακτηριστικά της κίνησης BitTorrent, προσδιορίζοντας εκείνα τα πακέτα που σχετίζονται με το BitTorrent και περιορίζοντας ή αποκλείοντάς τα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό οδήγησε το πρωτόκολλο BitTorrent να αναπτύξει ένα άλλο χαρακτηριστικό: την κρυπτογράφηση. Αυτό μπορεί να είναι γνωστό ως Κρυπτογράφηση πρωτοκόλλου (PE) ή Protocol Header Encryption (PHE), ανάλογα με τον πελάτη BitTorrent που χρησιμοποιείτε. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να «θολώνει» την κυκλοφορία του BitTorrent, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ISP και τους χειριστές δικτύου να ανιχνεύσουν αυτήν την κίνηση BitTorrent και να εκτελέσουν διαμόρφωση της κίνησης σε αυτήν—με άλλα λόγια, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για τους ISP να εντοπίσουν και να επιβραδύνουν την κίνηση BitTorrent.

Ορισμένοι δρομολογητές διαθέτουν λειτουργίες Ποιότητας Υπηρεσίας (QoS) που προσπαθούν να προσδιορίσουν τους τύπους κίνησης και σας επιτρέπουν να τους ρυθμίσετε στο δίκτυό σας. Όπως θα περίμενε κανείς, η ταχυδακτυλουργία του BitTorrent με τις θύρες και τις λειτουργίες κρυπτογράφησης πρωτοκόλλου εμποδίζει τον οικιακό σας δρομολογητή να αναγνωρίζει επίσης την κυκλοφορία του BitTorrent.

  Πώς να διορθώσετε το βρόχο ανανέωσης του Microsoft Store στα Windows 10

Πώς να σταματήσετε (ή να αργήσετε) το BitTorrent στο δίκτυό σας

Συνοπτικά, δεν υπάρχει εύκολη τεχνική λύση. Δεν θα βρείτε ένα κουμπί με ένα κλικ που θα απενεργοποιήσει ή ακόμη και θα επιβραδύνει την κυκλοφορία BitTorrent σε ολόκληρο το οικιακό σας δίκτυο.

Οι οργανισμοί έχουν κάποιες τεχνικές επιλογές. Ένας οργανισμός που ελέγχει τους σταθμούς εργασίας του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία επιτρεπόμενης λίστας εφαρμογών για να εμποδίσει τους υπαλλήλους να εκτελούν προγράμματα-πελάτες BitTorrent στους υπολογιστές του. Μια επιχείρηση που φιλοξενεί ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi θα μπορούσε να προσπαθήσει να αποκλείσει τα πάντα εκτός από την τυπική κίνηση περιήγησης στον Ιστό.

Στο σπίτι, αν κάποιος έχει πρόσβαση στο δίκτυό σας, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Για να αποσύρετε όλους από το δίκτυό σας Wi-Fi, απλώς αλλάξτε τη φράση πρόσβασης και μόνο οι συσκευές με τη νέα μπορούν να συνδεθούν. Μπορείτε να αποκλείσετε συγκεκριμένες συσκευές από το δρομολογητή σας με φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC, αλλά αυτό θα αποκλείσει όλες τις συνδέσεις από αυτήν τη συσκευή—BitTorrent καθώς και οτιδήποτε άλλο. Τα άτομα με τη φράση πρόσβασης Wi-Fi θα μπορούσαν επίσης να το παρακάμψουν.

Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν συγκάτοικο που απλώς συνεχίζει να κάνει torrent και να επιβραδύνει τα πάντα, συνιστούμε να παραλείψετε την τεχνική λύση και να τους ζητήσετε να σταματήσουν. Εάν ανησυχείτε μήπως επιβραδύνουν το δίκτυό σας, ζητήστε τους να ορίσουν όρια ταχύτητας μεταφόρτωσης και λήψης στο πρόγραμμα-πελάτη BitTorrent.

Εάν διαθέτετε δρομολογητή με δυνατότητες Ποιότητας Υπηρεσίας, δεν μπορείτε απαραίτητα να επιβραδύνετε μόνο την κίνηση BitTorrent. Ωστόσο, θα μπορούσατε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του δρομολογητή ώστε να καταργεί όλη την επισκεψιμότητα από τις συσκευές που γνωρίζετε ότι είναι BitTorrenting και να δώσετε προτεραιότητα σε όλη την κίνηση από άλλες συσκευές που είναι πιο εύκολες στο δίκτυό σας. Συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση του δρομολογητή σας για περισσότερες πληροφορίες.