Βιωματικό μάρκετινγκ που εξηγείται σε 5 λεπτά (με παραδείγματα)

Το βιωματικό μάρκετινγκ είναι μια πραγματικά αποτελεσματική και γρήγορη τακτική μάρκετινγκ για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας μέσω πρόσωπο με πρόσωπο συνδέσεων με το κοινό ή τους επιχειρηματικούς πελάτες.

Το παραδοσιακό μοντέλο διαφήμισης της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου είναι πιο αδύναμο από ποτέ. Οι χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποιούν προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων για να σταματήσουν τις διαφημίσεις από διαδικτυακές πλατφόρμες διαφημίσεων.

Επιπλέον, η διαθεσιμότητα ψυχαγωγικού και ενημερωτικού περιεχομένου χωρίς πρόσθετα στις πλατφόρμες OTT έχει πραγματικά συρρικνώσει το χώρο για το μάρκετινγκ επιχειρήσεων που βασίζεται στη διαφήμιση.

Ως έξυπνος ιδιοκτήτης επιχείρησης ή διευθυντής μάρκετινγκ, πρέπει να εξερευνήσετε μοναδικές και βιώσιμες τακτικές μάρκετινγκ. Επίσης, πρέπει να κινηθείτε πιο γρήγορα από τον ανταγωνιστή σας για να προσελκύσετε όσο το δυνατόν περισσότερους υποψήφιους πελάτες, δυνητικούς πελάτες και πελάτες.

Το βιωματικό μάρκετινγκ είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη στρατηγική μάρκετινγκ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη φθίνουσα αγορά διαδικτυακής και εκτός σύνδεσης διαφήμισης. Διαβάστε παρακάτω για να γίνετε ειδικός σε αυτό!

Πίνακας περιεχομένων

Εισαγωγή

Το βιωματικό μάρκετινγκ, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια στρατηγική επιχειρηματικού μάρκετινγκ όπου προσφέρετε στους πελάτες σας να γνωρίσουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να είναι αυτοπροσώπως ή εικονικές. Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος είναι να δημιουργήσετε αντίκτυπο στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, ώστε να λαμβάνετε τα ακόλουθα χωρίς να πληρώνετε για περισσότερες καμπάνιες μάρκετινγκ:

  • Οι ανενεργοί πελάτες αγοράζουν ή εγγράφονται ξανά
  • Οι υπάρχοντες πελάτες διαδίδουν το εμπορικό σήμα και τα χαρακτηριστικά σας στα κοινωνικά τους δίκτυα
  • Άμεση μετατροπή δυνητικών πελατών και περιστασιακών συμμετεχόντων σε πελάτες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων

Επιπλέον, το παν είναι η δημιουργία μιας καθηλωτικής, συναρπαστικής και διασκεδαστικής εμπειρίας που βοηθά την επωνυμία να προσελκύσει περισσότερη προσοχή και να ξεπεράσει τη δημοτικότητα των ανταγωνιστικών εμπορικών σημάτων.

Μπορεί να ακούσετε τους ακόλουθους όρους μάρκετινγκ σχετικά με το βιωματικό μάρκετινγκ και έχετε δίκιο. είναι όλα παρόμοια:

  • Μάρκετινγκ αρραβώνων
  • Επί τόπου μάρκετινγκ
  • Ζωντανό μάρκετινγκ
  • Μάρκετινγκ συμμετοχής
  • Μάρκετινγκ αφοσίωσης

Ο απώτερος στόχος αυτής της τακτικής μάρκετινγκ είναι να δείξει στους καταναλωτές ότι δεν είστε στην αγορά για να πουλήσετε προϊόντα ή υπηρεσίες.

Είστε εκεί με τους καταναλωτές σας, ακούτε τους πόνους τους, αυτοσχεδιάζετε το προϊόν σας, το κάνετε οικονομικά αποδοτικό και ενσωματώνετε τη φωνή του πελάτη.

Στόχοι

#1. Δημιουργήστε ένα buzz για το προϊόν σας

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της προσέγγισης μάρκετινγκ είναι να δημιουργήσει ένα buzz γύρω από το προϊόν, την υπηρεσία ή την επωνυμία σας και να διατηρήσει το buzz για αρκετό καιρό. Ακόμη και όταν δεν περιλαμβάνει διασημότητες ή influencers, οι βιωματικές καμπάνιες μπορούν να έχουν μακροχρόνια εντύπωση στους πελάτες.

  8 καλύτερα εργαλεία για τη δημιουργία σύγχρονης επιχείρησης κοινότητας και μελών

Καθώς η εμπειρία μοιράζεται από στόμα σε στόμα ή κοινοποιήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το buzz συνεχίζεται και κάνει το μάρκετινγκ για λογαριασμό σας.

#2. Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν επίσης αυτήν την τεχνική μάρκετινγκ για να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους για την επωνυμία τους. Η στρατηγική της περιλαμβάνει να βάλει την επωνυμία σας στο προσκήνιο, επομένως όλοι πρέπει να το προσέχουν, ανεξάρτητα από το τι. Καθώς οι άνθρωποι μπορούν να σχετίζονται με αυτές τις καμπάνιες, είναι πιο πιθανό να μιλήσουν για την εταιρεία σας σε άλλους.

#3. Λάβετε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης

Το σωστό βιωματικό μάρκετινγκ μπορεί να σας προσφέρει κάλυψη από τα μέσα χωρίς να ξοδέψετε δεκάρα. Επίσης, δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε PR, καθώς αυτή η καμπάνια μπορεί να σας βάλει στα μέσα και σας επιτρέπει να ξοδέψετε τον προϋπολογισμό των μέσων/δημόσιες σχέσεις σε κάτι άλλο.

#4. Σύνδεσμος Θετικών Πελατών

Ένας άλλος στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να εδραιώσει την επιχείρησή σας ως ισχυρή. Τέτοιες συσχετίσεις διευκολύνουν τη δημιουργία και την προώθηση μιας ουσιαστικής σχέσης με τους καταναλωτές σας.

Καθώς οδηγεί σε συζητήσεις γύρω από την εταιρεία σας, η διαδικασία μάρκετινγκ γίνεται απρόσκοπτη με αμφίδρομη επικοινωνία.

#5. Βελτιώστε το Εταιρικό Προφίλ

Το βιωματικό μάρκετινγκ βοηθά τις επωνυμίες να χτίσουν μια ισχυρή συγγένεια. Δεδομένου ότι διευκολύνει τη συζήτηση για τους πελάτες, οι εταιρείες επωφελούνται από υψηλότερη ανάκληση επωνυμίας, αφοσίωση και καλύτερες πωλήσεις.

Με αυτό το μάρκετινγκ, μπορείτε να προσφέρετε στους πελάτες μια πρακτική εμπειρία για να βελτιώσετε την αξιοπιστία σας. Αυτό αναβαθμίζει το προφίλ της επωνυμίας σας και δημιουργεί καλή θέληση στον κλάδο.

#6. Κάντε μια συναισθηματική σύνδεση

Το συναίσθημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε κάποιον να ανακαλέσει την επωνυμία σας ανάμεσα σε χιλιάδες εταιρείες. Με αυτό το είδος μάρκετινγκ, οι επιχειρήσεις βρίσκουν ευκολότερο να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με τους πελάτες. Αυξάνει την αφοσίωση στην επωνυμία και διασφαλίζει ότι οι πελάτες επιστρέφουν στην εταιρεία σας για μελλοντικές απαιτήσεις.

#7. Εκκινήστε ένα Νέο Προϊόν

Όταν πρόκειται να λανσάρετε ένα νέο προϊόν, οι παραδοσιακές τεχνικές μάρκετινγκ ενδέχεται να μην τραβήξουν την απαιτούμενη προσοχή του κοινού. Πρέπει να κάνετε κάτι νέο, ώστε να παρατηρήσουν το προϊόν σας ανάμεσα στο σωρό των υπαρχουσών διαφημίσεων.

Εδώ, το βιωματικό μάρκετινγκ μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο ενσωματώνοντας τα προϊόντα με την εκδήλωση. Μπορεί να συνδεθεί προσωπικά με τους καταναλωτές-στόχους, ώστε να παρατηρήσουν τα νέα προϊόντα σας.

Λειτουργεί το Βιωματικό Μάρκετινγκ;

Αυτή η τακτική μάρκετινγκ λειτουργεί για τους ακόλουθους λόγους:

  • Κάνει μια σύνδεση ένας προς έναν μεταξύ της επιχείρησης και των πελατών/καταναλωτών της.
  • Προσωπικά ή εικονικά γεγονότα που είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά ενισχύουν τη σύνδεση μέσω συναισθηματικών στοιχείων.
  • Το επίπεδο πίστης και εμπιστοσύνης αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί σε άμεσες και από στόμα σε στόμα πωλήσεις.
  • Οι καταναλωτές και οι πελάτες αναζητούσαν εμπειρίες ή επιδείξεις του προϊόντος που θέλουν να αγοράσουν, και το βιωματικό μάρκετινγκ πληροί αυτήν την απαίτηση.
  • Οι συμμετέχοντες πελάτες, οι υποψήφιοι πελάτες, οι υποψήφιοι πελάτες και οι περιστασιακοί επισκέπτες παρέχουν την τρέχουσα τάση της αγοράς και δεδομένα που διαφορετικά θα έπρεπε να αγοράσετε.
  • Τέτοιες εκδηλώσεις μάρκετινγκ λειτουργούν σαν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Όταν οι πελάτες αισθάνονται χαρούμενοι στην εκδήλωσή σας, θα το μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μια συνομιλία με έναν φίλο. Στη συνέχεια, στην επόμενη εκδήλωσή σας που απευθύνεται σε πελάτες, ενδέχεται να δείτε αύξηση των συμμετεχόντων.
  • Οι ομάδες εμπορευμάτων της επωνυμίας σας ή εξασφαλίσεων μάρκετινγκ μπορούν να διανέμουν περισσότερα επί πληρωμή ή δωρεάν εμπορεύματα μεταξύ των συμμετεχόντων.
  Πώς να προγραμματίσετε μηνύματα στο Slack

Ας εξερευνήσουμε ορισμένα πραγματικά στοιχεία για το βιωματικό μάρκετινγκ:

Ποσοστο επιτυχιας

  • Σύμφωνα με το Agency AE, το 75% των επιχειρηματιών μάρκετινγκ από επιχείρηση σε πελάτη (B2C) εξέφρασε ότι οι διαπροσωπικές εκδηλώσεις είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση και την επιτυχία της επιχείρησής τους.
  • Αυτή η τακτική μάρκετινγκ φέρνει τόση επιτυχία που το 81% των εταιρειών είπε ότι οι δαπάνες μάρκετινγκ συμμετοχής τους θα υπερέβαιναν ή θα αντιστοιχούσαν στον προϋπολογισμό πριν από τον COVID-19, όπως αναφέρθηκε στο EventTrack 2021.
  • Σύμφωνα με το HubSpot, το βιωματικό μάρκετινγκ είναι μία από τις πέντε κορυφαίες τακτικές μάρκετινγκ στις οποίες βασίζονται αυτή τη στιγμή οι εταιρείες.
  • Η ίδια έκθεση EventTrack 2021 λέει ότι το 91% των καταναλωτών σκοπεύουν να αγοράσουν προϊόντα μιας συγκεκριμένης μάρκας αφού παρακολουθήσουν εμπειρίες επωνυμίας ή εκδηλώσεις ενεργοποίησης.

Απόδοση Επενδύσεων (ROI)

  • Σύμφωνα με το Drum, οι αποτελεσματικές εμπειρίες από το brand-in-hand συνήθως οδηγούν σε πρόθεση αγοράς 85% και απόδοση επένδυσης 4:1.
  • Μια άλλη παρόμοια αναφορά από τα Διαγράμματα Μάρκετινγκ αναφέρει ότι η απόδοση επένδυσης (ROI) από το μάρκετινγκ που βασίζεται σε εκδηλώσεις πελατών είναι συνήθως μεταξύ 25% και 34%.
  • Οι επιχειρήσεις με προϋπολογισμό εκδηλώσεων μάρκετινγκ μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων $ αναμένουν απόδοση επένδυσης 5:1, όπως αναφέρεται από το Prelude Events.

Βήματα για τη ρύθμιση και την εκτέλεση

#1. Μάθετε περισσότερα για τη βάση πελατών

Προτού προγραμματίσετε αυτήν την καμπάνια, εξετάστε τα τρέχοντα δεδομένα πελατών σας για να μάθετε το είδος του βιωματικού μάρκετινγκ που είναι κατάλληλο για αυτούς. Θα σας δώσει επίσης πληροφορίες για ανεξερεύνητες αγορές.

#2. Ρυθμίστε τους στόχους

Όπως κάθε άλλη καμπάνια μάρκετινγκ, πρέπει να γνωρίζετε τι θέλετε να επιτύχετε από αυτήν την καμπάνια. Έχει να κάνει με την προώθηση ενός νέου προϊόντος ή την εύρεση νέων πελατών για τα παλιά προϊόντα; Ό,τι κι αν είναι, ξεκινήστε να προετοιμάζεστε για την εκστρατεία μόλις εδραιώσετε τους στόχους.

#3. Προσδιορίστε τους KPI

Οι βιωματικές καμπάνιες βοηθούν στη συλλογή διαφοροποιημένων δεδομένων πελατών και προσωπικών σχολίων. Ωστόσο, οι εταιρείες θα πρέπει να γνωρίζουν τους τρόπους μέτρησης των KPI και τα δεδομένα που πρέπει να συλλέγονται από τους συμμετέχοντες. Οι επωνυμίες μπορούν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις όταν εξετάζουν τέτοιους στόχους και KPI.

#4. Επιβεβαίωση προϋπολογισμού καμπάνιας

Καθώς σχεδιάζετε οποιαδήποτε νέα καμπάνια, πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός για να διασφαλιστεί η απόδοση επένδυσης της εταιρείας. Για να εκτελέσετε μια βιωματική καμπάνια μάρκετινγκ, είναι απαραίτητος ένας σταθερός προϋπολογισμός. Θα πρέπει να καλύπτει τη ρύθμιση της καμπάνιας, τις δοκιμές ασφαλείας, τη συγκέντρωση καταναλωτών και την εκδήλωση και να επαρκεί για να προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία.

#5. Επιλέξτε ένα Διακαναλικό σχέδιο

Αν και οι περισσότερες βιωματικές εκδηλώσεις μάρκετινγκ γίνονται σε μια φυσική τοποθεσία, δεν χρειάζεται να είναι πάντα έτσι. Μπορείτε επίσης να μεταδώσετε ζωντανά την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο για τους πελάτες που δεν μπορούν να παρευρεθούν φυσικά στην εκδήλωση να συμμετάσχουν μέσω μηνυμάτων κειμένου, email και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

#6. Μείνετε στην κορυφή της εκτέλεσης

Δεν θέλετε να φαίνεστε απροετοίμαστοι μπροστά σε κοινό την ημέρα της εκδήλωσης. Επομένως, η διασφάλιση ότι τα logistics και οι ερμηνευτές είναι όλα προετοιμασμένα και στη θέση τους θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητά σας.

Η διοίκηση της ομάδας θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την εκστρατεία για να κρατήσει τα πράγματα ομαλά.

#7. Εκπαιδεύστε την ομάδα σας

Κάθε μέλος της ομάδας που θα συμμετάσχει στην εκστρατεία θα πρέπει να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Θα πρέπει να ενημερώνονται καλά για να κάνουν μια χαρούμενη παράσταση. Επιπλέον, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα καθήκοντά τους και να έχουν επαρκή εξουσία για την ολοκλήρωση των εργασιών.

  Πώς να δείτε τις κρυφές χρεώσεις Airbnb

#8. Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εμπειρία των πελατών

Για αυτήν την τεχνική μάρκετινγκ, πρέπει να προσφέρετε στους πελάτες σας μια θετική εμπειρία που αξίζει να μοιραστείτε. Ενώ διατηρείτε τα μηνύματα και την εκτέλεση σε ευθυγράμμιση με τις λειτουργίες της επιχείρησής σας, πρέπει επίσης να διασφαλίζετε την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

#9. Ζωντανά με την καμπάνια

Το μεγαλύτερο στάδιο αυτής της εκστρατείας είναι να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Ολοκληρώστε όλους τους ελέγχους της τελευταίας στιγμής για να αποφύγετε τυχόν σφάλματα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επίσης, μείνετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τυχόν απρόβλεπτα ζητήματα.

#10. Αξιολόγηση Αποτελεσμάτων

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, ελέγξτε εάν μπορείτε να συγκεντρώσετε σωστά τα δεδομένα που χρειάζεστε. Αφού ολοκληρωθεί, πρέπει να αξιολογήσετε την επιτυχία της καμπάνιας σας και να τις εφαρμόσετε στην επόμενη στρατηγική μάρκετινγκ.

Παραδείγματα Πραγματικής Ζωής

#1. Google.org Impact Challenge Bay Area

Η Google βοήθησε τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο να επιλύσουν ορισμένα προκλητικά ζητήματα της κοινότητας. Για να βοηθήσει τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, η Google έδωσε επίσης χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Η Google τοποθέτησε πολλές διαδραστικές οθόνες σε όλη την περιοχή του κόλπου για την ψηφοφορία των κορυφαίων μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην περιοχή. Τέτοιες εκστρατείες έχουν βαθύ αντίκτυπο στη δημιουργία επωνυμίας μεταξύ των κατοίκων.

#2. M&M’s Flavor Rooms

Η M&M δημιούργησε πολλά pop-up καταστήματα στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει την επόμενη δημοφιλή γεύση της. Αυτά τα καταστήματα αποτελούνταν από εσωτερικά διακοσμητικά και σκηνικά ειδικά για ορισμένες γεύσεις. Τα αναδυόμενα παράθυρα θα περιέχουν επίσης ποτά και σνακ μπαρ με κοκτέιλ με θέμα τα M&M.

Αυτή η καμπάνια επέτρεψε στους πελάτες της M&M να συμμετέχουν στην παραγωγή γεύσεων σοκολάτας. Σύντομα, αυτά τα καταστήματα εμφανίστηκαν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αύξησαν τη δημοτικότητα της μάρκας M&M.

#3. Lipton Ice Tea Misting Zones

Για την εμπορία του Lipton Ice Tea, η Lipton έστησε διαδραστικές διαφημιστικές πινακίδες σε σταθμούς του μετρό και ζώνες υψηλής κυκλοφορίας. Αυτές οι διαφημιστικές πινακίδες θα δημιουργήσουν μια ομίχλη για λίγα δευτερόλεπτα, έτσι ώστε οι επιβάτες που περιμένουν λεωφορεία ή βαγόνια του μετρό να μπορούν να ανανεωθούν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

#4. Μοιραστείτε μια κόκα κόλα

Η καμπάνια Share a Coke από την εταιρεία Coca-Cola στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ έχει λάβει εκπληκτική εκτίμηση από την πελατειακή της βάση. Ο Κόκας άρχισε να τυπώνει τη φράση «Μοιραστείτε μια κόκα κόλα με…» ακολουθούμενη από 150 δημοφιλή ονόματα στην Αυστραλία και 250 στις ΗΠΑ.

Αργότερα, η καμπάνια άρχισε να τυπώνει στίχους δημοφιλών τραγουδιών στην αγορά των ΗΠΑ για την καμπάνια Share a Coke and a Song.

#5. Facebook: Facebook IQ Live

Αυτή η βιωματική καμπάνια μάρκετινγκ από το Facebook βοήθησε την επιχείρηση να κατανοήσει τη ροή αγορών προϊόντων/υπηρεσιών όταν οι πελάτες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αγορές.

Το Facebook έκανε όλα αυτά σε φυσικά καταστήματα λιανικής, στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι επιχειρηματίες. Υπήρχε επίσης ένα καφέ Instagram γεμάτο ζώνες για selfie και άλλες ευκαιρίες φωτογραφίας.

#6. Pay With a Photo Campaign από την Google

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την εφαρμογή φωτογραφιών της, η Google επέλεξε τους δρόμους του Όστιν του Τέξας. Εκεί, ο τεχνολογικός γίγαντας κυκλοφόρησε πολλά φορτηγά αυτόματης πώλησης cupcake με την επωνυμία Google Photos. Οι άνθρωποι στο δρόμο θα μπορούσαν να πάρουν ένα cupcake και να το πληρώσουν κάνοντας κλικ σε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Google Photos.

Τελικές Λέξεις

Το μάρκετινγκ της επωνυμίας, του προϊόντος, της υπηρεσίας ή της ιδέας σας είναι πάντα απαραίτητο, είτε η αγορά ανεβαίνει είτε πέφτει. Πρέπει να τοποθετήσετε τον προϋπολογισμό μάρκετινγκ στις σωστές καμπάνιες για να εξαγάγετε τα μέγιστα οφέλη.

Το βιωματικό μάρκετινγκ έχει να κάνει με τα προϊόντα σας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ειδικά καθώς πολλές χώρες άρουν τους περιορισμούς για τον COVID-19, οι εταιρείες διαχείρισης εκδηλώσεων λαμβάνουν πολλές εντολές εργασίας για να οργανώσουν διαπροσωπικές εκδηλώσεις μάρκετινγκ όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να εμπλακούν απευθείας με τους πελάτες τους.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε την περίπλοκη γνώση σχετικά με το βιωματικό μάρκετινγκ που αναφέρεται σε αυτό το άρθρο για να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την επόμενη φορά που θα σχεδιάσετε μια νέα καμπάνια μάρκετινγκ.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει η καμπάνια μάρκετινγκ βίντεο.