Αποκλείστηκε το VPN; Γιατί συμβαίνει αυτό και τι να κάνετε γι ‘αυτό

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Οι υπηρεσίες ροής αποκλείουν τα VPN λόγω περιορισμών αδειοδότησης, οδηγώντας σε προβλήματα πρόσβασης για μη τοπικό περιεχόμενο.
  • Οι ιστότοποι εντοπίζουν VPN χρησιμοποιώντας μαύρες λίστες IP, εντοπισμό απάτης εσωτερικού χώρου, αποκλεισμό θυρών, κρατικούς αποκλεισμούς και διαρροές DNS.
  • Παρακάμψτε τους αποκλεισμούς VPN δοκιμάζοντας διαφορετικές διευθύνσεις IP, ενημερώνοντας ιστότοπους για χρήση VPN ή πληρώνοντας για μια ιδιωτική διεύθυνση IP.

Η χρήση ενός VPN είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε το απόρρητό σας ενώ σερφάρετε στο διαδίκτυο, αλλά δεν είναι χωρίς παγίδες. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένοι ιστότοποι σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά επειδή χρησιμοποιείτε VPN.

Ενώ η χρήση ενός VPN δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα, ορισμένοι ιστότοποι θα μπλοκάρουν ενεργά τη σύνδεσή σας, κάτι που είναι απογοητευτικό. Λοιπόν, γιατί ορισμένοι ιστότοποι μπλοκάρουν τους χρήστες VPN;

Γιατί οι ιστότοποι μπλοκάρουν τα VPN;

Οι υπηρεσίες ροής συχνά αποκλείουν τα VPN λόγω συμβάσεων και ζητημάτων αδειοδότησης. Για παράδειγμα, σε έναν ιστότοπο ροής, μαζί με πρωτότυπες εκπομπές και ταινίες, οι περισσότερες υπηρεσίες φιλοξενούν περιεχόμενο που δεν δημιούργησαν. Επειδή οι υπηρεσίες ροής δεν κατέχουν το μη πρωτότυπο περιεχόμενο που φιλοξενούν, συχνά περιορίζονται από άδειες διανομής.

Για παράδειγμα, εάν το Netflix κάνει streaming Show A, αλλά το Netflix δεν είναι κάτοχος της εκπομπής, μπορεί να επιτρέπεται νόμιμα να μεταδίδει την εκπομπή μόνο εντός των ΗΠΑ. Επομένως, εάν ζείτε εκτός των ΗΠΑ και προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Show A μέσω του ιστότοπου του Netflix στις ΗΠΑ, η πρόσβασή σας θα μπορούσε να αποκλειστεί εάν είναι ενεργό ένα VPN. Το Netflix μπορεί να μην αποκλείει όλους τους χρήστες VPN, αλλά μπορεί να λάβει διευθύνσεις IP διακομιστή VPN και να τις αποκλείσει εάν η διεύθυνση IP έχει επισημανθεί ως διεύθυνση IP που ανήκει σε διακομιστή VPN.

Οι ιστότοποι χωρίς ροή μπορούν να αποκλείσουν τα VPN για διάφορους λόγους. Ίσως η υπηρεσία που προσφέρει ο ιστότοπος είναι παράνομη στη χώρα διαμονής σας και ο ιστότοπος έχει επισημάνει τη διεύθυνση IP VPN που χρησιμοποιείτε ως μαύρη λίστα. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN για να προσπαθήσετε να παρακάμψετε ένα paywall, οι ιστότοποι συχνά κάνουν ό,τι μπορούν για να το σταματήσουν αυτό, παρακολουθώντας την IP σας για να δουν εάν το κατέχει ένας διακομιστής VPN.

  Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο VPN;

Πώς οι ιστότοποι εντοπίζουν και αποκλείουν το VPN σας

Αναρωτιέστε πώς οι ιστότοποι εντοπίζουν εάν χρησιμοποιείτε VPN; Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εάν χρησιμοποιείτε VPN.

1. Μαύρες λίστες IP

Οι μηχανισμοί Anti-VPN λειτουργούν κυρίως ελέγχοντας τις διευθύνσεις IP των επισκεπτών σε σχέση με τις μαύρες λίστες γνωστών διευθύνσεων VPN. Δεδομένου ότι τα VPN χρησιμοποιούν γενικά γνωστά κέντρα δεδομένων για να φιλοξενήσουν τους διακομιστές τους, δεν είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν οι περιοχές IP που κατέχουν.

Υπηρεσίες όπως IPHub και ipinfo.io συλλέξτε αυτές τις πληροφορίες και καταστήστε τις διαθέσιμες στους πελάτες για μια τιμή. Εάν είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN, το IPHub θα το καταλάβει και θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είστε συνδεδεμένοι μέσω φιλοξενίας, διακομιστή μεσολάβησης ή απλώς κακής διεύθυνσης IP.

Όταν συνδέεστε χωρίς ενεργό VPN χρησιμοποιώντας την ακατέργαστη IP σας, το IPHub πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχετε μια “Καλή IP”.

Μια καλή IP είναι απίθανο να αποκλειστεί, ενώ μια φιλοξενούμενη ή “κακή” IP μπορεί να αποκλειστεί από ορισμένους ιστότοπους εάν έχει μπει στη μαύρη λίστα.

Τα ζητήματα διεύθυνσης IP VPN συνήθως αντιμετωπίζονται με μια οθόνη CAPTCHA, η οποία ελέγχει εάν είστε πραγματικό άτομο ή ρομπότ. Ωστόσο, κατά καιρούς, ακόμη και αν εισαγάγετε τις σωστές πληροφορίες CAPTCHA, το μπλοκ VPN μπορεί να παραμείνει.

2. Εντοπισμός απάτης στο σπίτι

Οι μεγάλες εταιρείες με πολλούς πόρους, όπως η Google και το Netflix, είναι μοναδικά τοποθετημένες για να ανιχνεύουν διακομιστές μεσολάβησης λόγω του όγκου της επισκεψιμότητας που διαχειρίζονται. Ακόμα κι αν μια υπηρεσία VPN παρέχει δεκάδες διευθύνσεις IP, το πιθανότερο είναι ότι θα εξακολουθούν να εμφανίζονται πολλές φορές μεταξύ των εκατομμυρίων χρηστών τους, επιτρέποντας στις εταιρείες να επισημαίνουν εύκολα ύποπτες IP.

Αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντικό ταλέντο μηχανικής, επομένως οι λύσεις τους μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες όπως η μηχανική εκμάθηση για την ανάλυση και την ταξινόμηση των μοτίβων επισκεψιμότητας.

3. Αποκλεισμός θυρών

Ο αποκλεισμός θύρας συμβαίνει όταν η εικονική θύρα δικτύου που χρησιμοποιεί το VPN σας αποκλείεται χρησιμοποιώντας ένα τείχος προστασίας. Όταν συμβεί αυτό, η μέθοδος διοχέτευσης σήραγγας του VPN σας για να σερφάρετε στον Ιστό διακόπτεται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στους ιστότοπους που θέλετε.

4. Κυβερνητικά Μπλοκ

Μερικές φορές, ο ιστότοπος στον οποίο θέλετε να μεταβείτε έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση του τόπου διαμονής σας ή η κυβέρνηση έχει θέσει εκτός νόμου το VPN που χρησιμοποιείτε. Ορισμένες χώρες είναι αρκετά φιλελεύθερες με τους νόμους τους για τα VPN, αλλά υπάρχουν πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως το Ιράκ, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα. Εάν ζείτε σε μια χώρα όπου ορισμένα ή όλα τα VPN είναι παράνομα, ενδέχεται να αντιμετωπίζετε συχνά αποκλεισμούς.

5. Διαρροές DNS

Μερικές φορές, η σύνδεσή σας μπορεί να παρουσιάσει διαρροή DNS, η οποία συνεπάγεται ότι τα αιτήματά σας στον ιστό εξακολουθούν να αποστέλλονται απευθείας στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας παρά το γεγονός ότι έχετε ενεργό VPN. Αυτό συμβαίνει συχνά εάν το VPN που χρησιμοποιείτε δεν λειτουργεί σωστά και μπορεί να σας οδηγήσει σε άμεσο αποκλεισμό από ορισμένους ιστότοπους.

  Τα καλύτερα Windows 10 VPN για υπολογιστή σε 2024 (Μάιος)

Πολλά VPN προσφέρουν δοκιμές διαρροής DNS για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα σας διαρρέουν στον ISP σας. Επομένως, εάν ανησυχείτε για αυτό, ελέγξτε εάν ο πάροχος VPN σας προσφέρει δοκιμή διαρροής.

6. Ιστότοποι που αποκλείουν πλήρως τους χρήστες VPN

Ορισμένοι ιδιοκτήτες ιστοτόπων προσπαθούν να αποκλείσουν εντελώς τα VPN. Για παράδειγμα, το Social Blade (που φαίνεται παραπάνω) χρησιμοποιεί το Cloudflare για να υποκλέψει την κυκλοφορία VPN, αποκλείοντας την πρόσβαση σε οποιονδήποτε έχει ενεργό VPN όταν φορτώνει τον ιστότοπο.

Πώς να παρακάμψετε μπλοκ VPN

Οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι ροής τείνουν να αποκλείουν τα VPN, όπως:

  • Disney+
  • BBC iPlayer
  • Hulu
  • Netflix
  • Μέγιστη

Αυτά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία σας και το συγκεκριμένο VPN σας. Αν και δεν υπάρχει αλάνθαστος τρόπος να παρακάμπτετε πάντα αυτούς τους μηχανισμούς, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας.

1. Δοκιμάστε διαφορετικές διευθύνσεις IP

Πολλοί εμπορικοί πάροχοι VPN σάς δίνουν πρόσβαση σε πολλούς διακομιστές σε διαφορετικά κέντρα δεδομένων παγκοσμίως. Με την εναλλαγή σε διαφορετικό διακομιστή, αλλάζετε τη διεύθυνση IP που βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Εάν μπλοκαριστείτε, μεταβείτε στους διαθέσιμους διακομιστές. Εάν είστε τυχεροί, θα μπορούσατε να βρείτε κάποιο που δεν βρίσκεται στη μαύρη λίστα του ιστότοπου.

2. Ενημερώστε τους ιστότοπους για τη χρήση του VPN σας

Μπορεί να είναι ωφέλιμο να ειδοποιήσετε ορισμένους ιστότοπους ότι χρησιμοποιείτε VPN. Για παράδειγμα, εάν απευθυνθείτε στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς σας, θα μπορούσαν να βάλουν μια σημείωση στον λογαριασμό σας για να βοηθήσουν στην επίλυση τυχόν προβλημάτων εάν τα συστήματα προστασίας από απάτη επισημάνουν τη χρήση του VPN σας.

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα καλή ιδέα εάν είχατε συνδεθεί στο παρελθόν στην υπηρεσία χωρίς VPN αλλά σκοπεύετε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ένα στο εγγύς μέλλον, ίσως λόγω ταξιδιού. Να θυμάστε ότι οι ιστότοποι γενικά περιορίζουν την κυκλοφορία μέσω διακομιστή μεσολάβησης για να περιορίσουν την κατάχρηση από bots, όχι επειδή έχουν συγκεκριμένη προκατάληψη έναντι των ατόμων που χρησιμοποιούν VPN.

3. Πληρώστε για μια ιδιωτική διεύθυνση IP

Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη IP, τόσο πιο πιθανό είναι να μπουν σε μια μαύρη λίστα κάποια στιγμή. Το να έχετε τη δική σας ιδιωτική διεύθυνση IP διευκολύνει πολύ το VPN σας να μην ανιχνεύεται.

Υπάρχουν πολλοί ιδιωτικοί πάροχοι IP εκεί έξω σήμερα, αλλά προτού εγγραφείτε για έναν, βεβαιωθείτε ότι ο τρέχων πάροχος VPN δεν προσφέρει ήδη αυτήν τη δυνατότητα. Οι ακόλουθοι δημοφιλείς πάροχοι VPN προσφέρουν ιδιωτικά VPN (συχνά σε διογκωμένη τιμή):

  • IPVanish
  • SurfShark
  • PureVPN
  • NordVPN
  • Windscrib
  • Ivacy
  • Ιδιωτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο
  • CyberGhost

Εάν ο τρέχων πάροχος VPN δεν προσφέρει ιδιωτική διεύθυνση IP, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταβείτε σε άλλη υπηρεσία ή έναν αποκλειστικό ιδιωτικό πάροχο IP, όπως το IPv4 Global. Άλλες εύχρηστες λειτουργίες VPN μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακάμψετε μπλοκ εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας.

  Το καλύτερο VPN για Firefox

4. Χρησιμοποιήστε ένα λιγότερο κοινό VPN

Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε τους συνωστισμένους διακομιστές είναι να χρησιμοποιήσετε έναν λιγότερο γνωστό πάροχο VPN. Δεδομένου ότι μερικές εταιρείες τείνουν να κυριαρχούν στην αγορά VPN, μπορείτε να περιμένετε να εμφανίζονται ευδιάκριτα στις μαύρες λίστες. Ένα πιο ασαφές VPN μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αποκλειστεί ή να ενεργοποιήσει ένα CAPTCHA.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον φθηνότερο, πιο σκιερό πάροχο που μπορείτε να βρείτε. Θέλετε ιδιαίτερα να αποφύγετε τις δωρεάν υπηρεσίες VPN. Όχι μόνο αυτά συνήθως κατακλύζονται από χιλιάδες ή εκατομμύρια χρήστες, αλλά είναι επίσης μαγνήτες για απάτη, πειρατεία και άλλες προβληματικές συμπεριφορές. Οι ιστότοποι έχουν ισχυρό κίνητρο να τους στοχεύουν για αποκλεισμό.

5. Εκκαθαρίστε την προσωρινή μνήμη και τα cookie

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένες λειτουργίες ή ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν συστήματα προστασίας ή η παρακολούθηση του προγράμματος περιήγησης θα μπορούσε να αναγνωρίσει εύκολα το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης και των cookie του προγράμματος περιήγησής σας μπορεί να επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο ένας ιστότοπος ή μια υπηρεσία σας βλέπει ως χρήστη και ενδεχομένως να ξεμπλοκάρει το VPN σας στη διαδικασία. Είναι απλό να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη και τα cookie σας στο Google Chrome, και είναι παρόμοια διαδικασία στα περισσότερα άλλα προγράμματα περιήγησης.

6. Αλλάξτε τους διακομιστές DNS σας

Ένας άλλος εύχρηστος τρόπος για να προσπαθήσετε να ξεμπλοκάρετε το VPN σας είναι να αλλάξετε τους διακομιστές DNS σας. ο Σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) μεταφράζει τα αναγνώσιμα από τον άνθρωπο ονόματα τομέα σε διευθύνσεις IP. Αντί να χρειάζεται να θυμόμαστε δύσκολες και μεγάλες σειρές αριθμών για κάθε ιστότοπο, μπορούμε να θυμόμαστε ονόματα, όπως το MakeUseOf. Όταν αποκτήσετε μια νέα σύνδεση στο Διαδίκτυο, θα χρησιμοποιήσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ISP DNS, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε.

Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας για να χρησιμοποιήσετε DNS τρίτου μέρους, το οποίο μπορεί να ξεμπλοκάρει το VPN σας και να σας επιτρέψει να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο ή την υπηρεσία. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS στα Windows, να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS στο macOS και να βρείτε και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS στο Linux.

7. Δημιουργήστε τον δικό σας διακομιστή VPN

Μια πιο τεχνική εναλλακτική είναι να εγκαταστήσετε τον δικό σας διακομιστή VPN, είτε σε έναν φυσικό υπολογιστή που ελέγχετε είτε σε έναν εικονικό διακομιστή cloud. Θα είστε το μόνο άτομο που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη διεύθυνση IP αυτού του διακομιστή, μειώνοντας κατά πολύ την πιθανότητα να καταλήξει σε μαύρη λίστα.

Λάβετε υπόψη ότι οι σειρές IP των διακεκριμένων παρόχων cloud, όπως το Amazon AWS και το Microsoft Azure, είναι επίσης δημόσιες πληροφορίες, επομένως αυτή μπορεί να μην είναι μια εντελώς αεροστεγής λύση. Θα ήταν πιο αξιόπιστο να εγκαταστήσετε τον διακομιστή σε ένα φυσικό μηχάνημα που συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω του δικού σας ISP.

Μπορεί να είναι ενοχλητικό να αντιμετωπίζεις CAPTCHA ή άλλα εμπόδια ενώ σερφάρεις αθώα στο διαδίκτυο. Αλλά ως επί το πλείστον, υπάρχουν απλοί τρόποι για να παρακάμψετε τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι ιστότοποι για να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των χρηστών VPN. Λαμβάνοντας μερικά βήματα για να κάνετε την επισκεψιμότητά σας να φαίνεται λιγότερο ύποπτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε VPN για να προστατεύσετε το απόρρητό σας στο διαδίκτυο με λιγότερη ταλαιπωρία.