Radxa Zero 3W εναντίον Raspberry Pi Zero 2 W

Βασικά Takeaways

  • Το Radxa Zero 3W προσφέρει ανώτερη ισχύ επεξεργασίας, γραφικά και RAM σε σύγκριση με το Raspberry Pi Zero 2 W, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους χρειάζονται περισσότερες δυνατότητες σε μικρότερο μέγεθος.
  • Ωστόσο, το Raspberry Pi Zero 2 W έχει το πλεονέκτημα μιας μεγαλύτερης κοινότητας υποστήριξης λογισμικού και υλικού, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για αρχάριους και όσους χρειάζονται εκτενή υποστήριξη.
  • Επιπλέον, το Pi Zero 2 W καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, καθιστώντας το πιο κατάλληλο για φορητές εργασίες με τροφοδοσία μπαταρίας.

Ο νέος μικροσκοπικός υπολογιστής μονής πλακέτας της Radxa διαθέτει επιπλέον ισχύ επεξεργασίας και περισσότερη στον παράγοντα μορφής Zero, αλλά είναι πραγματικά καλύτερη αγορά από ένα Raspberry Pi Zero 2 W; Ας συγκρίνουμε τις δύο σανίδες για να δούμε ποια βγαίνει στην κορυφή.

Προδιαγραφές Radxa Zero 3W έναντι Pi Zero 2 W Head-to-Head

Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά στις κύριες τεχνικές προδιαγραφές των Radxa Zero 3 W και Raspberry Pi Zero 2 W δίπλα-δίπλα.

Radxa Zero 3W

Raspberry Pi Zero 2 W

Επεξεργαστής

Rockchip RK3566 64-bit SoC με τετραπύρηνο Arm Cortex‑A55 @ 1,6 GHz

Broadcom BCM2710A1 SoC 64-bit με τετραπύρηνο Arm Cortex-A53 @ 1GHz

ΕΜΒΟΛΟ

1 GB, 2 GB, 4 GB ή 8 GB LPDDR4

512 MB LPDDR2

Γραφικά

Arm Mali‑G52‑2EE (υποστηρίζει OpenGL ES 1.1 / 2.0 / 3.0 / 3.1 / 3.2, Vulkan 1.1, OpenCL 2.0)

Broadcom VideoCore IV (υποστηρίζει OpenGL ES 1.1 / 2.0)

λιμάνια

Micro HDMI (1080p@60fps), USB-C 2.0 OTG, USB-C 3.0 Host, υποδοχή κάμερας MIPI CSI

Mini HDMI (1080p@30fps), micro USB 2.0 OTG, τροφοδοσία micro USB 2.0, υποδοχή κάμερας MIPI CSI-2

Δικτύωση

Wi-Fi 4 και Bluetooth 5 με BLE ή Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.4 με BLE

Wi-Fi 4 και Bluetooth 4.2 με BLE

Αποθήκευση

Υποδοχή κάρτας MicroSD, προαιρετικό ενσωματωμένο eMMC (8GB, 16GB, 32GB ή 64GB)

Υποδοχή κάρτας MicroSD

Μέγεθος

65 x 30 mm (2,56 x 1,18 ίντσες)

65 x 30 mm (2,56 x 1,18 ίντσες)

Ισχύς επεξεργασίας και RAM

Όσον αφορά την ακατέργαστη ισχύ επεξεργασίας, το Radxa Zero 3W ξεπερνά το Raspberry Pi Zero 2 W με ένα πολύ πιο ικανό σύστημα-on-chip (SoC). Η CPU Arm Cortex-A55 του Zero 3W μπορεί να λειτουργεί έως και 1,6 GHz, πολύ πιο γρήγορα από την CPU Arm Cortex-A53 του Pi Zero 2 W στο 1 GHz.

  Πώς να ρυθμίσετε και να καλέσετε οικιακές επαφές χρησιμοποιώντας το Google Assistant

Η GPU Arm Mali‑G52‑2EE του Zero 3W (μονάδα επεξεργασίας γραφικών) ξεπερνά επίσης σταθερά το Broadcom VideoCore IV του Pi Zero 2 W — το ίδιο τσιπ που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενα μοντέλα Pi. Έτσι, εάν το έργο σας απαιτεί γραφική ισχύ, αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η πλακέτα Radxa υποστηρίζει επίσης περισσότερα API γραφικών, συμπεριλαμβανομένου του Vulkan. Μπορεί επίσης να παράγει βίντεο HD 1080p με ταχύτητα έως και 60 fps, σε σύγκριση με 30 fps στο Pi Zero 2 W.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η διαφορά στην ποσότητα της μνήμης RAM. Η απόδοση του Pi Zero 2 W παρεμποδίζεται κάπως από τη χαμηλή μνήμη RAM των 512 MB, που σημαίνει ότι σύντομα μπορεί να εξαντληθεί η μνήμη του για περίπλοκες εργασίες, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε GUI και multitasking. Το Radxa Zero 3W δεν θα πρέπει να έχει τέτοια προβλήματα, καθώς έρχεται με ελάχιστο 1 GB και έως 8 GB. Όχι μόνο αυτό, αλλά χρησιμοποιεί τον ταχύτερο τύπο μνήμης RAM LPDDR4.

Αποθήκευση

Το Raspberry Pi Zero 2 W περιορίζεται στην αποθήκευση κάρτας microSD, αν και θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν διανομέα USB για να προσθέσετε μια εξωτερική μονάδα δίσκου. Δεν είναι τεράστιο πρόβλημα, καθώς θεωρητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάρτες έως και 256 GB – όχι ότι είναι πιθανό να χρειαστείτε τόσο πολύ για τα περισσότερα έργα. Η υποδοχή κάρτας microSD του Radxa υποστηρίζει κάρτες έως και 128 GB, σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές, αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε το Zero 3W με ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης eMMC 8 GB, 16 GB, 32 GB ή 64 GB, που συνήθως έχει μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής σε σύγκριση σε microSD.

Θύρες και συνδεσιμότητα

Όσον αφορά τις φυσικές θύρες και τις συνδέσεις, οι δύο πλακέτες έχουν παρόμοια διάταξη. Και τα δύο διαθέτουν μία θύρα MIPI CSI για να συνδέσετε έναν σύνδεσμο κορδέλας για μια μονάδα κάμερας. Και τα δύο διαθέτουν έξοδο βίντεο HDMI, αν και το Radxa Zero 3W διαθέτει μικρότερη θύρα micro HDMI ενώ το Pi Zero 2 W διαθέτει θύρα mini HDMI. Το Radxa διαθέτει επίσης ένα ζευγάρι θύρες USB-C (για τροφοδοσία και δεδομένα), σε σύγκριση με τις micro USB του Pi Zero 2 W.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος Xbox 0x87e5002b

Δεδομένου ότι καμία πλακέτα δεν έχει θύρα Ethernet (όχι που δεν αποτελεί έκπληξη το μέγεθος), περιορίζεστε στην ασύρματη συνδεσιμότητα. Το Pi Zero 2 W διαθέτει τυπικό Wi-Fi 4 (802.11n, συμβατό προς τα πίσω), ενώ το Radxa Zero 3W διατίθεται τόσο σε εκδόσεις Wi-Fi 4 όσο και σε ταχύτερες παραλλαγές Wi-Fi 6 (802.11ax). Και τα δύο διαθέτουν συνδεσιμότητα Bluetooth και BLE, αν και το Radxa χρησιμοποιεί το πιο ενημερωμένο πρότυπο Bluetooth 5 ή 5.4 (ανάλογα με την παραλλαγή της πλακέτας).

GPIO και πρόσθετα

Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες, και οι δύο πλακέτες έχουν μια κεφαλίδα GPIO 40 ακίδων για τη σύνδεση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και διακοπτών. Το Radxa Zero 3W επωφελείται από χρωματικά κωδικοποιημένες ακίδες που σας βοηθούν να προσδιορίσετε τη βασική λειτουργικότητα κάθε ακίδας—οι ακροδέκτες γείωσης είναι μαύροι, για παράδειγμα, ενώ οι ακροδέκτες τροφοδοσίας 5 V είναι κόκκινοι.

Πίστωση εικόνας: Radxa

Εκ πρώτης όψεως, το pinout του Zero 3W μοιάζει πανομοιότυπο με αυτό του Pi Zero 2 W, με τους ακροδέκτες 5V, 3,3V και GND να βρίσκονται όλα στα ίδια σημεία. Ωστόσο, η αντιστοίχιση των αριθμημένων ακίδων GPIO και η επιπλέον λειτουργικότητά τους —όπως για τις διεπαφές UART και SPI— είναι ελαφρώς διαφορετική. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα εάν ελπίζετε να χρησιμοποιήσετε τα Raspberry Pi HAT και τις πλακέτες breakout με ένα Radxa Zero 3W, όπως και η έλλειψη υποστήριξης λογισμικού για να τα χρησιμοποιήσετε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα Raspberry Pi.

Υποστήριξη λογισμικού

Αυτό είναι το ατού του Raspberry Pi Zero 2 W. Η τεράστια δημοτικότητα των πλακών Raspberry Pi (με πάνω από 40 εκατομμύρια πωλήσεις συνολικά) σημαίνει ότι υπάρχει πληθώρα λογισμικού και υποστήριξης διαθέσιμη. Αυτό επεκτείνεται από τη σφαίρα των χομπίστων/κατασκευαστών ηλεκτρονικών μέχρι τον εκπαιδευτικό και βιομηχανικό τομέα, όπου χρησιμοποιούνται συνήθως οι πλακέτες Raspberry Pi.

Η παγκόσμια κοινότητα του Raspberry Pi είναι τεράστια και έτσι μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε βοήθεια και να βρείτε λύσεις σε τυχόν προβλήματα που έχετε με ένα έργο, καθώς κάποιος έχει αναπόφευκτα φτιάξει κάτι παρόμοιο. Επίσημο διαδικτυακό του Raspberry Pi τεκμηρίωση είναι επίσης εξαιρετικό.

  4 τρόποι με τους οποίους η Apple θα μπορούσε να βελτιώσει τα τυπικά μοντέλα iPhone

Ενώ το Pi Zero 2 W μπορεί να τρέξει το επίσημο Raspberry Pi OS που βασίζεται στο Debian —αν και πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα Raspberry Pi—το οποίο έχει δημιουργηθεί ειδικά για την πλακέτα και είναι εύκολο στη χρήση, το Radxa υποστηρίζει τυπικό Debiarn ή Ubuntu γεύσεις Linux. Σε κάθε πλακέτα, το λειτουργικό σύστημα μπορεί να εκτελεστεί χωρίς κεφάλι ή με GUI.

Πίστωση εικόνας: Radxa

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Zero 3W είναι το κουμπί Maskrom στο πίσω μέρος, το οποίο θέτει την πλακέτα σε μια ειδική λειτουργία εκκίνησης στην οποία μπορείτε να φορτώσετε δυαδικά αρχεία από έναν υπολογιστή συνδεδεμένο μέσω USB. Αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση ενός συστήματος ρετρό παιχνιδιών όπως το RetroPie ή το EmuELEC.

Τιμή και Διαθεσιμότητα

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης έλλειψης προμήθειας Raspberry Pi, η οποία οδήγησε τους scalpers να χρεώνουν υψηλές τιμές, το Pi Zero 2 W ήταν μια από τις πιο δύσκολες πλακέτες για να κρατηθεί κανείς και εξακολουθεί να είναι σε περιορισμένη προσφορά ακόμη και τώρα σε ορισμένες τοποθεσίες. Το Radxa Zero 3W έχει επίσης μεγάλη ζήτηση και μπορεί να είναι εκτός αποθέματος κατά καιρούς, εκτός και αν ζείτε στην Κίνα.

Στις επίσημες τιμές τους, το Pi Zero 2 W και το βασικό μοντέλο 1GB Radxa Zero 3W πωλούνται και τα δύο για 15 $. Οι άλλες παραλλαγές Zero 3W μπορεί να κοστίζουν έως και 65 $ για το μοντέλο 8 GB RAM με αποθηκευτικό χώρο 64 GB eMMC.

Radxa Zero 3W εναντίον Raspberry Pi Zero 2 W: Τελική ετυμηγορία

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, το Radxa Zero 3W ξεπερνά σαφώς το Raspberry Pi 2 W, με ανώτερη ισχύ επεξεργασίας, γραφικές ικανότητες, RAM και επιλογές αποθήκευσης eMMC. Έτσι, αν χρειάζεστε όλη αυτή την ισχύ σε ένα μικρότερο μηδενικό αποτύπωμα, αξίζει να το σκεφτείτε.

Από την άλλη πλευρά, το Pi Zero 2 W επωφελείται από πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη πρόσθετου λογισμικού και υλικού, μαζί με μια τεράστια παγκόσμια κοινότητα χρηστών. Οπότε είναι σίγουρα καλύτερο για αρχάριους. Επίσης, εάν το φορητό σας έργο δεν απαιτεί το πρόσθετο γρύλισμα επεξεργασίας του Radxa, το Pi Zero 2 W καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιείτε τροφοδοσία μπαταρίας.