IIoT vs IoT: Διαφορές και ομοιότητες [2022]

Τεχνολογία Διαδικτύου και δικτύωσης συνδυάζονται για να μεταφέρουν την πληροφορική σε σπίτια και βιομηχανίες ως συσκευές IoT. Υπάρχει πολύς θόρυβος μεταξύ του κοινού σχετικά με το IIoT εναντίον του IoT και επομένως χρειάζεται μια επεξηγηματική συζήτηση.

Αν θέλετε να μάθετε τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ του Industrial Internet of Things (IIoT) και του Internet of Things (IoT), έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Οι συνδεδεμένες συσκευές ή το IoT είναι ένα καυτό θέμα για φοιτητές τεχνολογίας, επιχειρηματίες και καταναλωτές. Βρείτε την πιο ενημερωτική και τεχνική συζήτηση σε απλή γλώσσα.

Τι είναι το Industrial Internet of Things ή IIoT;

Το Industrial Internet of Things (IIoT), γνωστό και ως Industrial Internet, ενοποιεί κρίσιμα επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία, προηγμένα predictive analytics από AI, αυτοματοποιημένα βιομηχανικά ρομπότ και prescriptive analytics σε ένα μέρος.

Το IIoT είναι ένα δίκτυο υψηλής τεχνολογίας που τροφοδοτεί και συλλέγει δεδομένα από όλες τις βιομηχανικές συσκευές ενός εργοστασίου για διάφορους επιχειρηματικούς σκοπούς, όπως πρόβλεψη παραγωγής, παρακολούθηση παραγωγής, αποστολή προϊόντων και συνολική ανάλυση δεδομένων.

Επίσης, το IIoT χρησιμοποιεί τεχνολογία επικοινωνίας αιχμής για να συλλέξει δεδομένα, να τα αναλύσει και να στείλει χρήσιμες πληροφορίες στους επιχειρηματικούς φορείς, ώστε να μπορούν να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και τις επενδύσεις προϊόντων.

Επιπλέον, το IIoT οδηγεί σε μια εκπληκτική αύξηση στην παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την απόδοση των σημερινών βιομηχανιών παραγωγής. Μερικές από τις πραγματικές εφαρμογές του IIoT είναι:

  • Ανακαλύψτε πρόσθετη παραγωγική ικανότητα συλλέγοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από εγκαταστάσεις παραγωγής.
  • Ο κύκλος σχεδιασμού προϊόντων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από επιχειρηματικές δραστηριότητες και υπηρεσίες για να λανσάρει γρήγορα ένα νέο προϊόν στην αγορά.
  • Οι συσκευές αισθητήρων και οι σύγχρονες εφαρμογές που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύουν τις διαβρώσεις των αγωγών του διυλιστηρίου στα αρχικά στάδια και ενημερώνουν την ομάδα συντήρησης πριν συμβούν ατυχήματα.
  Πώς να προσθέσετε χρήστες σε πίνακες Jira

Τα συστήματα IIoT επιτυγχάνουν τους παραπάνω στόχους χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες αιχμής, όπως ασύρματο internet υψηλής ταχύτητας, προηγμένες βιομηχανικές αισθητηριακές συσκευές, υπολογιστές άκρων και ομίχλης, MQ Telemetry Transport (MQTT) και Πρωτόκολλο Περιορισμένης Εφαρμογής (CoAp).

Τι είναι το Internet of Things ή IoT;

Το Internet of Things ή IoT είναι ένα αόρατο δίκτυο μεταξύ πολλαπλών αντικειμένων σε διάφορες κατευθύνσεις. Πολλά έξυπνα οικιακά gadget συνδέονται σε αυτό το δίκτυο για κοινή χρήση δεδομένων με δυνατότητα ενέργειας. Συνδέονται επίσης με την υποδομή cloud ή διαδικτύου για να αναζητήσουν νέα δεδομένα που μπορούν να επεξεργαστούν και να χρησιμοποιηθούν.

Η υποδομή cloud αντλεί επίσης δεδομένα από αυτές τις συνδεδεμένες συσκευές για να αναλύσει την απόδοσή τους, τα πρωτόκολλα ασφαλείας, την κατανάλωση ενέργειας, τις παραβιάσεις δικτύου και τη συνεργασία μεταξύ συσκευών.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο έξυπνο σπίτι όπου:

  • Οι έξυπνοι λαμπτήρες θα ανάβουν αυτόματα όταν σας εντοπίσει μια έξυπνη κάμερα ασφαλείας.
  • Ένας έξυπνος θερμοστάτης θα προσαρμόσει τη θερμοκρασία του δωματίου ανάλογα με την παρουσία σας.
  • Ένα έξυπνο κουδούνι θα σας στείλει μια ροή βίντεο του ατόμου στην πόρτα σας.
  • Και, μπορείτε να ζητήσετε από το έξυπνο ηχείο του σπιτιού σας να επιτρέψει στην έξυπνη κλειδαριά της πόρτας να ανοίξει την πόρτα, εάν πιστεύετε ότι το άτομο δεν είναι ξένος.

Το οικιακό σύστημα IoT χρησιμοποιεί τρία κύρια στοιχεία. Για παράδειγμα, έξυπνες συσκευές (έξυπνες τηλεοράσεις, έξυπνες κάμερες ασφαλείας, έξυπνα ηχεία, κ.λπ.), εφαρμογές IoT (εφαρμογές για κινητά ή υπολογιστές που χρησιμοποιούν AI και ML για τεκμηριωμένες αποφάσεις) και γραφικές διεπαφές χρήστη (εφαρμογές GUI για κινητά ή υπολογιστές για εγγραφή και παρακολούθηση έξυπνων συσκευών).

  Πώς να προγραμματίσετε μια συνάντηση ζουμ

Ομοιότητες μεταξύ IIoT και IoT

Το IIoT και το IoT μοιράζονται την κοινή αντίληψη της δικτύωσης έξυπνων συσκευών και του υπολογιστικού νέφους για τη δημιουργία ενός πάντα διαδικτυακού συστήματος που συλλέγει δεδομένα πέρα ​​δώθε για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον να επιβλέπετε τις οικιακές συσκευές και οι βιομηχανίες δεν χρειάζεται να απασχολούν χιλιάδες εργάτες για να παράγουν προϊόντα που μπορούν να κάνουν οι μηχανές.

Αντίθετα, μπορείτε να επενδύσετε το χρόνο σας στην εργασία, την οικογένεια ή την αναβάθμιση δεξιοτήτων. Όσον αφορά τις βιομηχανίες, μπορούν να αναδιανέμουν το εργατικό δυναμικό τους σε διαφορετικούς τομείς δεξιοτήτων για την προσθήκη αξίας στις επιχειρήσεις.

Τα παρακάτω είναι μερικές απτές ομοιότητες που πρέπει να γνωρίζετε όταν συγκρίνετε το IoT με το IIoT:

  • Τόσο το IoT όσο και το IIoT χρειάζονται υποδομή υπολογιστικού νέφους.
  • Μια προσιτή, υψηλής ταχύτητας ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι ένας απαραίτητος πόρος για το IIoT και το IoT.
  • Είτε εφαρμόζετε IoT σε εργοστάσια είτε σε σπίτια, χρειάζεστε πλατφόρμες και εργαλεία Internet of Things (IoT) για την ανάπτυξη λογισμικού ή εφαρμογών.
  • Το IIoT και το IoT χρησιμοποιούν μερικές κοινές συσκευές εισόδου/εξόδου, όπως κάμερες HD, μικρόφωνα διαμόρφωσης δέσμης, GPS, τεχνολογία geofencing, αισθητήρες θερμοκρασίας και αισθητήρες σταγονιδίων νερού.
  • Τόσο το IoT όσο και το IIoT απαιτούν AI και ML για έξυπνη λήψη αποφάσεων.

Αν και υπάρχουν μερικές ομοιότητες, υπάρχουν συντριπτικές διαφορές μεταξύ IoT και IIoT. Στην επόμενη ενότητα, θα μάθετε τις αντιθέσεις του IIoT έναντι του IoT.

Διαφορές μεταξύ IIoT και IoT

Υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ IIoT και IoT. Αυτά είναι:

1. Τμήμα εστίασης

Το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων εστιάζει σε βιομηχανίες όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τη μεταποίηση. Αντίθετα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων εστιάζει σε καταναλωτικά σπίτια ή γραφεία.

2. Κλίμακα Εφαρμογής

Το IIoT είναι για εφαρμογές μεγάλης κλίμακας και η παραγωγή του θα μπορούσε να εξυπηρετήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, το IoT είναι για μικρής κλίμακας οικιακή αυτοματοποίηση για να παρέχει άνεση σε λίγα άτομα σε ένα σπίτι.

  9 καλύτερα αραβικά κανάλια στο Kodi

3. Χρήση αισθητήρα

Το IIoT χρησιμοποιεί χιλιάδες όργανα όπως αισθητήρες πίεσης, αισθητήρες MEMS (Micro Electro-Mechanical System), αισθητήρες ταχύτητας, αισθητήρες RFID, αισθητήρες ροπής κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, το IoT χρησιμοποιεί βασικούς αισθητήρες για να ανιχνεύσει τη θερμοκρασία, την κίνηση και το νερό.

4. Προγραμματισμός και Δικτύωση

Το IIoT χρειάζεται συστήματα δικτύωσης μεγάλης κλίμακας, έτσι ώστε ένας διευθυντής παραγωγής να μπορεί να επιβλέπει τα εργοστάσια από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών. Επίσης, οι εφαρμογές IIoT διαθέτουν δυνατότητες προγραμματισμού σε πραγματικό χρόνο και εξ αποστάσεως. Οι βιομηχανίες χρειάζονται επίσης έναν εσωτερικό προγραμματιστή IIoT για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Αντίθετα, οι περισσότερες έξυπνες οικιακές συσκευές απαιτούν εύκολο προγραμματισμό χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για κινητά και δεν χρειάζονται πολύπλοκη κωδικοποίηση.

5. Πρωτόκολλα ασφαλείας

Η υποδομή IIoT απαιτεί ισχυρά συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως κρυπτογράφηση SSL, κρυπτογράφηση δεδομένων κατά τη μεταφορά, κρυπτογράφηση δεδομένων σε κατάσταση ηρεμίας, οπτική παρακολούθηση διακομιστών, συστήματα κλειστού βρόχου και βιομετρική σύνδεση.

Από την άλλη πλευρά, το IoT απαιτεί λιγότερο συντριπτική ασφάλεια δικτύου για να εμποδίσει τα δεδομένα των καταναλωτών να εισέλθουν σε οποιοδήποτε δημόσιο τομέα. Από τώρα, το απόρρητο δεδομένων είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT).

6. Ανθεκτική χρήση

Οι συσκευές, τα όργανα και οι αισθητήρες IIoT πρέπει να αντέχουν τη θερμότητα, την ταχύτητα και τα λιπαρά περιβάλλοντα. Έτσι, οι κατασκευαστές διασφαλίζουν ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να αντέξουν την σκληρή χρήση. Επίσης, το cloud και η υποδομή δικτύου χρειάζονται τακτική συντήρηση.

Αντίθετα, οι έξυπνες οικιακές συσκευές δεν είναι για σκληρή χρήση και έχουν μικρότερο κύκλο ζωής από τις βιομηχανικές.

Τελευταίες λέξεις 👩‍💻

Ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών σε σπίτια, γραφεία και εργοστάσια θα αυξηθεί τελικά τα επόμενα χρόνια. Έτσι, αποκτήστε μια σαφή ιδέα για το πώς διαφέρουν οι καταναλωτικές συσκευές IoT από τις βιομηχανικές.

Η παραπάνω συζήτηση για το IIoT έναντι του IoT σάς δίνει μια σαφή ιδέα για το πόσο διαφορετικά μπορείτε να αναπτύξετε την τεχνολογία Διαδικτύου των πραγμάτων σε επιχειρήσεις και χώρους καταναλωτών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους πόρους εκμάθησης IoT εάν είστε νέος στη σφαίρα του IoT.