Τι πρέπει να κάνω εάν δεν μπορώ να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου σε Windows 11;

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Τα Windows 10 δεν θα λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων κώδικα ασφαλείας, μετά το τέλος της ζωής τους τον Οκτώβριο του 2025. Αυτό θα ωθήσει τους χρήστες να κάνουν αναβάθμιση στα Windows 11.
  • Μια έκθεση εκτιμά ότι περίπου 240 εκατομμύρια υπολογιστές με Windows 10 θα μπορούσαν να καταλήξουν σε χωματερές μετά την ημερομηνία λήξης του λειτουργικού συστήματος.
  • Οι εναλλακτικές λύσεις για παλιούς υπολογιστές με Windows 10 που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν σε Windows 11 περιλαμβάνουν την πληρωμή για εκτεταμένη υποστήριξη, την παράκαμψη των απαιτήσεων των Windows 11, τη δοκιμή Linux ή ChromeOS Flex ή την επαναχρησιμοποίηση του υπολογιστή για δημιουργικά έργα.

Καθώς η ημερομηνία λήξης ζωής των Windows 10 φτάνει στις 14 Οκτωβρίου 2025, το θέμα του τι να κάνετε με τους παλιούς υπολογιστές είναι όλο και πιο σημαντικό. Η εύκολη απάντηση είναι να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 11, αλλά τι γίνεται αν δεν μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση; Είναι η απάντηση στα Windows 10;

  7 Καλύτερο λογισμικό εικονικοποίησης επιφάνειας εργασίας Mac και Windows για προσωπική και επαγγελματική χρήση

Γιατί οι άνθρωποι πετάνε έναν υπολογιστή με Windows 10;

Canalys δημοσίευσε μια αναφορά για την κατάσταση των υπολογιστών Windows 10 τον Δεκέμβριο του 2023. Στην έκθεση, ένας αναλυτής προβλέπει ότι 240 εκατομμύρια μηχανήματα Windows 10 θα καταλήξουν σε χωματερή μετά την ημερομηνία λήξης της ζωής τους. Έχουμε ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά απόβλητα και η έκθεση ισχυρίζεται ότι θα χειροτερέψει καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να πετούν τους παλιούς τους υπολογιστές.

Γιατί, όμως, οι άνθρωποι θα πετάξουν τα τέλεια καλά μηχανήματα με Windows 10;

Έλλειψη ενημερώσεων μετά την περίοδο τέλους ζωής

Ξεβιδώστε

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν στα Windows 10 για πάντα επειδή η υποστήριξή τους έχει προγραμματισμένο τέλος. Όταν συμβεί αυτό, τα Windows 10 θα σταματήσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις από τη Microsoft. Αυτό δεν είναι μόνο νέες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων. περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.

Εάν εντοπιστούν μεγάλα τρωτά σημεία στα Windows 10 μετά την ημερομηνία λήξης της ζωής τους, η Microsoft δεν θα τα διορθώσει (ίσως αν δεν είναι πραγματικά κακά). Αυτό, από μόνο του, θα οδηγήσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα Windows 10 και να κάνουν αναβάθμιση σε Windows 11. Δυστυχώς, η αναβάθμιση σε Windows 11 δεν είναι δυνατή για όλους.

Αυστηρές απαιτήσεις υλικού των Windows 11

Ξεβιδώστε

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κάνει αναβάθμιση σε Windows 11 επειδή η Microsoft δεν τους επιτρέπει. Εάν ανοίξετε το Windows Update, θα σας ενημερώσει εάν μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 11 ή όχι.

Εάν αυτός ο έλεγχος κρίνει ότι ο υπολογιστής σας είναι πολύ παλιός για να τρέξει τα Windows 11, δεν θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε το νεότερο λειτουργικό σύστημα. Η αναβάθμιση του υλικού σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη γραμμή του υπολογιστή σας, αλλά εάν το σύστημά σας αρχίζει να δείχνει την ηλικία του, ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσετε τόσο πολύ υλικό ώστε να είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα νέο μηχάνημα.

  Πώς να απενεργοποιήσετε προσωρινά το Antivirus στα Windows 10

Πώς να δώσετε μια νέα ζωή στον υπολογιστή σας με Windows 10

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε με έναν υπολογιστή με Windows 10 που δεν μπορεί να αναβαθμιστεί σε Windows 11, αλλά δεν θέλετε να απορρίψετε επειδή είναι απολύτως καλό υλικό; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σώσετε τον υπολογιστή σας με Windows 10 από το να γίνει μέρος μιας χωματερής.

1. Πληρώστε για την υποστήριξη των Windows 10

Ξεβιδώστε

Αν και δεν είναι ιδανικό, μπορείτε να πληρώσετε για επιπλέον χρόνο υποστήριξης των Windows 10. Τη στιγμή της γραφής, δεν γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσει, αλλά θα είναι μια ετήσια χρέωση που επεκτείνει την προστασία σας έως το 2028. Στη συνέχεια, η Microsoft θα δημοσιεύσει ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας για σοβαρές εκμεταλλεύσεις.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η πληρωμένη υποστήριξη θα λήξει επίσης τελικά, αυτό το σχέδιο είναι το καλύτερο εάν χρειάζεται, κυριολεκτικά, να αγοράσετε λίγο χρόνο μέχρι να αποκτήσετε έναν νέο υπολογιστή που να υποστηρίζει τα Windows 11.

2. Παράκαμψη των Απαιτήσεων Συστήματος των Windows 11

Ξεβιδώστε

Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακάμψετε τις απαιτήσεις συστήματος των Windows 11. Αυτό παρακάμπτει τους ελέγχους υλικού των Windows 11 και σας επιτρέπει να το εγκαταστήσετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή θέλετε.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Hex Editor Notepad++ στα Windows 10

Αυτή η λύση είναι επίσης μοναδική, καθώς η Microsoft υποθέτει ότι όλοι οι υπολογιστές με Windows 11 πληρούν τις απαιτήσεις συστήματος. Ως εκ τούτου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα Windows 11 εκτελούνται πιο αργά από τα Windows 10 και ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν σωστά για εσάς. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αναμφισβήτητα πιο ασφαλές από τη χρήση των Windows 10 μετά την ημερομηνία λήξης της ζωής.

3. Δοκιμάστε το Linux ή το ChromeOS Flex

Pixabay | Ξεβιδώστε

Ο όρος “Linux” είναι αρκετός για να κάνει οποιονδήποτε οπαδό των Windows να ξεσηκώσει, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Αν και ήταν αλήθεια ότι η χρήση του Linux πριν από μια δεκαετία ήταν μια σημαντική καμπύλη μάθησης για όσους χρησιμοποιούν Windows, οι σύγχρονες διανομές Linux είναι πολύ πιο φιλικές προς το χρήστη. Το καλύτερο από όλα είναι ότι υπάρχουν πολλές ελαφριές διανομές Linux που τρέχουν σε παλιούς υπολογιστές.

Εάν η επιλογή μιας διανομής Linux δεν είναι ιδανική, μπορείτε να δοκιμάσετε το ChromeOS Flex. Αυτό μοιάζει με τη μετατροπή του υπολογιστή σας σε Chromebook με ChromeOS, με μερικές διαφορές.

Έχουμε καλύψει αυτές τις επιλογές με περισσότερες λεπτομέρειες στον οδηγό μας για την αναβίωση ενός παλιού υπολογιστή χωρίς Windows.

4. Μετατρέψτε το σε δημιουργικό έργο

Pixabay

Εναλλακτικά, μπορείτε να αφαιρέσετε το μηχάνημα των Windows 10 από το Διαδίκτυο, ώστε οι εισβολείς να μην μπορούν να το παραβιάσουν. Μόλις αποσυνδεθεί από το δίκτυο, μπορείτε στη συνέχεια να μετατρέψετε τον υπολογιστή σε ένα δημιουργικό έργο που συνεχίζει να σας εξυπηρετεί ακόμα και αφού αποκτήσετε έναν νέο υπολογιστή. Δείτε μοναδικά δημιουργικά έργα για να επαναχρησιμοποιήσετε έναν παλιό υπολογιστή για περισσότερες πληροφορίες.

Όσο δραστικά και αν ακούγονται 240 εκατομμύρια υπολογιστές που πηγαίνουν σε χωματερή, εξακολουθείτε να είστε ο κύριος του τι συμβαίνει στο μηχάνημά σας μόλις φτάσει η ημερομηνία λήξης ζωής των Windows 10. Και ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να το πετάξετε και να αποκτήσετε έναν νέο υπολογιστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το υλικό με κάθε είδους εναλλακτικές μεθόδους.