Τι είναι το Firewall; – Ένας οδηγός εισαγωγής

Στο παιχνίδι της ασφάλειας δικτύου, είτε είσαι ασφαλής είτε δεν είσαι. δεν υπάρχει μέση λύση.

Εάν ένας υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στη σύνδεση στο Διαδίκτυο, είναι ευάλωτος σε διαδικτυακές επιθέσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι ορισμένοι υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους.

Κοιτάξτε αυτά τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να έχετε μια σαφή εικόνα – α Βερώνης Η έκθεση επισημαίνει ότι οι κυβερνοεγκληματίες επιτίθενται στο Διαδίκτυο κάθε 39 δευτερόλεπτα και 2.244 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο. Οι παραβιάσεις δεδομένων είχαν ήδη αποκαλύψει περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δεδομένα το 2019.

Όλα τα είδη επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, έχουν γίνει στόχος, ειδικά οι επιχειρήσεις μικρής κλίμακας. Επηρεάζει τη φήμη τους, τους κοστίζει σε εκατομμύρια και θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα των πελατών τους.

Αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές για να κατανοήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα εμπόδιο για την προστασία των χρηστών από απειλές που έρχονται στο διαδίκτυο.

Το εμπόδιο για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο είναι ένα Τείχος προστασίας.

Λοιπόν, ας ρίξουμε λίγο φως σε αυτή τη σημαντική πτυχή της ασφάλειας δικτύου.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το Firewall;

Στη γλώσσα υπολογιστών, ένα τείχος προστασίας είναι ένα λογισμικό ή υλικό ασφαλείας που μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει την κυκλοφορία του δικτύου, τόσο εισερχόμενη όσο και εξερχόμενη. Δημιουργεί ένα είδος φραγμού μεταξύ αξιόπιστων εσωτερικών και άγνωστων εξωτερικών δικτύων.

Επομένως, ένα τείχος προστασίας, γνωστό και ως τείχος προστασίας δικτύου, είναι ικανό να αποτρέπει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση προς/από ιδιωτικά δίκτυα.

Ένα τείχος προστασίας δικτύου βασίζεται σε κανόνες ασφαλείας για αποδοχή, απόρριψη ή απόρριψη συγκεκριμένης κίνησης. Ο στόχος του τείχους προστασίας είναι να επιτρέψει ή να απορρίψει τη σύνδεση ή το αίτημα, ανάλογα με τους εφαρμοσμένους κανόνες.

Ιστορία τείχους προστασίας

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το όνομα “τείχος προστασίας”.

Ένα τείχος προστασίας εμπνέεται από ένα απτό αντικείμενο γνωστό ως «τείχος προστασίας» ή τοίχος αντιστήριξης. Είναι εγκατεστημένο εντός κτιρίων, χωρίζοντας δύο διαμερίσματα. Έτσι, σε περίπτωση πυρκαγιάς, το τείχος προστασίας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της φωτιάς από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

Η εφαρμογή αυτού του όρου στη δικτύωση υπολογιστών ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Εκείνη την εποχή, το Διαδίκτυο βασίστηκε πρόσφατα στη συνδεσιμότητα και την παγκόσμια χρήση. Στην πραγματικότητα, οι δρομολογητές ήταν οι προκάτοχοι των τείχη προστασίας επειδή τότε συνήθιζαν να διαχωρίζουν το ένα δίκτυο από το άλλο.

Φίλτρα πακέτων

Ένα τείχος προστασίας δικτύου πρώτης γενιάς που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση πακέτων, με άλλα λόγια, byte που μεταφέρονται μεταξύ των υπολογιστών. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα, αλλά τα σύγχρονα τείχη προστασίας έχουν διανύσει μια μακρά πορεία με την τεχνολογική ανάπτυξη.

  10 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε CRT αντί για LED για Retro Gamers ή κάτι

Stateful φίλτρα

Τα τείχη προστασίας δεύτερης γενιάς που ήρθαν γύρω στο 1990 και εκτελούν την ίδια δουλειά με τα φίλτρα πακέτων εκτός από την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μεταξύ δύο τελικών σημείων. Τα φίλτρα κατάστασης είναι ευάλωτα σε επιθέσεις DDoS.

Επίπεδο εφαρμογής

Το τείχος προστασίας τρίτης γενιάς που μπορούσε να κατανοήσει πρωτόκολλα και εφαρμογές όπως FTP, HTTP. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να εντοπίσει ανεπιθύμητες εφαρμογές που προσπαθούν να παρακάμψουν το τείχος προστασίας του δικτύου.

Τείχος προστασίας επόμενης γενιάς (NGFW)

Πρόκειται για μια βαθύτερη ή προηγμένη επιθεώρηση του επιπέδου εφαρμογής, η οποία περιλαμβάνει συστήματα πρόληψης εισβολής (IPS), τείχος προστασίας διαδικτυακών εφαρμογών (WAF) και διαχείριση ταυτότητας χρήστη.

Τύποι τείχη προστασίας;

Μπορείτε να βρείτε διαφορετικούς τύπους τείχους προστασίας και μερικές φορές μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση. Ακολουθούν μερικοί από τους δημοφιλείς τύπους τείχους προστασίας που θα ακούτε συχνά.

  • Τείχος προστασίας δικτύου
  • Τείχος προστασίας εφαρμογών web
  • Βασισμένο σε υλικό
  • Βασισμένο σε λογισμικό
  • Βασισμένο σε σύννεφο
  • Τείχος προστασίας προσωπικού υπολογιστή (Windows, macOS).
  • Τείχος προστασίας για κινητά

Κατηγοριοποιούνται ως επί το πλείστον σε δύο τύπους – με βάση το δίκτυο και τον κεντρικό υπολογιστή.

Τείχη προστασίας που βασίζονται σε δίκτυο έναντι κεντρικών υπολογιστών

Τείχη προστασίας που βασίζονται σε δίκτυο

Αυτά λειτουργούν σε επίπεδα δικτύου και φιλτράρουν όλη την κίνηση που έρχεται και πηγαίνει σε ένα δίκτυο. Φιλτράρουν την κυκλοφορία ελέγχοντας τους κανόνες του τείχους προστασίας και προστατεύοντας το δίκτυο. Ένα τείχος προστασίας δικτύου εγκαθίσταται συνήθως στην άκρη του δικτύου και λειτουργεί ως το πρώτο επίπεδο προστασίας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κίνηση που δεν θα έπρεπε να εισέρχεται στα κέντρα δεδομένων.

Τείχη προστασίας που βασίζονται σε κεντρικούς υπολογιστές

Εγκαθίστανται σε διαφορετικούς κόμβους δικτύου, ελέγχοντας κάθε εξερχόμενο και εισερχόμενο πακέτο ή byte. Το τείχος προστασίας αποτελείται από μια σουίτα εφαρμογών εγκατεστημένη σε διακομιστή ή υπολογιστή.

Τα τείχη προστασίας που βασίζονται σε κεντρικό υπολογιστή μπορούν να προστατεύσουν τον μεμονωμένο κεντρικό υπολογιστή από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και επιθέσεις.

Υλικό εναντίον Λογισμικού εναντίον Τείχους προστασίας Cloud

Τείχος προστασίας που βασίζεται σε υλικό

Ένα αποκλειστικό τείχος προστασίας που είναι εγκατεστημένο στο δίκτυό σας και όλη η κίνηση διασχίζει αυτή τη συσκευή. Θα μπορούσε να είναι μια δαπανηρή υλοποίηση, αλλά συχνά απαιτείται από έναν οργανισμό για την προστασία των δικτύων του.

Μερικά από τα δημοφιλή τείχη προστασίας υλικού προέρχονται από τις Cisco, SonicWall, Fortinet.

Τείχος προστασίας που βασίζεται σε λογισμικό

Συνήθως είναι μια εικονική συσκευή ή εικονική μηχανή με εγκατεστημένο λογισμικό τείχους προστασίας. Υπάρχει άφθονο τείχος προστασίας ανοιχτού κώδικα που μπορείτε να εξερευνήσετε. Είναι προσαρμόσιμα, αλλά προσφέρουν μικρότερο έλεγχο των χαρακτηριστικών και των λειτουργιών προστασίας από το υλικό.

Το pfSense είναι ένα από τα δημοφιλή τείχη προστασίας που βασίζεται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Τείχος προστασίας που βασίζεται σε σύννεφο

Τα τείχη προστασίας που αξιοποιούν τις λύσεις cloud είναι τείχη προστασίας cloud, αρκετά αυτονόητα, σωστά;

Μπορείτε επίσης να τα ονομάσετε Firewall-as-a-Service (FaaS) και είναι παρόμοια με τα τείχη προστασίας μεσολάβησης. Εκτός από το ότι παρέχουν μια ισχυρή ασπίδα στο δίκτυό σας, είναι άριστα στην κλίμακα με την ανάπτυξη της εταιρείας σας.

Τα SUCURI, Cloudflare, Imperva, Sophos είναι μερικά από τα δημοφιλή τείχη προστασίας που βασίζονται σε σύννεφο.

Πώς λειτουργεί ένα τείχος προστασίας;

Ένα τείχος προστασίας διατηρεί ένα σύνολο κανόνων που εφαρμόζονται τόσο στην εισερχόμενη όσο και στην εξερχόμενη κίνηση. Αντιστοιχίζει την επισκεψιμότητα με αυτούς τους κανόνες και, εάν ταιριάζουν οι κανόνες, ξεκινά την πρόσβαση.

  Ο Γρήγορος Οδηγός Μετασχηματισμού Δεδομένων

Για την εξερχόμενη κίνηση που προέρχεται από τον διακομιστή, το τείχος προστασίας τους επιτρέπει να περάσουν κυρίως (με δυνατότητα διαμόρφωσης). Αλλά για την εισερχόμενη κίνηση που φθάνει από μεγάλα πρωτόκολλα όπως το TCP, το ICMP ή το UDP, τα τείχη προστασίας τα παρακολουθούν αυστηρά.

Το τείχος προστασίας ελέγχει την εισερχόμενη κίνηση με βάση τα εξής:

  • Πηγή
  • Περιεχόμενο
  • Προορισμός
  • Λιμάνι

Το τείχος προστασίας χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να αποφασίσει εάν η κίνηση συμμορφώνεται με τους καθορισμένους κανόνες. Αν ναι, τότε το επιτρέπει. Διαφορετικά, η κυκλοφορία εμποδίζεται από το τείχος προστασίας.

Ποιος χρειάζεται ένα τείχος προστασίας;

Ολοι!

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι μόνο μεγάλες εταιρείες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να χρησιμοποιούν τείχη προστασίας. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. κάθε επιχείρηση πρέπει να χρησιμοποιεί τείχος προστασίας ανεξάρτητα από το μέγεθός της.

ΕΝΑ κανω ΑΝΑΦΟΡΑ λέει ότι το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πέσει θύματα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αποχώρησαν από τις δραστηριότητές τους μέσα σε έξι μήνες.

Για να μην αναφέρουμε, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι πάντα εν κινήσει για να εξελίξουν τις τεχνικές τους και να βρουν προηγμένους τρόπους στόχευσης επιχειρήσεων.

Χωρίς τη χρήση τείχους προστασίας, το δίκτυο και τα δεδομένα σας ενδέχεται να διατρέχουν μεγάλους κινδύνους και ευπάθειες σε κακόβουλη πρόθεση. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κλέψει τα δεδομένα της πιστωτικής σας κάρτας, τα τραπεζικά διαπιστευτήρια, τις πληροφορίες πελατών, να καταστρέψει δεδομένα, να καταστρέψει το δίκτυό σας, να εκτρέψει το εύρος ζώνης υλικού και πολλά άλλα.

Ως εκ τούτου, τα τείχη προστασίας λειτουργούν ως απόλυτοι σωτήρες σε αυτά τα σενάρια. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τείχη προστασίας.

Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τείχη προστασίας στη στρατηγική διαχείρισης πληροφοριών ασφαλείας και συμβάντων, σε συσκευές κυβερνοασφάλειας κ.λπ. Μπορείτε επίσης να τα εγκαταστήσετε στην περίμετρο του δικτύου σας για προστασία από εξωτερικές απειλές ασφαλείας ή μέσα στο δίκτυο για τμηματοποίηση και προστασία από εσωτερικές απειλές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προσωπικό τείχος προστασίας, το οποίο είναι ένα μεμονωμένο προϊόν που αποτελείται από λογισμικό ή ενσωματωμένη συσκευή υλικολογισμικού. Χρησιμοποιήστε το για:

  • Θέστε περιορισμούς στις οικιακές συσκευές σας,
  • Ενώ σερφάρετε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μια ευρυζωνική σύνδεση που είναι πάντα ενεργοποιημένη,
  • Ενώ χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi σε αεροδρόμιο, πάρκο ή καφέ
  • Εάν ένα πρόγραμμα προσπαθήσει να συνδεθεί με το διαδίκτυο κ.λπ.

Ποια είναι τα οφέλη των Firewalls;

Η εγκατάσταση ενός τείχους προστασίας στο δίκτυό σας μπορεί να καταστείλει όλες τις ανησυχίες που σχετίζονται με την ασφάλεια του υπολογιστή σας.

Υποθέτω ότι έχετε πάρει μια ιδέα μέχρι τώρα, αλλά ας εξερευνήσουμε περισσότερα.

Ασφαλέστερο δίκτυο

Με την παρακολούθηση της κυκλοφορίας που εισέρχεται στο δίκτυο, ένα τείχος προστασίας διατηρεί το δίκτυό σας ασφαλές. Χρησιμοποιώντας ένα τείχος προστασίας διπλής κατεύθυνσης, μπορείτε επίσης να απολαμβάνετε προστασία διπλής λειτουργίας καθώς παρακολουθεί τόσο την εισερχόμενη όσο και την εξερχόμενη κυκλοφορία.

Παρακολουθεί κάθε πακέτο και όταν βρίσκει ένα επικίνδυνο πακέτο, το τείχος προστασίας το μπλοκάρει που και που.

Προστατεύει από Trojans

Οι δούρειοι ίπποι ή οι δούρειοι ίπποι είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που είναι επικίνδυνος για τον υπολογιστή σας. Κάθονται σιωπηλά στο σύστημά σας και κατασκοπεύουν όλα τα αρχεία που υπάρχουν σε αυτό. Επιπλέον, συγκεντρώνει τις πληροφορίες και τις στέλνει σε έναν προορισμένο διακομιστή ιστού.

Αλλά δεν θα είχατε μια μικρή υπόδειξη για το τι συμβαίνει στον υπολογιστή σας μέχρι να αρχίσει να δείχνει τις επιπτώσεις του.

  Πώς να επεκτείνετε τον αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι σας «Animal Crossing: New Horizons».

Μην ανησυχείτε εάν έχετε εγκαταστήσει ένα τείχος προστασίας στο σύστημά σας, καθώς μπορεί να αποκλείσει τους Trojans αμέσως πριν εισέλθουν και να προκαλέσουν βλάβη στον υπολογιστή σας.

Σταματήστε τους χάκερ

Οι χάκερ περιμένουν πάντα κενά δικτύου. Μόλις το δουν, δεν υπάρχει καμία ματιά πίσω. Θα στοχεύουν αυτά τα συστήματα και θα πραγματοποιούν κακόβουλες δραστηριότητες όπως η εξάπλωση του ιού μέσω ενός botnet, key-loggers κ.λπ.

Εκτός από αυτό, ακόμη και οι γείτονές σας που μπορεί να μην υποψιάζεστε θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη σύνδεσή σας ανοιχτού δικτύου.

Ένα τείχος προστασίας είναι το κλειδί για όλα αυτά τα προβλήματα και σας παρέχει ένα ασφαλές δίκτυο απαλλαγμένο από τέτοιες εισβολές.

Έλεγχος πρόσβασης

Τα τείχη προστασίας περιλαμβάνουν πολιτικές πρόσβασης που μπορείτε να εφαρμόσετε για ορισμένες υπηρεσίες και κεντρικούς υπολογιστές. Ο λόγος είναι ότι οι εισβολείς μπορεί να εκμεταλλευτούν ορισμένους κεντρικούς υπολογιστές και ως εκ τούτου το δίκτυό σας γίνεται επίσης ευάλωτο.

Έτσι, ο αποκλεισμός τέτοιων κεντρικών υπολογιστών είναι η λύση εδώ. Μπορείτε να επιβάλλετε πολιτική πρόσβασης σε αυτούς τους κεντρικούς υπολογιστές ή τις υπηρεσίες με τη βοήθεια τείχη προστασίας.

Σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός τείχους προστασίας

Σε αυτό το σημείο του άρθρου, πρέπει να έχετε κατανοήσει τη σημασία της ύπαρξης τείχους προστασίας δικτύου.

Έτσι, εάν έχετε αποφασίσει να παραμείνετε ασφαλείς αξιοποιώντας το, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κάνετε μια αγορά. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που μπορεί να δικαιολογήσει τις ανάγκες του δικτύου σας.

Προστασία DDoS

Οι επιθέσεις DDoS αυξάνονται και έχουν ήδη διεκδικήσει σημαντικούς ιστότοπους, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός σύνδεσης για εκτεταμένες ώρες.

Αυτές οι επιθέσεις συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση, όπου ακόμη και οι νίντζα ​​IT δεν μπορούσαν να προβλέψουν μέχρι το κακό που έχουμε ήδη κάνει. Μειώνει ξαφνικά την απόδοση και το εύρος ζώνης των ιστοτόπων που δέχονται επίθεση.

Ως εκ τούτου, πηγαίνετε πάντα με ένα τείχος προστασίας που μπορεί να προσφέρει ή να ενσωματωθεί στην ανίχνευση DDoS καθώς και στην πρόληψη. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με έναν ανιχνευτή εισβολής για να έχετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας και να πείτε όχι στην κακόβουλη κυκλοφορία.

Συναγερμός

Το να βασίζεσαι μόνο σε τείχη προστασίας δεν αρκεί. πρέπει να γνωρίζετε πότε οι απειλές είναι ενσωματωμένες. Για αυτόν τον λόγο, επιλέξτε ένα τείχος προστασίας που να μπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις επίθεσης στον διαχειριστή του συστήματός σας προτού να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη.

Οι ειδοποιήσεις επίθεσης σας υπενθυμίζουν να ελέγξετε γρήγορα το τείχος προστασίας για να δείτε τι συμβαίνει. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη μέθοδο επίθεσης. Ως εκ τούτου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση μαζί με το τείχος προστασίας για να μειώσετε οποιαδήποτε απειλή όταν έχετε ακόμα χρόνο.

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Κανείς δεν είναι ασυγκίνητος με τα κύματα της εξ αποστάσεως εργασίας αυτές τις μέρες, και είναι ως επί το πλείστον υπάλληλοι στον τομέα της πληροφορικής. Ωστόσο, εάν τους επιτρέψετε να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρείας εξ αποστάσεως, ενδέχεται να ενέχει κινδύνους ασφαλείας.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα τείχη προστασίας διαχειρίζονται δραστηριότητες που αφορούν VPN για εξουσιοδότηση, υποστήριξη, κ.λπ. Ενώ έχετε την επιλογή να αγοράσετε μια λύση VPN, ο συνδυασμός ενός τείχους προστασίας με VPN εντός της αρχιτεκτονικής είναι καλύτερος και οικονομικός.

Κόστος

Ευχαριστώ για τις διαθέσιμες επιλογές.

Ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τις απαιτήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τείχη προστασίας που βασίζονται σε υλικό ή λογισμικό.

Εάν η εφαρμογή σας φιλοξενείται στην πλατφόρμα cloud, τότε η αξιοποίηση ενός τείχους προστασίας που βασίζεται σε σύννεφο θα είναι καλή ιδέα. Υπάρχουν πολλές επιλογές και επιλέξτε τι λειτουργεί καλά με την εφαρμογή σας.

Πιστέψτε με, το κόστος μιας παραβίασης δεδομένων είναι πολύ περισσότερο από την επένδυση σε ένα αξιοπρεπές τείχος προστασίας. Επομένως, μην προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα εδώ.

συμπέρασμα

Τα τείχη προστασίας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στο δίκτυό σας. Εάν αυτή η γραμμή άμυνας δεν διατηρηθεί, θα μπορούσε να σας κοστίσει εκατομμύρια ή να βλάψει τη φήμη σας. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε. Εάν χρησιμοποιείτε ένα αξιοπρεπές τείχος προστασίας, μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς από εξωτερικές απειλές.