Τι είναι το τεχνικό χρέος και γιατί πρέπει να φροντίζετε

Η διαχείριση τεχνικού χρέους μπορεί να διαφοροποιήσει μεταξύ ενός επιτυχημένου και ενός αποτυχημένου έργου λογισμικού.

Τι είναι το τεχνικό χρέος και οι επιπτώσεις του σε μια επιχείρηση;

Το τεχνικό χρέος, στην απλούστερη μορφή του, αναφέρεται στα πρόσθετα έξοδα που αντιμετωπίζει μια εταιρεία λόγω της χρήσης απαρχαιωμένων ή αναποτελεσματικών πρακτικών για την κατασκευή του λογισμικού. Το χρέος κώδικα και το χρέος λογισμικού είναι άλλες ονομασίες για το τεχνικό χρέος.

Το τεχνικό χρέος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε άλλους τομείς, όπως υλικό ή βάσεις δεδομένων, αλλά συνήθως σχετίζεται στενά με την ανάπτυξη λογισμικού.

Το τεχνικό χρέος μπορεί να καταναλώσει πόρους εάν δεν διαχειρίζεται επαρκώς, οδηγώντας σε αναποτελεσματικότητα και πτώση της απόδοσης επένδυσης (ROI). Οι προγραμματιστές πρέπει να εργάζονται περισσότερο, καθώς η συντήρηση, η επεξεργασία ή η αντικατάσταση παλαιότερου κώδικα μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια.

Το τεχνικό χρέος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος εάν το ζήτημα εξακολουθεί να πρέπει να επιλυθεί αμέσως, επειδή η διόρθωση αυτών των προβλημάτων γίνεται πιο δαπανηρή με την πάροδο του χρόνου.

Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις του τεχνικού χρέους μπορεί να είναι οτιδήποτε από τα μειωμένα επίπεδα ικανοποίησης των πελατών και το ηθικό των εργαζομένων έως αυξημένο κόστος συντήρησης και μειωμένη παραγωγικότητα. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη λύση λογισμικού.

Συμπερασματικά, τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα, η λιγότερη καινοτομία και η χαμηλότερη ικανοποίηση των πελατών είναι όλα συνέπειες του τεχνικού χρέους. Λόγω της αναποτελεσματικότητας, των καθυστερήσεων και των οικονομικών ζημιών που μπορεί να προκαλέσει, μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην απόδοση μιας εταιρείας.

Αυτό το χρέος μπορεί να είναι ακριβό και χρονοβόρο, επηρεάζοντας συχνά την ικανότητα μιας εταιρείας να ανταγωνιστεί στην αγορά.

Λόγοι Τεχνικού Χρέους

Παρόμοια με το χρηματοοικονομικό χρέος, η παράβλεψη ή η καθυστέρηση της αντιμετώπισης του τεχνικού χρέους αυξάνει την πιθανότητα να γίνει πρόβλημα.

Το τεχνικό χρέος μπορεί να προκαλέσει δαπανηρές επιδιορθώσεις, να καθυστερήσει την ανάπτυξη λογισμικού και γενικά να εμποδίσει την παράδοση λογισμικού, κοστίζοντας πολλά χρήματα εάν χρειάζεται να ελεγχθεί. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθεί το τεχνικό χρέος στην πρώτη θέση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες του.

Ακολουθούν μερικοί σημαντικοί λόγοι για τεχνικό χρέος, οι οποίοι είναι αυτονόητοι:

  • Χρονικοί περιορισμοί για την παράδοση του έργου
  • Συχνές αλλαγές στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές
  • Αντιγραφή κώδικα
  • Πολυπλοκότητα κώδικα
  • Έλλειψη προτύπων και πλαισίων
  • Κλαδιά μεγάλης διάρκειας

Ένα υποκατάστημα με ενεργή ανάπτυξη κώδικα που δεν συγχρονίζεται με τον κύριο κλάδο κορμού για μεγάλο χρονικό διάστημα λέγεται ότι είναι ένα υποκατάστημα μακράς διάρκειας.

Το τεχνικό χρέος μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βιαστικών και ανεπαρκών λύσεων που πρέπει να κλιμακωθούν καλύτερα ή να θυσιάσουν την ποιότητα για άμεσα κέρδη, καθώς και από έλλειψη γνώσης, πόρων ή χρόνου κατά τη σύνταξη ή τη διατήρηση κώδικα.

  Apple Music εναντίον Google Play Music Vs Spotify: Καλύτερη υπηρεσία ροής μουσικής

Συχνά προκύπτει από ταχεία ή ανεπαρκή ανάπτυξη, η οποία οδηγεί σε σφάλματα, κακή εμπειρία χρήστη και καθυστερήσεις, όταν ζητείται από νέους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πολύπλοκο λογισμικό χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, είτε λόγω προθεσμιών έργου, άλλων περιορισμών ή έλλειψης πόρων , υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί το τεχνολογικό χρέος.

Η μη συμμόρφωση με τις βέλτιστες πρακτικές, η παραγωγή κώδικα με δυνατότητα διατήρησης ή η εφαρμογή των κατάλληλων διαδικασιών μπορεί να οδηγήσει σε τεχνικό χρέος. Επιπλέον, μπορεί να προκύψει από περικοπές, κακές δοκιμές και τεκμηρίωση ή από την απόφαση να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξης.

Παραδείγματα Τεχνικών Οφειλών

Το κόστος του τεχνικού χρέους θα αυξάνεται τελικά όσο περισσότερο παραμένει αντιμετωπισμένο από μια εταιρεία. Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειωμένη παραγωγικότητα και επεκτασιμότητα, αυξημένο τεχνικό κίνδυνο και πιο απαιτητική συντήρηση λογισμικού.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα τεχνικών χρεών στην παρακάτω ενότητα:

Παράδειγμα 1: Ανελαστικό Πλαίσιο

Ο διαχειριστής έργου ορίζει μια αυστηρή προθεσμία για την παράδοση του λογισμικού, επομένως οι προγραμματιστές επιλέγουν ένα πλαίσιο που χτίζεται γρήγορα αλλά έχει περιορισμένη ευελιξία. Σε αυτήν την εικόνα, το προϊόν παραδίδεται την ημερομηνία-στόχο, παρά το γεγονός ότι οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν ένα πλαίσιο με γνωστά προβλήματα.

Η ομάδα μπορεί να εμπλακεί στην κυκλοφορία πακέτων για να διορθώσει τα προβλήματα και να διαγράψει τον προβληματικό κώδικα μόλις περάσουν οι ημερομηνίες στόχου. Αυτή η ενέργεια θα παράγει περισσότερο έργο που οδηγεί σε τεχνικό χρέος.

Παράδειγμα 2: Άπειροι προγραμματιστές

Η διοίκηση μπορεί να απασχολήσει προγραμματιστές με μικρή εμπειρία ή ανεπαρκείς ικανότητες για το σχεδιασμό του λογισμικού. Πιθανότατα, αυτοί οι άπειροι προγραμματιστές θα χρειαστούν βοήθεια για να δημιουργήσουν λογισμικό που να ικανοποιεί τα πρότυπα ποιότητας.

Επιπλέον, αυτή η προθεσμία θα πίεζε τον προγραμματιστή να τηρήσει τις προθεσμίες, οδηγώντας στην κυκλοφορία ελαττωματικού λογισμικού. Το τεχνικό χρέος προκύπτει από τη μεταγενέστερη ανάγκη επανάληψης της εργασίας για τη διόρθωση των ελαττωμάτων ή την παροχή service pack.

Παράδειγμα 3: Επιλογή της λανθασμένης πλατφόρμας

Μερικές φορές οι προγραμματιστές προτιμούν πιο γρήγορες, απλούστερες και πιο πρακτικές πλατφόρμες, όπως οι πλατφόρμες CMS, για τη δημιουργία ιστοτόπων ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου πιθανότατα θα γίνει αργός ή θα καταρρεύσει εάν λάβει μεγάλη επισκεψιμότητα εάν το CMS δεν μπορεί να χειριστεί τις απαιτήσεις. Η ανοικοδόμηση του χώρου θα έχει τεράστιο κόστος με αποτέλεσμα τεχνικό χρέος.

Επιπλέον, παρακάτω είναι μερικά πιο συγκεκριμένα πραγματικά παραδείγματα τεχνικού χρέους:

  • Κακές επιλογές σχεδιασμού λογισμικού.
  • Ασαφής ορισμός των στόχων του έργου.
  • Έλλειψη ιδιοκτησίας του προϊόντος.
  • Βασιζόμενοι σε πρόωρες και μη ασφαλείς διορθώσεις παρά σε ενδελεχή αναδιάρθρωση.
  • Ανεπαρκής έλεγχος του κώδικα.
  • Παράλειψη δοκιμών και διαδικασιών αναθεώρησης.
  • Έλλειψη γνώσης σχετικά με την αρχιτεκτονική λογισμικού.
  • Γράψτε κώδικα χωρίς να ακολουθείτε βέλτιστες πρακτικές.
  • Αλλαγές στον κωδικό της τελευταίας στιγμής.
  • Μια μακρά λίστα με αναβαθμίσεις προϊόντων που έγιναν από αρκετούς προγραμματιστές.
  • Προσθήκη δυνατοτήτων στον υπάρχοντα κώδικα χωρίς σωστή ανακατασκευή του.
  • Η παράλληλη ανάπτυξη σε πολλούς κλάδους κώδικα θα χρειαστεί τελικά να συγχωνευθεί.

Είδη Τεχνικών Οφειλών

Ο όρος «τεχνικό χρέος» αναφέρεται στη συσσώρευση τεχνικών προβλημάτων σε ένα έργο ή ένα προϊόν. Αυτά τα τεχνολογικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν από ακατάλληλο σχεδιασμό, κακή αναδιάρθρωση και δοκιμή κώδικα και άλλους παράγοντες.

Η δημιουργία αποτελεσματικών σχεδίων μετριασμού για το τεχνικό χρέος απαιτεί την κατανόηση των διαφόρων τύπων και διαδικασιών που οδηγούν στη δημιουργία τους.

  Κατανόηση της UEBA και του ρόλου της στην αντιμετώπιση περιστατικών

Τα τεχνικά χρέη εμπίπτουν γενικά σε μία από τις δύο κατηγορίες:

  • Εκ προθέσεως ή εσκεμμένο χρέος
  • Ακούσια ή τυχαία οφειλή

Όταν μια ομάδα δίνει προτεραιότητα στην ταχύτητα έναντι της ποιότητας του κώδικα, δημιουργείται συχνά σκόπιμη τεχνική οφειλή. Υπάρχει ακούσιο τεχνικό χρέος όταν παράγονται λάθη κατά λάθος στην υλοποίηση, το σχεδιασμό ή την αρχιτεκτονική. Το ακούσιο τεχνικό χρέος περιλαμβάνει τύπους που σχετίζονται με το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τις διαδικασίες.

Η τεχνική οφειλή του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνει τις ακόλουθες οφειλές:

  • Χρέος Αρχιτεκτονικής
  • Δημιουργία χρέους
  • Κωδικός Χρέος
  • Ελάττωμα Χρέος
  • Χρέος σχεδιασμού
  • Τεκμηρίωση Χρέος
  • Χρέος Υποδομών
  • Ανθρώπινο χρέος
  • Διαδικασία χρέους
  • Απαίτηση Χρέος
  • Χρέος Υπηρεσιών
  • Δοκιμή χρέους αυτοματισμού
  • Δοκιμαστική οφειλή

Το τεχνικό χρέος έχει συχνά δύο αρνητικές επιπτώσεις: πρώτον, αυξάνει το μακροπρόθεσμο κόστος ανάπτυξης και συντήρησης λόγω της ανάγκης για επανεπεξεργασία ή διορθώσεις και δεύτερον, μπορεί να μειώσει την ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας λόγω ανεπαρκών υποκείμενων στοιχείων.

Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση τεχνικού χρέους

Για πολλές επιχειρήσεις, η διαχείριση του τεχνικού χρέους γίνεται όλο και πιο δύσκολο έργο, ειδικά όταν υπάρχει απαίτηση για ανάπτυξη νέου λογισμικού.

Η υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση ενός τεχνικού χρέους απαιτεί ενδελεχή κατανόηση της τεχνολογίας και του λογισμικού που χρησιμοποιείται και προετοιμασίες για την επίλυση τυχόν δυσκολιών. Το τεχνικό χρέος είναι το κόστος που πραγματοποιεί μια επιχείρηση για τη συντήρηση των συστημάτων της, το οποίο μπορεί να είναι σημαντικό.

Η χρήση τεχνικών υποπαραγωγής κωδικοποίησης, η ανάπτυξη δύσκολων στη συντήρηση αρχιτεκτονικών λογισμικού και η χρήση ανεπαρκών εργαλείων και πλαισίων μπορούν όλα να συμβάλουν στη συσσώρευση τεχνικού χρέους.

Οι οργανισμοί μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω τεχνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της δαπανηρής επανεπεξεργασίας, της μειωμένης ευελιξίας και της πιο απαιτητικής συντήρησης λογισμικού.

Ας δούμε μερικές βέλτιστες πρακτικές για την ελαχιστοποίηση ή την αντιμετώπιση του τεχνικού χρέους:

  • Λίστα ελέγχου εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν σε κάθε στάδιο.
  • Πρόσληψη προγραμματιστών με εμπειρία και δεξιότητες.
  • Ακολουθήστε το καλύτερο πλαίσιο και την πιο αξιόπιστη αρχιτεκτονική λογισμικού, έχοντας κατά νου τον τελικό στόχο.
  • Αντί να παράγετε υποπαραγωγικό κωδικό και να ελπίζετε να τον επισκευάσετε μετά, γράψτε κώδικα υψηλής ποιότητας.
  • Διατηρήστε ανοιχτό αρχείο όλων των τροποποιήσεων.
  • Χρησιμοποιήστε αυτοματοποιημένες δοκιμές όπως απαιτείται.
  • Αναδιαμορφώστε τον κώδικά σας συχνά χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία Agile.
  • Διαθέστε χρόνο για να ασχοληθείτε με τα χρέη όπως και όταν απαιτείται αντί να τα καθυστερείτε.

Επιπλέον, η χρήση εργαλείων όπως το Stepsize, το SonarQube Teamscale, το Jira κ.λπ., θα βοηθούσε σε αυτήν την τεχνικά δύσκολη διαδικασία, εάν προσπαθείτε να παρακολουθείτε το τεχνικό χρέος.

Πόροι μάθησης

#1. Τεχνικό χρέος στην πράξη: Πώς να το βρείτε και να το διορθώσετε

Αυτό το βιβλίο θα σας δώσει πληροφορίες για συγκεκριμένες μεθόδους για τον εντοπισμό και την εξάλειψη του τεχνικού χρέους. Το βιβλίο είναι μια ενιαία πηγή για την τεχνική γνώση του χρέους.

Προσφέρει αναφορές, συμβουλές και μια ποικιλία περιπτωσιολογικών μελετών από επιτυχημένες επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένους τρόπους ελέγχου του τεχνικού χρέους.

Αντιμετωπίζει ζητήματα, όπως το τεχνικό χρέος, γιατί υπάρχει, πώς επηρεάζει έναν οργανισμό, πώς να το αναγνωρίσετε, πώς να το επιλύσετε και πώς να δημιουργήσετε στρατηγικές που θα το μειώσουν αποτελεσματικά.

Το βιβλίο προσφέρει επίσης πολύτιμες οδηγίες για τον ποσοτικό προσδιορισμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του τεχνικού χρέους για τη διατήρηση της ποιότητας του λογισμικού.

Το βιβλίο δίνει έμφαση στο πώς οι μηχανικοί λογισμικού, οι διαχειριστές έργων και οι ΚΟΤ θα πρέπει να διαχειρίζονται τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους για να ελαχιστοποιήσουν το τεχνικό χρέος

  Πώς να εγκαταστήσετε το Ghost στον διακομιστή Ubuntu

#2. Διαχείριση τεχνικού χρέους: Μείωση της τριβής στην ανάπτυξη λογισμικού

Το Managing Technical Debt in Software Development είναι ένα ολοκληρωμένο βιβλίο διαχείρισης τεχνικών χρεών γραμμένο από επαγγελματίες του κλάδου. Το βιβλίο προορίζεται για ειδικούς πληροφορικής και προγραμματιστές λογισμικού που αναζητούν μεθόδους ελέγχου και ελαχιστοποίησης του τεχνικού χρέους τους.

Το βιβλίο διερευνά στρατηγικές για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση του τεχνικού χρέους και δίνει μια επισκόπηση.

Προσφέρει μελέτες περιπτώσεων, βέλτιστες πρακτικές και πρακτικές συστάσεις για να βοηθήσει τους προγραμματιστές, τους διαχειριστές προϊόντων και το τεχνικό προσωπικό να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του τεχνικού χρέους.

Το βιβλίο παρέχει μια ξεκάθαρη ανασκόπηση των επιπτώσεων του τεχνικού χρέους, περιγράφοντας τις συνέπειες της περικοπής κατά την ανάπτυξη λογισμικού και εξετάζοντας τον τρόπο ελέγχου του προτού γίνει πολύ ακριβό. Επιπλέον, προσφέρει χρήσιμα εργαλεία και μέτρα για τη μείωση του τεχνικού χρέους.

#3. Βιώσιμη Αρχιτεκτονική Λογισμικού: Ανάλυση και μείωση τεχνικού χρέους

Η συγγραφέας αυτού του βιβλίου, Carola Lilienthal, έχει ανακατασκευάσει με επιτυχία περισσότερα από 300 συστήματα λογισμικού που δημιουργήθηκαν σε διάφορες γλώσσες, όπως Java, C#, C++, PHP και ABAP. Το βιβλίο είναι ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο οδηγιών για την κατασκευή επεκτάσιμου και συντηρήσιμου λογισμικού.

Απευθύνεται σε ποικίλα θέματα με έμφαση σε τεχνικές λύσεις, όπως η αναδιάρθρωση κώδικα, ο σχεδιασμός βάσει τομέα και η συντήρηση λογισμικού.

Το βιβλίο θα βοηθήσει τους προγραμματιστές λογισμικού να μάθουν πώς να δημιουργούν αξιόπιστες, σταθερές, οικονομικά αποδοτικές και εύκολες στη συντήρηση εφαρμογές. Παρέχει στους αναγνώστες μια ενδελεχή εξέταση των θεμελιωδών ιδεών και μεθόδων που στηρίζουν το σχεδιασμό λογισμικού και χρήσιμες συμβουλές για καθημερινή χρήση.

Αυτό το βιβλίο θα είναι αναμφίβολα ένα πολύτιμο εργαλείο για μηχανικούς λογισμικού και αρχιτέκτονες.

#4. Λογισμικό Σχεδιασμός Ακτίνων Χ: Διόρθωση Τεχνικού Χρέους με Ανάλυση Κώδικα Συμπεριφοράς

Καθώς προσφέρει εμπεριστατωμένες συστάσεις, μαθήματα και πόρους που μπορούν να βοηθήσουν τους προγραμματιστές λογισμικού να παράγουν καλύτερα σχέδια, το βιβλίο Software Design Rays είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο.

Το βιβλίο προσφέρει επίσης διεξοδικές τεχνικές επεξηγήσεις διαφόρων σχεδίων λογισμικού και τον τρόπο εφαρμογής τους για την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων.

Επιπλέον, το βιβλίο προσφέρει δείκτες συμπεριφοράς για το πώς να βελτιώσετε τα σχέδια για μια καλύτερη εμπειρία χρήστη. Παρέχει λεπτομερείς οδηγίες και μεθόδους για την ανακατασκευή του υπάρχοντος κώδικα και την αποφυγή τεχνικού χρέους.

Το βιβλίο εκπαιδεύει επίσης τους αναγνώστες σε DevOps, συνεχή παράδοση και τεχνικές ευέλικτης ανάπτυξης.

#5. Κατανόηση του τεχνικού χρέους: Ο οδηγός σας για την πλοήγηση στην εποχή της ψηφιακής διακοπής

Το τεχνικό χρέος, ένας όρος που έχει αυξηθεί σε σημασία στον τομέα της τεχνολογίας, εξετάζεται σε βάθος σε αυτό το βιβλίο, Understanding Technical Debt.

Το βιβλίο, που δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του χώρου, παρέχει στους αναγνώστες μια επισκόπηση του προβλήματος και συζητά τις τεχνικές διαχείρισης και μετριασμού του τεχνικού χρέους.

Εξετάζει τις δυσκολίες διαχείρισης του τεχνικού χρέους τόσο από εμπορική όσο και από μηχανολογική άποψη και προσφέρει χρήσιμες οδηγίες για το πώς να το εμποδίσετε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Περιπτωσιολογικές μελέτες περιλαμβάνονται επίσης στο βιβλίο για να καταδείξουν τις επιπτώσεις του τεχνικού χρέους και των κατάλληλων τεχνικών διαχείρισης.

Τελικές Λέξεις

Το τεχνικό χρέος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ελαττώματα σχεδιασμού, λύσεις, μέτρα μείωσης του κόστους ή απλώς έλλειψη πόρων, όπως μαθεύτηκε από την παραπάνω ανάρτηση.

Ένα επιτυχημένο έργο λογισμικού πρέπει να έχει ένα σχέδιο για τη διαχείριση τεχνικών χρεών. Για να αποφύγετε πρόσθετες προσπάθειες και υπερβολικό προϋπολογισμό κατά τη δημιουργία του κώδικα, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τις καλύτερες τεχνικές για τον έλεγχο του τεχνικού χρέους.

Για κάθε εταιρεία, η διαχείριση ενός τεχνικού χρέους μπορεί να είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση. Απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση του χρέους μπορεί να γίνει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Ένα καλό σχέδιο περιλαμβάνει την τακτική καταγραφή και ανάλυση του χρέους, την εύρεση τρόπων μείωσης του και τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή δημιουργίας νέου χρέους.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τεχνικές λεπτομέρειες που μπορούν να καταστρέψουν το σπριντ σας και πώς να τις διορθώσετε.