Τι είναι μια μονάδα NAS και πώς τη ρυθμίζετε;

Βασικά Takeaways

  • Οι μονάδες NAS είναι εξειδικευμένοι σκληροί δίσκοι σχεδιασμένοι για συστήματα αποθήκευσης δικτύου. Είναι σχεδιασμένα για συνεχή, 24/7 λειτουργία με πολλαπλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ταυτόχρονα.
  • Όταν αγοράζετε μια μονάδα NAS, λάβετε υπόψη τον τύπο της μονάδας δίσκου (ειδικά σχεδιασμένη για συστήματα NAS), τη χωρητικότητα (με βάση τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες αποθήκευσης) και την ταχύτητα/απόδοση (μετρούμενη σε RPM και μέγεθος κρυφής μνήμης).
  • Η αξιοπιστία, η ανθεκτικότητα, η συμβατότητα, ο θόρυβος/κατανάλωση ισχύος, η τιμή ανά terabyte και η υποστήριξη RAID θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή μονάδας NAS. Οι κανονικές μονάδες επιτραπέζιου υπολογιστή ενδέχεται να μην έχουν το απαραίτητο υλικολογισμικό και ρύθμιση για χρήση NAS.

Χτίζοντας ένα νέο NAS; Αναβάθμιση του υπάρχοντος; Στη συνέχεια, θα θέλετε να μάθετε για τις μονάδες NAS και τις πολλές διαμορφώσεις, επιλογές και προδιαγραφές τους.

Τι είναι μια μονάδα NAS;

Μια μονάδα δίσκου αποθήκευσης δικτύου (NAS) είναι μια εξειδικευμένη μονάδα σκληρού δίσκου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για συστήματα αποθήκευσης δικτύου.

Σε αντίθεση με τους τυπικούς σκληρούς δίσκους επιτραπέζιου υπολογιστή, οι μονάδες NAS έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε μοναδικά περιβάλλοντα συστημάτων NAS, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν συνεχή, 24/7 λειτουργία με πολλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ταυτόχρονα.

Επιπλέον, οι μονάδες NAS διαθέτουν συνήθως βελτιωμένη αξιοπιστία και ανθεκτικότητα και είναι κατασκευασμένοι για να αντέχουν στις ακαμψίες της συνεχούς χρήσης. Συχνά συνοδεύονται από τεχνολογία για τη μείωση των κραδασμών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας σε μονάδες NAS πολλαπλών θέσεων, και έχουν βελτιστοποιημένο υλικολογισμικό για χρήση αποθήκευσης δικτύου, βελτιώνοντας την απόδοση και τη συμβατότητα με συσκευές NAS. Οι μονάδες NAS έχουν επίσης σχεδιαστεί για να χειρίζονται την υψηλότερη απόδοση θερμότητας που μπορεί να προκύψει σε στενά γεμάτα περιβλήματα NAS.

Οι περισσότερες μονάδες NAS είναι ιδανικές για οικιακές και επαγγελματικές εφαρμογές, αν και ορισμένες μονάδες NAS σε εταιρικό επίπεδο θα συνοδεύονται από πρόσθετη αποθήκευση δεδομένων, κοινή χρήση και υποστήριξη δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Λοιπόν, τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε μια μονάδα NAS;

1. Τύπος μονάδας δίσκου

Όταν επιλέγετε μονάδες δίσκου για ένα NAS, η επιλογή μονάδων δίσκου που αφορούν ειδικά το NAS αντί για τυπικούς σκληρούς δίσκους επιτραπέζιου υπολογιστή είναι ζωτικής σημασίας. Οι μονάδες NAS, όπως οι WD Red, Seagate IronWolf ή Synology HAT5300, έχουν σχεδιαστεί για τις μοναδικές απαιτήσεις των συστημάτων NAS. Αυτές οι μονάδες διαθέτουν συνήθως τεχνολογία για τη μείωση των κραδασμών, η οποία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα σε μονάδες NAS πολλαπλών θέσεων. Επιπλέον, οι μονάδες NAS έχουν σχεδιαστεί για συνεχή λειτουργία και ελέγχονται για περιβάλλοντα 24/7, καθιστώντας τους πιο αξιόπιστους για χρήση αποθήκευσης δικτύου. Έρχονται επίσης με υλικολογισμικό βελτιστοποιημένο για χρήση NAS, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και τη συμβατότητα με τα συστήματα NAS.

  Πορτοφόλι Dapps, Defi, NFTs [2022]

2. Χωρητικότητα

Πίστωση εικόνας: Victor Maschek/Shutterstock

Μαζί με τον τύπο της μονάδας, η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι πρωταρχικό μέλημα κατά τη ρύθμιση ενός NAS. Η χωρητικότητα που απαιτείται εξαρτάται από τις τρέχουσες απαιτήσεις αποθήκευσης δεδομένων και τις αναμενόμενες μελλοντικές σας ανάγκες. Οι μονάδες NAS διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, που κυμαίνονται από μερικά terabyte (TB) έως 16 TB ή περισσότερα ανά μονάδα δίσκου, όπως το Seagate Exos X16. Συχνά είναι πιο αποδοτικό να αγοράζετε μεγαλύτερες μονάδες δίσκου από ό,τι χρειάζεται αρχικά για να επιτραπεί η μελλοντική επέκταση χωρίς να αντικαταστήσετε τις υπάρχουσες μονάδες δίσκου.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι οι μεγαλύτερες μονάδες δίσκου μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο για να ξαναδημιουργηθούν σε διαμορφώσεις RAID (αλλά σημειώστε ότι πρόκειται για μια κυρίως γραμμική κλίμακα—περισσότερα δεδομένα και μεγαλύτερη χωρητικότητα ίσον μεγαλύτεροι χρόνοι ανακατασκευής). Η εξισορρόπηση των τρεχουσών αναγκών σας με τη μελλοντική επέκταση, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς του προϋπολογισμού είναι το κλειδί για την επιλογή της σωστής χωρητικότητας.

3. Ταχύτητα και απόδοση

Η ταχύτητα μιας μονάδας NAS μετριέται συνήθως σε RPM (στροφές ανά λεπτό), με τις κοινές ταχύτητες να είναι 5400 RPM και 7200 RPM. Οι μονάδες δίσκου υψηλότερου RPM, όπως η σειρά WD Black 7200 RPM, μπορούν να παρέχουν ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα, κάτι που είναι ευεργετικό για εφαρμογές που απαιτούν υψηλή απόδοση δεδομένων. Ωστόσο, οι υψηλότερες στροφές ανά λεπτό μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη θερμότητα και θόρυβο, κάτι που μπορεί να ληφθεί υπόψη ανάλογα με την τοποθεσία του NAS.

Επιπλέον, το μέγεθος της κρυφής μνήμης της μονάδας δίσκου μπορεί να επηρεάσει την απόδοση. Μια μεγαλύτερη κρυφή μνήμη, όπως τα 256 MB που βρίσκονται σε ορισμένες μονάδες NAS προηγμένης τεχνολογίας, επιτρέπει ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνά. Η εξισορρόπηση της ταχύτητας με άλλους παράγοντες όπως ο θόρυβος και η θερμότητα είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη απόδοση του NAS.

4. Αξιοπιστία και ανθεκτικότητα

Η αξιοπιστία είναι πρωταρχικής σημασίας για τις μονάδες NAS, καθώς συχνά αποθηκεύουν κρίσιμα δεδομένα. Αναζητήστε δίσκους με χαμηλό ετήσιο ποσοστό αστοχίας (AFR) και ισχυρούς κύκλους φόρτωσης/εκφόρτωσης. Οι κατασκευαστές συνήθως παρέχουν αξιολογήσεις αξιοπιστίας, όπως MTBF (Μέσος χρόνος μεταξύ αποτυχιών).

  Τι είναι το Microsoft Edge Secure Network και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Δίσκοι όπως το Seagate IronWolf Pro ή το WD Red Pro προσφέρουν υψηλές βαθμολογίες MTBF, υποδεικνύοντας μεγαλύτερη αναμενόμενη διάρκεια ζωής. Αυτοί οι δίσκοι συχνά περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως αυξημένη ανοχή κραδασμών και είναι κατασκευασμένοι για να αντέχουν στις ακαμψίες της λειτουργίας 24/7. Η επιλογή μιας μονάδας δίσκου με καλό ιστορικό και εγγύηση (συχνά 3-5 χρόνια) μπορεί να προσφέρει ηρεμία ενώ διαβάζετε κριτικές και εξετάζετε το ιστορικό αξιοπιστίας του κατασκευαστή.

5. Συμβατότητα

Πίστωση εικόνας: Lost_in_the_Midwest/Shutterstock

Ακούγεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι μονάδες NAS σας είναι συμβατές με τη συσκευή NAS σας. Οι κατασκευαστές NAS όπως το Synology, το QNAP ή το Netgear παρέχουν λίστες συμβατών μονάδων δίσκου και αυτές οι λίστες ενημερώνονται τακτικά και λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το μέγιστο μέγεθος μονάδας που υποστηρίζεται, τυχόν απαιτούμενες συγκεκριμένες λειτουργίες μονάδας δίσκου και συμβατότητα υλικολογισμικού.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τη συμβατότητα της μονάδας NAS πριν από την αγορά, καθώς οι μη συμβατές μονάδες δίσκου μπορεί να οδηγήσουν σε κακή απόδοση και απώλεια δεδομένων. Ορισμένα συστήματα NAS ενδέχεται να έχουν και φυσικούς περιορισμούς, όπως να υποστηρίζουν μόνο μονάδες δίσκου 2,5 ιντσών ή να έχουν μέγιστο διάκενο ύψους, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή μιας μονάδας. Εάν κατασκευάζετε ένα NAS από την αρχή από παλαιότερα στοιχεία υλικού, η συμβατότητα είναι λιγότερο πρόβλημα, αλλά εξακολουθεί να αξίζει να το ελέγξετε πριν το αγοράσετε.

6. Θόρυβος και κατανάλωση ενέργειας

Πιθανότατα θα διατηρήσετε το NAS σας σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, επομένως ο θόρυβος και η κατανάλωση ενέργειας των μονάδων δίσκου είναι σημαντικά ζητήματα. Οι δίσκοι με υψηλότερες στροφές ανά λεπτό, ενώ είναι πιο γρήγοροι, μπορεί επίσης να είναι πιο θορυβώδεις και να καταναλώνουν περισσότερη ισχύ.

Για ένα οικιακό περιβάλλον, όπου το NAS μπορεί να βρίσκεται σε χώρο καθιστικού ή γραφείου, μπορεί να προτιμώνται πιο αθόρυβοι δίσκοι με χαμηλότερες στροφές, όπως ορισμένα μοντέλα της σειράς WD Red. Ο συμβιβασμός είναι συνήθως μια ελαφρά μείωση στην απόδοση. Η κατανάλωση ενέργειας είναι επίσης βασικός παράγοντας για το ενεργειακό κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι ενεργειακά αποδοτικοί δίσκοι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε μεγαλύτερες ρυθμίσεις NAS. Οι προδιαγραφές του προϊόντος συνήθως αναφέρουν τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύγκριση.

7. Τιμή ανά Terabyte

Το κόστος των μονάδων NAS μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την τιμή ανά terabyte (TB) όταν κάνετε μια αγορά. Οι μονάδες δίσκου μεγαλύτερης χωρητικότητας συχνά προσφέρουν χαμηλότερο κόστος ανά TB, αλλά η αρχική επένδυση είναι υψηλότερη.

Για παράδειγμα, μια μονάδα δίσκου 10 TB μπορεί να έχει χαμηλότερο κόστος ανά TB από μια μονάδα 4 TB, αλλά η συνολική τιμή είναι υψηλότερη. Η εξισορρόπηση των περιορισμών του προϋπολογισμού με τις ανάγκες αποθήκευσης είναι ζωτικής σημασίας. Οι ειδικές προσφορές και οι εκπτώσεις για μαζικές αγορές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την τιμή ανά TB. Επιπλέον, ενώ οι ειδικές μονάδες NAS τείνουν να είναι πιο ακριβές από τις συνηθισμένες μονάδες επιτραπέζιου υπολογιστή, οι βελτιωμένες δυνατότητες και η αξιοπιστία τους συχνά δικαιολογούν το επιπλέον κόστος, ειδικά σε ένα NAS όπου η ακεραιότητα των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας.

  Πώς να πληκτρολογήσετε προς τα πίσω στο πληκτρολόγιο

8. Υποστήριξη πλεονασμού και RAID

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια διαμόρφωση RAID για πρόσθετη προστασία δεδομένων και πλεονασμό, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι επιλεγμένες μονάδες δίσκου είναι κατάλληλες για το προβλεπόμενο επίπεδο RAID.

Ορισμένες μονάδες NAS, όπως οι σειρές Seagate IronWolf και WD Red, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αποδίδουν βέλτιστα σε περιβάλλοντα RAID. Αυτές οι μονάδες δίσκου μπορούν να χειριστούν τους αυξημένους κραδασμούς και τον φόρτο εργασίας που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις RAID. Η επιλογή του επιπέδου RAID (π.χ. RAID 1, RAID 5, RAID 6) θα επηρεάσει επίσης τον αριθμό και τον τύπο των μονάδων δίσκου που απαιτούνται.

Για παράδειγμα, το RAID 1 απαιτεί δίσκους ίδιου μεγέθους για mirroring, ενώ το RAID 5 και το RAID 6 χρειάζονται τουλάχιστον τρεις και τέσσερις μονάδες, αντίστοιχα, και προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση αποθήκευσης. Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε το επιθυμητό επίπεδο προστασίας δεδομένων με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και τις απαιτήσεις χωρητικότητας.

5 Προτάσεις NAS Drive

Έχετε διαβάσει για το τι πρέπει να αναζητήσετε, οπότε ας το ολοκληρώσουμε με μερικές προτάσεις μονάδας δίσκου NAS.

Μοντέλο κίνησης

Χωρητικότητες (TB)

MTBF (Ώρες)

RPM

Προσωρινή μνήμη (MB)

Συνεχής εγγραφή (MB/s)

Seagate IronWolf

1 – 12

1 εκατομμύριο

5.400 – 7.200

64 – 256

180 – 210

Seagate IronWolf Pro

4 – 18

1.2 εκατομμύρια

7.200

256

220 – 260

Western Digital κόκκινο

2 – 6

1 εκατομμύριο

5.400

256

180

Toshiba N300

4 – 16

1 – 1,2 εκατομμύρια

7.200

128 – 512

204 – 274

Synology HAT5300

4 – 16

1 – 1,2 εκατομμύρια

7.200

128 – 512

204 – 274

Κάθε μία από αυτές τις μονάδες NAS είναι μια εξαιρετική επιλογή και θα μπορείτε να βρείτε το μέγεθος αποθήκευσης μονάδας δίσκου για οποιαδήποτε διαμόρφωση NAS.

Προστατέψτε τα δεδομένα σας με μια κατάλληλη μονάδα NAS

Η επιλογή μιας μονάδας NAS μπορεί να είναι λίγο συντριπτική. υπάρχουν πολλές επιλογές. Πρέπει να προσαρμόσετε τον όγκο των δεδομένων που χρειάζεστε, να λάβετε υπόψη τον πλεονασμό και πολλά άλλα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι συντριπτικό και υπάρχουν σαφή βήματα που μπορείτε να κάνετε για να επιλέξετε τις κατάλληλες μονάδες δίσκου για τη ρύθμιση NAS σας.

Απλώς θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση μιας κανονικής μονάδας επιτραπέζιου υπολογιστή στη διαμόρφωση του NAS. Οι περισσότερες κανονικές μονάδες επιτραπέζιου υπολογιστή δεν είναι εξοπλισμένες με το ίδιο υλικολογισμικό ή το ίδιο επίπεδο συντονισμού με μια μονάδα NAS και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων στη συνέχεια.