Τι είναι μια καλή κανονική θερμοκρασία GPU για Gaming;

Πριν εξερευνήσουμε την κανονική θερμοκρασία GPU και ποιες είναι οι ασφαλείς θερμοκρασίες GPU, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ας μιλήσουμε πρώτα για το τι είναι μια GPU. Έτσι, αφού σε όλους αρέσει να παίζουν παιχνίδια στα smartphone ή τους φορητούς υπολογιστές τους, χρειάζεστε τη GPU, για να απολαύσετε παιχνίδια υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, δεν αρκεί απλώς να παίξετε το παιχνίδι. Πρέπει επίσης να κατανοήσετε την κανονική θερμοκρασία GPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πώς λειτουργεί λοιπόν η GPU; Υπάρχουν πολλά pixel στην οθόνη οποιασδήποτε συσκευής χρησιμοποιείτε, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών και των smartphone. Η θεμελιώδης οθόνη έχει ένα εκατομμύριο pixel στη σύγχρονη εποχή. Θα μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία της GPU και επίσης να την παρακολουθείτε στο άρθρο καθώς συνεχίζετε να διαβάζετε.

Τι είναι μια καλή κανονική θερμοκρασία GPU;

Εδώ, έχουμε εξηγήσει για το κανονικό GPU θερμοκρασία κατά το παιχνίδι και διαφορές μεταξύ GPU και CPU, τα χαρακτηριστικά τους και πολλά άλλα με λεπτομέρεια.

Διακριτή και ενσωματωμένη GPU

Η μητρική πλακέτα και η CPU είναι ενσωματωμένα στον φορητό υπολογιστή ως μέρος της ενσωματωμένης σχεδίασης, η οποία κάνει τη συσκευή να φαίνεται εξαιρετικά λεπτή, λιγότερο ακριβή και ενεργειακά αποδοτική. Επιπλέον, είναι χρήσιμα για απλές εργασίες επεξεργασίας βίντεο, γραφικών και φωτογραφιών. Το Discrete είναι μεγαλύτερο και καταναλώνει περισσότερη ισχύ επειδή είναι ένα ξεχωριστό εξάρτημα που συνδέεται στη μητρική πλακέτα. Ωστόσο, υποστηρίζουν την ικανότητα του υπολογιστή να εκτελεί απαιτητικά γραφικά και βίντεο. Φανταστικό για gaming. Πριν επιλέξετε μια διακριτή GPU, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τις ανάγκες σας, επειδή η τιμή και η απόδοση διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών.

Κανονική θερμοκρασία GPU

Ας εξετάσουμε ποια είναι η κανονική ή επιθυμητή θερμοκρασία GPU.

Όταν οι ανεμιστήρες στον υπολογιστή σας αρχίζουν να αγωνίζονται για αέρα. Τα εξαρτήματά σας θερμαίνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η αυξημένη θερμότητα μπορεί να οδηγήσει σε άπιαστη μπλε οθόνη ή να καταστρέψει εντελώς τα εξαρτήματά σας. Επιπλέον, η υπερθέρμανση ενέχει τον κίνδυνο να βάλει φωτιά στους φορητούς υπολογιστές σας. Η GPU έχει δημιουργηθεί με τρόπο που της επιτρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας. Ρεαλιστικά, δεν θα θέλετε η κάρτα γραφικών σας να ξεπεράσει τους 95° C ή τους 203° F, ειδικά για την καθημερινή χρήση των γραφικών σας. Οι GPU οδήγησαν σε αυτόν τον τομέα εκτός εάν υπάρχουν σχετικά διακριτά όρια. Ο φόρτος εργασίας και το μοντέλο GPU θα καθορίσουν την πραγματική ασφαλή θερμοκρασία GPU, αν και η κανονική θερμοκρασία GPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού υποτίθεται ότι είναι μεταξύ 149° και 185° F.

  Πώς να επεκτείνετε το πρόχειρο του προγράμματος περιήγησής σας σε 10 στοιχεία

Χαρακτηριστικά της GPU

  • Τόσο τα 2D όσο και τα 3D γραφικά μπορούν να αποδοθούν χρησιμοποιώντας GPU.
  • Μεγάλοι όγκοι δεδομένων σε πολλές ροές μπορούν να διαχειρίζονται μια GPU.
  • Οι νεότερες GPU μπορούν να λειτουργούν με αριθμούς κινητής υποδιαστολής διπλής ακρίβειας και μπορούν να διεξάγουν διανυσματικές πράξεις και αριθμητικές κινητής υποδιαστολής.
  • Σε αντίθεση με τις CPU, οι οποίες έχουν λίγους πυρήνες και τόνους μνήμης cache και μπορούν να διαχειριστούν μόνο λίγα νήματα λογισμικού, οι GPU έχουν εκατοντάδες πυρήνες και μπορούν να επεξεργαστούν μια ποικιλία νημάτων ταυτόχρονα.
  • Οι GPU χρησιμοποιούνται από μερικούς από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας.

Εικόνα του Jacek Abramowicz από την Pixabay

Λειτουργίες GPU

  • Οι GPU είναι πλεονεκτικές για τη μηχανική εκμάθηση, την επεξεργασία βίντεο και τις εφαρμογές παιχνιδιών, επειδή μπορούν να χειριστούν πολλά κομμάτια δεδομένων ταυτόχρονα.
  • Η διαχείριση και η βελτίωση της απόδοσης βίντεο και γραφικών είναι η κύρια λειτουργία της GPU, ενός επεξεργαστή ενός τσιπ. Και οι φορητές συσκευές και οι σταθμοί εργασίας χρησιμοποιούν GPU.
  • Το μοντέλο GPU έχει περισσότερα από 22 τρανζίστορ και μπορεί να υπολογίσει 10 εκατομμύρια πολύγωνα ανά δευτερόλεπτο.
  • Οι GPU μπορούν να επεξεργαστούν πολλά δεδομένα ταυτόχρονα, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης και gaming.
  • Η GPU συνήθως δεν είναι συνδεδεμένη με τη μητρική πλακέτα. Αντίθετα, είναι συνδεδεμένο με την CPU. Οι δίαυλοι AGP (επιτάχυνση θύρας γραφικών) ή PCI-Express (περιφερειακό εξπρές στοιχείο) χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση μνήμης τυχαίας πρόσβασης (RAM).
  • Η έρευνα διεξάγεται υπολογιστικά χρησιμοποιώντας πίνακες και διανύσματα χαρακτηριστικών, και η GPU είναι γνωστή στους μηχανικούς και τους επιστήμονες.

Διαφορά μεταξύ GPU και CPU

Η απόδοση όλων των περιεχομένων που βλέπετε στην οθόνη, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο, παιχνιδιών, κινούμενων εικόνων κ.λπ., γίνεται από τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών ή την GPU. Από τεχνική άποψη, οι κάρτες γραφικών διαφέρουν από τις GPU. Ενώ,

Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας αναφέρεται ως CPU. Αναφέρεται επίσης συχνά ως επεξεργαστής, αλλά με τους απλούστερους όρους, μια CPU είναι απλώς μια πολύ ισχυρή αριθμομηχανή που είναι σε θέση να εκτελεί αμέτρητους υπολογισμούς και υπολογισμούς ταυτόχρονα. Χρησιμεύει ως ο εγκέφαλος κάθε υπολογιστή με την έννοια ότι καθοδηγεί όλα τα άλλα εξαρτήματα για το τι πρέπει να κάνουν.

  Κορυφαίοι 10 διακομιστής ροής πολυμέσων για προσωπική και επαγγελματική χρήση

Διαφορά μεταξύ GPU και κάρτας γραφικών

Ας εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ονομάτων, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά αλλά δεν είναι τα ίδια.

Η GPU είναι ουσιαστικά ένας επεξεργαστής με συγκεκριμένες δυνατότητες για την εκτέλεση επεξεργασίας γραφικών, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα με λιγότερες, απλούστερες εξισώσεις.

Αντίθετα, η κάρτα γραφικών παρέχει το απαραίτητο υλικό για τη λειτουργία της GPU. Αποτελείται από έναν αριθμό εξαρτημάτων. Η GPU της κάρτας γραφικών είναι απλώς ένα στοιχείο. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο. Το τελικό προϊόν που παράγεται από εταιρείες όπως η Asus, η Gigabyte, η EVGA και άλλες παρόμοιες αναφέρονται ως κάρτα γραφικών.

Πώς να μειώσετε τη θερμοκρασία

Ανησυχείτε ότι ενώ παίζετε παιχνίδια, η GPU σας ζεσταίνεται πολύ; Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να μειώσετε και να τη φέρετε σε κανονική θερμοκρασία GPU.

  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε προγράμματα overclocking. Εάν κάνετε overclocking, η GPU σας αναμφίβολα χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ και ως αποτέλεσμα παράγει περισσότερη θερμότητα.
  • Η αφαίρεση της GPU θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διαδικασία καθαρισμού. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Εάν η θερμική πάστα στην κάρτα γραφικών έχει στεγνώσει σε μερικές περιπτώσεις. Όλοι τους το βιώνουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και χρήση. Ένα πρόβλημα ψύξης GPU μπορεί να λυθεί απλώς αλλάζοντας τη θερμική ένωση.
  • Η αδυναμία των οπαδών να διεξάγουν επαρκώς τις εργασίες τους προκαλείται κυρίως από συσσωρεύσεις σκόνης. Η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της αφαίρεσης των σακουλών σκόνης που συγκεντρώθηκαν στο εσωτερικό της GPU.
  • Αυξήστε την καμπύλη ανεμιστήρων GPU. Είναι αλήθεια, ειδικά αν παίζετε ένα παιχνίδι με εκατοντάδες ή και χιλιάδες καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αυτό μπορεί να συμβεί απροσδόκητα τακτικά όταν παίζετε πολλά παιχνίδια eSports και παλαιότερα παιχνίδια 3D σε σύγχρονη τεχνολογία αιχμής.

Πώς να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της GPU σας

Η διατήρηση της θερμοκρασίας της GPU σας υπό έλεγχο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να επιτύχετε την καλύτερη οπτική απόδοση.

Εάν παίζετε ένα απαιτητικό παιχνίδι με γραφικά υψηλής ποιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπερφορτώσει τη GPU. Εάν επιλέξετε να αγνοήσετε το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να προκύψουν περισσότερα προβλήματα διακομιστή στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να διορθώσετε τη θερμαινόμενη θερμοκρασία της κάρτας γραφικών, εκτός από το να ξοδέψετε χρήματα για αλλαγές υλικού. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι το χρειάζεστε πραγματικά πριν ξοδέψετε τα επιπλέον χρήματα για να κρυώσετε την GPU σας και να την επαναφέρετε στην κανονική θερμοκρασία της GPU.

Η χρήση πρόσθετου υλικού ψύξης μπορεί να είναι μια σημαντική πτυχή για τη διασφάλιση ότι η GPU σας λειτουργεί σε βέλτιστη θερμοκρασία. Μερικές από τις λίγες λύσεις για την ψύξη και την παρακολούθηση της οθόνης θερμοκρασίας της GPU είναι οι εξής:

  • The Motherboard Bois: Η απλούστερη προσέγγιση για να ελέγξετε αυτές τις τιμές είναι να ανατρέξετε στο bios, κάτι που μπορείτε να κάνετε επανεκκινώντας τον υπολογιστή σας και πατώντας το κουμπί διαγραφής μόλις εκκινηθεί. Δεν χρειάζεται εξωτερικό λογισμικό.

  • Τα βοηθητικά προγράμματα GPU: Μπορείτε να παρακολουθείτε εύκολα τη θερμοκρασία της κάρτας γραφικών σας εδώ χρησιμοποιώντας τον πίνακα ελέγχου της Nvidia ή το κέντρο ελέγχου καταλύτη AMD, τα οποία βρίσκονται και τα δύο στην πλευρά της GPU.

  • Λογισμικό τρίτου κατασκευαστή: Μπορείτε πάντα να επιλέξετε λογισμικό τρίτου κατασκευαστή για οθόνη θερμοκρασίας GPU, εάν κάποια από τις προαναφερθείσες λύσεις δεν λειτούργησε. Η ανοιχτή οθόνη υλικού και το aida64 είναι δύο από αυτά. Το Open Hardware Monitor είναι εντελώς δωρεάν, ωστόσο καθώς είναι ακόμα σε έκδοση beta, ενδέχεται να μην είναι συμβατό με όλες τις πλατφόρμες. Ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικό λογισμικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε όλες τις πληροφορίες του συστήματός σας και τις ασφαλείς μετρήσεις θερμοκρασίας GPU. Μπορείτε να το ρυθμίσετε στην επιφάνεια εργασίας και στη γραμμή εργασιών.

Αντίθετα, το aida64 είναι ένα ακόμη πιο ισχυρό εργαλείο, αλλά κοστίζει χρήματα, οπότε αν δεν θέλετε να το αγοράσετε, θα πρέπει να κάνετε με τη δωρεάν δοκιμή. Τώρα έχετε μια βασική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να εξισορροπήσετε την οθόνη θερμοκρασίας της GPU, ώστε να εμφανίζει ένα κομμάτι της κανονικής θερμοκρασίας της GPU. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της GPU σας.

***

Επομένως, εάν αρχίσετε να αναρωτιέστε γιατί ο φορητός υπολογιστής σας θερμαίνεται όταν παίζετε παιχνίδια ή χρησιμοποιείτε απαιτητικές εφαρμογές, αυτό οφείλεται στο ότι μια κανονική GPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ποικίλλει από 80 έως 85°C, αλλά κάθε GPU διαφέρει από τις άλλες. Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο στο γραφείο σας απαιτεί προσεκτική διαχείριση καλωδίων για να αποφευχθεί η παρεμπόδιση της ροής του αέρα. Πρέπει να έχετε μάθει μέχρι τώρα πώς μπορείτε να ελέγξετε την οθόνη θερμοκρασίας GPU, πώς λειτουργεί και ποιο είναι το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για την GPU σας. Το προαναφερθέν άρθρο θα είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της κανονικής θερμοκρασίας GPU. Μη διστάσετε να σχολιάσετε παρακάτω με τις απορίες σας σχετικά με το ίδιο.