Τι είναι μια διεύθυνση IP; Και ποια είναι η διεύθυνση IP σας;

Οι διευθύνσεις IP είναι ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του Διαδικτύου, αλλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πιθανή ευθύνη για την ασφάλεια, εάν ένας εισβολέας επρόκειτο να σας κρατήσει.

Ενα διεύθυνση IP είναι μια μακρά σειρά αριθμών που εκχωρούνται σε κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο που χρησιμοποιεί Πρωτόκολλο Διαδικτύου ως μέσο επικοινωνίας. είναι το ισοδύναμο του ψηφιακού κόσμου με την ταχυδρομική διεύθυνση που σχετίζεται με το σπίτι ή τον χώρο εργασίας σας.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Πρωτόκολλο Διαδικτύου είναι ότι οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω του δικτύου σε διακριτά κομμάτια που ονομάζονται πακέτα. κάθε πακέτο αποτελείται κυρίως από οποιαδήποτε δεδομένα προσπαθεί να επικοινωνήσει ο αποστολέας, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια κεφαλίδα, που αποτελείται από μεταδεδομένα για αυτό το πακέτο.

Μεταξύ άλλων τμημάτων δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στην κεφαλίδα του πακέτου είναι τα διεύθυνση IP της συσκευής που έστειλε το πακέτο και τη διεύθυνση IP της συσκευής όπου κατευθύνεται το πακέτο. Οι δρομολογητές και άλλες υποδομές δικτύου χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να βεβαιωθούν ότι τα πακέτα φτάνουν στο σημείο που υποτίθεται ότι θα πάνε.

Πώς το DNS αντιστοιχίζει τα ονόματα τομέα με τις διευθύνσεις IP;

Κανείς δεν πληκτρολογεί διευθύνσεις IP σε ένα πεδίο αναζήτησης του προγράμματος περιήγησης. χρησιμοποιούμε ονόματα τομέα όπως Network World, CNN ή Twitter. Το Σύστημα ονομάτων τομέα ή το DNS, ένα άλλο μέρος της σουίτας πρωτοκόλλων Διαδικτύου, διασφαλίζει ότι τα αιτήματα που γίνονται με χρήση ονομάτων τομέα φτάνουν στη σωστή διεύθυνση IP.

Μπορείτε να σκεφτείτε ότι το DNS αντιπροσωπεύει ένα πιο φιλικό προς τον χρήστη επίπεδο πάνω από την υποδομή διεύθυνσης IP. Ωστόσο, η διεύθυνση IP παραμένει ο θεμελιώδης τρόπος εύρεσης συσκευών συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο και σε ορισμένες περιπτώσεις ένα όνομα τομέα μπορεί να αντιστοιχεί σε πολλούς διακομιστές με διαφορετικές διευθύνσεις IP.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των διευθύνσεων IPv4 και IPv6;

Υπάρχουν δύο εκδόσεις διευθύνσεων IP: IPv4 και IPv6 και έχουν διαφορετικές μορφές, η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν πολύ πιο μοναδικές διευθύνσεις IPv6 (2128) από τις διευθύνσεις IPv4 (232).

Οι διευθύνσεις IPv4 γράφονται σε τέσσερα μέρη που χωρίζονται με τελείες όπως αυτή: 45.48.241.198. Κάθε τμήμα γραμμένο με συμβατικούς αριθμούς Βάσης 10 αντιπροσωπεύει έναν δυαδικό αριθμό οκτώ bit από το 0 έως το 255.

Καθένας από αυτούς τους τέσσερις αριθμούς που χωρίζονται με τελείες γράφεται με τυπική δεκαδική σημείωση. Αλλά οι υπολογιστές βασικά ασχολούνται με αριθμούς σε δυαδικό (χρησιμοποιώντας μηδενικά και ένα, και καθένας από τους αριθμούς σε μια διεύθυνση IPv4 αντιπροσωπεύει έναν δυαδικό αριθμό 8-bit, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας από αυτούς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 255 (111111 σε δυαδικό).

Είναι πολύ πιθανό να έχετε δει διευθύνσεις IP όπως αυτή στο παρελθόν από τότε που υπάρχουν από το 1983. Η νεότερη έκδοση του πρωτοκόλλου, το IPv6, αντικαθιστά σιγά σιγά το IPv4 και η διεύθυνσή του μοιάζει με αυτό: 2620:cc:8000:1c82:544c:cc2e:f2fa:5a9b

Σημειώστε ότι αντί για τέσσερις αριθμούς, υπάρχουν οκτώ και χωρίζονται με άνω και κάτω τελείες και όχι με τελείες. Και ναι, είναι όλοι αριθμοί. Υπάρχουν γράμματα εκεί, επειδή οι διευθύνσεις IPv6 είναι γραμμένες με δεκαεξαδικό συμβολισμό (Βάση 16), που σημαίνει ότι απαιτούνται 16 διαφορετικά σύμβολα για να αντιπροσωπεύουν μοναδικά τους αριθμούς της Βάσης 10 1-16. Αυτά που χρησιμοποιούνται είναι οι αριθμοί 0-9 συν τα γράμματα AF. Καθένας από αυτούς τους αριθμούς αντιπροσωπεύει έναν δυαδικό αριθμό 16 bit και η διαφορά μεταξύ αυτών των αριθμών και των στοιχείων 8 bit μιας διεύθυνσης IPv4 είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης του IPv6.

  9 Πλατφόρμες Αυτοματισμού Ανάπτυξης για Σύγχρονες Εφαρμογές

Οι διευθύνσεις IPv4 είναι αριθμοί 32-bit και ο συνολικός αριθμός πιθανών διευθύνσεων αυτού του μήκους είναι οι 232 που αναφέρονται παραπάνω—περίπου 4,3 δισεκατομμύρια. Αυτός ο αριθμός που φαινόταν επαρκής στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, αλλά άρχισε να φαίνεται ως πιθανή κρίση καθώς πολλαπλασιάζονταν οι συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο

Το άγχος ότι οι διευθύνσεις IPv4 επρόκειτο να εξαντληθούν είναι αυτό που οδήγησε την ανάπτυξη του IPv6. . Οι διευθύνσεις IPv6 είναι αριθμοί 128-bit, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 2128 πιθανές διευθύνσεις, έναν αριθμό που δεν θα μπούμε στον κόπο να γράψουμε επειδή είναι 39 ψηφία, αλλά ονομάζεται 340 undeillion.

Στην πράξη, οι διευθύνσεις IPv4 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως και δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο εκχώρησης των διευθύνσεων IP σε συσκευές συνδεδεμένες στο δίκτυο και τον τρόπο δημιουργίας ιδιωτικών δικτύων με το δικό τους περιορισμένο σύνολο διευθύνσεων IP.

Πώς εκχωρούνται οι διευθύνσεις IP;

Ως International Assigned Numbers Authority (IANA) το βάζει, “Και οι διευθύνσεις IPv4 και IPv6 εκχωρούνται γενικά με ιεραρχικό τρόπο” και το IANA βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας. Το IANA εκχωρεί μπλοκ διευθύνσεων IP σε περιφερειακά μητρώα Διαδικτύου (μπορείτε να δείτε ποιες περιοχές διευθύνσεων συνδυάζονται με ποιες περιοχές εδώ).

Τα περιφερειακά μητρώα με τη σειρά τους εκχωρούν μικρότερα τμήματα σε εθνικά μητρώα και ούτω καθεξής, με τα μπλοκ τελικά να εκχωρούνται σε μεμονωμένους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), οι οποίοι σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνουν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Είναι οι ISP που εκχωρούν συγκεκριμένες διευθύνσεις IP σε μεμονωμένες συσκευές και υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να το κάνουν αυτό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ στατικών και δυναμικών διευθύνσεων IP;

Στατική διεύθυνση IP είναι αυτή που έχει εκχωρηθεί από έναν ISP σε μια συσκευή και είναι εγγυημένη ότι παραμένει σταθερή. Εάν η διεύθυνση του υπολογιστή σας είναι 45.48.241.198, θα παραμείνει έτσι όσο το θέλετε. Οι στατικές διευθύνσεις IP είναι σημαντικές για συσκευές που πρέπει να βρίσκονται εύκολα στο διαδίκτυο, όπως διακομιστές ιστού ή διακομιστές παιχνιδιών. Σε γενικές γραμμές, ένας ISP θα χρεώσει επιπλέον έναν πελάτη για μια εκχωρημένη στατική διεύθυνση IP.

Από την οπτική γωνία του ISP, ο οποίος έχει περιορισμένο αριθμό διευθύνσεων IPv4 προς διανομή, ένα μειονέκτημα της μίσθωσης μιας στατικής διεύθυνσης είναι ότι η διεύθυνση δεν είναι διαθέσιμη σε κανέναν άλλο. Αλλά η τεράστια πλειοψηφία των τελικών χρηστών χρειάζεται μια διεύθυνση μόνο όταν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για αυτούς τους χρήστες, οι ISP εκχωρούν δυναμικές διευθύνσεις IP, βασικά διανέμουν μια νέα διεύθυνση σε μια συσκευή κάθε φορά που συνδέεται στο δίκτυο και επαναφέρουν τη διεύθυνση σε μια ομάδα διαθέσιμων διευθύνσεων όταν η συσκευή αποσυνδέεται. Αυτή η τεχνική βοηθά στη διατήρηση των διευθύνσεων IP. Εάν ένας ISP έχει ένα εκατομμύριο πελάτες αλλά μόνο οι μισοί είναι συνδεδεμένοι τη δεδομένη στιγμή, ο ISP δεν χρειάζεται ένα εκατομμύριο διευθύνσεις στο pool του.

Για Δίκτυα IPv4η διαδικασία δυναμικής εκχώρησης διευθύνσεων IP διέπεται από το Πρωτόκολλο διαμόρφωσης δυναμικού κεντρικού υπολογιστή, (DHCP), το οποίο, μεταξύ άλλων, αυτοματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας και διασφαλίζει ότι σε καμία συσκευή δεν εκχωρείται η ίδια διεύθυνση ταυτόχρονα.

Το IPv6 σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει αυτόματη διαμόρφωση διεύθυνσης IP χωρίς κατάσταση (SLAAC), στην οποία η ίδια η συσκευή ουσιαστικά συλλαμβάνει μια διεύθυνση από το διαθέσιμο pool όταν συνδέεται στο δίκτυο. Ωστόσο, υπάρχει επίσης το DHCPv6, μια ενημερωμένη έκδοση του πρωτοκόλλου DHCP που διατηρεί περισσότερο έλεγχο στα χέρια των παρόχων δικτύου.

Τι είναι οι δημόσιες έναντι ιδιωτικών διευθύνσεων IP;

Μέχρι στιγμής, το συζητούσαμε διευθύνσεις IP και δυνητικά εξαντλούνται σαν να υπήρχε ένα σύνολο διευθύνσεων για ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς επαναλήψεις. Αλλά αυτό δεν είναι αυστηρά αλήθεια. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα δεν ισχύει για τις περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση και δεν είναι όλες οι 4,3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις IPv4 διαθέσιμες σε δημόσια συνδεδεμένες συσκευές.

  Generative Adversarial Networks (GAN): Μια εισαγωγή

Ένα τυπικό οικιακό ή εταιρικό δίκτυο συνδέεται στο δημόσιο Διαδίκτυο μέσω ενός δρομολογητή και είναι αυτός ο δρομολογητής στον οποίο εκχωρείται μια διεύθυνση IP από τον ISP. Από την οπτική γωνία του έξω κόσμου, όλη η κίνηση από συσκευές σε αυτό το τοπικό δίκτυο προέρχεται από αυτήν τη δημόσια διεύθυνση IP. αλλά μέσα στο δίκτυο, κάθε συσκευή (συμπεριλαμβανομένου του δρομολογητή) έχει μια τοπική ιδιωτική διεύθυνση IP, που συνήθως εκχωρείται από το δρομολογητή μέσω DHCP.

Αυτές οι διευθύνσεις θεωρούνται ιδιωτικές επειδή χρησιμοποιούνται μόνο για την κατεύθυνση πακέτων εντός του τοπικού, ιδιωτικού δικτύου και δεν μπορούν να είναι ορατές από κανέναν εκτός του δικτύου. Ως αποτέλεσμα, η ίδια διεύθυνση IP μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άπειρο αριθμό ιδιωτικών δικτύων χωρίς να προκαλείται σύγχυση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μπλοκ διευθύνσεων IP που προορίζονται ειδικά για χρήση σε αυτά τα ιδιωτικά δίκτυα. (Για μικρά οικιακά δίκτυα, οι διευθύνσεις που ξεκινούν με 192.168 είναι αρκετά συνηθισμένες.)

Η δουλειά του δρομολογητή είναι να αλλάζει τις διευθύνσεις IP προέλευσης και προορισμού στις κεφαλίδες κάθε πακέτου, όπως απαιτείται, καθώς περνά μεταξύ του ιδιωτικού δικτύου και του δημόσιου Διαδικτύου, μια διαδικασία γνωστή ως μετάφραση διευθύνσεων δικτύου ή NAT.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να γίνει αυτό. Ένας συνηθισμένος τρόπος είναι να συσχετίσετε κάθε συσκευή στο εσωτερικό δίκτυο με μια θύρα δικτύου που αναφέρεται στην κεφαλίδα του πακέτου. Αυτές οι πληροφορίες θύρας καθορίζουν τους τελικούς προορισμούς των εισερχόμενων πακέτων που έχουν όλα απευθυνθεί στη δημόσια διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί στον δρομολογητή.

Αυτή η συζήτηση αφορά ειδικά τις διευθύνσεις IPv4 και η έκρηξη στα τοπικά δίκτυα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή μιας συνολικής ξηρασίας διευθύνσεων IPv4, ακόμη και όταν οι συσκευές συνδεδεμένες στο δίκτυο πολλαπλασιάζονται σε κάθε σπίτι.

Οι διευθύνσεις IPv6, από την άλλη πλευρά, είναι τόσο άφθονες που θεωρείται ότι αυτού του είδους τα ιδιωτικά δίκτυα θα είναι περιττά μετά την καθολική υιοθέτηση του IPv6. Ωστόσο, εάν θέλετε να ρυθμίσετε ένα ιδιωτικό εσωτερικό δίκτυο IPv6 που συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω IPv4, υπάρχουν επίσης ιδιωτικές περιοχές διευθύνσεων IPv6 που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Εφόσον το διαβάζετε σε μια δικτυωμένη συσκευή, ίσως αναρωτιέστε τι τη δική σας διεύθυνση IP είναι. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες, όπως π.χ wdzsoft.com/en/what-is-my-ip που θα σου πει.

Ωστόσο, εάν, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έχετε τη συσκευή σας συνδεδεμένη σε ένα τοπικό δίκτυο, το αποτέλεσμα που θα λάβετε πίσω από αυτούς τους ιστότοπους είναι η δημόσια διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί στον δρομολογητή σας. Για να βρείτε το ιδιωτικό σας διεύθυνση IP στο τοπικό σας δίκτυο, θα χρειαστεί να ψάξετε στις ρυθμίσεις δικτύου της συσκευής σας. Το Lifehacker παρουσιάζει τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε Windows, macOS, iOS και Android.

Μπορεί κάποιος άλλος να μάθει τη διεύθυνση IP μου;

Εάν σερφάρετε στον Ιστό, αποκαλύπτετε τη διεύθυνση IP σας σε κάθε ιστότοπο ή υπηρεσία που επισκέπτεστε — σε τελική ανάλυση, δεν μπορούν να σας στείλουν δεδομένα όπως το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας που επισκέπτεστε εάν δεν γνωρίζουν που να το στείλεις.

Η διεύθυνση IP σας αποθηκεύεται (αν και όχι επ’ αόριστον) στα αρχεία καταγραφής διακομιστή των ιστότοπων που επισκέπτεστε και εάν χρησιμοποιείτε διαδραστικές λειτουργίες αυτών των τοποθεσιών, όπως η δημοσίευση ενός σχολίου σε ένα ιστολόγιο που περιλαμβάνει πληροφορίες αναγνώρισης, αυτή η διεύθυνση IP μπορεί να συνδεθεί με εσάς κατευθείαν.

Ωστόσο, αυτά τα αρχεία καταγραφής διακομιστή δεν είναι δημόσια και υπάρχουν νόμοι περί προστασίας δεδομένων που αποσκοπούν στη διατήρηση αυτών των πληροφοριών ιδιωτικών. Τούτου λεχθέντος, ένας εισβολέας που κατάφερε να παραβιάσει έναν διακομιστή ιστού θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία καταγραφής σχετικά εύκολα. Εάν κάποιος προσπαθούσε να σας στοχεύσει απευθείας, υπάρχουν άλλες τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να λάβουν τη διεύθυνση IP σας, όπως να αγγίξουν τον δρομολογητή δικτύου ή να καταφέρουν να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυό σας. (Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλάμβαναν τη διεύθυνση IP του αποστολέα στην κεφαλίδα, αν και αυτό δεν ισχύει πλέον σε μεγάλο βαθμό τώρα που οι υπηρεσίες που βασίζονται στον ιστό όπως το Gmail κυριαρχούν στο χώρο.)

  Πώς να κάνετε εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών στο iPhone X

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος με τη διεύθυνση IP σας;

Ίσως να μην πιστεύετε ότι αξίζετε την προσπάθεια ενός χάκερ για αυτού του είδους την επίθεση. Όμως, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την επαγγελματική τους ζωή στο σπίτι με τη μη επαγγελματική τους οικιακή σύνδεση στο διαδίκτυο, όλοι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Ένας εισβολέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση IP σας για να σας στείλει εξατομικευμένα ανεπιθύμητα μηνύματα, να εκτελέσει ένα στοχευμένο Επίθεση DDoSή κοροϊδία τη διεύθυνσή σας και να μεταμφιεστείτε ως εσάς καθώς διεξάγουν τις άθλιες δραστηριότητές τους. Και επειδή οι περισσότερες δημόσιες διευθύνσεις email μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της τοποθεσίας κάποιου σε τουλάχιστον μια πόλη, μια διεύθυνση IP μπορεί να είναι μέρος του αντιπάλου OPSEC τεχνικές καθώς προσπαθούν να συνδυάσουν προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης σχετικά με εσένα.

Πώς να κρύψετε τη διεύθυνση IP σας με ένα VPN

Τα δικα σου διεύθυνση IP μπορεί να αποκαλύψει πολλά για εσάς. Θα πει σε οποιονδήποτε την κατά προσέγγιση γεωγραφική σας θέση, για παράδειγμα, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να το κρύψετε. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ή ένα VPN. Μια υπηρεσία VPN μπορεί να δημιουργήσει μια κρυπτογραφημένη σήραγγα μέσω του δημόσιου διαδικτύου από τη συσκευή σας σε ένα ιδιωτικό δίκτυο που φιλοξενείται από τον πάροχο VPN. Είναι σαν να συνδέεστε στο οικιακό σας δίκτυο, εκτός από το ότι ο δρομολογητής δικτύου μπορεί να βρίσκεται στα μισά του κόσμου. Σε εξωτερικούς ιστότοπους, η διεύθυνση IP σας θα είναι αυτή που έχει εκχωρηθεί στον κεντρικό υπολογιστή σας VPN. Οι διευθύνσεις IP μπορεί να μην προσφέρουν πολλά ως προς το απόρρητο, αλλά τα VPN προσφέρουν έναν έξυπνο τρόπο για να το ξεπεράσετε.

Οι σήραγγες VPN μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από τη συσκευή προέλευσης και να τερματίσουν στη συσκευή προορισμού, εάν το καθένα είναι εξοπλισμένο με συμβατό λογισμικό VPN. Πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν πύλες VPN που δημιουργούν σήραγγες μεταξύ τους και απομακρυσμένων συσκευών που διαθέτουν συμβατό λογισμικό VPN.

Τι είναι το υποδίκτυο και οι μάσκες υποδικτύου;

διευθύνσεις IP είναι ιεραρχικά. Γενικά, οι αριθμοί στα αριστερά σας λένε σε ποιο δίκτυο βρίσκεται η συσκευή με αυτήν τη διεύθυνση IP, ενώ οι αριθμοί στα δεξιά προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη συσκευή. Ωστόσο, το Πρωτόκολλο Διαδικτύου δεν καθορίζει πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή. Επιπλέον, μερικά από τα bit σε μια διεύθυνση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση ενός υποδικτύου ή υποδίκτυο.

Οι δρομολογητές καθορίζουν ποια μέρη μιας διεύθυνσης IP αναφέρονται σε δίκτυα, υποδίκτυα και συσκευές χρησιμοποιώντας το α μάσκα υποδικτύου. Στο IPv4, μια μάσκα δικτύου είναι ένας αριθμός 8-bit, όπως μια τυπική διεύθυνση IP, αν και με όλα τα μηδενικά στα αριστερά και όλα τα μηδενικά στα δεξιά. Στην ουσία, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των μονάδων και των μηδενικών ορίζει τη διαίρεση μέσα σε μια διεύθυνση IP στον χώρο διευθύνσεων στον οποίο αναφέρεται η μάσκα υποδικτύου. Το nitty-gritty εδώ είναι αρκετά λεπτομερές και περιλαμβάνει δυαδικές λειτουργίες bitwise. IPv6, η υποδικτύωση είναι πολύ απλούστερη και κυρίως περιλαμβάνει μόνο αποκοπή ψηφίων από τις διευθύνσεις για να υποδηλώσει μια σειρά από διευθύνσεις υποδικτύου.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι πληροφορίες υποδικτύου δεν περιέχονται στις κεφαλίδες των πακέτων ή δεν είναι γνωστές από τις συσκευές προέλευσης και προορισμού. Αντίθετα, χρησιμοποιείται από δρομολογητές και άλλες υποδομές που χρησιμοποιούν τις διευθύνσεις IP για να καθορίσουν τον τρόπο παράδοσης πακέτων στις σωστές συσκευές στα σωστά φυσικά δίκτυα. Μέσω του υποδικτύου, για παράδειγμα, ένας διαχειριστής δικτύου θα μπορούσε να πάρει ένα διαδοχικό μπλοκ διευθύνσεων IP και να τις διανείμει σε τρία ξεχωριστά φυσικά υποδίκτυα. Το πακέτο δεν χρειάζεται να γνωρίζει για αυτά τα υποδίκτυα. ο δρομολογητής θα χρησιμοποιήσει τους πίνακες αναζήτησης για να καταλάβει πού να στείλει το πακέτο όταν έρθει η ώρα.