Τι είναι η σύνθεση στη φωτογραφία;

Η φωτογραφία δεν είναι απλώς ένα τεχνικό χόμπι. είναι τέχνη. Αν και είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να ελέγχετε τη φωτογραφική μηχανή σας, θα πρέπει να είναι έτσι ώστε να μπορείτε να τραβήξετε το είδος των φωτογραφιών που θέλετε, αντί να τραβάτε βαρετές, αν είναι τεχνικά σωστές, φωτογραφίες.

Εδώ είναι μια τεχνικά τέλεια, απαίσια φωτογραφία. Είναι καλά εκτεθειμένο, υπάρχουν καλές λεπτομέρειες σκιάς και τονισμού, τα χρώματα είναι ακριβή και είναι εντελώς και εντελώς βαρετό.

Και εδώ είναι μια από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες που τράβηξα φέτος. Γυρίστηκε με μια παλιά κάμερα φιλμ, επομένως η ποιότητα δεν είναι τέλεια. Υπάρχουν μερικά τεχνουργήματα ανάπτυξης και είναι λίγο μαλακό. Αλλά είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα εικόνα από τη φωτογραφία του διακόπτη φώτων μου.

Τώρα, αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά είναι ένα σημείο που ισχύει σε όλους τους τομείς της φωτογραφίας. Υπάρχει κάτι περισσότερο στη φωτογραφία από την τεχνική τελειότητα. Είναι κάτι περισσότερο από τη λήψη φωτογραφιών όμορφων τόπων ή ανθρώπων και είναι αυτό που διαχωρίζει την τέχνη από τα στιγμιότυπα και τις καλές φωτογραφίες από τις κακές. Η λέξη για αυτό το κάτι περισσότερο είναι σύνθεση.

Η σύνθεση είναι ο τρόπος που τοποθετείτε τα πράγματα

Η σύνθεση, στο πιο βασικό της, είναι ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείτε το θέμα σας (και οτιδήποτε άλλο) στην εικόνα σας. Αν και είναι σπάνιο να μπορείτε να τοποθετήσετε φυσικά κτίρια και δέντρα στο σημείο που θέλετε να είναι, η επιλογή της εστιακής απόστασης, του διαφράγματος και του σημείου που βρίσκεστε αλλάζουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται διαφορετικά πράγματα στο κάδρο.

  Τρόπος χρήσης γονικού ελέγχου στα Windows 10

Η σύνθεση είναι η γλώσσα της φωτογραφίας. Το πώς τα θέματά σας εμφανίζονται μεταξύ τους, τυχόν πρόσθετα αντικείμενα και το φόντο επικοινωνούν πολύ με τον θεατή. Στην παρακάτω φωτογραφία, μπορείτε να δείτε πώς πέρασα λίγο χρόνο παίζοντας με διάφορες συνθέσεις που περιλαμβάνουν το μικρό σχηματισμό βράχων.

Τελικά συμφώνησα με αυτό ως την πιο δυνατή σύνθεση γιατί μου άρεσε πώς εξισορροπούσε τα βράχια, τη θάλασσα και τον ουρανό. Όλες οι άλλες συνθέσεις έδωσαν υπερβολική έμφαση σε ένα πράγμα έναντι των άλλων δύο.

Σε αυτή τη φωτογραφία, καθώς το μοντέλο είναι το μόνο πραγματικό θέμα, δεν ήθελα οι άνθρωποι στο βάθος να αποσπούν την προσοχή. Για να βεβαιωθώ ότι δεν ήταν, χρησιμοποίησα ένα ευρύ διάφραγμα για να αποκτήσω ένα μικρό βάθος πεδίου για να τα θολώσω.

Από την άλλη πλευρά, σε αυτό το πλάνο, που αφορά τη σχέση μεταξύ των τριών εργαζομένων σε ένα εστιατόριο σε ένα διάλειμμα, χρησιμοποίησα ένα στενό βάθος πεδίου για να βεβαιωθώ ότι ήταν όλοι στο επίκεντρο.

Όπως μπορείτε να δείτε, το πού τοποθετείτε τα διάφορα μέρη της εικόνας σας και πώς εμφανίζονται το ένα με το άλλο είναι το πώς μεταφέρετε το μήνυμά σας στον θεατή. Τώρα, δεν λέω ότι κάθε φωτογραφία χρειάζεται κάποιο μεγάλο μήνυμα που θα αλλάξει τον κόσμο. Αλλά στα καλύτερά τους, κάθε φωτογραφία λέει μια ιστορία — ακόμα κι αν είναι μια μικρή ιστορία. Τα πιο συνηθισμένα θέματα που διατρέχουν τις φωτογραφίες μου είναι:

Οι άνθρωποι είναι πολύ κουλ.
Η φύση είναι πολύ όμορφη.

Αν κοιτάξετε την πλειονότητα των φωτογραφιών στα σεμινάρια μου εδώ στο How-To Geek, πέφτουν σε έναν από αυτούς τους δύο μεγάλους κουβάδες. Όμως, επειδή το μήνυμα είναι απλό, δεν σημαίνει ότι δεν καταβάλλω προσπάθεια για να το μεταφέρω. Εδώ είναι ένα στιγμιότυπο μου που συνδυάζει και τα δύο.

  Πώς να κάνετε μια καμπύλη γραμμικής βαθμονόμησης στο Excel

Δείτε πώς έκανα τον Will, τον σκιέρ, μικρό σε σχέση με τη φύση γύρω του και χρησιμοποίησα την απότομη πλαγιά, το σπρέι από τα σκι του και τον χώρο στον οποίο πρέπει να κινηθεί για να δείξει την ταχύτητά του; Αυτό εννοώ όταν λέω ότι η σύνθεση είναι η γλώσσα της φωτογραφίας. Είναι τέτοιες αποφάσεις που δίνουν νόημα στις φωτογραφίες σας.

Η σύνθεση ακολουθεί τους “Κανόνες”

Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ η σύνθεση χρειάζεται χρόνια για να κατακτηθεί, τείνει να ακολουθεί μερικούς βασικούς «κανόνες»—καλά, πραγματικά κατευθυντήριες γραμμές.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τον κανόνα των τρίτων, και ενώ είναι λίγο πολύ απλοϊκό για να είναι πραγματικά χρήσιμο, υπάρχουν άλλες, πιο δυνατές ιδέες με τις οποίες μπορείτε να παίξετε. Θα εξερευνήσουμε πολλά από αυτά σε πολύ μεγαλύτερο βάθος εδώ στο How-To Geek, αλλά εδώ είναι μερικά για να ξεκινήσετε.

Το μέγεθος στο πλαίσιο έχει σημασία. Όσο μεγαλύτερο είναι κάτι, τόσο πιο σημαντικό θα αισθάνεται, ειδικά όταν έρχεται σε αντίθεση με κάτι που φαίνεται σχετικά μικρό. Τραβήξτε αυτήν τη λήψη: κάνοντας τον εαυτό μου μικρό στο κάδρο, δίνει κλίμακα τόσο σε εμένα όσο και στα βουνά.

Οι άνθρωποι θα δουν πρώτα τι είναι στο επίκεντρο. Παρόλο που τα κοτσάνια του χόρτου είναι μεγάλα και μπροστά από το μοντέλο, τα βλέμματά μας τραβούν πάνω της γιατί είναι το μόνο πράγμα στο επίκεντρο.

Οι γραμμές, είτε φυσικές είτε κατασκευασμένες από τον άνθρωπο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οδηγήσετε τα μάτια του θεατή ακριβώς εκεί που θέλετε. Απλώς κοιτάξτε πώς όλες οι κορυφαίες γραμμές – τις έχω σημαδέψει με ροζ – τραβούν τα μάτια σας κατευθείαν στο μοντέλο.

  Η Samsung φουσκώνει τα πάντα με το McAfee—ακόμα και τις έξυπνες τηλεοράσεις

Μια καλή φωτογραφία πρέπει να είναι ισορροπημένη. Μπορείτε να το πετύχετε είτε μέσω της συμμετρίας είτε με την εξισορρόπηση διαφορετικών στοιχείων μεταξύ τους. Σε αυτή τη φωτογραφία, παρά το γεγονός ότι έχουν δραστικά διαφορετικά μεγέθη στο πλαίσιο, το φεγγάρι και ο βράχος αντισταθμίζουν το ένα το άλλο όμορφα.

Μην χρησιμοποιείτε μόνο το προσκήνιο. Χρησιμοποιήστε επίσης το midground και το φόντο. Δίνει στις εικόνες σας πολύ μεγαλύτερη αίσθηση βάθους.

Το χρώμα είναι απίστευτα σημαντικό. Τα πιο φωτεινά, πιο κορεσμένα χρώματα θα τραβούν πάντα τα μάτια μας. Τα διαφορετικά χρώματα μεταφέρουν επίσης διαφορετικές διαθέσεις και συναισθήματα. Το ανοιχτό μπλε είναι γαλήνιο ενώ το φωτεινό κόκκινο μπορεί να είναι θυμωμένο ή ενεργητικό. Ήθελα μια αίσθηση ηρεμίας σε αυτή τη φωτογραφία, γι’ αυτό έδωσα έμφαση στα σχεδόν παστέλ μπλε και χρυσά χρώματα.

Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα μερικών από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σύνθεση για να μεταφέρετε διαφορετικά νοήματα. Μόλις αρχίσετε να το σκέφτεστε ενώ φωτογραφίζετε, είστε σε καλό δρόμο για να αναπτύξετε ένα εξαιρετικό μάτι για τη φωτογραφία.

Η σύνθεση είναι η γλώσσα που εσείς, ο φωτογράφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επικοινωνήσετε με τον θεατή. Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείτε τα διάφορα στοιχεία της εικόνας σας σε σχέση μεταξύ τους είναι αυτό που δίνει στις φωτογραφίες σας νόημα.