Τι είναι η ισορροπία λευκού στη φωτογραφία; Ο απόλυτος οδηγός

Βασικά Takeaways

  • Η κατανόηση της ισορροπίας λευκού είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη εκπληκτικών φωτογραφιών. Καθορίζει τη θερμοκρασία και τον χρωματικό τόνο των εικόνων σας.
  • Η λειτουργία αυτόματης ισορροπίας λευκού μπορεί να είναι χρήσιμη για αρχάριους, αλλά οι χειροκίνητες ρυθμίσεις με χρήση του χρωματόμετρου Kelvin παρέχουν περισσότερο έλεγχο.
  • Οι διαφορετικές καταστάσεις φωτισμού απαιτούν διαφορετικές ρυθμίσεις ισορροπίας λευκού, όπως η χρήση θερμότερων τόνων για τη χρυσή ώρα και ψυχρότερων τόνων για χιονισμένα τοπία. Η επεξεργασία μετά την παραγωγή μπορεί επίσης να γίνει στο Adobe Lightroom.

Η κατανόηση της ισορροπίας λευκού είναι απαραίτητη εάν θέλετε να τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες. Η λήψη του σωστού τόνου θα διευκολύνει την επεξεργασία των χρωμάτων αργότερα και θα διασφαλίσετε επίσης ότι οι εικόνες σας φαίνονται πιο ρεαλιστικές. Αλλά πώς ακριβώς μπορείτε να ορίσετε την ισορροπία λευκού στη φωτογραφία; Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να μάθετε.

Τι είναι η ισορροπία λευκού;

Η ισορροπία λευκού είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της «θερμοκρασίας» των εικόνων σας. Ή, με απλά λόγια, πόσο μπλε ή κίτρινο φαίνονται τα λευκά στη φωτογραφία σας. Εάν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι εσωτερικές εικόνες μπορεί μερικές φορές να φαίνονται πολύ κίτρινες, αυτό οφείλεται συχνά στην ισορροπία λευκού.

Για να σας δείξουμε για τι πράγμα μιλάμε, δείτε μια φωτογραφία με λάθος ισορροπία λευκού:

Και εδώ είναι η ίδια φωτογραφία με τη σωστή ισορροπία λευκού:

Παρατηρήστε πώς η πρώτη φωτογραφία φαίνεται πολύ πορτοκαλί, με ένα αφύσικο ασημί στο κάτω μέρος της βάσης του φακού. Αν και αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να κάνει με κάποιες άλλες διορθώσεις, έχει βελτιωθεί απλώς με την αλλαγή της ισορροπίας λευκού.

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με την ισορροπία λευκού στη φωτογραφία. Για παράδειγμα, όταν επεξεργάζεστε φωτογραφίες χρυσής ώρας στο Lightroom, μπορεί να θέλετε να πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας έναν πιο ζεστό τόνο. Αλλά αν είστε νέος στη φωτογραφία, φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι τα λευκά, τα ασημί και παρόμοια χρώματα σας φαίνονται όπως θα έπρεπε πριν δοκιμάσετε νέα πράγματα.

  Πώς να απαλλαγείτε από το Picasa στο Samsung Galaxy S5

Αξίζει να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αυτόματης ισορροπίας λευκού;

Όταν αγοράζετε την πρώτη σας κάμερα, θα παρατηρήσετε ότι μπορείτε να ρυθμίσετε την ισορροπία λευκού σε αυτόματη. Εάν τραβάτε φωτογραφίες με αυτόματη ισορροπία λευκού, η φωτογραφική μηχανή σας αποφασίζει ποια ρύθμιση ισορροπίας λευκού θα χρησιμοποιήσει. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη λειτουργία της κάμερας. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, οι περισσότερες κάμερες μπορούν να το κάνουν σωστά. Μερικές φορές, οι εσωτερικές φωτογραφίες ή οι περίπλοκες σκηνές μπορεί να μπερδέψουν την κάμερα—και μπορεί να μην ορίσει τη σωστή ισορροπία λευκού.

Εάν είστε νέοι στην ισορροπία λευκού στη φωτογραφία (ή απλά γενικά νέοι στη λήψη φωτογραφιών), η αυτόματη ισορροπία λευκού θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η λειτουργία σε διαφορετικές καταστάσεις φωτισμού. Μπορείτε να αυξήσετε περαιτέρω τις γνώσεις σας μαθαίνοντας μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε την τέλεια ισορροπία λευκού στις φωτογραφίες σας.

Ισορροπία λευκού: Χρώμα Kelvin

Αφού χρησιμοποιήσετε την αυτόματη ισορροπία λευκού για λίγο, θα είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε μη αυτόματα τη λειτουργία. Ο μετρητής χρώματος Kelvin είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Εξακολουθώ να το χρησιμοποιώ κάθε φορά που βγάζω φωτογραφίες, παρά το γεγονός ότι έχω πάνω από επτά χρόνια φωτογραφικής εμπειρίας.

Όταν χρησιμοποιείτε το μετρητή Kelvin, να θυμάστε ότι ορισμένες κάμερες προσφέρουν περισσότερο έλεγχο από άλλες. Για παράδειγμα, οι πρώτες κάμερές μου μου επιτρέπουν να προσαρμόσω τον αριθμό μόνο σε εκατοντάδες (π.χ. 5.700, 5.600). Το τωρινό μου, από την άλλη, με αφήνει να ανεβοκατεβαίνω σε δεκάδες (5.590, 5.580). Το σωστό Kelvin για χρήση μπορεί επίσης να διαφέρει για κάθε κατασκευαστή—οπότε θα χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο.

Για να σας βοηθήσουμε να έχετε περισσότερη ακριβή ισορροπία λευκού στη φωτογραφία σας, θα αναλύσουμε τα διαφορετικά εύρη αριθμού Kelvin για διαφορετικά σενάρια που μπορεί να συναντήσετε ως φωτογράφος. Σημειώστε ότι μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να ξεφύγετε από αυτά τα εύρη, αλλά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

  Πώς να στείλετε μια ενημέρωση τοποθεσίας σε μια ομαδική συνομιλία Skype

1. Χιονισμένα Τοπία

Πρέπει να λάβετε υπόψη διάφορες πτυχές της χειμερινής φωτογραφίας και η ισορροπία λευκού σας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Έχετε πάει ποτέ έξω για να τραβήξετε φωτογραφίες σε μια χιονισμένη μέρα και παρατηρήσατε ότι τα χρώματα δεν φαίνονται αρκετά σωστά; Ίσως ο τόνος είναι πολύ μπλε, για παράδειγμα; Αν ναι, η λανθασμένη ισορροπία λευκού σχεδόν σίγουρα προκάλεσε αυτό το πρόβλημα.

Τα χιονισμένα τοπία είναι ένα σενάριο όπου θα πρέπει να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική στην αυτόματη ισορροπία λευκού. Η κάμερά σας μπορεί μερικές φορές να μπερδευτεί και να κάνει το χιόνι να φαίνεται πιο μπλε. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε έναν αριθμό Kelvin περίπου 6.500-8.500.

2. Χρυσή Ώρα

Ο απαλός φωτισμός και τα όμορφα χρώματα στη χρυσή ώρα κάνουν λίγο πριν την ανατολή και τη δύση του ηλίου μια δημοφιλή στιγμή για φωτογραφία. Πολλοί φωτογράφοι κάνουν το λάθος να αυξάνουν την ισορροπία λευκού τους για να εντείνουν τον ζεστό τόνο, αλλά το να το παρακάνετε μπορεί να κάνει τα χρώματα στην εικόνα σας να φαίνονται ακατάστατα. Έτσι, θα πρέπει πραγματικά να ρίξετε ελαφρώς τον μετρητή Kelvin σε σύγκριση με άλλες καταστάσεις.

Επιδιώξτε περίπου 2.000-4.000 στο μέτρο Kelvin για φωτογραφίες χρυσής ώρας. Αφού επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις λεζάντες χρυσής ώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

3. Ηλιόλουστες μέρες

Η λήψη με ηλιόλουστο καιρό δημιουργεί πολλές προκλήσεις φωτισμού, αλλά μπορείτε ακόμα να τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες όταν ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό. Εκτός από την κατανόηση και την εφαρμογή του κανόνα Sunny 16, η επιλογή του σωστού αριθμού Kelvin ισορροπίας λευκού θα κάνει τα χρώματα να φαίνονται καλύτερα στην εικόνα σας.

Κάπου στη μέση της σειράς Kelvin συνήθως λειτουργεί για ηλιόλουστες μέρες. Στοχεύστε σε κάτι μεταξύ 5.000 και 6.000. Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως όταν η εικόνα σας έχει πολλά μπλουζ), ίσως χρειαστεί να αυξήσετε περαιτέρω τον αριθμό.

4. Νυχτερινή Φωτογραφία

Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου κοιμάται τη νύχτα, θα βρείτε πολλές ευκαιρίες φωτογραφίας μετά τις ώρες. Για παράδειγμα, εάν επισκέπτεστε ή ζείτε σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος, μπορείτε ενδεχομένως να φωτογραφίσετε το Βόρειο Σέλας. Εν τω μεταξύ, όσοι βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις μπορούν να απαθανατίσουν τον ορίζοντα και πολλά άλλα όταν είναι σκοτάδι.

  Πώς να βρείτε ποιο CMS χρησιμοποιείται σε έναν ιστότοπο;

Ο σωστός μετρητής Kelvin που χρησιμοποιείται για νυχτερινή φωτογραφία ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την κατάσταση. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, 2.000-4.000 είναι ένα καλό εύρος για να στοχεύσετε.

5. Συννεφιασμένες και βροχερές μέρες

Αν έχετε τραβήξει ποτέ φωτογραφίες σε συννεφιασμένες, βροχερές και ομιχλώδεις μέρες, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι οι φωτογραφίες σας φαίνονται αρκετά μπλε αν δεν χρησιμοποιείτε τη σωστή ισορροπία λευκού. Και όταν συμβεί αυτό, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξεις στο post-production. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, στοχεύστε έναν αριθμό Kelvin μεταξύ 6.000 και 8.000 για τέτοιου είδους καταστάσεις φωτισμού.

6. Φωτογράφηση εσωτερικών χώρων και φαγητού

Η φωτογραφία εσωτερικών χώρων είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για λήψη φωτογραφιών και, φυσικά, οι εσωτερικοί χώροι διαφέρουν αρκετά σημαντικά. Αλλά για τις περισσότερες περιπτώσεις σε εσωτερικούς χώρους, θα θέλετε να μειώσετε τον αριθμό στο μετρητή Kelvin. Ξεκινήστε με 1.500-3.000 και πηγαίνετε από εκεί.

Για τη φωτογραφία φαγητού, θα πρέπει να εξετάσετε αν βρίσκεστε σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Επιπλέον, πρέπει να σκεφτείτε και τα χρώματα του φαγητού. Ο καλύτερος τρόπος για να το προσεγγίσετε αυτό είναι απλώς διασφαλίζοντας ότι όλα φαίνονται όπως ήταν αυτοπροσώπως (και στις συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού). Μπορείτε να μάθετε πώς να αναβαθμίζετε το παιχνίδι φωτογραφίας φαγητού για περαιτέρω καθοδήγηση.

Μπορώ να αλλάξω την ισορροπία λευκού μετά την παραγωγή;

Η λήψη ακριβούς ισορροπίας λευκού στη φωτογραφία γίνεται καλύτερα από τη φωτογραφική μηχανή. Ωστόσο, μπορείτε να επεξεργαστείτε την ισορροπία λευκού στο Adobe Lightroom.

Στο Lightroom, μεταβείτε στο WB (κάτω από την ενότητα προφίλ κάμερας). Εδώ, μπορείτε να μετακινήσετε τα ρυθμιστικά θερμοκρασίας και απόχρωσης προς όποια κατεύθυνση θέλετε.

Όταν επεκτείνετε το αναπτυσσόμενο μενού, μπορείτε να επιλέξετε αυτόματη ισορροπία λευκού και επίσης να επιλέξετε από πολλές προεπιλογές.

Όλες οι βασικές πληροφορίες για την ισορροπία λευκού στη φωτογραφία

Η γνώση του ορισμού της ισορροπίας λευκού στη φωτογραφία θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη λήψη των σωστών χρωμάτων στις φωτογραφίες σας. Είναι μια από τις πρώτες δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρητή Kelvin στη φωτογραφική μηχανή σας—μαζί με την αυτόματη ισορροπία λευκού—για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας τις προεπιλογές ισορροπίας λευκού ή/και το λογισμικό μετά την παραγωγή θα σας επιτρέψει επίσης να κάνετε τις εικόνες σας να ξεχωρίζουν. Ίσως χρειαστεί να παραβιάσετε τους κανόνες του Kelvin περιστασιακά, αλλά αυτό που μάθατε σήμερα είναι μια σταθερή βάση για να χτίσετε.