Τα VPN αποθηκεύουν τα προσωπικά σας στοιχεία;

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τα VPN, τότε θα γνωρίζετε ότι ο κύριος σκοπός τους είναι να κρυπτογραφήσουν τα διαδικτυακά σας δεδομένα και να κρύψουν τη διεύθυνση IP σας. Ωστόσο, ο πάροχος VPN πιθανότατα εξακολουθεί να συλλέγει ορισμένες πληροφορίες για εσάς, με τις πιο σκιερές υπηρεσίες να κάνουν υπερβολικά μεγάλη απόσταση από τη συλλογή δεδομένων.

Λοιπόν, τι είδους δεδομένα χρήστη συλλέγουν γενικά τα VPN και πώς μπορείτε να μάθετε εάν ο πάροχος σας συλλέγει πάρα πολλά;

Τα VPN δεδομένων συνήθως συλλέγονται

Εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN που βασίζεται σε συνδρομή, όπως το ExpressVPN ή το NordVPN, ο πάροχος θα συλλέγει τα στοιχεία πληρωμής σας εάν πληρώνετε μηνιαία. Αυτό γίνεται για να μπορεί ο πάροχος να εισπράττει αυτόματα τις μηνιαίες πληρωμές σας. Η χώρα χρέωσής σας και η διεύθυνση χρέωσής σας θα συλλεχθούν επίσης εδώ.

Εάν δεν θέλετε η επιλεγμένη υπηρεσία VPN να έχει τα στοιχεία της κάρτας πληρωμής σας, πολλοί δημοφιλείς πάροχοι σάς επιτρέπουν να πληρώσετε για τη συνδρομή σας μέσω PayPal.

Άλλα δεδομένα που πιθανότατα θα συλλέξει ο πάροχος VPN σας περιλαμβάνουν το πλήρες όνομά σας και τη διεύθυνση email σας. Ωστόσο, ορισμένα VPN δεν χρειάζονται καν αυτές τις λεπτομέρειες. Πολλά δωρεάν VPN δεν απαιτούν τη διεύθυνση email σας, αλλά θα σας προσφέρουν επιπλέον προνόμια εάν την παρέχετε. Το Windscrib, για παράδειγμα, δίνει στους χρήστες της δωρεάν έκδοσης υψηλότερο μηνιαίο όριο δεδομένων εάν παρέχουν και επιβεβαιώσουν τη διεύθυνση email του λογαριασμού τους.

Όταν δημιουργείτε έναν λογαριασμό VPN, συχνά θα σας ζητηθεί να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης μαζί με τη διεύθυνση email σας. Ωστόσο, οι σταθεροί πάροχοι VPN θα κρυπτογραφήσουν τον κωδικό πρόσβασής σας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η ίδια η υπηρεσία δεν μπορεί να τον δει. Αυτός ο κωδικός πρόσβασης παραμένει μόνο σε εσάς. Το Surfshark και το NordVPN κρυπτογραφούν και τα δύο τον κωδικό πρόσβασής σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα VPN με το BlueStacks

Ορισμένα VPN μπορεί να θέλουν να μάθουν λίγα περισσότερα για εσάς. Μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Επειδή τα VPN έχουν σχεδιαστεί για να σας κρατούν ανώνυμους, είναι απίθανο ένας αξιόπιστος πάροχος να απαιτεί πολλά από τα προσωπικά σας στοιχεία.

Τα VPN δεδομένων δεν πρέπει να συλλέγονται

Θα νομίζατε ότι οι περισσότεροι πάροχοι VPN θα είχαν καλές προθέσεις, καθώς ολόκληρη η υπηρεσία βασίζεται στην προστασία σας στο διαδίκτυο. Αλλά καθώς τα VPN γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, πολλά πιο σκιερά πάρτι αναζητούν τρόπους για να επωφεληθούν από τα δεδομένα σας.

Αυτό συμβαίνει συχνά με τα δωρεάν VPN. Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα VPN εκεί έξω είναι προσβάσιμα μόνο μέσω συνδρομής επί πληρωμή. Φυσικά, αυτή η χρέωση επιτρέπει στον πάροχο VPN να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες του. Ένας δωρεάν πάροχος VPN δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδος μέσω των τελών χρήστη. Αν και είναι ωραίο να πιστεύουμε ότι αυτές οι δωρεάν υπηρεσίες είναι εντελώς μη κερδοσκοπικές και θέλουν απλώς να δώσουν σε όλους πρόσβαση σε ένα VPN, αυτό συχνά δεν συμβαίνει.

Λοιπόν, πώς κερδίζουν χρήματα οι δωρεάν πάροχοι VPN; Υπάρχουν μερικοί δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει μια δεδομένη εταιρεία, με την πρώτη να είναι οι διαφημίσεις.

Ορισμένες δωρεάν εφαρμογές VPN συνοδεύονται από αναδυόμενες διαφημίσεις, όπως και η πλειονότητα των δωρεάν εφαρμογών που κυκλοφορούν σήμερα. Αυτές οι διαφημίσεις μπορεί να είναι πολύ περιστασιακές, να εμφανίζονται μόνο μία φορά σε ένα μπλε φεγγάρι.

Αλλά δυστυχώς, πιθανότατα θα ασχολείστε με αυτές τις διαφημίσεις τακτικά. Κατά την αλλαγή της τοποθεσίας του διακομιστή, την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του VPN σας ή ακόμα και το άνοιγμα του προγράμματος-πελάτη VPN, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ενοχλητικές διαφημίσεις. Με την προβολή διαφημίσεων μέσω της εφαρμογής, οι πάροχοι VPN μπορούν να λαμβάνουν πληρωμές από τις εταιρείες που εμφανίζονται.

  6 Καλύτερο δωρεάν VPN όπως αξιολογήθηκε από χρήστες στο Reddit

Τα αναδυόμενα παράθυρα είναι ενοχλητικά, αλλά αυτό δεν είναι τόσο κακό όσο μπορεί να γίνει. Αντί να σας δείχνει απλώς διαφημίσεις, ένα VPN μπορεί επίσης να πουλήσει τα προσωπικά σας δεδομένα.

Αυτό γίνεται μέσω βάσεων δεδομένων γνωστών ως αρχεία καταγραφής VPN. Ένα αρχείο καταγραφής VPN έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει ορισμένους τύπους δεδομένων χρήστη που δεν θα συλλέγει ένα νόμιμο VPN χωρίς καταγραφή. Κάθε αρχείο καταγραφής μπορεί να διαφέρει ως προς τα δεδομένα που συλλέγει, αλλά το ιστορικό αναζήτησης, οι ιστότοποι που επισκέπτεστε συχνά και οι διευθύνσεις IP είναι από τα πιο περιζήτητα είδη πληροφοριών.

Γιατί όμως συλλέγονται αυτά τα δεδομένα; Αυτά τα VPN στοχεύουν να σας χακάρουν;

Οχι ακριβώς. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αδύνατο για έναν κακόβουλο πάροχο VPN να συλλέξει τα ευαίσθητα δεδομένα σας προκειμένου να πραγματοποιήσει μια εισβολή ή απάτη. Ωστόσο, οι περισσότεροι επισφαλείς πάροχοι VPN χρησιμοποιούν αρχεία καταγραφής δεδομένων για έναν από τους δύο λόγους: τις πωλήσεις δεδομένων και την επιτήρηση.

Σε χώρες με αυστηρούς νόμους σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, όπως η Κίνα, πολλά νόμιμα VPN θεωρούνται έτσι μόνο επειδή παρέχουν στην κυβέρνηση μια κερκόπορτα για παρακολούθηση. Οι πιο αυστηρές κυβερνήσεις μπορούν επίσης να απαιτήσουν από τα VPN που είναι νόμιμα στη χώρα να διατηρούν αρχεία καταγραφής VPN.

Εν ολίγοις, ο πάροχος VPN δεν πρέπει ποτέ να συλλέγει τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Η διεύθυνση IP σας.
  • Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε.
  • Τα δεδομένα που εισάγετε στο διαδίκτυο.
  • Σφραγίδες χρόνου σύνδεσης.
  • Διάρκεια συνεδρίας.

Το όλο νόημα ενός VPN είναι να κάνει τα παραπάνω δεδομένα απρόσιτα σε κανέναν εκτός από εσάς. Αυτό περιλαμβάνει τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας, κρατικές οντότητες, κακόβουλους παράγοντες και τον ίδιο τον πάροχο VPN.

Το VPN σας συλλέγει τις προσωπικές σας πληροφορίες;

Ένα πιο σκιερό VPN δεν θα κάνει ποτέ τραγούδι και χορό σχετικά με τη συλλογή των δεδομένων σας. Ωστόσο, οι εταιρείες υποχρεούνται από το νόμο να περιγράφουν το είδος των δεδομένων που συλλέγουν και τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν. Αυτό συνήθως εξηγείται στην πολιτική απορρήτου του VPN, την οποία θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπό του.

  Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο VPN;

Η πολιτική απορρήτου ενός VPN θα πρέπει επίσης να περιγράφει εάν κοινοποιούνται κάποια από τα δεδομένα σας και, εάν ναι, με ποιον κοινοποιούνται αυτά τα δεδομένα.

Εάν ο πάροχος VPN σας δεν έχει πολιτική απορρήτου, θεωρήστε αυτό μια τεράστια κόκκινη σημαία. Ακόμη και πλατφόρμες που δεν επικεντρώνονται στην ασφάλεια, όπως το Instagram, το Walmart, το YouTube και το CNN, έχουν πολιτικές απορρήτου, επομένως θα πρέπει να το περιμένετε ως ελάχιστο από μια υπηρεσία VPN.

Εάν η πολιτική απορρήτου ενός VPN είναι πολύ σύντομη ή ασαφής, μπορεί επίσης να υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά. Μια νόμιμη εταιρεία θα πρέπει να περιγράφει πολύ ξεκάθαρα πώς συλλέγονται, χρησιμοποιούνται και κοινοποιούνται τα δεδομένα σας, ειδικά εάν ο σκοπός αυτής της εταιρείας είναι να προστατεύσει εσάς και τα διαδικτυακά σας δεδομένα.

ExpressVPN παρέχει ένα σταθερό παράδειγμα μιας πολιτικής απορρήτου VPN, στην οποία καλύπτεται μια σειρά σημαντικών θεμάτων. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων, τα δικαιώματα απορρήτου των χρηστών, τα cookies και τα αναλυτικά στοιχεία τρίτων, τους παιδικούς χρήστες και την προστασία δεδομένων.

Εάν ανησυχείτε ότι η πολιτική απορρήτου του VPN σας μπορεί να μην βασίζεται στην πραγματικότητα, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία έχει ελεγχθεί ανεξάρτητα. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζετε ότι τυχόν ψευδείς ισχυρισμοί έχουν εξαλειφθεί.

Δεν είναι όλα τα VPN αλτρουιστικά

Όσο κι αν όλοι θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι όλα τα VPN επικεντρώνονται στην ασφάλεια και την ασφάλεια των χρηστών, πάντα θα υπάρχουν κάποια κακά μήλα. Αυτές οι πιο σκιερές υπηρεσίες VPN ενδέχεται να αναζητήσουν τα ευαίσθητα δεδομένα σας για να αποκομίσουν κέρδος ή να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σας. Εάν θέλετε το VPN σας να προστατεύει πραγματικά εσάς και τα δεδομένα σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια πολύ αξιόπιστη και καλά ελεγμένη επιλογή.