Τα 5 καλύτερα φορητά λειτουργικά συστήματα Linux

Το να έχετε ένα φορητό λειτουργικό σύστημα Linux είναι υπέροχο. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία, να ελέγξετε το email και να επικοινωνήσετε με ασφάλεια, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε ή σε ποιον υπολογιστή το χρησιμοποιείτε.

Υπάρχουν τόνοι φορητών λειτουργικών συστημάτων USB Linux εκεί έξω και είναι ασφαλές να πούμε ότι η τάση δεν θα υποχωρήσει σύντομα. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε την ακαταστασία, θα δούμε μερικά από τα καλύτερα φορητά λειτουργικά συστήματα Linux που είναι διαθέσιμα σήμερα. Κάθε διανομή για την οποία μιλάμε μπορεί να εκτελεστεί σε μονάδα USB Flash, CD ή DVD και είναι δωρεάν για λήψη.

1. Puppy Linux

Puppy Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Linux που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε USB stick ή σε υπολογιστές που έχουν αδύναμα στοιχεία υλικού. Το Puppy είναι δωρεάν για λήψη και οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι μπορεί να τρέξει με μόλις 300 MB χώρου (ή λιγότερο) σε μονάδα USB ή CD.

Αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι μια υποδοχή όλων των συναλλαγών. Είναι γεμάτο με δεκάδες εφαρμογές, είναι απλό στη χρήση και όταν το χρησιμοποιείτε, τα αρχεία παραμένουν σταθερά. Κατώτατη γραμμή: αν ψάχνετε για ένα λειτουργικό σύστημα Linux με δυνατότητες που θα λειτουργεί σε μονάδα USB, ρίξτε μια ματιά στο Puppy Linux.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το Puppy Linux επιτρέπει στους χρήστες να εγκαταστήσουν περισσότερα προγράμματα εάν τα χρειάζονται, αντί να κολλάνε με ό,τι υπάρχει.
Διαθέτει λειτουργία επιμονής που μπορεί να διατηρήσει ανέπαφα τα αρχεία και τις προτιμήσεις σας.
Η διεπαφή του Puppy Linux έχει πολλά διαφορετικά θέματα και είναι εύκολο να αλλάξετε την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας.
Μπορεί να εκτελεστεί σε 32-bit ή 64-bit.

  Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε εύκολα εφαρμογές σε Linux με το AppImage Pool

2. Slax

Slax είναι ένα φορητό λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στη δημοφιλή διανομή Debian Linux. Ο πρωταρχικός του στόχος είναι να είναι σύγχρονος και χρήσιμος, διατηρώντας παράλληλα μικρό αντίκτυπο στο σύστημα.

Το λειτουργικό σύστημα δεν συνοδεύεται από πολλά προγράμματα. Στην ιστοσελίδα, οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι συνοδεύεται από τις δύο εφαρμογές που χρειάζεται κάθε χρήστης: ένα πρόγραμμα περιήγησης και ένα τερματικό.

Αν και είναι δύσκολο να προτείνεις το Slax σε αρχάριους χρήστες Linux που θέλουν να εγκαταστήσουν ένα λειτουργικό σύστημα στη μονάδα flash τους, είναι ένα από τα καλύτερα για χρήση εάν είστε προχωρημένος χρήστης που χρειάζεται γρήγορη πρόσβαση σε ένα κέλυφος εντολών Linux με την πρώτη ματιά. .

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το Slax είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και η αλλαγή της εμφάνισης των πάντων είναι εύκολη.
Το Slax βασίζεται στο Debian, το οποίο είναι μια γνωστή βάση Linux για τους περισσότερους χρήστες.
Η εγκατάσταση προγραμμάτων μέσω του συστήματος μονάδων του Slax είναι δυνατή.
Διαθέτει υποστήριξη για 32-bit και 64-bit.

3. SliTaz

SliTaz είναι μια φορητή διανομή USB Linux που βασίζεται στο Debian και στο σύστημα διαχείρισης παραθύρων Openbox. Είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέτει μοντέλο κυλιόμενης κυκλοφορίας, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της διανομής είναι οι απαιτήσεις συστήματος. Σύμφωνα με τις επίσημες απαιτήσεις συστήματος, το SliTaz μπορεί να τρέξει σε μόλις 192 megabyte μνήμης RAM και μπορεί ακόμη και να χωρέσει σε μια μονάδα δισκέτας.

Το SliTaz δεν υποστηρίζει το “persistence”, ένα τυπικό χαρακτηριστικό των περισσότερων διανομών USB Linux. Ωστόσο, παρόλο που δεν αποθηκεύει τα δεδομένα σας κατά τις επανεκκινήσεις, το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει με τόσο λίγους πόρους το καθιστά εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα και αξίζει να το ελέγξετε!

  Πώς να εγκαταστήσετε το Webtorrent σε Linux

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το SliTaz δεν διαθέτει μόνιμο τρόπο λειτουργίας από προεπιλογή. Ωστόσο, εάν κάποιος χρήστης το χρειάζεται πραγματικά, μπορεί να το προσθέσει χειροκίνητα, χωρίς πολύ κόπο.
Συνοδεύεται από το εργαλείο TazLiTo, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους τροποποιημένο ζωντανό CD SliTaz Linux.
Το SliTaz μπορεί να εγκαταστήσει προγράμματα μέσω του εργαλείου πακέτου Apt του Debian ή μέσω του Tazpkg.
Υποστηρίζει πολλαπλές αρχιτεκτονικές CPU.

4. Πορτεύς

Porteus είναι μια “πλήρης” διανομή Linux για αφαιρούμενα μέσα όπως USB, CD, DVD κ.λπ. Είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα είναι μόνο περίπου 300 megabyte.

Η διανομή έχει δύο εκδόσεις: 32-bit και 64-bit. Αν και φαίνεται παράξενο να τονίσουμε, αξίζει να το αναφέρουμε, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες διανομές Linux μειώνουν την υποστήριξη 32-bit.

Το Porteus έχει πολλά υπέροχα πράγματα να προσφέρει, αλλά το μοναδικό καλύτερο χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει είναι το σύστημα μονάδων του. Με αυτό, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν αναδρομικά τις λειτουργίες που χρειάζονται (και να κλείσουν αυτές που δεν χρειάζονται) αμέσως.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Ο σχεδιασμός του λειτουργικού συστήματος είναι αρθρωτός και οι χρήστες μπορούν να ανταλλάσσουν, να τροποποιούν και να ενεργοποιούν διάφορες λειτουργίες όποτε θέλουν.
Η λειτουργία “Always Fresh” του Porteus επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν το λειτουργικό σύστημα χωρίς να φοβούνται να τροποποιήσουν τον υπολογιστή από τον οποίο έχει φορτωθεί.
Εκτός από την εκτέλεση από USB, το λειτουργικό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν αποκλειστικό σκληρό δίσκο.

  Πώς να παίξετε τα κλασικά παιχνίδια Fallout στο Linux

5. Tiny Core Linux

Πολλά φορητά λειτουργικά συστήματα Linux προσπαθούν να γεμίσουν το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας τους με προγράμματα και βοηθητικά προγράμματα για να παρέχουν στον χρήστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία που μπορούν να έχουν οπουδήποτε. Αυτή η ιδέα είναι ωραία, αλλά δεν είναι η αποστολή της Tiny Core Linux.

Το Tiny Core Linux είναι ένα έργο που διερευνά τι χρειάζεται για να κάνει το μικρότερο, πιο αποτελεσματικό λειτουργικό σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτα γυμνό σύστημα που καταλαμβάνει περίπου 16 MB μνήμης και χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το Tiny Core Linux θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή για ένα φορητό λειτουργικό σύστημα Linux, εάν είστε τεχνικός, ωστόσο, εάν αυτό που χρειάζεστε είναι ένα λεπτό, γρήγορο λειτουργικό σύστημα Linux που μπορεί να τρέξει σε σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω USB και είναι πολύ ελαφρύ, δοκιμάστε αυτό!

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το Tiny Core Linux έχει μέγεθος μόνο 10 megabyte, ώστε οι χρήστες να μπορούν να το εγκαταστήσουν σχεδόν σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή — ακόμα και σε δισκέτα.
Παρά το εκπληκτικά μικρό του μέγεθος, το Tiny Core διαθέτει μια πλήρως λειτουργική επιφάνεια εργασίας GUI και οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν περιβάλλοντα πλήρους επιφάνειας εργασίας (XFCE, Fluxbox, κ.λπ.).
Το Tiny Core Linux διαθέτει μια έκδοση “Micro” που είναι ολόκληρη γραμμή εντολών (και κάτω από 10 MB) για όσους χρειάζονται πρόσβαση σε ένα τερματικό Linux εν κινήσει.

συμπέρασμα

Σε αυτήν τη λίστα, μιλήσαμε για μερικά από τα καλύτερα φορητά λειτουργικά συστήματα Linux εκεί έξω. Εάν χρειάζεστε μια διανομή Linux για εκτέλεση στη μονάδα flash USB, ελέγξτε αυτά τα λειτουργικά συστήματα!

Έχετε κάποιο αγαπημένο φορητό λειτουργικό σύστημα Linux; Ενημερώστε μας για αυτό στην ενότητα σχολίων παρακάτω!