Τα 4 καλύτερα λειτουργικά συστήματα Linux για τη διάσωση σπασμένων υπολογιστών

Αντιμετωπίζετε έναν χαλασμένο υπολογιστή; Μην το μεταφέρετε στο τοπικό σας συνεργείο. Αντίθετα, κατεβάστε ένα λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί με Linux που μπορεί να σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας και να διορθώσετε το λειτουργικό σας σύστημα!

Δεν είστε σίγουροι για ποιο λειτουργικό σύστημα διάσωσης να χρησιμοποιήσετε; Μπορούμε να βοηθήσουμε! Εδώ είναι τα πέντε καλύτερα λειτουργικά συστήματα Linux για τη διάσωση σπασμένων υπολογιστών!

1. Rescatux

Rescatux είναι το απόλυτο λειτουργικό σύστημα ανάκτησης Linux/Microsoft Windows. Είναι φορητό, ελαφρύ και μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά από μονάδα flash USB ή CD/DVD.

Το Rescatux είναι πολύ δημοφιλές στην κοινότητα του Linux λόγω του μεγάλου συνόλου δυνατοτήτων του, όπως η δυνατότητα γρήγορης περιήγησης πολλών διαφορετικών τύπων συστημάτων αρχείων στον υπολογιστή που εκτελεί, ένα εύκολο στη χρήση εργαλείο επιδιόρθωσης του bootloader Grub, ένα εργαλείο επαναφοράς κωδικού πρόσβασης, και ακόμη και ορισμένες επιλογές διάσωσης ειδικά για τα Windows.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το Rescatux μπορεί να διορθώσει φορτωτές εκκίνησης και των εγκαταστάσεων των Microsoft Windows και GNU/Linux Grub.
Μπορεί να επαναφέρει την κύρια εγγραφή εκκίνησης των Windows. Μπορεί επίσης να εγκαταστήσει ξανά το Windows EFI.
Το Rescatux μπορεί να επαναφέρει ή να αντικαταστήσει ένα αρχείο Sudoer που απουσιάζει.
Ο ζωντανός δίσκος συνοδεύεται από εργαλεία ελέγχου συστήματος αρχείων, τα οποία δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να επιδιορθώνουν και να καθαρίζουν κατεστραμμένους σκληρούς δίσκους (υποστηρίζονται τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές μονάδες δίσκου).
Το Rescatux μπορεί να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης ενός συστήματος, επιτρέποντάς σας να συνδεθείτε ξανά σε έναν δυνητικά κλειδωμένο υπολογιστή. Μπορεί επίσης να προωθήσει υπάρχοντες χρήστες σε Διαχειριστή.
Βασίζεται στο Debian και έχει μια εύχρηστη διεπαφή που διασφαλίζει ότι ακόμη και οι αρχάριοι μπορούν να καταλάβουν γρήγορα πώς να το χρησιμοποιήσουν.
Ο ζωντανός δίσκος Rescatux μπορεί να ενημερώσει το μενού Grub των περισσότερων εγκαταστάσεων συστήματος Linux.
Το Rescatux υποστηρίζει και τις δύο εκδόσεις του Grub (Grub 1 και Grub 2) και μπορεί να διορθώσει προβλήματα εκκίνησης και με τις δύο πολύ εύκολα.

  Πώς να εγκαταστήσετε το mSigna σε Linux

2. SuperGrubDisk2

Εάν έχετε αντιμετωπίσει κάποια σοβαρά ενοχλητικά προβλήματα με τον bootloader Grub2 στον υπολογιστή σας Linux, πρέπει να ελέγξετε SuperGrubDisk2. Είναι ένα ελαφρύ λειτουργικό σύστημα εκκίνησης μόνο με κείμενο, το οποίο, όταν χρησιμοποιείται, μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα τα λειτουργικά συστήματα και να τα εκκινήσει ακόμα και όταν ο Grub αρνείται να εργαστεί.

Συνολικά, το SuperGrubDisk2 δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα από μόνο του. Ο πρωταρχικός του σκοπός είναι να εντοπίσει προβλήματα με το bootloader στον υπολογιστή σας.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Μπορεί να ανακαλύψει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα υπάρχει στο σύστημα, είτε είναι Linux, Windows, κ.λπ. και να εκκινήσει από αυτό.
Το SuperGrubDisk2 λειτουργεί με λειτουργικά συστήματα τόσο σε λειτουργία BIOS/MBR όσο και σε λειτουργία UEFI.
Χάρη στη λειτουργία “Εξαγωγή καταχωρήσεων”, οι χρήστες μπορούν να εξαγάγουν τις καταχωρήσεις εκκίνησης της διαμόρφωσης Grub και να κάνουν εκκίνηση από αυτήν.
Η λειτουργία “λίστα συσκευών” μπορεί να εκτυπώσει διαμερίσματα και τους σκληρούς δίσκους στους οποίους βρίσκονται, ώστε οι χρήστες να καταλάβουν πιο εύκολα από πού βρίσκεται το λειτουργικό τους σύστημα από το οποίο θέλουν να εκκινήσουν.
Υποστηρίζει την ενεργοποίηση λειτουργιών Grub όπως LVM, RAID και PATA.
Το SuperGrubDisk2 μπορεί να προσαρτήσει κρυπτογραφημένους τόμους δίσκου (υποστηρίζονται LUKS και geli).
Περιλαμβάνει ένα βασικό κέλυφος τερματικού Linux που μπορεί να είναι χρήσιμο για διαγνωστικούς σκοπούς.
Μπορεί να αναζητήσει λειτουργικά συστήματα με δυνατότητα εκκίνησης σε αφαιρούμενες συσκευές δισκέτας και CD-ROM.
Το μέγεθος του SuperGrubDisk2 είναι κάτω από 20 MB, γεγονός που το καθιστά δυνατό να εγκατασταθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε αφαιρούμενη συσκευή, ακόμα και σε δισκέτα ή CD.

  Πώς να συμπιέσετε εικόνες στο Linux με το Curtail

3. Gparted Live Disk

Θέλετε να επαναδιαμερίσετε έναν υπολογιστή σε λίγο; Ελέγξτε το Ζωντανός δίσκος Gparted. Είναι ένα περιβάλλον με δυνατότητα εκκίνησης που βασίζεται στο Debian για το δημοφιλές εργαλείο επεξεργασίας γραφικών διαμερισμάτων για Linux.

Ο πρωταρχικός σκοπός του Gparted Live Disk είναι η επεξεργασία κατατμήσεων, επομένως μάλλον δεν είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να απευθυνθείτε εάν ο υπολογιστής σας αντιμετωπίζει προβλήματα. Ωστόσο, έρχεται επίσης με ένα τερματικό, ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού και άλλα τυπικά εργαλεία Linux που το καθιστούν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε αυτήν τη λίστα!

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Ο ζωντανός δίσκος Gparted είναι ένα πλήρες (αλλά περιορισμένο) λειτουργικό σύστημα Debian και έχει μια διεπαφή τερματικού που έχει πρόσβαση Root, που σημαίνει ότι εκτός από την εργασία με διαμερίσματα σκληρού δίσκου, οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να εκτελέσουν άλλες εργασίες που σχετίζονται με το σύστημα.
Το Gparted υποστηρίζει τα περισσότερα συστήματα αρχείων, μπορεί να αναγνωρίσει τους τύπους διάταξης διαμερισμάτων MSDOS και GPT.
Το Gparted live διαθέτει μια δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να ανακτήσουν τα χαμένα δεδομένα.
Το ενσωματωμένο εργαλείο ελέγχου συστήματος αρχείων επιτρέπει στους χρήστες να διορθώνουν και να διορθώνουν γρήγορα σφάλματα δίσκου σε μια μυριάδα μορφών συστημάτων αρχείων.
Το Gparted Live μπορεί να λειτουργήσει τόσο με εσωτερικούς σκληρούς δίσκους, όσο και με εξωτερικά USB memory stick που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή.

4. SystemRescueCD

SystemRescueCD είναι ένα φορητό λειτουργικό σύστημα διάσωσης που βασίζεται σε Linux. Επικεντρώνεται μόνο σε λειτουργικά συστήματα Linux και μπορεί να διαβάσει σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα αρχείων Linux.

Το SystemRescueCD είναι γεμάτο με δυνατότητες. Με αυτό, οι χρήστες μπορούν να κάνουν κατάτμηση δίσκου (με Gparted), να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις του σκληρού δίσκου LVM, την ανάκτηση δεδομένων (μέσω PhotoRec), τα εργαλεία δοκιμών του σκληρού δίσκου, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συστήματος αρχείων και πολλά άλλα!

  Πώς να φιλοξενήσετε μερίδια NFS σε Linux

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά

Το SystemRescueCD διαθέτει ένα ενσωματωμένο εργαλείο κατάτμησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση συστημάτων αρχείων σε σκληρό δίσκο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση σφαλμάτων εκκίνησης με υπολογιστές Windows ή Linux.
Το εργαλείο επεξεργασίας διαμερισμάτων του ζωντανού δίσκου SystemRecueCD υποστηρίζει πολλά διαφορετικά συστήματα αρχείων εκτός συσκευασίας και δεν απαιτείται ρύθμιση παραμέτρων για την ανάγνωση από αυτά.
Ο ζωντανός δίσκος συνοδεύεται από το Disk Archiver, ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να αρχειοθετούν γρήγορα και να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας του λειτουργικού τους συστήματος καθώς και των αρχείων στον σκληρό δίσκο τους.
Το SystemRescueCD διαθέτει πλήρη υποστήριξη ανάγνωσης-εγγραφής για όλες τις εγκαταστάσεις των Windows (μέσω Ntfs-3g), που σημαίνει ότι είναι δυνατή η χρήση αυτού του λειτουργικού συστήματος για τη διάσωση, την ανάκτηση και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων σε υπολογιστές με Windows.
Το SystemRescueCD διαθέτει ένα πλήρως λειτουργικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας XFCE. Το περιβάλλον έχει πολλά διαφορετικά προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ένα τερματικό, ακόμη και ένα πρόγραμμα περιήγησης Ιστού.
Το λειτουργικό σύστημα εντοπίζει αυτόματα την κάρτα δικτύου σας και σας συνδέει στο διαδίκτυο (μόνο ενσύρματες συνδέσεις), ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων κ.λπ.

συμπέρασμα

Το Linux κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στην αγορά λειτουργικών συστημάτων διάσωσης USB και θα δυσκολευτείτε να βρείτε δωρεάν λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την επισκευή και την επισκευή υπολογιστών που δεν το εκτελούν.

Σε αυτήν τη λίστα, καλύψαμε μερικές από τις καλύτερες διανομές διάσωσης που έχει να προσφέρει η κοινότητα του Linux. Ποιες είναι οι αγαπημένες σας διανομές επισκευής που βασίζονται σε Linux που δεν αναφέρονται σε αυτήν τη λίστα; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω!