Συνήθεις απάτες WhatsApp και πώς να προετοιμαστείτε για αυτές

Ας μιλήσουμε για διάφορες απάτες WhatsApp και πώς να είστε ασφαλείς.

«Γεια μαμά, είναι η Αμέλια. Έχασα το τηλέφωνό μου και χρησιμοποιώ άλλο. Μπορείτε να μου εξοφλήσετε ένα τιμολόγιο 1.600 €; Είναι επείγον.” Η Lily (η μητέρα της) έλαβε αυτό το μήνυμα στο WhatsApp της τον Δεκέμβριο του 2022.

Επειδή ήταν σύνηθες για την Αμέλια να ζητάει χρήματα, πλήρωσε έναν τρίτο και ενημέρωσε την κόρη της για την πληρωμή.

«Είμαι απασχολημένος αυτή τη στιγμή, θα σας μιλήσω αργότερα», απάντησε η Αμέλια.

Διαισθανόμενη κάτι ψαρό, η Λίλι κάλεσε την Αμέλια στον «παλιό» της αριθμό. Η κόρη της επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν εκείνη και ότι είχε γίνει θύμα απάτης πλαστοπροσωπίας στο WhatsApp.

Αν και τα ονόματα είναι φτιαγμένα, η ιστορία δεν είναι.

Ένα άλλο θύμα Valerie (πραγματικό όνομα), έχασε 2.000 ευρώ σε ένα παρόμοιο σύστημα απάτης στο WhatsApp. Ο απατεώνας υποδύθηκε τον γιο της, έναν επιχειρηματία που στο παρελθόν της είχε ζητήσει χρήματα.

Αλλά η πλαστοπροσωπία δεν είναι η μόνη απάτη WhatsApp στην οποία μπορεί να εκτεθείτε. Υπάρχουν πολλές κοινές διαδικτυακές απάτες που εξαπατούν αθώους ανθρώπους με τα χρήματα που κέρδισαν με κόπο ή τα προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία αργότερα πωλούνται στον σκοτεινό ιστό.

Και δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα εργαλείο που να σας προστατεύει από αυτές τις διαδικτυακές απειλές. Κάποιο λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να βοηθήσει δίνοντας μια προειδοποίηση όταν επισκέπτεστε κακόβουλους συνδέσμους, αλλά δεν υπάρχει κανένα που να σας εμποδίζει να πληρώσετε μόνοι σας τους απατεώνες.

Επομένως, η ενημέρωση είναι το μόνο όπλο που έχουμε.

Περαιτέρω ενότητες συζητούν μερικές απάτες WhatsApp και εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε γι ‘αυτές εκτός από τον αποκλεισμό του άγνωστου αριθμού.

Απάτες WhatsApp

Το θέμα με το WhatsApp είναι ότι μπορείτε να στείλετε μήνυμα σε οποιονδήποτε, ακόμα κι αν δεν έχετε το άτομο στη λίστα επαφών σας. Οι δράστες χρησιμοποιούν αυτό (παραθυράκι) για να ομαδοποιήσουν μηνύματα και να επιλέξουν αυτούς που φαίνονται ευάλωτοι σε αμέτρητους γύρους κοινωνικής μηχανικής.

Ο τελικός στόχος είναι να ανακαλύψετε προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών και εθνικούς αριθμούς ταυτότητας ή απλά να εγκαταστήσετε μια αδίστακτη εφαρμογή, δίνοντας μια μόνιμη κερκόπορτα στους εγκληματίες.

Ας δούμε τους συνηθισμένους τύπους τέτοιων απατών και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Απάτη πλαστοπροσωπίας

Όπως αναφέρθηκε ήδη, εδώ λαμβάνετε ένα τυχαίο μήνυμα WhatsApp που προσποιείται ότι είστε “κάποιος που γνωρίζετε”. βασικά, είναι μια μορφή pre-texting.

Και δυστυχώς, φαίνεται (από τον Guardian ανέφερε απάτες) οι απατεώνες είχαν κάποιου είδους βασικές πληροφορίες. Ή ήταν απλά τυχεροί που έριξαν τις απάτες τους πάνω σε κάποιον με ιστορικό παρόμοιων νόμιμων συναλλαγών.

  Το κλείδωμα συνομιλίας εμποδίζει την πρόσβαση στο Facebook, το Messenger και το Whatsapp [Android]

Πιστώσεις εικόνας: grtechpc.org.com

Για να αποφύγουμε μια τέτοια ατυχία, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα μηνύματα WhatsApp από αγνώστους ως κόκκινες σημαίες από προεπιλογή. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να δοκιμάσετε άλλες μορφές επικοινωνίας (π.χ., μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για να επιβεβαιώσετε την ταυτότητα πριν προχωρήσετε στο υποτιθέμενο αίτημα.

Κακές εγκαταστάσεις

Μέχρι να επιτρέψει η Apple το sideloading, η συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει σε χρήστες Android.

Εδώ, τα θύματα πείθονται να εγκαταστήσουν επικίνδυνα apk (μορφή αρχείου Android) υπό τη μεταμφίεση μιας ενημέρωσης που εκδίδεται από επίσημους λογαριασμούς WhatsApp (με το ίδιο ακριβώς λογότυπο) που ανήκουν σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πιστώσεις εικόνας: grtechpc.org.com

Μόλις εγκατασταθεί, το smartphone σας γίνεται ένας ανοιχτός θησαυρός. Ανάλογα με την εφαρμογή, όλα, ξεκινώντας από τις επαφές, τα αρχεία καταγραφής κλήσεων, τα μηνύματα κ.λπ., μέχρι οτιδήποτε κάνετε, μπορούν να καταγραφούν εξ αποστάσεως. Οι εκτεθειμένες πληροφορίες μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης ή ευαίσθητες πληροφορίες στις οποίες έχετε πρόσβαση μέσω του smartphone σας.

Απάτη με κωδικό επαλήθευσης

Θυμάστε πώς ρυθμίσατε τον λογαριασμό σας στο WhatsApp;

Το ένα εισάγει τον αριθμό του και διαβάζει αυτόματα τον κωδικό επαλήθευσης που αποστέλλεται μέσω SMS. Ωστόσο, εάν ρυθμίζετε τον λογαριασμό σε διαφορετική συσκευή από αυτήν που φιλοξενεί την κάρτα sim, πρέπει να τον εισάγετε μόνοι σας.

Κατά τη διάρκεια μιας απάτης με κωδικό επαλήθευσης WhatsApp, ένας απατεώνας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω SMS, WhatsApp ή φωνητικής κλήσης., ζητώντας τον κωδικό “στάλθηκε κατά λάθος” στον αριθμό σας.

Πιστώσεις εικόνας: grtechpc.org.com

Ένα άτομο που δεν το γνωρίζει μπορεί να το μοιραστεί με τον κακό τύπο (ο οποίος μπορεί επίσης να προσποιηθεί ότι είναι υποστήριξη πελατών), δίνοντας πρόσβαση σε όλο το ιστορικό επικοινωνίας του WhatsApp. ή τουλάχιστον έναν νόμιμο λογαριασμό WhatsApp που μπορεί περαιτέρω να χρησιμοποιηθεί για την εξαπάτηση των επαφών σας με απάτες πλαστοπροσωπίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι απάτες δεν περιορίζονται μόνο στον λογαριασμό σας WhatsApp. Οι άλλοι λογαριασμοί σας κοινωνικής δικτύωσης, επίσης, μπορούν να στοχοποιηθούν και να παραβιαστούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξιόπιστες λύσεις προστασίας από απειλές ταυτότητας στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντικές.

Απάτη εργασίας

Ξέρετε, οι απατεώνες μπορούν να λειτουργήσουν σαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ εργοδότες (για λίγες μέρες).

Αυτό το κάνει πιο δύσκολο από ένα άμεσο αίτημα που σας ζητά χρήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να σας προσφερθεί μια δουλειά, συχνά τόσο απλή όσο να αρέσετε, να παρακολουθήσετε κ.λπ., σε μερικούς τυχαίους λογαριασμούς «διασημοτήτων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, σας πληρώνουν πραγματικά.

Ακολουθεί το κομμάτι της απάτης. Μπορούν να σας ζητήσουν να τους πληρώσετε κάποιο ποσό για να «ξεκλειδώσετε» περαιτέρω εργασίες με υψηλό κόστος. Και δεδομένου ότι έχετε ήδη πληρωθεί, μένουν ελάχιστα υποψίες.

Πηγή: Reddit.com

Ενώ μπορείτε να παίξετε μέχρι να σας ρίξουν τις «προπληρωμένες εργασίες» τους, προτείνω να αποφύγετε το τιμόνι.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των μηνυμάτων WhatsApp σε ένα iPhone

Οι εγκληματίες γενικά δεν έχουν κανέναν ηθικό κώδικα για να ακολουθήσουν και μπορούν να φτάσουν σε μήκη που μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για τους άλλους.

Και σας ενημερώνουμε ότι οι φημισμένες εταιρείες δεν κυνηγούν έτσι άγνωστους υποψηφίους. Το καλύτερο που μπορείτε να πάρετε είναι ένα εισερχόμενο αίτημα μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον προγραμματισμό μιας διαδικτυακής ή επιτόπιας συνέντευξης που μπορεί να μεταφραστεί σε δουλειά.

Αλλά αν η προσφορά φαίνεται αναπόφευκτα δελεαστική, ζητήστε τους να συνδεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο πίσω από το μήνυμα, ρίξτε μια ματιά στο προφίλ της εταιρείας σε διαφορετικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και, τέλος, μην πληρώνετε ποτέ για να πληρώνεστε.

Ρομαντική/επενδυτική απάτη

Εάν οι άνθρωποι έχουν χάσει τις οικονομίες τους από απάτες, είναι αυτό, όχι μόνο στο WhatsApp, αλλά στα περισσότερα κανάλια απομακρυσμένης επικοινωνίας.

Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα όπου αθώοι άνθρωποι (κυρίως ηλικιωμένοι ή στα μέσα της δεκαετίας του 40-50) είναι παγιδευμένοι σε ψεύτικη διαδικτυακή αγάπη και εκβιάζονται συναισθηματικά σε επενδυτικά σχήματα ponzi.

Η απάτη ξεκινά με ένα κατά λάθος τυχαίο μήνυμα. Λέτε ότι είναι λάθος νούμερο, ζητούν συγγνώμη και αυτό που ακολουθεί είναι μια προσπάθεια να πυροδοτήσει μια απολύτως φυσιολογική συζήτηση.

Τα πράγματα ξεπερνούν γρήγορα το συνηθισμένο και νιώθεις τη μοναδική συναισθηματική σύνδεση που στη συνέχεια μεταφράζεται σε καθαρή «ευδαιμονία».

Σε μια άλλη εκδοχή μιας παρόμοιας ρομαντικής απάτης, συναντάτε κάποιον σε μια εφαρμογή γνωριμιών. Τα πράγματα κλιμακώνονται και ο απατεώνας προτείνει να μεταβείτε στο WhatsApp για μια πιο προσωπική συνομιλία.

Τέλος, αποδέχεστε ότι όλα δεν είναι ψεύτικα, και μερικές φορές καλοί άνθρωποι συναντιούνται τυχαία (ακόμη και μέσω WhatsApp) και αφήνουν την επιφυλακή σας κάτω.

Αυτό είναι ακριβώς το σημείο που εισάγει ο «σημαντικός άλλος» σας στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο υψηλής απόδοσης και ζητά να επενδύσει το ίδιο. Ή, μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι στρατιωτικό προσωπικό σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα που έχει απεγνωσμένα ανάγκη από χρήματα, τα οποία μόνο εσείς μπορείτε να τους παράσχετε.

Πιστώσεις εικόνας: grtechpc.org.com

Μπορείτε να διαβάσετε για μια τέτοια απάτη WhatsApp από ένα Redditor εδώ.

Ίσως ρωτήσετε, γιατί οι άνθρωποι το ερωτεύονται; Είναι επειδή αυτή η συγκεκριμένη απάτη είναι γενικά καλά σχεδιασμένη και οι κακοί ηθοποιοί αφιερώνουν το χρόνο τους (μερικές φορές μήνες) πριν βάλουν την τελική παγίδα. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για το θύμα να πει ΟΧΙ, ακόμη και όταν αισθάνεται ότι κάτι συμβαίνει. Οι επενδυτικές απάτες είναι συχνά οι πιο κοινές απάτες κρυπτονομισμάτων.

Η συμβουλή μου? Σε αυτούς τους καιρούς απομακρυσμένων θέσεων εργασίας και υποτιθέμενης παγκοσμιοποίησης, ας κρατήσουμε τις συναισθηματικές υποθέσεις «επί τόπου».

Τροποποιημένες εκδόσεις

Ακούσατε για WhatsApp Gold, WhatsApp Pink ή Plus…

Οι χρήστες του WhatsApp λαμβάνουν συχνά αυτά τα μηνύματα σχετικά με την αναβάθμισή του σε άλλη έκδοση. Το μήνυμα μπορεί να περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο για λήψη της ενημέρωσης ή μπορεί να στείλει απευθείας το apk.

  Πώς να δημιουργήσετε μια δημοσκόπηση στο WhatsApp

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2016 με το μήνυμα:

"Hey Finally Secret WhatsApp golden version has been leaked. This version is used only by big celebrities. Now we can use it too." Click this Link to download.

Το WhatsApp αργότερα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση και ότι είναι πράγματι απάτη για να παρασύρουν τους ανθρώπους να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κανείς να αποφύγει εντελώς τέτοιες «ενημερώσεις» και να ανατρέξει στον επίσημο ιστότοπο WhatsApp για οποιαδήποτε πληροφορία.

Απάτες με λαχεία/φιλανθρωπικά ιδρύματα

Οι απάτες με λαχεία προσφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά στον «νικητή» (εσείς). Αυτή η κακόβουλη διαδικασία αξιοποιεί τη φήμη γνωστών εταιρειών χρησιμοποιώντας το όνομα ή το λογότυπό τους, διευκολύνοντας τον χρήστη να εμπιστευτεί τον αποστολέα.

Στη συνέχεια, ο χρήστης καλείται να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος οδηγεί σε έναν ιστότοπο με νόμιμη εμφάνιση.

Ακολουθεί μια φόρμα που ζητά ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, όπως αριθμούς εθνικών ταυτοτήτων ή πιστωτικών καρτών. Επιπλέον, ορισμένες από αυτές τις απάτες προσπαθούν να πείσουν τα μελλοντικά θύματα να πληρώσουν κάποιο ποσό εγγραφής ή φόρους για να διεκδικήσουν το «τζάκποτ».

Περιττό να πούμε ότι δεν θα γινόταν λαχειοφόρος αγορά και το θύμα απλώς κλέβεται από το καταβληθέν ποσό.

Από την άλλη, οι φιλανθρωπικές απάτες επικαλούνται τον «άνθρωπο» μέσα σου ζητώντας δωρεά. Τέτοια μηνύματα μπορεί να εμφανίζουν ψεύτικες εικόνες ή κείμενο σχετικά με τον «καλό σκοπό» και να δίνουν συνδέσμους για δωρεά μόλις 10 $.

Ωστόσο, οι συνδεδεμένοι ιστότοποι ενδέχεται να μην είναι πραγματικοί και ενδέχεται να κλέψουν τις οικονομικές σας πληροφορίες μέσω δόλιων καναλιών πληρωμής. Εδώ, η ιδέα είναι να ερευνήσουμε τον φιλανθρωπικό οργανισμό και να κάνουμε τη δωρεά στο σωστό μέρος.

Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα!

Δυστυχώς, αυτή η λίστα απάτης WhatsApp δεν είναι εξαντλητική, καθώς αυτές οι απάτες εξελίσσονται και χρησιμοποιούν μόνο την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ως μέσο διάδοσής τους.

Και ενώ τα μηνύματα WhatsApp δεν είναι επικίνδυνα από μόνα τους, θα πρέπει να ενεργήσετε με σύνεση αφού λάβετε αυτά τα μηνύματα από αγνώστους. Αυτοί οι απατεώνες μπορεί να φαίνονται και να ακούγονται πειστικοί και μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν τον φόβο για να πάρουν αυτό που επιθυμούν από αθώους ανθρώπους. Ωστόσο, τα μόνα όπλα που έχει ένας μέσος χρήστης είναι η επαγρύπνηση και η επίγνωση, καθώς δεν υπάρχει λογισμικό προστασίας από ιούς για αυτό.

Υπάρχουν πολλοί Redditors που επικολλούν στιγμιότυπα οθόνης που τρολάρουν αυτούς τους απατεώνες για να τους δώσουν ένα μάθημα. Ωστόσο, το καλύτερο που θα συμβούλευα είναι απλώς να τα αποκλείσετε και να κυκλοφορήσετε τα στιγμιότυπα οθόνης στις επαφές σας για να διαδώσετε την ευαισθητοποίηση.

Μην αφήνετε ποτέ την επιφυλακή σας και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

ΥΓ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εφαρμογές για να αναζητήσετε αριθμούς τηλεφώνου (απατεώνων).