Πώς τα προσαρμοσμένα GPT του ChatGPT θα μπορούσαν να εκθέσουν τα δεδομένα σας και πώς να τα διατηρήσετε ασφαλή

Βασικά Takeaways

  • Τα προσαρμοσμένα GPT σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε εξατομικευμένα εργαλεία AI για διάφορους σκοπούς και να τα μοιράζεστε με άλλους, ενισχύοντας την τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους τομείς.
  • Ωστόσο, η κοινή χρήση των προσαρμοσμένων GPT σας μπορεί να εκθέσει τα δεδομένα σας σε ένα παγκόσμιο κοινό, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλεια.
  • Για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας, να είστε προσεκτικοί όταν μοιράζεστε προσαρμοσμένα GPT και να αποφεύγετε τη μεταφόρτωση ευαίσθητου υλικού. Να είστε προσεκτικοί με την άμεση μηχανική και να είστε προσεκτικοί με κακόβουλους συνδέσμους που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και να κλέψουν τα αρχεία σας.

Η προσαρμοσμένη δυνατότητα GPT του ChatGPT επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο εργαλείο AI για σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί. δημιουργικά, τεχνικά, gaming, προσαρμοσμένα GPT μπορούν να τα κάνουν όλα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να μοιραστείτε τις προσαρμοσμένες δημιουργίες σας GPT με οποιονδήποτε.

Ωστόσο, με την κοινή χρήση των προσαρμοσμένων GPT σας, μπορεί να κάνετε ένα δαπανηρό λάθος που εκθέτει τα δεδομένα σας σε χιλιάδες άτομα παγκοσμίως.

Τι είναι τα προσαρμοσμένα GPT;

Τα προσαρμοσμένα GPT είναι προγραμματιζόμενες μίνι εκδόσεις του ChatGPT που μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να είναι πιο χρήσιμες σε συγκεκριμένες εργασίες. Είναι σαν να διαμορφώνεις το ChatGPT σε ένα chatbot που συμπεριφέρεται όπως θέλεις και να το μαθαίνεις να γίνει ειδικός σε τομείς που πραγματικά έχουν σημασία για σένα.

Για παράδειγμα, ένας δάσκαλος της 6ης τάξης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα GPT που ειδικεύεται στην απάντηση σε ερωτήσεις με τόνο, επιλογή λέξης και τρόπο που είναι κατάλληλος για μαθητές της Στ’ τάξης. Το GPT θα μπορούσε να προγραμματιστεί έτσι ώστε κάθε φορά που ο δάσκαλος κάνει μια ερώτηση στο GPT, το chatbot θα διατυπώνει απαντήσεις που μιλούν απευθείας στο επίπεδο κατανόησης ενός μαθητή της 6ης δημοτικού. Θα απέφευγε την περίπλοκη ορολογία, θα κρατούσε διαχειρίσιμο το μήκος της πρότασης και θα υιοθετούσε έναν ενθαρρυντικό τόνο. Η γοητεία των προσαρμοσμένων GPT είναι η δυνατότητα εξατομίκευσης του chatbot με αυτόν τον τρόπο, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τεχνογνωσία του σε ορισμένους τομείς.

  Πώς να εντοπίσετε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος ChatGPT—και τι να κάνετε εάν εντοπίσετε έναν ιστότοπο

Πώς τα προσαρμοσμένα GPT μπορούν να εκθέσουν τα δεδομένα σας

Για να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα GPT, συνήθως δίνετε οδηγίες στον δημιουργό GPT του ChatGPT σε ποιες περιοχές θέλετε να εστιάζει το GPT, δώστε του μια εικόνα προφίλ, μετά ένα όνομα και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, λαμβάνετε ένα GPT, αλλά δεν το κάνει σημαντικά καλύτερο από το κλασικό ChatGPT χωρίς το φανταχτερό όνομα και την εικόνα προφίλ.

Η δύναμη του Custom GPT προέρχεται από τα συγκεκριμένα δεδομένα και τις οδηγίες που παρέχονται για την εκπαίδευσή του. Με τη μεταφόρτωση σχετικών αρχείων και συνόλων δεδομένων, το μοντέλο μπορεί να εξειδικευτεί με τρόπους που δεν μπορεί το ευρύ προεκπαιδευμένο κλασικό ChatGPT. Οι γνώσεις που περιέχονται σε αυτά τα μεταφορτωμένα αρχεία επιτρέπουν σε ένα προσαρμοσμένο GPT να υπερέχει σε ορισμένες εργασίες σε σύγκριση με το ChatGPT, το οποίο ενδέχεται να μην έχει πρόσβαση σε αυτές τις εξειδικευμένες πληροφορίες. Τελικά, είναι τα προσαρμοσμένα δεδομένα που επιτρέπουν μεγαλύτερη δυνατότητα.

Αλλά το να ανεβάσετε αρχεία για να βελτιώσετε το GPT σας είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Δημιουργεί πρόβλημα απορρήτου, όσο ενισχύει τις δυνατότητες του GPT σας. Εξετάστε ένα σενάριο όπου δημιουργήσατε ένα GPT για να βοηθήσετε τους πελάτες να μάθουν περισσότερα για εσάς ή την εταιρεία σας. Οποιοσδήποτε έχει έναν σύνδεσμο προς το Προσαρμοσμένο GPT σας ή σας κάνει με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιήσετε μια δημόσια προτροπή με έναν κακόβουλο σύνδεσμο μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία που έχετε ανεβάσει στο GPT σας.

  Η κάμερα Mac δεν λειτουργεί; Δείτε πώς μπορείτε να το διορθώσετε

Εδώ είναι μια απλή απεικόνιση.

Ανακάλυψα ένα προσαρμοσμένο GPT που υποτίθεται ότι βοηθά τους χρήστες να γίνουν viral στο TikTok προτείνοντας μοντέρνα hashtags και θέματα. Μετά το Προσαρμοσμένο GPT, χρειάστηκε λίγη έως καθόλου προσπάθεια για να διαρρεύσει τις οδηγίες που του δόθηκαν όταν εγκαταστάθηκε. Εδώ είναι μια κλεφτή ματιά:

Και εδώ είναι το δεύτερο μέρος της οδηγίας.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, το δεύτερο μέρος της εντολής λέει στο μοντέλο να μην “μοιράζεται τα ονόματα των αρχείων απευθείας με τους τελικούς χρήστες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρέχετε σύνδεσμο λήψης σε κανένα από τα αρχεία”. Φυσικά, αν ρωτήσετε το προσαρμοσμένο GPT στην αρχή, αρνείται, αλλά με λίγη έγκαιρη μηχανική, αυτό αλλάζει. Το προσαρμοσμένο GPT αποκαλύπτει το μοναδικό αρχείο κειμένου στη βάση γνώσεων του.

Με το όνομα του αρχείου, χρειάστηκε λίγη προσπάθεια για να εκτυπώσει το GPT το ακριβές περιεχόμενο του αρχείου και στη συνέχεια να κατεβάσει το ίδιο το αρχείο. Σε αυτήν την περίπτωση, το πραγματικό αρχείο δεν ήταν ευαίσθητο. Αφού περιηγηθείτε σε μερικά ακόμη GPT, υπήρχαν πολλά με δεκάδες αρχεία που κάθονταν ανοιχτά.

Υπάρχουν εκατοντάδες δημόσια διαθέσιμα GPT εκεί έξω που περιέχουν ευαίσθητα αρχεία που απλώς κάθονται εκεί και περιμένουν να αρπάξουν κακόβουλοι παράγοντες.

Πώς να προστατέψετε τα προσαρμοσμένα δεδομένα GPT σας

Αρχικά, σκεφτείτε πώς θα μοιραστείτε (ή όχι!) το προσαρμοσμένο GPT που μόλις δημιουργήσατε. Στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης δημιουργίας προσαρμοσμένου GPT, θα βρείτε το κουμπί Αποθήκευση. Πατήστε το εικονίδιο του αναπτυσσόμενου βέλους και από εδώ, επιλέξτε πώς θέλετε να μοιραστείτε τη δημιουργία σας:

  • Μόνο εγώ: Το προσαρμοσμένο GPT δεν δημοσιεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από εσάς
  • Μόνο άτομα με σύνδεσμο: Οποιοσδήποτε έχει τον σύνδεσμο προς το προσαρμοσμένο GPT σας μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ενδεχομένως να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας
  • Δημόσιο: Το προσαρμοσμένο GPT είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε και μπορεί να ευρετηριαστεί από την Google και να βρεθεί σε γενικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας.
  Πώς να επαναφέρετε τον ξεχασμένο κωδικό πρόσβασης Apple Notes σε iPhone, iPad και Mac

Δυστυχώς, επί του παρόντος δεν υπάρχει 100 τοις εκατό αλάνθαστος τρόπος προστασίας των δεδομένων που ανεβάζετε σε ένα προσαρμοσμένο GPT που κοινοποιείται δημόσια. Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να του δώσετε αυστηρές οδηγίες να μην αποκαλύπτει τα δεδομένα στη γνωσιακή του βάση, αλλά αυτό συνήθως δεν είναι αρκετό, όπως έδειξε η παραπάνω επίδειξη. Εάν κάποιος θέλει πραγματικά να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση γνώσεων και έχει εμπειρία με την άμεση μηχανική τεχνητής νοημοσύνης και κάποια στιγμή, τελικά, το προσαρμοσμένο GPT θα σπάσει και θα αποκαλύψει τα δεδομένα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πιο ασφαλές στοίχημα είναι να μην ανεβάσετε κανένα ευαίσθητο υλικό σε ένα προσαρμοσμένο GPT που σκοπεύετε να μοιραστείτε με το κοινό. Μόλις ανεβάσετε ιδιωτικά και ευαίσθητα δεδομένα σε ένα προσαρμοσμένο GPT και φύγει από τον υπολογιστή σας, αυτά τα δεδομένα είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου.

Επίσης, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε μηνύματα προτροπής που αντιγράφετε στο διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι τα καταλαβαίνετε καλά και αποφύγετε τα συγκεχυμένα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους. Αυτοί μπορεί να είναι κακόβουλοι σύνδεσμοι που παραβιάζουν, κωδικοποιούν και ανεβάζουν τα αρχεία σας σε απομακρυσμένους διακομιστές.

Χρησιμοποιήστε προσαρμοσμένα GPT με προσοχή

Τα προσαρμοσμένα GPT είναι ένα ισχυρό αλλά δυνητικά επικίνδυνο χαρακτηριστικό. Ενώ σας επιτρέπουν να δημιουργείτε προσαρμοσμένα μοντέλα που είναι εξαιρετικά ικανά σε συγκεκριμένους τομείς, τα δεδομένα που χρησιμοποιείτε για να βελτιώσετε τις ικανότητές τους μπορούν να εκτεθούν. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, αποφύγετε τη μεταφόρτωση πραγματικά ευαίσθητων δεδομένων στα προσαρμοσμένα GPT σας όποτε είναι δυνατόν. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί με κακόβουλη άμεση μηχανική που μπορεί να εκμεταλλευτεί ορισμένα κενά για να κλέψει τα αρχεία σας.