Πώς να χρησιμοποιήσετε το SpiderOak One σε Linux

Το SpiderOak είναι πιθανώς ένας από τους πιο αξιόπιστους πελάτες συγχρονισμού αρχείων εκεί έξω, συγκρίσιμος με εκείνους όπως του Seafile. Όχι μόνο επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν αρχεία στην υπηρεσία του γρήγορα, αλλά επιτρέπει επίσης στους χρήστες να δημιουργούν μια «κυψέλη» των υπολογιστών τους και να τους συγχρονίζουν μεταξύ τους. Είναι εντυπωσιακή τεχνολογία και μπορείτε να εγκαταστήσετε το SpiderOak One σε Linux εάν χρησιμοποιείτε Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora ή OpenSUSE.

Σημείωση: Δεν αναφέρεται καμία από τις διανομές Linux; Κατεβάστε τον πηγαίο κώδικα!

Ubuntu

Η εγκατάσταση του συγχρονισμού SpiderOak στο Ubuntu ξεκινά ενεργοποιώντας μια πηγή λογισμικού τρίτου μέρους. Σε αντίθεση με πολλά άλλα κομμάτια λογισμικού για το Ubuntu, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει SpiderOak PPA. Αντίθετα, οι χρήστες θα πρέπει να επεξεργαστούν το αρχείο πηγών.

Η επεξεργασία του αρχείου προέλευσης δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά εύκολο. Ανοίξτε ένα τερματικό και επεξεργαστείτε το αρχείο με την παρακάτω εντολή:

sudo nano /etc/apt/sources.list

Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο κάτω βέλους, πραγματοποιήστε κύλιση μέχρι το κάτω μέρος του αρχείου. Στη συνέχεια, επικολλήστε αυτήν τη γραμμή κώδικα σε αυτήν. Μην αλλάξετε την “έκδοση” στο κωδικό όνομα του Ubuntu, όπως είπε να μην το κάνει ο SpiderOak.

Κατά την προσθήκη αυτής της πηγής λογισμικού, θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν έχει επίσημη υποστήριξη κάθε έκδοση του Ubuntu. Όταν πρόκειται για την απόλυτη τελευταία έκδοση, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα. Κατανοήστε ότι καθώς το Ubuntu 18.04 είναι πολύ νέο, ενδέχεται να μην υπάρχει ακόμη ένα αρχείο έκδοσης για αυτό στο αποθετήριο λογισμικού Spideroak.

  Πώς να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης από το τερματικό Linux με το Scrot

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομάδα του SpiderOak θα λάβει υποστήριξη για τις 18.04 το συντομότερο δυνατό.

# SpiderOak Repo
deb https://apt.spideroak.com/ubuntu-spideroak-hardy/ περιορισμένη έκδοση

Αφού προσθέσετε τις νέες γραμμές στο αποθετήριο πηγής, θα χρειαστεί να προσθέσετε το κλειδί GPG. Η προσθήκη ενός κλειδιού GPG με αυτόν τον τρόπο είναι απαραίτητη, καθώς η διαχείριση της πηγής λογισμικού δεν γίνεται αυτόματα μέσω PPA. Για να προσθέσετε το κλειδί GPG, μεταβείτε στο τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή apt-key.

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 573E3D1C51AE1B3D

Τώρα που η πηγή λογισμικού SpiderOak έχει το σωστό υπογεγραμμένο κλειδί GPG, ήρθε η ώρα να ενημερώσετε το Ubuntu και να εγκαταστήσετε το λογισμικό. Ξεκινήστε ανανεώνοντας τις πηγές λογισμικού του Ubuntu.

sudo apt update

Στη συνέχεια, στη διαδικασία εγκατάστασης, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αναβάθμισης. Εγκαταστήστε τυχόν νέες αναβαθμίσεις λογισμικού που μπορεί να εμφανίστηκαν κατά την εκτέλεση της εντολής ενημέρωσης.

sudo apt upgrade -y

Τέλος, εγκαταστήστε τον πελάτη SpiderOak με:

sudo apt install spideroakone

Debian

Η εγκατάσταση του λογισμικού SpiderOak στο Debian μοιάζει πολύ με το πώς λειτουργεί για τους χρήστες του Ubuntu. Ξεκινά προσθέτοντας μια πηγή λογισμικού τρίτου κατασκευαστή στο /etc/apt/sources.list. Στην επίσημη σελίδα FAQ, οι προγραμματιστές δείχνουν το Debian Stable ως παράδειγμα. Σε αυτό το σεμινάριο, θα επικεντρωθούμε στο Stable. Ωστόσο, το SpiderOak πιθανότατα έχει υποστήριξη για όλες τις τρέχουσες εκδόσεις του Debian. Για να μεταβείτε σε αυτά, αλλάξτε σταθερό σε όποια έκδοση χρησιμοποιείτε ενώ ακολουθείτε.

sudo nano /etc/apt/sources.list

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους στο πληκτρολόγιο για να μετακινηθείτε μέχρι το κάτω μέρος του αρχείου πηγών. Μόλις φτάσετε, προσθέστε τη νέα πηγή λογισμικού SpiderOak.

  Τα 4 καλύτερα λειτουργικά συστήματα Linux για τη διάσωση σπασμένων υπολογιστών

# SpiderOak Repo

deb https://apt.spideroak.com/debian/ σταθερό μη δωρεάν

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο apt-key για να συγχρονίσετε το επίσημο κλειδί GPG με τη νέα πηγή λογισμικού που έχετε προσθέσει. Η προσθήκη αυτού του κλειδιού είναι κρίσιμη γιατί χωρίς αυτό το Debian δεν θα εγκαταστήσει λογισμικό από αυτό.

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 573E3D1C51AE1B3D

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο ενημέρωσης, ανανεώστε τις πηγές λογισμικού του Debian.

sudo apt-get update

Αφού ανανεώσετε τις πηγές λογισμικού, εγκαταστήστε τυχόν αναβαθμίσεις με το εργαλείο αναβάθμισης.

sudo apt-get upgrade -y

Τέλος, εγκαταστήστε το λογισμικό Spideroak.

sudo apt-get install spideroakone

Arch Linux

Ως συνήθως, το SpiderOak έχει ένα ανεπίσημο πακέτο Arch AUR. Ξεκινήστε την εγκατάσταση εγκαθιστώντας το πακέτο Git με το Pacman.

sudo pacman -S git

Χρησιμοποιώντας το Git, κλωνοποιήστε το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο SpiderOak AUR pkgbuild στον υπολογιστή σας.

git clone https://aur.archlinux.org/spideroak-one.git

Τώρα που το SpiderOak βρίσκεται στο Arch PC σας, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα δημιουργίας πακέτων για να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Εκτελέστε makepkg για να ξεκινήσετε την κατασκευή. Λάβετε υπόψη ότι το makepkg συνήθως συλλέγει και εγκαθιστά τις σωστές εξαρτήσεις. Ωστόσο, μερικές φορές συμβαίνουν προβλήματα (αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μια εξάρτηση είναι διαθέσιμη μόνο μέσω του AUR). Εάν προκύψει κάτι, μεταβείτε στη σελίδα SpiderOak AUR, μετακινηθείτε προς τα κάτω στην επιλογή “Εξαρτήσεις” και εγκαταστήστε τα με μη αυτόματο τρόπο.

makepkg -si

Μαλακό καπέλλο

Θέλετε να αποκτήσετε το SpiderOak για το Fedora; Ευτυχώς, δεν υπάρχουν κρίκους για να περάσετε με αυτό το λειτουργικό σύστημα, καθώς το Fedora υποστηρίζεται επίσημα. Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο. Πάρτε το πιο πρόσφατο 64-bit ή 32-bit RPM. Μετά από αυτό, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε το DNF για να εγκαταστήσετε τα πάντα.

cd ~/Downloads

sudo dnf install SpiderOakONE*.rpm

OpenSUSE

Το SpiderOak δεν υποστηρίζει επίσημα το OpenSUSE και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυτό στον ιστότοπο. Ωστόσο, δεν έχει σημασία, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα αρχεία RPM και η SUSE μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Κατεβάστε είτε το 64-bit ή 32-bit RPM. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε το Zypper για να εγκαταστήσετε το SpiderOak.

cd ~/Downloads

sudo zypper in SpiderOakONE*.rpm

Χρήση SpiderOak

Αφού έχετε λειτουργήσει το λογισμικό συγχρονισμού SpiderOak, ανοίξτε το μενού εφαρμογών στον υπολογιστή σας, αναζητήστε το “SpiderOak One” και εκκινήστε το. Καθώς ξεκινάτε το λογισμικό, θα σας ζητηθεί να εγγραφείτε για την υπηρεσία. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό και διεκδικήστε τα δωρεάν 2 GB σας.

  Πώς να παίξετε το Dead Rising στο Linux

Αφού ρυθμιστούν όλα, ανατρέξτε στην εφαρμογή SpiderOak. Για να ξεκινήσετε τη μεταφόρτωση, κάντε κλικ στην καρτέλα «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας». Κάτω από τη διαχείριση, θα εμφανιστεί ο υπολογιστής Linux που εκτελεί αυτήν τη στιγμή το λογισμικό. Κάντε κλικ στο πλήκτρο βέλους δίπλα στον υπολογιστή και επιλέξτε τα πλαίσια δίπλα σε διάφορους φακέλους και αρχεία που θέλετε να συγχρονίσετε. Από εκεί, θα πρέπει να ανέβει αμέσως στην υπηρεσία SpiderOak.

Εναλλακτικά, τοποθετήστε όλα τα αρχεία που θέλετε να συγχρονίσετε με την υπηρεσία μέσα στο ~/SpiderOak Hive/.