Πώς να χρησιμοποιήσετε το Nmap στο Linux για να δείτε ποιος είναι στο δίκτυο Wi-Fi σας

Βασικά Takeaways

  • Ελέγξτε εύκολα πόσες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δρομολογητή Wi-Fi χρησιμοποιώντας τον σαρωτή δικτύου Nmap.
  • Μπορείτε να προσδιορίσετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας χρησιμοποιώντας την εντολή ip route.
  • Χρησιμοποιήστε το Nmap με τη διεύθυνση IP του δρομολογητή για να παραθέσετε τους πελάτες στο δίκτυο Wi-Fi σας.

Αναρωτιέστε για τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον δρομολογητή σας Wi-Fi; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τον ισχυρό δικτυακό σαρωτή Nmap και μπορείτε να το μάθετε με μία μόνο εντολή.

Λάβετε τη διεύθυνση IP Wi-Fi σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι η εσωτερική διεύθυνση IP του δρομολογητή Wi-Fi σας. Οι περισσότεροι δρομολογητές Wi-Fi θα χρησιμοποιούν μια ιδιωτική διεύθυνση IP για το δίκτυο με Μετάφραση Διευθύνσεων Δικτύου για τη μεταφορά πακέτων από και προς το Διαδίκτυο. Τρεις περιοχές διευθύνσεων IPv4 έχουν καθοριστεί για ιδιωτικά δίκτυα: 10.0.0.0, 172.16.0.0 και 192.168.0.0.

  Πώς να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη Nvidia Optimus σε Linux

Εάν δεν γνωρίζετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας, χρησιμοποιήστε την εντολή ip route. Αναζητήστε τη γραμμή που λέει “προεπιλογή”. Αν υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε ένα απλό δίκτυο με μία μόνο σύνδεση στο Διαδίκτυο, η διεύθυνση σε αυτήν τη γραμμή θα είναι η πύλη σας.

Ελέγξτε τη μάσκα υποδικτύου σας

Οι διευθύνσεις IPv4 χρησιμοποιούν επίσης μια μάσκα υποδικτύου για να διαφοροποιήσουν ποιο τμήμα της διεύθυνσης ανήκει στο δίκτυο και ποιο τμήμα προσδιορίζει τον κεντρικό υπολογιστή. Το 192.168.0.0 έχει μια μάσκα υποδικτύου 255.255.255.0. Μπορεί να δείτε κάτι παρόμοιο όταν συνδέεστε στο εργαλείο διαμόρφωσης δρομολογητή που βασίζεται στο web. Αυτό σημαίνει ότι τα τρία πρώτα μέρη της διακεκομμένης δεκαδικής διεύθυνσης, το τμήμα 192.168.0, ανήκουν στο δίκτυο.

  6 καλύτερες εφαρμογές απομακρυσμένης πρόσβασης για Linux

Με αυτήν τη μάσκα υποδικτύου, είναι διαθέσιμες 256 διευθύνσεις. Αυτό είναι συνήθως περισσότερο από αρκετό για τα περισσότερα δίκτυα μικρών γραφείων και κατοικιών.

Το βοηθητικό πρόγραμμα Linux ip και το Nmap χρησιμοποιούν σημειογραφία CIDR (Classless Inter-Domain Routing) για να αναπαραστήσουν μάσκες υποδικτύου. Αυτή η μορφή ακολουθεί τη διεύθυνση IP με χαρακτήρα / (κάθετο) και τον αριθμό των bit στη μάσκα. Μια μάσκα υποδικτύου 255.255.555 έχει μήκος 24 bit, επομένως ο συνδυασμός διεύθυνσης IP του δρομολογητή και μάσκας υποδικτύου είναι 192.168.0.1/24 υπό CIDR.

Χρησιμοποιήστε το Nmap

Θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε μόνο στο δικό σας δίκτυο Wi-Fi ή σε ένα δίκτυο για το οποίο έχετε άδεια να σαρώσετε.

  Τι είναι το gcloud και πώς να εγκαταστήσετε σε Windows, MacOS και Linux;

Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Nmap για να καταχωρίσετε τους πελάτες στο δίκτυο Wi-Fi σας. Εάν δεν το έχετε εγκαταστήσει, μπορείτε να το κάνετε στο Ubuntu και στο Debian με αυτήν την εντολή:

 sudo apt install nmap 

Και στο Arch:

 sudo pacman -S nmap

Και στις διανομές της οικογένειας Red Hat:

 sudo dnf install nmap

Για τη λίστα πελατών, χρησιμοποιήστε την επιλογή -sn ακολουθούμενη από τη διεύθυνση IP του δρομολογητή με τη μάσκα υποδικτύου CIDR. Αυτό θα εμφανίσει τις διευθύνσεις IP οποιωνδήποτε πελατών στο δίκτυο που ανταποκρίνονται, αλλά θα σταματήσει να τις σαρώσει πραγματικά. Για παράδειγμα:

 nmap -sn 192.168.0.1/24 

Τώρα μπορείτε να δείτε ποιος είναι στο δίκτυό σας

Το Nmap είναι ένας ισχυρός σαρωτής δικτύου για Linux. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μάθετε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο Wi-Fi σας από τη γραμμή εντολών.