Πώς να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη Nvidia Optimus σε Linux

Τα γραφικά Nvidia Hybrid είναι ένα εξαιρετικά επώδυνο θέμα για τους χρήστες Linux. Πολλές διανομές Linux δεν περιγράφουν συγκεκριμένα πώς να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη για Optimus. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες φορητών υπολογιστών με GPU Intel και GPU Nvidia δεν το έχουν ενεργοποιημένο και δεν ξέρουν το πρώτο πράγμα για να λειτουργήσει. Όπως αποδεικνύεται, μπορείτε εύκολα να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη Nvidia Optimus σε Linux με ένα κομμάτι λογισμικού που ονομάζεται Bumblebee.

Ubuntu

Όσον αφορά την ενεργοποίηση της υποστήριξης Nvidia Optimus στο Linux, οι χρήστες του Ubuntu το έχουν αναμφισβήτητα το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με πηγές λογισμικού τρίτων, PPA, πακέτα Deb με δυνατότητα λήψης ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο. Αντίθετα, οι χρήστες πρέπει απλώς να ενεργοποιήσουν μια ιδιόκτητη πηγή λογισμικού Ubuntu (που διατηρεί η Canonical), να εγκαταστήσουν ορισμένα πακέτα και να επανεκκινήσουν το σύστημά σας.

Οι πηγές λογισμικού που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να λειτουργήσει το Bumblebee στο Ubuntu είναι το Universe και το Multiverse. Για να τα ενεργοποιήσετε, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε τις ακόλουθες εντολές:

sudo apt-add-repository multiverse 

sudo apt-add-repository universe

Η χρήση του apt-add-repository θα ενεργοποιήσει αμέσως αυτές τις πηγές λογισμικού στον υπολογιστή σας Ubuntu. Στη συνέχεια, εκτελέστε την εντολή apt update για να ελέγξετε για τυχόν ενημερώσεις.

sudo apt update

Αφού εκτελέσετε έναν έλεγχο ενημέρωσης, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τυχόν αναβαθμίσεις λογισμικού που εμφανίζονται. Η εγκατάσταση αυτών των αναβαθμίσεων θα διασφαλίσει ότι το Bumblebee λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο.

sudo apt upgrade -y

Μετά την αναβάθμιση του λογισμικού σας, είναι ασφαλές να εγκαταστήσετε το Bumblebee.

sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας Ubuntu. Μόλις συνδεθείτε ξανά, η υποστήριξη Nvidia Optimus θα πρέπει να είναι έτοιμη!

  Πώς να ορίσετε προτεραιότητες διαδικασίας με το nice and renice στο Linux

Debian

Όπως το Ubuntu, οι χρήστες του Debian δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ειδική προσαρμογή για να λάβουν υποστήριξη Nvidia Optimus. Αντίθετα, εάν θέλετε ο υβριδικός φορητός υπολογιστής Intel/Nvidia να λειτουργεί, είναι απλώς θέμα εγκατάστασης μερικών πακέτων.

Σημείωση: χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το Bumblebee με το ιδιόκτητο πρόγραμμα οδήγησης Nvidia; Θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε το non-free και να συνεισφέρετε στο /etc/apt/sources.list και να εγκαταστήσετε πρώτα το ιδιόκτητο πρόγραμμα οδήγησης Nvidia που περιλαμβάνεται στο Debian.

Bumblebee με προγράμματα οδήγησης Nvidia ανοιχτού κώδικα

sudo dpkg --add-architecture i386

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade -y

sudo apt-get install bumblebee primus primus-libs:i386

Bumblebee με ιδιόκτητα προγράμματα οδήγησης Nvidia

sudo dpkg --add-architecture i386

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade -y

sudo apt-get install bumblebee-nvidia primus primus-libs:i386

Μόλις εγκατασταθούν όλα τα πακέτα, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας με το Debian Linux και, στη συνέχεια, συνδεθείτε ξανά και η υποστήριξη Optimus θα λειτουργήσει μια χαρά!

  Πώς να εγκαταστήσετε το OnlyOffice 6.3 στον υπολογιστή σας Linux

Arch Linux

Η απόκτηση του Bumblebee στο Arch Linux δεν είναι τόσο απλή όσο άλλες διανομές Linux. Αντί να είναι όλα προρυθμισμένα, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια μη αυτόματη ρύθμιση. Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσετε τα απαραίτητα πακέτα Bumblebee στο Arch with Pacman.

Σημείωση: φροντίστε να ενεργοποιήσετε το Multilib στο /etc/pacman.conf πριν συνεχίσετε, διαφορετικά οι εφαρμογές 32 bit δεν θα λειτουργήσουν.

sudo pacman -S bumblebee mesa nvidia xf86-video-intel lib32-virtualgl lib32-nvidia-utils

Στη συνέχεια, προσθέστε τον χρήστη σας στην ομάδα συστήματος Bumblebee.

su -
gpasswd -a yourusername bumblebee

Ενεργοποιήστε την υπηρεσία Bumblebee systemd χρησιμοποιώντας το systemctl.

systemctl enable bumblebeed.service

Τέλος, ολοκληρώστε τη διαδικασία εγκατάστασης επανεκκινώντας τον υπολογιστή Arch Linux. Όταν ολοκληρώσει την επανεκκίνηση, το Bumblebee και το Nvidia Optimus θα λειτουργούν σωστά!

Μαλακό καπέλλο

Σε αντίθεση με πολλές άλλες διανομές Linux, το Fedora δεν περιλαμβάνει το Bumblebee στις κύριες πηγές λογισμικού. Αντίθετα, για να απολαύσετε την υποστήριξη Optimus στο λειτουργικό σύστημα Fedora, θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε μερικές πηγές λογισμικού τρίτων. Για να ενεργοποιήσετε τα repos λογισμικού, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή.

sudo dnf config-manager --add-repo=https://negativo17.org/repos/fedora-nvidia.repo

Τώρα που το repo Negativo17 είναι ενεργοποιημένο στο Fedora, εγκαταστήστε τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης Nvidia:

sudo dnf install nvidia-driver kernel-devel akmod-nvidia dkms acpi

Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το αποθετήριο Bumblebee Copr.

sudo dnf copr enable chenxiaolong/bumblebee

Εγκαταστήστε το λογισμικό Bumblebee στο Fedora, χρησιμοποιώντας DNF.

sudo dnf install akmod-bbswitch bumblebee primus

Προσθέστε τον χρήστη σας στην ομάδα Bumblebee:

sudo gpasswd -a $USER bumblebee

Τέλος, ενεργοποιήστε την υπηρεσία Bumblebee systemd και απενεργοποιήστε την εναλλακτική Nvidia.

sudo systemctl enable bumblebeed
sudo systemctl disable nvidia-fallback

Ολοκληρώστε τη διαδικασία επανεκκίνησης του υπολογιστή σας Fedora. Όταν επανέλθει στο διαδίκτυο, η μηχανή σας Fedora Linux θα έχει υποστήριξη Optimus!

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε φωτογραφίες και βίντεο στο iPhone σας σε Linux

Γενικές οδηγίες

Χρειάζεστε υποστήριξη Nvidia Optimus σε Linux αλλά δεν εκτελείτε καμία από τις διανομές που αναφέρονται παραπάνω; Η μόνη σας επιλογή είναι να δημιουργήσετε τα πάντα από την πηγή. Ξεκινήστε ανοίγοντας ένα τερματικό και εγκαθιστώντας τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης Nvidia για Linux. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το εργαλείο Wget και χρησιμοποιήστε το για να κλωνοποιήσετε τον πιο πρόσφατο κώδικα Bumblebee από τον ιστότοπο.

wget bumblebee-project.org/bumblebee-3.2.1.tar.gz

Εξαγωγή του αρχείου Bumblebee Tar:

tar xf bumblebee-3.2.1.tar.gz

Εκτελέστε το σενάριο ρύθμισης παραμέτρων για τη δημιουργία Makefiles και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του λογισμικού.

cd bumblebee*
./configure CONF_DRIVER=nvidia CONF_DRIVER_MODULE_NVIDIA=nvidia-current 
CONF_LDPATH_NVIDIA=/usr/lib/nvidia-current:/usr/lib32/nvidia-current 
CONF_MODPATH_NVIDIA=/usr/lib/nvidia-current/xorg,/usr/lib/xorg/modules

Τέλος, μεταγλωττίστε τον κώδικα και εγκαταστήστε τον:

make

sudo make install

Μόλις εγκατασταθεί το Bumblebee, ανατρέξτε στην επίσημη σελίδα περιήγησης για να μάθετε πώς να το κάνετε να λειτουργεί στη διανομή σας.