Πώς να συνδεθείτε και να λάβετε δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο με αυτές τις 6 μεθόδους

Βασικά Takeaways

  • Η ανάκτηση δεδομένων από έναν παλιό σκληρό δίσκο είναι σχετικά εύκολη εάν έχει διατηρηθεί χωρίς ζημιές και έχει αποσυνδεθεί από τον αρχικό υπολογιστή. Εξετάστε διάφορες μεθόδους, όπως η χρήση καλωδίου προσαρμογέα USB, η παραβίαση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου, η κατασκευή του δικού σας εξωτερικού σκληρού δίσκου, η χρήση σταθμού σύνδεσης USB, η εγκατάσταση του δίσκου στον υπολογιστή σας ή η εγκατάσταση του σκληρού δίσκου σε φορητό υπολογιστή.
  • Ένας ειδικός προσαρμογέας USB HDD είναι ένας βολικός και απλός τρόπος για να συνδέσετε έναν σκληρό δίσκο σε φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή. Απλώς συνδέστε τον προσαρμογέα και συνδέστε τα κατάλληλα καλώδια για να ανακτήσετε δεδομένα από τον παλιό σκληρό δίσκο.
  • Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό περίβλημα σκληρού δίσκου ή μια βάση σύνδεσης USB για να συνδέσετε τον παλιό σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σας. Αυτές οι συσκευές παρέχουν εύκολη πρόσβαση στα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου και επιτρέπουν την ανάκτηση δεδομένων.

Χρειάζεστε κάποιες πληροφορίες για μια παλιά μονάδα σκληρού δίσκου; Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να συνδέσετε μια μονάδα δίσκου στον υπολογιστή σας. Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε όταν πρέπει να ανακτήσετε αυτά τα παλιά υπολογιστικά φύλλα ή τις ξεχασμένες ψηφιακές φωτογραφίες;

Ακολουθούν ορισμένοι χρήσιμοι και πρακτικοί τρόποι για να συνδέσετε τον σκληρό σας δίσκο στον τρέχοντα υπολογιστή σας και να ανακτήσετε δεδομένα από αυτόν.

Πώς να αφαιρέσετε δεδομένα από έναν παλιό σκληρό δίσκο

Εάν θέλετε να αφαιρέσετε αρχεία από μια παλιά μονάδα σκληρού δίσκου, είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Εάν η συσκευή έχει αποσυνδεθεί από τον αρχικό της υπολογιστή και έχει διατηρηθεί χωρίς χτυπήματα, τα δεδομένα θα πρέπει να ανακτώνται σχετικά εύκολα.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να συνδέσετε έναν σκληρό δίσκο στον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας, έχετε έξι επιλογές:

  • Συνδέστε το χρησιμοποιώντας ένα ειδικό καλώδιο προσαρμογέα USB.
  • Hack έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.
  • Δημιουργήστε τον δικό σας εξωτερικό σκληρό δίσκο.
  • Χρησιμοποιήστε μια βάση σύνδεσης USB για μονάδες δίσκου.
  • Εγκαταστήστε το δίσκο στον υπολογιστή σας.
  • Εγκαταστήστε τον σκληρό δίσκο σε φορητό υπολογιστή.
  • Μερικές από αυτές τις μεθόδους είναι απλούστερες από άλλες. Ας δούμε το καθένα από αυτά με τη σειρά του.

    1. Αποκτήστε πρόσβαση σε έναν παλιό σκληρό δίσκο με έναν προσαρμογέα

    Μια μονάδα σκληρού δίσκου μπορεί να συνδεθεί απευθείας με οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή μέσω ενός ειδικού προσαρμογέα σκληρού δίσκου USB. Αυτά συνήθως συνοδεύονται από συνδέσεις για μονάδες SATA και IDE/PATA και είναι βασικά παλιοί προσαρμογείς σκληρού δίσκου.

      Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο Vivaldi χωρίς διαφημίσεις στο Mastodon

    Προσαρμογέας FIDECO SATA/IDE σε USB 3.0

    Ο προσαρμογέας FIDECO SATA/IDE σε USB 3.0 κάνει τη λήψη δεδομένων από τον σκληρό σας δίσκο τόσο εύκολη όσο η σύνδεση ενός καλωδίου.

    Αυτός ο προσαρμογέας plug-and-play είναι συμβατός με μια σειρά από μεγέθη σκληρού δίσκου, λειτουργικά συστήματα και συσκευές (όπως φορητούς υπολογιστές, υπολογιστές και το PS5), καθιστώντας τον μια διέξοδο για παγιδευμένα δεδομένα.

    Μάρκα 1x SATA, 2x IDE, 1x USB 3.0

    Περιλαμβάνεται καλώδιο 1x καλώδιο USB 3.0, 1x καλώδιο 4Pin

    Πλεονεκτήματα

    • Απαιτούμενα καλώδια, περιλαμβάνονται αντάπτορες
    • Ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 5 Gbps (USB3.0)
    • Υποστηρίζει σκληρούς δίσκους SATA/IDE 2,5 και 3,5 ιντσών

    Μειονεκτήματα

    • Ο σχεδιασμός δεν είναι τόσο ανθεκτικός όσο άλλες επιλογές

    Οι σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή τη σύνδεση SATA, η οποία είναι μια μικρή υποδοχή σχήματος “L” και ένα λεπτό, επίπεδο καλώδιο. Αυτοί οι δίσκοι τροφοδοτούνται χρησιμοποιώντας μια ελαφρώς φαρδύτερη υποδοχή “L” ή μια υποδοχή τεσσάρων ακίδων Molex.

    Οι μονάδες IDE/PATA, εν τω μεταξύ, βασίζονται σε μια πολύ φαρδύτερη υποδοχή καλωδίου με κορδέλα, μαζί με μια υποδοχή Molex.

    Η χρήση προσαρμογέα καλωδίου USB για τον σκληρό σας δίσκο σημαίνει αναγνώριση του σωστού τύπου σύνδεσης και σύνδεση του σκληρού δίσκου. Για παράδειγμα, εάν είχατε μια παλιά μονάδα δίσκου IDE/PATA, θα συνδέσατε τη θύρα του προσαρμογέα IDE/PATA στη μονάδα και, στη συνέχεια, το βύσμα Molex στον προσαρμογέα δικτύου. Αφού συνδέσετε τον προσαρμογέα στον υπολογιστή μέσω USB, ενεργοποιήστε τον.

    Η μονάδα θα ανιχνευόταν ως συσκευή USB από το λειτουργικό σύστημα, έτοιμη για περιήγηση. Αυτή η λύση σάς επιτρέπει να συνδέσετε έναν σκληρό δίσκο υπολογιστή σε επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή.

    2. Παραβιάστε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο για να λάβετε δεδομένα από έναν παλιό σκληρό δίσκο

    Ίσως έχετε εξωτερικό σκληρό δίσκο με σύνδεση USB. Στο εσωτερικό, η συσκευή περιέχει βασικά έναν προσαρμογέα καλωδίου SATA σε USB.

    Λοιπόν, πώς μπορείτε να αφαιρέσετε δεδομένα από έναν παλιό σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο;

    Οι εξωτερικές μονάδες σκληρού δίσκου βασικά περιλαμβάνουν μια μικρή πλακέτα κυκλώματος με υποδοχές SATA για τη σύνδεση της μονάδας και ένα περίβλημα. Ανοίγοντας το περίβλημα και αφαιρώντας τις βίδες στερέωσης, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε την υπάρχουσα μονάδα δίσκου με τον παλιό σας σκληρό δίσκο.

    Με όλα τα συνδεδεμένα και ασφαλή, συνδέστε τη μονάδα στον υπολογιστή σας, ενεργοποιήστε την και ξεκινήστε την ανάκτηση δεδομένων. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε τον αρχικό σκληρό δίσκο στο περίβλημα της εξωτερικής μονάδας όταν τελειώσετε.

    Το άνοιγμα της εξωτερικής μονάδας δίσκου μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση της συσκευής.

    3. Τοποθετήστε τον σκληρό δίσκο σε εξωτερικό περίβλημα

    Σκοπεύετε να έχετε τακτική πρόσβαση σε αυτόν τον σκληρό δίσκο; Εάν ναι, η αγορά ενός εξωτερικού περιβλήματος σκληρού δίσκου και η εγκατάσταση της μονάδας δίσκου σας έχει νόημα.

      Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη δημιουργικότητα;

    Sabrent External Lay-Flat Docking Station

    Το Sabrent External Lay-Flat Docking Station μετατρέπει κάθε σκληρό δίσκο σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Είτε τα δεδομένα σας βρίσκονται σε δίσκο 2,5 είτε 3,5 ιντσών, θα μπορείτε να τα μεταφέρετε σε οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή θέλετε μέσω της θύρας USB 3.0 του σταθμού σύνδεσης Lay-Flat.

    Και χάρη στις ταχύτητες μεταφοράς 5 Gbps, η ανάκτηση των δεδομένων σας δεν θα μοιάζει σαν να παρακολουθείτε στεγνό χρώμα.

    Συμβατές συσκευές Σκληροί σκληροί δίσκοι 2,5 και 3,5 ιντσών

    Διαστάσεις 7,09 x 1,6 x 4,8 ίντσες

    Μάρκα Sabrent

    Πλεονεκτήματα

    • Ταχύτητα μεταφοράς 5 Gbps (USB 3.0)
    • Υποστηρίζει σκληρούς δίσκους SATA 2,5 και 3,5 ιντσών
    • Εύκολη εναλλαγή δίσκων

    Μειονεκτήματα

    • Ο πλαστικός σχεδιασμός δεν μεταφέρει τη θερμότητα τόσο καλά

    Αυτό είναι ένα παρόμοιο βήμα με την παραβίαση του υπάρχοντος εξωτερικού σας σκληρού δίσκου. Η μόνη διαφορά είναι ότι το περίβλημα θα πρέπει να συνοδεύεται από οδηγίες για την εγκατάσταση της μονάδας. Θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσετε ότι το περίβλημα έχει το σωστό μέγεθος για να χωρέσει τη μονάδα δίσκου σας. Θυμηθείτε, οι σκληροί δίσκοι διατίθενται σε ποικιλίες 2,5 ιντσών και 3,5 ιντσών.

    Αφού εγκαταστήσετε τον σκληρό δίσκο στο νέο περίβλημα, συνδέστε τον στον υπολογιστή σας μέσω USB, ενεργοποιήστε τον και ξεκινήστε την ανάκτηση των δεδομένων σας.

    Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι αφού ανακτήσετε τα δεδομένα που λείπουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δίσκο ως εξωτερικό σκληρό δίσκο. Συνδέστε μια επαναδιαμορφωμένη μονάδα δίσκου σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή συσκευή πολυμέσων ως εξωτερικό χώρο αποθήκευσης.

    4. Αναζητήστε δεδομένα χρησιμοποιώντας σταθμό σύνδεσης USB

    Πίστωση εικόνας: pmsyyz/Flickr

    Μια γρήγορη και εύκολη επιλογή για τη σύνδεση παλιών μονάδων σκληρού δίσκου στον υπολογιστή σας είναι μια βάση σύνδεσης USB.

    Αυτή η συσκευή κάθεται στο γραφείο σας και συνδέεται στη θύρα USB του υπολογιστή. Μέσα στη βάση σύνδεσης, θα βρείτε υποδοχές SATA (και μερικές φορές υποδοχές IDE/PATA) στις οποίες μπορεί να συνδεθεί η μονάδα δίσκου. Οι μονάδες δίσκου ουσιαστικά γλιστρούν στη βάση σύνδεσης σε όρθια θέση, παρέχοντας πρόσβαση στα περιεχόμενα μέσω USB.

    Σκεφτείτε το ως πρόγραμμα ανάγνωσης σκληρού δίσκου.

    Σταθμός σύνδεσης εξωτερικού σκληρού δίσκου Sabrent USB 3.1 σε SATA

    Ο σταθμός σύνδεσης εξωτερικού σκληρού δίσκου USB 3.1 σε SATA της Sabrent είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αφαιρέσετε δεδομένα από τον σκληρό σας δίσκο που χάσατε εδώ και καιρό. Απλώς ανοίξτε τον σκληρό σας δίσκο, συνδέστε το dock στον υπολογιστή σας και μεταφέρετε όσα αρχεία χρειάζεστε.

    Επιπλέον, με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 10 Gbps χάρη στο USB 3.1, θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε σε χρόνο μηδέν.

    Θύρες USB 3.1

    Διαστάσεις 5 x 2,9 x 2,3 ίντσες

    Πλεονεκτήματα

    • Απλή λειτουργία
    • Υποστηρίζει σκληρούς δίσκους 2,5 και 3,5 ιντσών
    • Προσιτή τιμή

    Διατίθενται διαφορετικοί τύποι σταθμών σύνδεσης USB για μονάδες δίσκου. Τα περισσότερα παρέχουν συνδέσεις SATA μόνο για μονάδες δίσκου 3,5 ιντσών και 2,5 ιντσών.

    Συνολικά, αυτή είναι ίσως η πιο άνετη επιλογή και ορισμένες συσκευές παρέχουν ακόμη και χώρο για πολλούς σκληρούς δίσκους. Ωστόσο, ορισμένες μονάδες περιλαμβάνουν επίσης υποδοχές IDE/PATA, αν και η θέση της υποδοχής τροφοδοσίας σε αυτές τις παλαιότερες μονάδες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

      Πώς να επαναφέρετε τη σύνδεση δικτύου του Roku σας

    5. Εγκαταστήστε τον σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σας

    Εάν δεν έχετε χρόνο ή δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά μια συσκευή ανάγνωσης σκληρού δίσκου, οποιοσδήποτε σκληρός δίσκος μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε έναν υπολογιστή μέσω ενός καλωδίου απευθείας στη μητρική πλακέτα.

    Τα ακριβή βήματα θα εξαρτηθούν και πάλι από τον τύπο της υποδοχής HDD:

    • Συνδέστε μονάδες SATA στη μητρική πλακέτα χρησιμοποιώντας το καλώδιο SATA.
    • Οι μονάδες IDE χρησιμοποιούν το καλώδιο κορδέλας IDE, επομένως η μητρική πλακέτα πρέπει να έχει συμβατή θύρα.

    Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη συμβατή θύρα, θα χρειαστείτε έναν συμπαγή προσαρμογέα αρκετά μικρό ώστε να χωράει στη θήκη του υπολογιστή σας.

    Σημειώστε ότι αυτή δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τον προσαρμογέα μόλις ανακτήσετε τα δεδομένα και τα αντιγράψετε σε νέο σκληρό δίσκο ή SSD.

    Φυσικά, πριν εγκαταστήσετε οποιαδήποτε συσκευή μέσα στον υπολογιστή σας, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τι κάνετε. Με τον σκληρό δίσκο σωστά συνδεδεμένο στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας, θα πρέπει να είναι ασφαλές να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή και να περιηγηθείτε στη συσκευή.

    6. Εγκαταστήστε τον σκληρό δίσκο σε φορητό υπολογιστή

    Οι περισσότερες από τις παραπάνω επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με φορητό υπολογιστή. Αλλά αν θέλετε να μάθετε πώς να συνδέσετε εσωτερικά τον σκληρό δίσκο σας σε φορητό υπολογιστή, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

    Έχετε δύο επιλογές εδώ:

    • Εγκαταστήστε μια μονάδα δίσκου στην ειδική υποδοχή επέκτασης του φορητού υπολογιστή.
    • Αντικαταστήστε τη μονάδα οπτικού δίσκου με μια μονάδα σκληρού δίσκου.

    Η δεύτερη λύση είναι λιγότερο πρακτική για νεότερους φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι αποστέλλονται όλο και περισσότερο χωρίς χώρο για πρόσθετες μονάδες δίσκου.

    Ο οδηγός μας για το πώς να συνδέσετε μια μονάδα σκληρού δίσκου σε φορητό υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη θύρα της μονάδας οπτικού δίσκου θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

    Πώς να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή χωρίς USB

    Όλα τα παραδείγματα μέχρι στιγμής αφορούσαν έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο που απαιτεί την αφαίρεση δεδομένων από αυτόν. Τι θα γινόταν όμως αν είχατε μια εξωτερική μονάδα σκληρού δίσκου που έπρεπε να συνδέσετε στον υπολογιστή σας για να αφαιρέσετε δεδομένα, αλλά η συσκευή είχε πρόβλημα με το USB, εμποδίζοντας τη σύνδεση;

    Ευτυχώς, η λύση είναι ένας συνδυασμός μερικών από τις απαντήσεις που καλύφθηκαν παραπάνω. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοίξετε το περίβλημα της εξωτερικής μονάδας και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε έναν προσαρμογέα ή μια βάση σύνδεσης για να το συνδέσετε στον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας. Εάν είστε ιδιαίτερα χρήσιμοι με ένα κατσαβίδι, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον σκληρό δίσκο σε μια ρεζέρβα στον υπολογιστή σας.

    Τώρα ξέρετε πώς να διαβάζετε παλιούς σκληρούς δίσκους

    Η λήψη δεδομένων από τη μονάδα σκληρού δίσκου σας θα πρέπει να είναι απλή, εάν είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε στη συνέχεια είναι να αντιγράψετε τα δεδομένα από τον σκληρό δίσκο στην αποθήκευση στον υπολογιστή σας. Εάν υπάρχει αρκετός αποθηκευτικός χώρος, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα.

    Αλλά αν προσπαθείτε να ανακτήσετε μια παλιά, φθαρμένη συσκευή και πρέπει να μάθετε πώς να αφαιρείτε αρχεία από τον σκληρό δίσκο ή αναζητάτε χαμένα ή διαγραμμένα δεδομένα, θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο ανάκτησης αρχείων.