Πώς να ρυθμίσετε το Docker σε Linux

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης του Linux ως πλατφόρμας για τον διακομιστή σας είναι τα κοντέινερ. Τα κοντέινερ είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να περιέχει ένα μικρο-λειτουργικό σύστημα και ένα εξειδικευμένο λογισμικό και να το εκτελεί απομονωμένα στο σύστημα. Αυτό επιτρέπει απίστευτη απόδοση και ευελιξία. Όταν μιλάμε για κοντέινερ στο Linux, η πιο δημοφιλής λύση εκεί έξω είναι το Docker. Αυτό το λογισμικό, μόλις εγκατασταθεί, καθιστά πολύ εύκολο για σχεδόν οποιονδήποτε να εγκαταστήσει και να εκτελέσει εύκολα κοντέινερ εν κινήσει. Δείτε πώς μπορείτε να αποκτήσετε το Docker σε Linux..

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Οδηγίες Ubuntu

Πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση του Docker CE στον διακομιστή ή στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu, θα πρέπει να ενημερώσετε την προσωρινή μνήμη πακέτου apt του Ubuntu και να εγκαταστήσετε τυχόν ενημερώσεις λογισμικού που μπορεί να χρειαστεί εγκατάσταση.

sudo apt update 

sudo apt upgrade

Μόλις το σύστημά σας είναι ενημερωμένο, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μερικά πακέτα. Αυτά τα πακέτα είναι σημαντικά και θα επιτρέψουν στον διαχειριστή πακέτων του Ubuntu να αλληλεπιδρά καλύτερα με τις λήψεις μέσω HTTPS.

sudo apt-get install 
 apt-transport-https 
 ca-certificates 
 curl 
 software-properties-common

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία εγκατάστασης είναι να προσθέσετε το κλειδί GPG για το επίσημο αποθετήριο λογισμικού Docker. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς το Ubuntu δεν θα εγκαταστήσει το λογισμικό χωρίς αυτό.

curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo apt-key add -

Με το κλειδί κατεβασμένο, προσθέστε το επίσημο αποθετήριο λογισμικού Docker CE στο σύστημά σας Ubuntu.

sudo add-apt-repository 
 "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu 
 $(lsb_release -cs) 
 stable"

Τέλος, ενημερώστε ξανά τις πηγές λογισμικού του Ubuntu και εγκαταστήστε το λογισμικό Docker για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.

sudo apt update&&sudo apt install docker-ce

Οδηγίες Debian

Πριν εγκαταστήσετε το Docker CE για Debian, ενημερώστε το σύστημα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το Docker λειτουργεί καλά στον υπολογιστή σας.

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Με τα πάντα ενημερωμένα, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μερικά εργαλεία για να διασφαλίσετε τη σωστή λήψη των πακέτων Docker CE. Λάβετε υπόψη ότι οι οδηγίες θα διαφέρουν ανάλογα με την έκδοση του Debian.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων επιφάνειας εργασίας LXQt στο Linux

Οδηγίες Debian Stretch/Jesse

sudo apt-get install 
 apt-transport-https 
 ca-certificates 
 curl 
 gnupg2 
 software-properties-common

Οδηγίες Wheezy

sudo apt-get install 
 apt-transport-https 
 ca-certificates 
 curl 
 python-software-properties

Με τα εργαλεία που προστέθηκαν, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το κλειδί GPG του αποθετηρίου Docker στο Debian. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα, επομένως μην το αγνοήσετε. Το Debian δεν θα εγκαταστήσει το Docker χωρίς αυτό.

curl -fsSL https://download.docker.com/linux/$(. /etc/os-release; echo "$ID")/gpg | sudo apt-key add -

Στη συνέχεια, προσθέστε το αποθετήριο λογισμικού Docker CE στη λίστα πηγών Debian.

sudo add-apt-repository 
 "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/$(. /etc/os-release; echo "$ID") 
 $(lsb_release -cs) 
 stable"

Το μόνο που μένει να κάνετε τώρα είναι να ενημερώσετε τις πηγές λογισμικού του Debian για δεύτερη φορά και να εγκαταστήσετε το Docker CE. Κάντε το με τις ακόλουθες εντολές:

sudo apt-get update&&sudo apt-get install docker-ce

Οδηγίες Fedora

Πριν εγκαταστήσετε το Docker στο Fedora, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ορισμένα πρόσθετα Dnf. Αυτά είναι σημαντικά και θα επιτρέψουν την εγκατάσταση του λογισμικού Docker να είναι πολύ πιο εύκολη. Εγκαταστήστε τα πρόσθετα Dnf με:

sudo dnf -y install dnf-plugins-core

Με τα πρόσθετα εγκατεστημένα, ήρθε η ώρα να προσθέσετε το πραγματικό αποθετήριο λογισμικού στο μηχάνημα.

sudo dnf config-manager 
 --add-repo 
 https://download.docker.com/linux/fedora/docker-ce.repo

Η προσθήκη του επίσημου αποθετηρίου λογισμικού Docker CE στο Dnf και στο Fedora σημαίνει ότι καθώς ο χρήστης ενημερώνει το σύστημά του θα λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις Docker. Εάν εγκαθιστάτε το Docker σε υπολογιστή που δεν έχει τακτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σκεφτείτε να μεταβείτε στη σελίδα λήψης του Docker CE και αντ’ αυτού να πάρετε ένα RPM.

  Πώς να παίξετε παιχνίδια Sega DreamCast στο Linux

Εγκαταστήστε το Docker CE απευθείας από τον διαχειριστή πακέτων Fedora για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

sudo dnf install docker-ce

Άλλα Linux

Το Docker υποστηρίζεται καλά σε Linux. Οι παραπάνω διανομές Linux είναι μερικές από αυτές που προτιμά να χρησιμοποιείτε το Docker. Αν θέλετε να αποκτήσετε το λογισμικό σε διαφορετική έκδοση του Linux, καλό είναι να το ελέγξετε την τεκμηρίωση. Οι πληροφορίες εγκατάστασης του Docker είναι ένα υπέροχο εργαλείο και έχουν πολλές εγγραφές για πολλές διαφορετικές διανομές Linux. Ελέγξτε επίσης την τεκμηρίωση για τη διανομή Linux που χρησιμοποιείτε, καθώς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε το λογισμικό docker.

Ενεργοποίηση Docker CE

Το Docker CE είναι εγκατεστημένο, αλλά για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σύστημα init για να ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες του. Ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε, οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα, εάν έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες του Ubuntu ή του Debian, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα στοιχεία του συστήματος να έχουν ενεργοποιηθεί αυτόματα κατά τη διαδικασία εγκατάστασης. Το Fedora ή άλλες διανομές Linux που κάνουν χρήση του systemd θα πρέπει να ενεργοποιήσουν αυτά τα στοιχεία ξεχωριστά.

  Πώς να ρυθμίσετε το εργαλείο διαχείρισης φωτογραφιών Lychee στο Linux

Αρχικά, ενεργοποιήστε την υπηρεσία κατά την εκκίνηση χρησιμοποιώντας την εντολή systemctl enable.

sudo systemctl enable docker

Στη συνέχεια, ξεκινήστε αμέσως το docker στο σύστημα με την εντολή systemctl start.

sudo systemctl start docker

Θέλετε να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία Docker CE; Χρησιμοποιήστε το systemctl disable.

sudo systemctl disable docker

Επιπλέον, σταματήστε το Docker ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας το systemctl stop και επανεκκινήστε το με systemctl επανεκκίνηση.

sudo systemctl stop

sudo systemctl restart

Χρήση Docker CE

Με το Docker CE εγκατεστημένο στο Linux, μπορείτε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε όσα κοντέινερ θέλετε. Για να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό Docker CE λειτουργεί σωστά, θα πρέπει πρώτα να εκτελέσετε το δοκιμαστικό κοντέινερ:

sudo docker run hello-world

Εάν το κοντέινερ hello-world εκτοξεύεται και λειτουργεί σωστά, όλα είναι καλά. Εάν όχι, εγκαταστήστε ξανά το Docker και δοκιμάστε ξανά.

Εγκατάσταση και εκτέλεση κοντέινερ

Η εγκατάσταση κοντέινερ στη ρύθμιση του Docker είναι αρκετά απλή. Για να ξεκινήσετε, αναζητήστε το Docker Hub για ένα κοντέινερ που θέλετε να εγκαταστήσετε.

docker search searchterm

Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το με το docker pull.

docker pull containername

Τρέξτε το δοχείο με:

sudo docker run containername