Πώς να παίξετε παιχνίδια Sega DreamCast στο Linux

Το Sega Dreamcast θεωρείται ευρέως μια από τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών με τη χειρότερη απόδοση όλων των εποχών, ξεπερνώντας τη Sega Saturn και την Atari Jaguar. Ωστόσο, παρά τις τρομερές επιδόσεις του στα τέλη της δεκαετίας του ’90, πολλοί το λάτρεψαν και διασκέδασαν πολύ με την κονσόλα. Εάν είστε gamer Linux και έχετε νοσταλγία για το Sega Dreamcast, μην σπαταλάτε τον χρόνο σας αναζητώντας ένα για αγορά στο eBay. Αντίθετα, εξοικονομήστε τα χρήματά σας και ακολουθήστε τον οδηγό μας για το πώς μπορείτε να μιμηθείτε και να παίξετε παιχνίδια Sega DreamCast στο Linux!

Σημείωση: Το wdzwdz με κανέναν τρόπο δεν ενθαρρύνει ή εγκρίνει την παράνομη λήψη ή διανομή αρχείων ROM για το Lxdream. Εάν θέλετε να παίξετε παιχνίδια Sega Dreamcast με το Lxdream, χρησιμοποιήστε τα δικά σας αρχεία ROM για τα οποία έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας, νόμιμα.

Εγκαταστήστε το Lxdream

Η εξομοίωση Dreamcast στο Linux είναι λιγότερο από αστρική. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι μια από τις πιο δύσκολες κονσόλες για να δουλέψεις σε Linux, λόγω της έλλειψης υποστήριξης και καλών εφαρμογών εξομοιωτή εκεί έξω. Ευτυχώς, υπάρχει ένας εξαιρετικός (αν και παλιός) εξομοιωτής Dreamcast για την εργασία. Ονομάζεται Lxdream και η τελευταία του ενημέρωση κώδικα έγινε το 2008. Παρά την ηλικία του, οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να μιμηθούν το Sega Dreamcast στο Linux.

  Πώς να οργανώσετε βιντεοπαιχνίδια σε Linux με το Lutris

Ubuntu/Debian

Το Lxdream δεν αποτελεί μέρος των πηγών λογισμικού του Ubuntu, επομένως η εγκατάστασή του στο Ubuntu Linux δεν είναι δυνατή με μια απλή εντολή Apt. Επιπλέον, το μόνο πακέτο DEB διαθέσιμο για το Ubuntu είναι ένα πακέτο DEB πριν από 11 χρόνια που δεν λειτουργεί.

Σημείωση: αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει και στο Debian. Φροντίστε να αλλάξετε τις εντολές Apt με το Apt-get.

Ευτυχώς, οι άνθρωποι του RPM Fusion έχουν την εφαρμογή εξομοίωσης Lxdream διαθέσιμη για διανομές τόσο νέα όσο το Fedora 29 και θα λειτουργήσει (μετά τη μετατροπή) στο Ubuntu.

Για εγκατάσταση, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή Apt για να εγκαταστήσετε το Alien.

sudo apt install alien

Μόλις το Alien είναι σε λειτουργία και λειτουργεί, κατεβάστε το πακέτο Lxdream από το αποθετήριο πακέτων RPMFusion με την εντολή wget.

wget https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/releases/29/Everything/x86_64/os/Packages/l/lxdream-0.9.1-14.fc29.x86_64.rpm -O lxdream-64bit.rpm

Ή, εάν χρειάζεστε 32-bit, κάντε:

wget https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/releases/29/Everything/i386/os/Packages/l/lxdream-0.9.1-14.fc29.i686.rpm -O lxdream-32bit.rpm

Αφού ολοκληρωθεί η λήψη του RPM, μετατρέψτε το σε πακέτο DEB χρησιμοποιώντας το Alien.

sudo alien -dvc lxdream-64bit.rpm

Ή, για 32-bit:

sudo alien -dvc lxdream-32bit.rpm

Τέλος, εγκαταστήστε την εφαρμογή με:

sudo dpkg -i lxdream_0.9.1-15_amd64.deb

Ή, για να εγκαταστήσετε 32-bit, κάντε

sudo dpkg -i lxdream_*.deb

Arch Linux

Όπως το Ubuntu και το Debian, ο μόνος τρόπος για να κάνετε το Lxdream να δουλέψει στο Arch Linux είναι η αποσυμπίληση ενός υπάρχοντος Fedora RPM με το Alien. Εγκαταστήστε την εφαρμογή εισάγοντας τις παρακάτω εντολές.

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri 

trizen -S alien_package_converter --noconfirm

wget https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/releases/29/Everything/x86_64/os/Packages/l/lxdream-0.9.1-14.fc29.x86_64.rpm -O lxdream-64bit.rpm

alien -tvc lxdream-64bit.rpm 

tar -xzvf lxdream-0.9.1.tgz

sudo rsync -a etc/ /etc

sudo rsync -a usr/ /usr

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/releases/29/Everything/x86_64/os/Packages/l/lxdream-0.9.1-14.fc29.x86_64.rpm -y

OpenSUSE

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα RPM στα αποθετήρια OpenSUSE για το Lxdream. Ωστόσο, το Fedora θα πρέπει να λειτουργεί μια χαρά. Δείτε πώς μπορείτε να το αποκτήσετε στο SUSE.

wget https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/releases/29/Everything/x86_64/os/Packages/l/lxdream-0.9.1-14.fc29.x86_64.rpm -O lxdream-64-bit.rpm
sudo zypper install lxdream-64-bit.rpm

Παίζοντας παιχνίδια στο Lxdream

Για να παίξετε ένα παιχνίδι Dreamcast στο Lxdream, πρέπει πρώτα να καθορίσετε μια Dreamcast ROM. Για να το κάνετε αυτό, αποκτήστε νόμιμα τα δικά σας αρχεία ROM Sega Dreamcast και τοποθετήστε τα στον υπολογιστή. Στη συνέχεια, εκκινήστε το Lxdream και κάντε κλικ στο «Ρυθμίσεις» και μετά στο «Διαδρομή».

  Πώς να εγγράψετε Screencast GIF σε Linux

Στο μενού «Διαδρομή», ορίστε τη ROM του Bios καθώς και τη Flash ROM και κάντε κλικ στο «ΟΚ».

Μόλις το Lxdream ρυθμίσει σωστά τα αρχεία BIOS, θα μπορείτε να φορτώσετε ένα παιχνίδι. Για να φορτώσετε ένα παιχνίδι, κάντε κλικ στο «Αρχείο» και μετά επιλέξτε «GD-ROM» και στη συνέχεια «Άνοιγμα αρχείου εικόνας».

Αφού επιλέξετε “Άνοιγμα αρχείου εικόνας”, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο του προγράμματος περιήγησης. Χρησιμοποιήστε το για να φορτώσετε το αρχείο ROM της Sega Dreamcast στο Lxdream. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο εικονίδιο αναπαραγωγής για να ξεκινήσει η εξομοίωση.

Διαμόρφωση γραφικών

Το Lxdream είναι ένας παλαιότερος εξομοιωτής, επομένως δεν υπάρχουν προηγμένες ρυθμίσεις γραφικών για να μιλήσουμε. Ωστόσο, υποστηρίζει πολλαπλές λειτουργίες, όπως η λειτουργία παραθύρου και η λειτουργία πλήρους οθόνης.

  Πώς να ανεβάσετε μουσική στο Google Music στο Linux

Για εναλλαγή του εξομοιωτή μεταξύ λειτουργίας παραθύρου και λειτουργίας πλήρους οθόνης, κάντε κλικ στο «Ρυθμίσεις» και, στη συνέχεια, επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο «Πλήρης οθόνη». Εναλλακτικά, πατήστε Alt+Enter.

Διαμόρφωση ελεγκτών

Θέλετε να ρυθμίσετε έναν ελεγκτή USB για τα παιχνίδια Dreamcast; Δείτε πώς να το κάνετε.

Πρώτα, κάντε κλικ στις “Ρυθμίσεις”. Στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή “Controllers” στο μενού για πρόσβαση στην περιοχή διαμόρφωσης ελεγκτή του εξομοιωτή Lxdream.

Στην περιοχή διαμόρφωσης ελεγκτή, βρείτε τη “Θύρα A” και ορίστε την σε “Sega Controller”. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Ιδιότητες” για πρόσβαση στην περιοχή αντιστοίχισης του ελεγκτή.

Μέσα στην περιοχή αντιστοίχισης του ελεγκτή, χρησιμοποιήστε τη διεπαφή χρήστη και προχωρήστε για να αντιστοιχίσετε κουμπιά στο χειριστήριό σας.

Αποθήκευση και φόρτωση

Η δημιουργία αποθηκευμένων και η φόρτωσή τους στο Lxdream είναι γρήγορη και εύκολη χάρη στα πλήκτρα πρόσβασης. Ενώ εκτελείται ένα παιχνίδι, πατήστε F5 για αποθήκευση. Εάν θέλετε να φορτώσετε μια αποθήκευση, πατήστε F6.

Είναι επίσης δυνατό να δημιουργήσετε και να φορτώσετε αποθηκεύσεις κάνοντας κλικ στο “Αρχείο” και επιλέγοντας τις επιλογές “αποθήκευση” ή “φόρτωση” στο μενού.