Πώς να καταλάβετε αν κάποιος κρυφακούει τον υπολογιστή σας: 4 τρόποι

Έχει χρησιμοποιήσει κάποιος κρυφά τον υπολογιστή σας; Τι έχουν κοιτάξει; Ο φορητός υπολογιστής σας δεν είναι εκεί που τον αφήσατε. Το γραφείο σας είναι ένα χάος. Αυτό μπορεί να είναι ένα ζήτημα είτε εργάζεστε από το σπίτι, στο γραφείο ή απλώς περιηγείστε χαλαρά στο διαδίκτυο από το σπίτι σας – κανείς δεν θέλει να τον κατασκοπεύουν.

Σχεδόν οτιδήποτε κάνετε αφήνει κάποιο ίχνος στον υπολογιστή. Απλά πρέπει να ξέρετε πού να πάτε για να βρείτε αυτά τα στοιχεία. Η γνώση από πού να ξεκινήσετε μπορεί να μειώσει δραστικά τον χρόνο που χρειάζεται για να βρεθεί ο ένοχος. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν κάποιος χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας χωρίς την άδειά σας.

1. Πώς να δείτε ποια αρχεία άνοιξαν στον υπολογιστή σας

Θα πρέπει να γνωρίζετε ήδη πώς να βλέπετε τα πρόσφατα ανοιχτά αρχεία. Ελέγχοντας αυτό, μπορείτε να δείτε εάν κάποιος άλλος έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο εν αγνοία σας.

Τα Windows εισήγαγαν αυτό ως έναν εύκολο τρόπο για να επιστρέψετε σε οτιδήποτε έχετε εργαστεί ή κοιτάξει. Είναι ιδιαίτερα βολικό εάν προσθέτετε ένα συνημμένο σε ένα email, μεταφέρετε αρχεία μέσω υπηρεσιών όπως το WeTransfer ή ανεβάζετε σε ένα ιστολόγιο. Αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα για να ελέγξετε εάν κάποιος άλλος έχει πρόσβαση στα αρχεία σας.

Απλώς μεταβείτε στην Εξερεύνηση αρχείων κάνοντας κλικ στο σχετικό εικονίδιο (το οποίο μοιάζει με παραδοσιακό χάρτινο αρχείο και πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης σας) ή πατώντας το πλήκτρο Windows + E. Στο επάνω αριστερό μέρος του μενού, κάντε κλικ στο Αρχική σελίδα ( ή Γρήγορη πρόσβαση σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν μια παλαιότερη έκδοση των Windows). Θα μπορείτε να δείτε τι έχει ανοίξει στην ενότητα “Πρόσφατα”, οπότε αναζητήστε οτιδήποτε δεν έχετε πρόσβαση μόνοι σας.

  9 Καλύτερο λογισμικό φύλλου χρόνου για υπαλλήλους Παρακολούθηση χρόνου GPS

Οι Mac προσφέρουν ομοίως τρόπους ανοίγματος αρχείων που άνοιξαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων μέσω των λιστών Πρόσφατα στοιχεία και Πρόσφατοι φάκελοι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ελέγξετε τα αρχεία που έχουν ανοίξει σε μεμονωμένες εφαρμογές. Εάν πιστεύετε ότι κάποιος παραβίασε μια παρουσίαση PowerPoint που κάνατε, ελέγξτε την καρτέλα Πρόσφατα σε αυτό το πρόγραμμα.

2. Πώς να ελέγξετε τα πρόσφατα τροποποιημένα αρχεία

Οποιοσδήποτε μπορεί να διαγράψει την πρόσφατη δραστηριότητα από το μηχάνημά σας. Από την Εξερεύνηση αρχείων, μπορείτε να επισημάνετε οτιδήποτε στο “Πρόσφατα” και να κάνετε κλικ στο Αφαίρεση από Πρόσφατα. Για να διαγράψετε πλήρως τη δραστηριότητα, μπορείτε να το πληκτρολογήσετε στη γραμμή διευθύνσεων του File Explorer στο επάνω μέρος:

%APPDATA%\Microsoft\Windows\Recent Items

Θα δείτε μια μακρά λίστα με αυτά που έχουν ανοίξει. κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε και κάντε κλικ στην επιλογή Εμφάνιση περισσότερων επιλογών > Εκκαθάριση λίστας πρόσφατων στοιχείων. Εάν η πρόσφατη δραστηριότητά σας έχει διαγραφεί, αυτό είναι τουλάχιστον ένα σημάδι ότι κάποιος έχει χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή σας, αν και είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε εάν έχουν αφαιρεθεί μόνο μερικές επιλεγμένες επιλογές.

Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε ποιοι φάκελοι έχουν ανοίξει πρόσφατα;

Απλώς μεταβείτε σε όποιον Φάκελο θέλετε (πιθανόν Έγγραφα, Εικόνες ή Λήψεις) και κάντε κλικ στην επιλογή Ημερομηνία Τροποποίησης στο επάνω μέρος. Όταν κάνετε κλικ μία φορά, αυτό θα επαναφέρει τον φάκελο έτσι ώστε το αρχείο στο οποίο προσπελάσατε πιο πρόσφατα να βρίσκεται στην κορυφή. κάντε ξανά κλικ και αυτή η σειρά θα αντιστραφεί. Υπάρχει επίσης ένα κάτω βέλος στο πλάι αυτής της επιλογής, το οποίο σας επιτρέπει να αλλάξετε το εύρος ακόμη περισσότερο, π.χ. σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή “Χθες”, “Προηγούμενη εβδομάδα”, “Τελευταίο μήνα”, “Νωρίτερα φέτος” ή ακόμα και “Πολύ καιρό πριν”.

Θα δείτε μια λίστα με αρχεία στα οποία έχει γίνει πρόσβαση—εφόσον έχει αλλάξει κάτι. Ας ελπίσουμε ότι είστε αρκετά τυχεροί που ο υπολογιστής σας αποθήκευσε αυτόματα ένα αντικείμενο ενώ ο snooper ήταν στη δουλειά. Ελέγξτε τους χρόνους που αναφέρονται και περιορίστε όταν είσαστε μακριά από τη συσκευή σας.

  Πώς να συνδεθείτε στον λογαριασμό Samsung στην τηλεόραση

Εάν υπάρχουν ορισμένα αρχεία που υποψιάζεστε ότι έχουν τροποποιηθεί, κάντε δεξί κλικ πάνω τους μέσω του File Explorer και επιλέξτε Ιδιότητες. Θα ανοίξει ένα μικρό νέο παράθυρο. μεταβείτε στην καρτέλα Γενικά, στην οποία μπορείτε να διαβάσετε πότε δημιουργήθηκε, τροποποιήθηκε και πότε έγινε πρόσβαση.

3. Ελέγξτε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησής σας για να μάθετε εάν κάποιος χρησιμοποίησε τον υπολογιστή σας

Όλοι γνωρίζουν ότι μπορείτε εύκολα να διαγράψετε το ιστορικό περιήγησής σας. Αλλά αν κάποιος χρησιμοποίησε τον υπολογιστή σας βιαστικά, μπορεί να είχε ξεχάσει αυτό το βήμα.

Το Google Chrome έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, επομένως είναι πολύ πιθανό να το χρησιμοποίησε όποιος χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στην κατακόρυφη έλλειψη στην επάνω δεξιά γωνία και στη συνέχεια στο Ιστορικό και δείτε αν κάτι δεν πάει καλά.

Ωστόσο, μην αποκλείετε άλλα προγράμματα περιήγησης. Εάν ο υπολογιστής σας έχει Edge, μεταβείτε στο elipsis και στη συνέχεια στο History. Οι χρήστες του Firefox θα πρέπει να κάνουν κλικ στο μενού, ακολουθούμενο από Ιστορικό > Εμφάνιση όλου του ιστορικού. Και μέσω του προγράμματος περιήγησης Brave, μπορείτε να κάνετε κλικ στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην επάνω δεξιά γωνία και στη συνέχεια στο Ιστορικό.

Τώρα ελέγξτε τη λίστα με τις ιστοσελίδες που έχετε επισκεφτεί και σημειώστε οτιδήποτε αναφέρεται αλλά σίγουρα δεν συνεχίσατε. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε εάν κάποιος χρησιμοποίησε τον υπολογιστή σας για να επισκεφτεί ιστότοπους.

4. Τρόπος πρόσβασης στα συμβάντα σύνδεσης των Windows 10 και 11

Θέλετε να μάθετε εάν κάποιος άλλος έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας, αλλά οι απλές μέθοδοι δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς. Ευτυχώς, μπορείτε να εμβαθύνετε στον υπολογιστή σας για περαιτέρω στοιχεία.

Από τα Windows 10 Home και μετά, το λειτουργικό σύστημα ελέγχει αυτόματα τα συμβάντα σύνδεσης—που σημαίνει ότι σημειώνει κάθε φορά που συνδέεστε στη συσκευή σας. Λοιπόν, πώς μπορείτε να το ελέγξετε; Και αφού βρείτε το αρχείο καταγραφής, πώς μπορείτε να ερμηνεύσετε οποιοδήποτε νόημα από αυτό;

  Πώς να κερδίσετε χρήματα με μηδενική επένδυση ως φοιτητής; [11 Ideas 💡]

Αναζητήστε το “Event Viewer” και κάντε κλικ στην εφαρμογή. Μεταβείτε στο Αρχείο καταγραφής των Windows > Ασφάλεια. Θα δείτε μια μακρά λίστα δραστηριοτήτων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θα έχουν πολύ νόημα για εσάς, εκτός εάν γνωρίζετε καλά τους κωδικούς αναγνώρισης των Windows.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το “4624”, το οποίο καταγράφεται ως “Logon”. Το “4672” σημαίνει “Ειδική σύνδεση”, το οποίο μπορεί να δείτε σε συνδυασμό με μια τυπική σύνδεση. Αυτό υποδηλώνει μια διαχειριστική σύνδεση. Το “4634” θα εμφανίζεται όταν ένας λογαριασμός αποσυνδέεται από τον υπολογιστή σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε αυτούς τους κωδικούς, αλλά μπορείτε να τον περιορίσετε χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα Εύρεση… στο μενού Ενέργειες στα δεξιά.

Εάν γνωρίζετε κάποια στιγμή που ήσασταν μακριά από τον υπολογιστή σας, μπορείτε είτε να κάνετε κύλιση στο αρχείο καταγραφής είτε να χρησιμοποιήσετε Φίλτρα. Μεταβείτε στις Ενέργειες > Φιλτράρισμα τρέχοντος αρχείου καταγραφής και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού στην περιοχή Καταγεγραμμένο.

Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε μεμονωμένο αρχείο καταγραφής για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού που έχετε συνδεθεί. Αυτό είναι χρήσιμο εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή σας αλλά όχι το σύστημά σας.

Πώς να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο σύνδεσης σε Windows 10 και Windows 11 Pro

Η αρχική έκδοση των Windows 10 και των Windows 11 ελέγχει τις συνδέσεις από προεπιλογή. Ωστόσο, οι εκδόσεις Pro των Windows 10 και 11 θα μπορούσαν να απαιτήσουν κάποια διόρθωση.

Αποκτήστε πρόσβαση στο πρόγραμμα επεξεργασίας πολιτικής ομάδας αναζητώντας “gpedit”. Στη συνέχεια, μεταβείτε στις Διαμόρφωση υπολογιστή > Ρυθμίσεις Windows > Ρυθμίσεις ασφαλείας > Τοπικές πολιτικές > Πολιτική ελέγχου > Έλεγχοι σύνδεσης.

Πρέπει να επιλέξετε Επιτυχία και Αποτυχία για να καταγράψει επιτυχημένες και ανεπιτυχείς προσπάθειες σύνδεσης.

Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να ελέγξετε τους ελέγχους για μελλοντική αναφορά, χρησιμοποιώντας την προαναφερθείσα μέθοδο μέσω του Event Viewer.

Πώς να σταματήσετε άλλους να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας

Πώς μπορείτε να σταματήσετε την πρόσβαση άλλων στον υπολογιστή σας; Πρώτον, μπορείτε να ρωτήσετε. Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί σας ενοχλεί, αλλά αν είναι δική σας ιδιοκτησία, είναι δικαίωμά σας.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι προβλέψιμο. Μην το γράψετε πουθενά. Και κάθε φορά που αφήνετε το γραφείο σας, πατήστε το πλήκτρο Windows + L. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κλειδώσετε τον υπολογιστή σας και να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να κατασκοπεύσει τις δραστηριότητές σας.