Πώς να καθαρίσετε το βρώμικο iPhone σας: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα

Βασικά Takeaways

  • Μην προσπαθήσετε ποτέ να καθαρίσετε το iPhone σας απευθείας με νερό, ακόμα κι αν είναι αδιάβροχο.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του σασί του iPhone σας μπορεί να καθαριστεί με ένα μαλακό, υγρό πανί από μικροΐνες.
  • Θα χρειαστείτε μια οδοντογλυφίδα, μια οδοντόβουρτσα ή μια μπατονέτα για να καθαρίσετε τις θύρες, τις γρίλιες των ηχείων και το ακουστικό του iPhone σας.

Οι περισσότεροι από εμάς κουβαλάμε τα iPhone μας όπου κι αν πάμε, επομένως είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι μαζεύουν βρωμιά, σκόνη και βρωμιά από την καθημερινή χρήση. Αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσετε το iPhone σας ευκρινές. Δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε εντελώς ένα βρώμικο iPhone.

Πάρτε μερικά αναλώσιμα για να καθαρίσετε το iPhone σας

Πριν βιαστείτε με το κεφάλι στα παρακάτω βήματα, αφιερώστε λίγα λεπτά για να σχεδιάσετε πώς να καθαρίσετε το iPhone σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα ακόλουθα έτοιμα προς χρήση:

  • Μια μικρή πετσέτα
  • Ένα μπολ με ζεστό, σαπουνόνερο
  • Ένα μπολ με δροσερό νερό βρύσης
  • Ισοπροπυλική αλκοόλη
  • Πανί από μικροΐνες
  • Πλήκτρο υποδοχής SIM, συνδετήρας ή παρόμοιο μικρό μυτερό αντικείμενο
  • Μαλακή βούρτσα
  • Οδοντογλυφίς
  • Μπατονέτες
  • Ηλεκτρική σκούπα χειρός

Τώρα, ας ξεκινήσουμε με τη διαδικασία καθαρισμού.

1. Καθαρισμός της θήκης του iPhone σας

Brent Dirks/MakeUseOf

Μπορείτε να καθαρίσετε τη θήκη ξεχωριστά, καθώς είναι πολύ πιο ανθεκτική σε ζημιές από το iPhone σας. Είναι επίσης σχετικά φτηνό να αντικαταστήσετε τη θήκη αν της συμβεί κάτι.

Με την αφαίρεση της θήκης, καθαρίστε σύμφωνα με τις οδηγίες καθαρισμού του κατασκευαστή, εάν υπάρχουν. Εάν όχι, χρησιμοποιήστε ζεστό, σαπουνόνερο για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τη βρωμιά από τη θήκη. Δώστε προσοχή στις διάφορες εγκοπές στη θήκη για τη θύρα φόρτισης, τον διακόπτη Ring/Silent, το κουμπί Action, τους διακόπτες έντασης ήχου και τις κάμερες.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Google Assistant σε Smartwatches Samsung Galaxy

Τοποθετήστε τη θήκη του iPhone στο πλάι και αφήστε το να στεγνώσει ενώ στρέφετε την προσοχή σας στο ίδιο το τηλέφωνο.

2. Καθαρισμός της οθόνης του iPhone σας

Brent Dirks/MakeUseOf

Προσέξτε ιδιαίτερα την οθόνη, που είναι το πιο ευαίσθητο μέρος της συσκευής σας. Η Apple εφαρμόζει μια ελαιοφοβική επίστρωση στην οθόνη του iPhone σας, η οποία βοηθά στην απώθηση του λίπους και του λαδιού των δακτύλων. Για να διατηρήσετε την ελαιοφοβική επίστρωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο νερό για να καθαρίσετε την οθόνη του iPhone σας.

Μην χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά, καθαριστικά τζαμιών, σπρέι επιφανειών, οινόπνευμα εντριβής ή οτιδήποτε υπόσχεται να κόψει το λίπος. Αυτές οι ουσίες θα καταστρέψουν την ελαιοφοβική επίστρωση.

Αντίθετα, πιάστε ένα μαλακό πανί από μικροΐνες—όπως το πανί καθαρισμού μικροϊνών ECO-FUSED—και βρέξτε το με νερό βρύσης. Κατά τον καθαρισμό, σκουπίστε προς την ίδια κατεύθυνση για να σπρώξετε το λίπος και τη βρωμιά από την οθόνη. Αυτό μπορεί να χρειαστούν πολλά σκουπίδια και μερικές ακόμη βουτιές στο νερό της βρύσης.

3. Καθαρισμός της θύρας φόρτισης του iPhone σας

Brent Dirks/MakeUseOf

Εάν το iPhone σας δεν φορτίζει τόσο γρήγορα όσο παλιά, μπορεί να φταίει η θύρα φόρτισης. Το χνούδι της τσέπης, τα χνούδια, τα κομμάτια χαρτιού και άλλα υπολείμματα μπορούν να εμποδίσουν τις ακίδες στο εσωτερικό να συνδεθούν με τον φορτιστή σας.

Η Apple συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε πεπιεσμένο αέρα για να καθαρίσετε οποιοδήποτε μέρος του iPhone σας και η θύρα φόρτισης δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ενώ μπορείτε να καθαρίσετε τη θύρα φόρτισης του iPhone σας χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο εξαγωγής SIM που περιλαμβάνεται σε iPhone με φυσικές υποδοχές SIM, να είστε προσεκτικοί κατά το ξύσιμο, καθώς μπορεί να καταστρέψει τις υποδοχές σύνδεσης. Μια καλύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μια οδοντογλυφίδα που έχει την αιχμηρή άκρη της τυλιγμένη με λίγο βαμβάκι.

  17 δωρεάν εφαρμογές μουσικής για iPhone που έχουν τη σωστή νότα

Τοποθετήστε την καρφίτσα στη θύρα USB-C ή Lightning και ξύστε ό,τι μπορείτε. Σκουπίστε ό,τι βρείτε και επαναλάβετε μέχρι να είναι καθαρό. Ρίξτε ένα φως στο λιμάνι για να ελέγξετε για υπολειπόμενη βρωμιά.

Brent Dirks/MakeUseOf

Ένας άλλος λόγος που το iPhone σας μπορεί να μην φορτίζει σωστά είναι η κατάσταση του καλωδίου Lightning ή USB-C. Συγκεκριμένα, οι επαφές μπορούν να πιέσουν πάνω στο όπλο που έφτασε στη θύρα φόρτισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση βρωμιάς στις επαφές του καλωδίου που μπορεί να αποτρέψει τη σωστή φόρτιση.

Αποσυνδέστε το καλώδιο φόρτισης και στις δύο άκρες πριν επιχειρήσετε να το καθαρίσετε. Σκουπίστε τον σύνδεσμο με ένα υγρό πανί μέχρι να τον δείτε να αστράφτει. Φροντίστε να αφήσετε το βύσμα να στεγνώσει πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά. Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να εξετάσετε το καλώδιο για περαιτέρω σημάδια ζημιάς ή φθοράς.

5. Πώς να καθαρίσετε τις σχάρες μικροφώνου και ηχείων του iPhone σας

Brent Dirks/MakeUseOf

Το ηχείο και το μικρόφωνο βρίσκονται στο κάτω μέρος του iPhone σας, και στις δύο πλευρές της θύρας φόρτισης. Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες περιοχές στον καθαρισμό και η πιο πιθανή περιοχή γεμάτη ακαθαρσίες.

Μην χρησιμοποιείτε πεπιεσμένο αέρα, καθώς η πίεση μπορεί να βλάψει το iPhone σας ή να θέσει σε κίνδυνο την αντοχή του στο νερό. Αντ ‘αυτού, πάρτε μια λεπτή, εξαιρετικά μαλακή οδοντόβουρτσα και τρίψτε ελαφρά την περιοχή για να χαλαρώσετε τη κολλημένη βρωμιά. Προσέξτε να μην ασκήσετε υπερβολική δύναμη.

Για περισσότερες πληροφορίες, φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στον πλήρη οδηγό μας για το πώς να καθαρίσετε τα βρώμικα ηχεία iPhone σας.

6. Καθαρίστε το διακόπτη εναλλαγής σίγασης

Τα περισσότερα μοντέλα iPhone διαθέτουν διακόπτη Ring/Silent στο αριστερό άκρο της συσκευής σας. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσουν τη συσσώρευση όγκων, καθιστώντας τον διακόπτη δύσκολο να καθαριστεί. Τελικά, μπορεί να γίνει δύσκολο να αλλάξετε τον διακόπτη. Και αν δεν αγγίξετε ποτέ αυτόν τον διακόπτη (αν το iPhone σας είναι πάντα σε λειτουργία δόνησης, για παράδειγμα), είναι πιθανό να είναι γεμάτο βρωμιά.

  Πώς να βρείτε (και να κάνετε κύλιση σε) παλιά μηνύματα στο iPhone σας

Πάρτε μια λεπτή οδοντογλυφίδα και ξύστε τη βρωμιά. Γυρίστε το διακόπτη μερικές φορές για να μπορείτε να καθαρίσετε και τις δύο πλευρές.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, μια λεπτή μπατονέτα με μια στάμπα ισοπροπυλικής αλκοόλης θα πρέπει να κάνει το κόλπο. Προσέξτε να μην πέσει αλκοόλ στην οθόνη ή σε άλλα ευαίσθητα μέρη του iPhone σας. Αυτή η χημική ουσία μπορεί να αφαιρέσει τις προστατευτικές επικαλύψεις, επηρεάζοντας την εμπειρία σας με το τηλέφωνό σας.

7. Καθαρίστε το κουμπί Home

Εάν έχετε ένα παλαιότερο iPhone με φυσικό κουμπί Home, φροντίστε να το διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο σημαντικό να το διατηρείτε καθαρό που μπορείτε να σκεφτείτε να έχετε μαζί σας ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι.

Θα πρέπει να καθαρίζετε το κουμπί συχνά, ίσως κάθε εβδομάδα. Εφόσον το κουμπί χειρίζεται το Touch ID με την ενσωματωμένη συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθαρίστε το όσο συχνά θα καθαρίζατε την οθόνη σας. Ακόμη και ένα λεπτό στρώμα λίπους μπορεί να εμποδίσει την καταχώρηση του δακτυλικού σας αποτυπώματος.

8. Καθαρίστε τη διάταξη αισθητήρων του iPhone σας

Brent Dirks/MakeUseOf

Σε μοντέλα iPhone με Face ID, η εγκοπή ή η εγκοπή Dynamic Island στο επάνω μέρος της οθόνης είναι γεμάτη αισθητήρες. Ένα στρώμα λίπους στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή της.

Επομένως, εάν διαπιστώσετε ότι το Face ID δεν ξεκλειδώνει γρήγορα το iPhone σας, ο καθαρισμός της συστοιχίας αισθητήρων θα σας βοηθήσει. Σκουπίστε το με το ίδιο πανί μικροϊνών που χρησιμοποιούσατε αλλού.

9. Αφαιρέστε το λίπος από τον φακό της κάμερας του iPhone σας

Brent Dirks/MakeUseOf

Όπως το κουμπί Home και η σειρά αισθητήρων, τόσο η μπροστινή όσο και η πίσω κάμερα είναι ευαίσθητες στη συσσώρευση λίπους.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια ενός βρώμικου καλύμματος φακού χρησιμοποιώντας το σκόπευτρο της εφαρμογής Κάμερα του iPhone σας. Αναζητήστε ελαφριές ραβδώσεις, ξεθωριασμένα σημεία, ομιχλώδεις προεπισκοπήσεις και δυσκολία εστίασης σε αντικείμενα.

Ο καθαρισμός θα αντιμετωπίσει καθένα από αυτά τα προβλήματα. Απλώς σκουπίστε το γυαλί του φακού τακτικά με ένα μαλακό, υγρό πανί από μικροΐνες.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε το iPhone σας, θα έχετε μια συσκευή που φαίνεται και έχει καλύτερη αίσθηση. Θα πρέπει να είναι σχεδόν τόσο καλό όσο καινούργιο—σίγουρα το καλύτερο που έχετε δει το iPhone σας από τότε που το ξεκουμπώσατε.