Πώς να κάνετε ένα δέντρο αποφάσεων στο Excel: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα

Βασικά Takeaways

  • Τα δέντρα αποφάσεων είναι γραφήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερες επιλογές με βάση διαφορετικά σενάρια.
  • Το Excel είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να σχεδιάσετε δέντρα αποφάσεων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο πρότυπα και να δημιουργήσετε ένα από την αρχή.
  • Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σχήματα και να συμπληρώσετε κείμενο για να δημιουργήσετε το δέντρο αποφάσεών σας στο Excel.

Δημιουργώντας ένα δέντρο αποφάσεων στο Microsoft Excel, μπορείτε να ελευθερώσετε μεγάλη χωρητικότητα του εγκεφάλου που διαφορετικά θα είχε δαπανηθεί προσπαθώντας να προσδιορίσετε ποιες ευκαιρίες είναι οι καλύτερες. Θα σας δείξουμε πώς να σχεδιάζετε δέντρα αποφάσεων στο Excel τόσο από την αρχή όσο και με ένα πρότυπο.

Τι είναι ένα δέντρο απόφασης και γιατί πρέπει να το φτιάξετε;

Ένα δέντρο αποφάσεων είναι ένα απλό γράφημα που σας δίνει μια απάντηση «Ναι» και «Όχι» σε διαφορετικά σενάρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δέντρα αποφάσεων σε πολλούς τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σπουδών και της προσωπικής σας ζωής.

  Πώς να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας [from Any Device]

Τα καλά σχεδιασμένα δέντρα αποφάσεων προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα. Μπορείτε να ορίσετε σαφείς παραμέτρους σχετικά με το πότε θα εκτελείτε συγκεκριμένες εργασίες και ενέργειες, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη λύπη ή την κούραση των αποφάσεων. Επιπλέον, θα είστε σε θέση να λαμβάνετε καλύτερα μορφωμένες αποφάσεις γενικά και επίσης να κατανοείτε τις συνέπειες των πράξεών σας.

Πώς να κάνετε ένα δέντρο αποφάσεων στο Excel από την αρχή

Τώρα που γνωρίζετε περισσότερα σχετικά με το τι είναι ένα δέντρο αποφάσεων και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, ας δούμε πώς να δημιουργήσετε ένα δέντρο αποφάσεων στο Excel. Αρχικά, θα σας δείξουμε πώς να σχεδιάσετε ένα από την αρχή.

Στο παρακάτω παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα δέντρο αποφάσεων για να αποφασίσουμε αν θα αναλάβουμε ένα έργο ανεξάρτητου επαγγελματία.

Πώς να προσθέσετε σχήματα και γραμμές για ένα δέντρο αποφάσεων στο Excel

Η θεμελιώδης πτυχή του δέντρου αποφάσεών σας στο Excel είναι να προσθέσετε τα σχήματά σας και τις γραμμές σύνδεσης τους. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να το κάνετε:

  9 καλύτερα εργαλεία κάλυψης δεδομένων για ανωνυμία και ασφάλεια
  • Μεταβείτε στην επιλογή Εισαγωγή > Σχήμα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό είτε μέσω της γραμμής εργαλείων στο επάνω μέρος είτε μέσω της καρτέλας Εισαγωγή στο Excel.
  • Για τα σχήματα που αργότερα θα φιλοξενήσουν τα πλαίσια κειμένου σας, επιλέξτε Οβάλ, Ορθογώνιο ή Στρογγυλεμένο Ορθογώνιο.
  • Σχεδιάστε το σχήμα στο υπολογιστικό φύλλο του Excel.
  • Πατήστε Ctrl + C (Windows) ή Command + C (Mac) για να αντιγράψετε το σχήμα. Στη συνέχεια, πατήστε Ctrl + V (Windows) ή Command + V (Mac) για επικόλληση όσες φορές χρειάζεστε.
  • Προσθέστε τις γραμμές μεταβαίνοντας στο Εισαγωγή > Σχήμα > Γραμμή και σχεδιάζοντας την πρώτη σας γραμμή. Στη συνέχεια, αντιγράψτε και επικολλήστε τις γραμμές για κάθε πλαίσιο—πριν αλλάξετε το μέγεθος όπως απαιτείται.
  • Εάν θέλετε να οργανώσετε καλύτερα τη ζωή σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε τις καλύτερες χρήσεις του Excel στην καθημερινή ζωή.

    Συμπλήρωση του κειμένου για το δέντρο απόφασης στο Excel

    Αφού προσθέσετε τα σχήματα και τις γραμμές για το δέντρο αποφάσεών σας, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το κείμενο σε κάθε πλαίσιο. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να το κάνετε αυτό.

  • Κάντε κλικ στο πλαίσιο στο οποίο θέλετε να προσθέσετε ένα πλαίσιο κειμένου.
  • Πατήστε την καρτέλα Εισαγωγή και επιλέξτε Πλαίσιο κειμένου.
  • Πληκτρολογήστε το κείμενό σας και αλλάξτε το μέγεθος της γραμματοσειράς, το χρώμα και ούτω καθεξής.
  • Αντιγράψτε και επικολλήστε το πλαίσιο κειμένου, πριν επεξεργαστείτε το κείμενο, μέχρι να ολοκληρώσετε το δέντρο αποφάσεων.
  •   Το Spotify Video Podcast δεν λειτουργεί; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές

    Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο για να δημιουργήσετε μια δέντρο αποφάσεων στο Excel

    Το Excel δεν διαθέτει ένα συγκεκριμένο πρότυπο δέντρου αποφάσεων εντός της εφαρμογής, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα γραφήματα για να επιτύχετε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα—όπως ένα οικογενειακό δέντρο. Εάν θέλετε να προσαρμόσετε το δέντρο αποφάσεών σας με ένα πρότυπο αντί να το δημιουργήσετε από την αρχή, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

  • Στο Excel, επιλέξτε Νέο και μεταβείτε στη γραμμή αναζήτησης.
  • Αναζητήστε “διάγραμμα”, “δέντρο” και παρόμοιους όρους μέχρι να βρείτε ένα πρότυπο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως σημείο εκκίνησης.
  • Επιλέξτε Δημιουργία και, στη συνέχεια, προσαρμόστε τα διαφορετικά στοιχεία μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.
  • Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο οικογενειακό δέντρο στο Excel, βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει τα καλύτερα δωρεάν πρότυπα οικογενειακού δέντρου για το Microsoft Word και το Excel.

    Πώς να εξαγάγετε το δέντρο απόφασής σας από το Excel

    Ανεξάρτητα από το αν κάνετε ένα δέντρο αποφάσεων στο Excel από την αρχή ή μέσω ενός προτύπου, η διαδικασία εξαγωγής του ολοκληρωμένου έργου σας είναι πανομοιότυπη. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Μεταβείτε στο Αρχείο > Αποθήκευση ως.
  • Επιλέξτε τη θέση που θέλετε να αποθηκεύσετε το δέντρο αποφάσεών σας και πατήστε Αποθήκευση.
  • Η δημιουργία ενός δέντρου αποφάσεων στο Excel είναι πολύ εύκολη και μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε πολλά δέντρα στο ίδιο βιβλίο εργασίας δημιουργώντας νέα φύλλα. Μόλις το κάνετε αυτό, θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρετε τις σωστές αποφάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Μπορείτε πάντα να ανατρέχετε στα φύλλα σας και να τα ενημερώνετε όπως και όποτε χρειάζεστε.