Πώς να εντοπίσετε ένα Keylogger στο Smartphone σας

Βασικά Takeaways

  • Τα keyloggers smartphone μπορούν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς να το προσέξετε, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να εντοπίζετε και να σταματήσετε αυτές τις απειλές.
  • Τα Keylogger παρακολουθούν τα πλήκτρα σας, καταγράφουν τα κουμπιά που πατάτε και τη σειρά με την οποία τα πατάτε. Μπορούν να στοχεύουν τόσο υπολογιστές όσο και smartphone.
  • Τα σημάδια ενός keylogger περιλαμβάνουν καθυστερημένη πληκτρολόγηση, μειωμένη απόδοση, υπερθέρμανση, γρήγορη εξάντληση της μπαταρίας και αυξημένη χρήση δεδομένων. Χρησιμοποιήστε το Google Play Protect Scan σε Android ή μια αξιόπιστη εφαρμογή ασφαλείας στο iPhone για να αφαιρέσετε τα keylogger.

Εάν βασίζεστε στο τηλέφωνό σας για πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό, πληκτρολόγηση ευαίσθητων μηνυμάτων, πληρωμή των λογαριασμών σας ή ακόμα και ξεκλείδωμα του σπιτιού σας, ένας καταγραφέας πληκτρολογίου smartphone θα μπορούσε να κλέψει αυτές τις πληροφορίες χωρίς να το προσέξετε.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν keylogger για να μάθουν τους κωδικούς πρόσβασης, τους αριθμούς πιστωτικών καρτών και πολλά άλλα—έτσι θα πρέπει να ξέρετε πώς να εντοπίσετε και να σταματήσετε αυτές τις απειλές για να διατηρήσετε ιδιωτικές τις ενέργειες του smartphone σας.

Τι είναι το Keylogger;

Το keylogger είναι λογισμικό που παρακολουθεί τα πλήκτρα σας. Κάθε φορά που πληκτρολογείτε κάτι, καταγράφει τα κουμπιά που πατάτε και τη σειρά με την οποία τα πατάτε. Ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν keylogger για να ζητούν από τους υπαλλήλους να λογοδοτούν ενώ βρίσκονται σε ρολόι, αλλά κακόβουλες εκδόσεις βοηθούν τους χάκερ να κλέψουν τις πληροφορίες σας.

  4 τρόποι για να μειώσετε τις ώρες εργασίας σας

Μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με εκδόσεις υπολογιστή όπως το Snake Keylogger, το οποίο μολύνει τους αναγνώστες του Microsoft Office ή PDF, αλλά τα keylogger μπορούν επίσης να στοχεύσουν το τηλέφωνό σας.

Τα keylogger για smartphone μπορεί να είναι ακόμη πιο απαίσια από τις εκδόσεις για επιτραπέζιους υπολογιστές, επειδή η ασφάλεια του τηλεφώνου είναι εύκολο να παραβλεφθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν προστασία από ιούς και παρόμοιες άμυνες στους υπολογιστές τους, αλλά τα τηλέφωνα είναι ένα άλλο θέμα.

Πολλοί άνθρωποι χάνουν την ανάγκη για ασφάλεια τηλεφώνου, επειδή τα iPhone δεν χρειάζονται απαραίτητα εφαρμογές προστασίας από ιούς. Αυτό συμβαίνει επειδή διαθέτουν ισχυρές ενσωματωμένες προστασίες και η σχεδίαση του iOS καθιστά απίθανες πολλές επιθέσεις, εκτός και αν το τηλέφωνο έχει τζακιστεί. Ωστόσο, το απίθανο δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο και τα Android είναι πιο επιρρεπή σε επιθέσεις.

Πώς να εντοπίσετε Keyloggers σε smartphone

Τα keylogger μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε σύγκριση με άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού. Τούτου λεχθέντος, οι keyloggers έχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια που πρέπει να προσέξουν.

  • Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά ενός keylogger είναι η καθυστέρηση στην πληκτρολόγηση. Είναι μια κόκκινη σημαία εάν τα στοιχεία σας χρειάζονται χρόνο για να εγγραφούν αφού πατήσετε κάτι. Αυτό προκύπτει από το κακόβουλο λογισμικό που καταγράφει την πληκτρολόγηση και καταλαμβάνει επεξεργαστική ισχύ.
  • Ομοίως, προσέξτε για μειωμένη απόδοση. Οι καθυστερημένοι χρόνοι απόκρισης, οι συντριβές εφαρμογών και τα γραφικά που δεν φορτώνονται είναι όλα κόκκινα σημάδια. Είναι σημάδια ότι το τηλέφωνό σας επεξεργάζεται περισσότερο από το κανονικό, ειδικά αν αυτό συμβαίνει φαινομενικά από το πουθενά.
  • Η υπερθέρμανση είναι ένα άλλο σύμπτωμα των πληκτρολογίων smartphone, καθώς συμβαίνει συνήθως όταν τα πράγματα τρέχουν στο παρασκήνιο. Είναι λόγος ανησυχίας εάν δεν έχετε ανοιχτές εφαρμογές, αλλά το τηλέφωνό σας ζεσταίνεται. Το ίδιο ισχύει για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας που εξαντλείται πιο γρήγορα από το κανονικό ή το smartphone σας χρησιμοποιεί περισσότερα δεδομένα από το συνηθισμένο.
  8 Γεννήτρια μουσικής AI για να ξεκινήσετε τη σύνθεση μελωδιών

Επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Εάν αυτό δεν επιλύσει το πρόβλημα, θα μπορούσε να είναι ένα keylogger. Το Google Play Protect Scan μπορεί να σαρώσει για επικίνδυνες εφαρμογές στο Android για να εντοπίσει το κακόβουλο λογισμικό.

Για να εκτελέσετε μια σάρωση Google Play Protect, ανοίξτε το Google Play store, πατήστε το εικονίδιο του προφίλ σας, πατήστε “Play Protect” και μετά πατήστε το εικονίδιο με το γρανάζι για να ανοίξετε τις ρυθμίσεις του. Ενεργοποιήστε τη “Σάρωση εφαρμογών με το Play Protect” εάν δεν είναι ήδη, μετά επιστρέψτε στην κύρια σελίδα του Play Protect και πατήστε “Σάρωση”. Στη συνέχεια, το τηλέφωνό σας θα σαρώσει για κακόβουλο κώδικα και άγνωστες εφαρμογές, προτείνοντας τα επόμενα βήματα εάν βρει κάτι.

Οι συσκευές Apple δεν διαθέτουν ενσωματωμένη δυνατότητα όπως αυτή (κυρίως επειδή το iOS δεν υποφέρει από κακόβουλο λογισμικό όπως το Android), αλλά μπορείτε να κάνετε λήψη μιας αξιόπιστης εφαρμογής ασφαλείας τρίτου κατασκευαστή, όπως Avast ή Norton 360 για να σαρώσετε το iPhone σας. Και οι δύο εφαρμογές είναι δωρεάν για λήψη, αν και το Avast προσφέρει δωρεάν σαρώσεις χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσετε μια συνδρομή ή μια δωρεάν δοκιμή:

Σημειώστε ότι δεν είναι αδύνατο για τις συσκευές iOS να υποφέρουν από κακόβουλο λογισμικό, ransomware και keylogger. είναι απλώς πολύ πιο σπάνιο και συχνά περιλαμβάνει μια παραβιασμένη συσκευή (μέσω jailbreaking, για παράδειγμα) ή είναι εξαιρετικά στοχευμένη (χρησιμοποιώντας κάτι σαν το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus).

  Razer BlackWidow V4 Pro: Γρήγορο και πλούσιο σε δυνατότητες

Πώς να αφαιρέσετε ένα Keylogger από το smartphone σας

Αφού εντοπίσετε ένα keylogger στο smartphone σας, έχετε μερικές επιλογές για να το αφαιρέσετε. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή ασφαλείας χρησιμοποιείτε για να σαρώσετε για το κακόβουλο λογισμικό. Αφού η σάρωση εντοπίσει το keylogger, θα πρέπει να σας δώσει την επιλογή να αφαιρέσετε το λογισμικό. Κάντε το και επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας μετά.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε και να αφαιρέσετε ύποπτες εφαρμογές με μη αυτόματο τρόπο. Οτιδήποτε δεν κατεβάσατε από ένα επίσημο κατάστημα εφαρμογών εμπίπτει σε αυτήν την ομπρέλα. Το ίδιο ισχύει για κάθε εφαρμογή όπου παρατηρείτε δραματική πτώση της απόδοσης μετά τη λήψη της. Εάν το πρόβλημα προέκυψε μετά την εγκατάσταση μιας συγκεκριμένης εφαρμογής, διαγράψτε την. Εάν όχι, μεταβείτε στη λίστα των εφαρμογών στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας και διαγράψτε οτιδήποτε δεν θυμάστε να κατεβάσετε.

Μπορείτε να δοκιμάσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων εάν κανένα από αυτά τα βήματα δεν λειτουργεί. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις Android και iPhone, αλλά ανεξάρτητα από το πώς το κάνετε, θυμηθείτε πρώτα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας. Η επαναφορά θα πρέπει να αφαιρέσει τυχόν μη κρίσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του keylogger.

Το τηλέφωνό σας χρειάζεται επίσης ασφάλεια

Εάν έχετε μεγαλώσει με υπολογιστές και το διαδίκτυο, γνωρίζετε ήδη τη σημασία της ασφάλειας στον υπολογιστή σας. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε τις ίδιες αρχές στο smartphone σας. Τα τηλέφωνα μπορεί να έχουν ισχυρότερη ενσωματωμένη προστασία από πολλούς υπολογιστές, αλλά μπορεί και πάλι να είναι ευάλωτα.