Πώς να ενσωματώσετε το Git με τον διαχειριστή αρχείων Gnome στο Linux

Δουλεύετε πολύ με το Git; Χρησιμοποιήστε το Gnome Shell; Εάν ναι, ίσως αξίζει τον κόπο να ενσωματώσετε το Git με τον διαχειριστή αρχείων Gnome. Μπορείτε να το κάνετε εγκαθιστώντας το πρόσθετο Git για το Nautilus το οποίο έχει δεκάδες δυνατότητες που θα λατρέψουν οι προγραμματιστές. Με αυτό, θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε απομακρυσμένα αποθετήρια κώδικα, να δεσμεύσετε γρήγορα κώδικα αμέσως και πολλά άλλα!

Εγκαταστήστε την επέκταση RabbitVCS Git

Η ενσωμάτωση του Nautilus Git είναι δυνατή χάρη στο RabbitVCS. Είναι μια δέσμη λογισμικού που περιλαμβάνει πολλές χρήσιμες ενσωματώσεις VCS (έλεγχος έκδοσης) για την επιφάνεια εργασίας Linux. Σε αυτό το σεμινάριο, θα επικεντρωθούμε κυρίως στο να λειτουργήσει η προσθήκη διαχείρισης αρχείων Gnome που αναπτύσσουν. Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από την επέκταση διαχείρισης αρχείων, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε τον ιστότοπό τους.

Για να εγκαταστήσετε την επέκταση RabbitVCS Git στο Nautilus, κλείστε τη διαχείριση αρχείων. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ακολουθήστε τις οδηγίες που ταιριάζουν με το λειτουργικό σύστημα Linux που χρησιμοποιείτε.

Σημείωση: χρησιμοποιείτε άλλο διαχειριστή αρχείων; Το RabbitVCS έχει μια αντίστοιχη επέκταση Git και για πολλούς άλλους διαχειριστές αρχείων Linux! Αποκτήστε το εδώ.

Ubuntu

Η επέκταση RabbitVCS Git είναι διαθέσιμη στο Ubuntu, μέσω του αποθετηρίου λογισμικού Universe. Για να το εγκαταστήσετε, κάντε:

sudo add-apt-repository universe

sudo apt install rabbitvcs-nautilus

Debian

Όσοι χρησιμοποιούν Debian Linux μπορούν να λάβουν το πρόσθετο RabbitVCS Git για τον διαχειριστή αρχείων Nautilus για τις εκδόσεις 7,8 και 9 μέσω της εντολής Apt-get.

sudo apt-get install rabbitvcs-nautilus

Arch Linux

Για να εγκαταστήσετε την επέκταση RabbitVCS Git για Nautilus στο Arch Linux, πρέπει να δημιουργήσετε το ανεπίσημο πακέτο AUR, καθώς οι συντηρητές του Arch Linux επέλεξαν να μην το συμπεριλάβουν στις επίσημες πηγές λογισμικού. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το πετύχετε!

  Πώς να εγγράψετε το παιχνίδι σε Linux με απλή συσκευή εγγραφής οθόνης

Βήμα 1: Εγκαταστήστε τόσο το Git όσο και το Base-devel, έτσι ώστε το Arch PC σας να μπορεί να αλληλεπιδρά με το AUR και να εγκαταστήσει τα πακέτα με μη αυτόματο τρόπο.

sudo pacman -S git base-devel

Βήμα 2: Κλωνοποιήστε το στιγμιότυπο της επέκτασης RabbitVCS Git από το AUR με την εντολή git clone.

git clone https://aur.archlinux.org/rabbitvcs-nautilus.git

Βήμα 3: Κλωνοποιήστε και δημιουργήστε το πακέτο RabbitVCS AUR, καθώς και τις εξαρτήσεις του, καθώς είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει η επέκταση Nautilus.

git clone https://aur.archlinux.org/python2-pysvn.git

cd python2-pysvn

makepkg -sri

cd ..

git clone https://aur.archlinux.org/python2-dulwich.git

cd python2-dulwich

makepkg -sri

cd ..

git clone https://aur.archlinux.org/rabbitvcs.git

cd rabbitvcs

makepkg -sri

cd ..

Βήμα 4: Μετακινήστε το παράθυρο του τερματικού στον πρόσφατα κλωνοποιημένο φάκελο κώδικα rabbitvcs-nautilus χρησιμοποιώντας την εντολή CD.

cd rabbitvcs-nautilus

Βήμα 5: Δημιουργήστε και εγκαταστήστε την επέκταση RabbitVCS Git για Nautilus χρησιμοποιώντας την εντολή makepkg.

makepkg -sri

Μαλακό καπέλλο

Χρειάζεστε την επέκταση RabbitVCS Git για τον υπολογιστή σας Fedora Linux; Ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή DNF για να το εγκαταστήσετε στο σύστημα!

sudo dnf install rabbitvcs-nautilus -y

OpenSUSE

Το OpenSUSE είναι η μόνη κύρια διανομή Linux που επιλέγει να μην διανέμει την επέκταση RabbitVCS Nautilus Git στις πηγές λογισμικού της. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες SUSE πρέπει να το δημιουργήσουν από την πηγή. Εκκινήστε ένα τερματικό και εγκαταστήστε τις ακόλουθες εξαρτήσεις και, στη συνέχεια, μεταβείτε στις οδηγίες του πηγαίου κώδικα για να λειτουργήσει.

sudo zypper install python-nautilus python-gtk python-gtk-devel python-pysvn dbus-1-python dbus-1-python-devel python-dulwich subversion meld

Πηγαίος κώδικας

Η εγκατάσταση του RabbitVCS σε διανομές Linux που δεν υποστηρίζουν άμεσα το πρόσθετο είναι αρκετά εύκολη. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πραγματοποιήστε λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του Tarball με το εργαλείο λήψης wget.

wget https://github.com/rabbitvcs/rabbitvcs/archive/v0.16.tar.gz

Εξαγάγετε το αρχείο RabbitVCS χρησιμοποιώντας την εντολή tar.

tar -zxvf v0.16.tar.gz

Διαβάστε τη σελίδα εξάρτησης RabbitVCS και εγκαταστήστε όλα τα πακέτα που ζητά στο λειτουργικό σας σύστημα Linux. Όταν ληφθούν υπόψη οι εξαρτήσεις, μετακινήστε το παράθυρο τερματικού στον φάκελο κωδικών με την εντολή CD.

cd rabbitvcs-0.16

Εγκαταστήστε το RabbitVCS στον υπολογιστή σας με:

sudo python setup.py install

Πρόσβαση στο Git στο Nautilus

Η εγκατάσταση της επέκτασης RabbitVCS για το Nautilus δεν απαιτεί τροποποιήσεις. Εφόσον έχετε ήδη ρυθμίσει τον χώρο εργασίας του Git στο Linux, θα τον εντοπίσει. Για να το χρησιμοποιήσετε, κλείστε τυχόν ανοιχτά παράθυρα του Nautilus και μετά ανοίξτε τα ξανά.

  Πώς να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi σε Linux

Μετά την επανεκκίνηση του Nautilus, κατευθυνθείτε σε έναν φάκελο Git στον σκληρό σας δίσκο. Από εκεί, κάντε δεξί κλικ και αναζητήστε το “RabbitVCS Git” και τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω του για να αποκαλύψετε όλες τις διαθέσιμες ενέργειες.

Εκσυγχρονίζω

Γνωρίζατε ότι το RabbitVCS επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν ένα αποθετήριο Git απευθείας από το Nautilus; Για να το κάνετε, κάντε κλικ στο φάκελο repo, μετά κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε «ενημέρωση». Επιλέγοντας «ενημέρωση» γίνεται άμεση λήψη του νέου κώδικα στο φάκελο repo.

Κωδικός δέσμευσης

Θέλετε να δεσμεύσετε κώδικα σε ένα αποθετήριο Git; Ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων Nautilus και επιλέξτε έναν φάκελο repo. Από εκεί, κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε και επιλέξτε την επιλογή “Δέσμευση”.

  Πώς να αποκτήσετε το μέγεθος ενός αρχείου ή καταλόγου στο Linux

Σπρώξτε

Για να προωθήσετε τον κώδικα από το Nautilus (μέσω RabbitVCS Git), κάντε δεξί κλικ στο αρχείο που θέλετε να στείλετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “push”.

Συγχώνευση

Το RabbitVCS επιτρέπει στους χρήστες να συγχωνεύουν αλλαγές απευθείας από τη διαχείριση αρχείων! Για να το κάνετε, εντοπίστε τα αρχεία που θέλετε να συγχωνεύσετε. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε και τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το μενού “RabbitVCS Git”. Στην περιοχή μενού, κάντε κλικ στο κουμπί “συγχώνευση”.

Αλλαξε ρυθμίσεις

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για το RabbitVCS Git θα πρέπει να λειτουργούν για τους περισσότερους χρήστες. Ωστόσο, αν δεν είστε λάτρης του τρόπου ρύθμισης, είναι εύκολο να το αλλάξετε. Για πρόσβαση στην περιοχή ρυθμίσεων, κάντε δεξί κλικ, επιλέξτε «RabbitVCS Git» και μετά «ρυθμίσεις».