Πώς να ελέγξετε τη χρήση RAM, GPU και CPU στα Windows 11

Βασικά Takeaways

  • Χρησιμοποιήστε τη Διαχείριση εργασιών για την παρακολούθηση της χρήσης RAM, CPU και GPU. Τερματίστε τις περιττές διαδικασίες για να βελτιώσετε γρήγορα την απόδοση του συστήματος.
  • Το Resource Monitor προσφέρει πιο λεπτομερείς μετρήσεις από το Task Manager. Οι χρήστες των Windows 11 μπορούν να επωφεληθούν από τις δυνατότητες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο.
  • Για προχωρημένους χρήστες, το Performance Monitor είναι το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο για την ανάλυση της απόδοσης του συστήματος και της χρήσης πόρων στα Windows 11.

Το να παρακολουθείτε τους πόρους του συστήματος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε δυσλειτουργίες ή επιβραδύνσεις. Εάν χρησιμοποιείτε Windows, υπάρχουν εργαλεία ενσωματωμένα στο λειτουργικό σύστημα που σας επιτρέπουν να αναζητήσετε γρήγορα πόσο από τη μνήμη RAM, CPU και GPU σας χρησιμοποιείται από μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Πώς να ελέγξετε τη χρήση πόρων συστήματος των Windows 11 με τη Διαχείριση εργασιών

Το Task Manager είναι ένα από τα κύρια βοηθητικά προγράμματα παρακολούθησης πόρων συστήματος των Windows 11. Το εργαλείο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να δείτε ποια προγράμματα και διαδικασίες εκτελούνται και πόσους πόρους καταλαμβάνει το καθένα.

Σχετικό: Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στη Διαχείριση εργασιών στα Windows 11

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε τη χρήση πόρων του συστήματος του υπολογιστή σας με τη Διαχείριση εργασιών.

  • Πατήστε CTRL + Shift + Esc για να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών.
  • Κάντε κλικ στην καρτέλα Απόδοση. Αυτή η καρτέλα εμφανίζει τη χρήση μνήμης RAM, CPU, GPU και δίσκου του συστήματός σας, μαζί με πληροφορίες δικτύου.
  • Για να δείτε τη χρήση RAM, επιλέξτε την ενότητα Μνήμη. Αυτή η ενότητα θα σας δείξει πόση μνήμη χρησιμοποιεί το σύστημα αυτήν τη στιγμή, πόση μνήμη έχετε και τις προδιαγραφές της μεταξύ άλλων.
  • Μπορείτε να ελέγξετε τη χρήση του επεξεργαστή του υπολογιστή σας κάνοντας κλικ στην ενότητα CPU. Το πλαίσιο του επεξεργαστή σάς δείχνει ένα μεταβλητό ποσοστό χρήσης CPU, τρέχουσα ταχύτητα ρολογιού, βασική ταχύτητα ρολογιού, χρόνο λειτουργίας συστήματος και πολλά άλλα.
  • Κάντε κλικ στην ενότητα GPU για να δείτε πόση μνήμη GPU χρησιμοποιείται. Μπορείτε να επιλέξετε ποια θέλετε να δείτε εάν ο υπολογιστής σας έχει δύο GPU (όπως συμβαίνει με τους φορητούς υπολογιστές με μία ενσωματωμένη και μία αποκλειστική GPU).
  •   Πώς να διορθώσετε την κατάσταση "Stalled" στο qBittorrent για Windows

    Το Task Manager έχει επίσης μια καθαρή προβολή σύνοψης που εμφανίζει μόνο τα πλαίσια χρήσης πόρων του συστήματος. Για να μεταβείτε σε αυτήν τη λειτουργία προβολής, κάντε δεξί κλικ στη Διαχείριση εργασιών και επιλέξτε Προβολή σύνοψης. Στη συνέχεια, το παράθυρο του Task Manager θα συρρικνωθεί όπως φαίνεται παρακάτω.

    Για να ελέγξετε ποια προγράμματα καταναλώνουν τους περισσότερους πόρους, κάντε κλικ στην καρτέλα Διαδικασίες. Αυτή η καρτέλα εμφανίζει όλες τις εφαρμογές που εκτελούνται και τις διεργασίες παρασκηνίου, τη μνήμη, τη CPU, το δίσκο, το δίκτυο και τη χρήση GPU. Μπορείτε επίσης να ελευθερώσετε πόρους συστήματος επιλέγοντας περιττά προγράμματα παρασκηνίου τρίτων κατασκευαστών (ή διαδικασίες και υπηρεσίες) που δεν χρειάζεστε και κάνοντας κλικ στο κουμπί Τέλος εργασίας.

    Διαβάστε επίσης: Πώς να ελευθερώσετε τη μνήμη RAM και να μειώσετε τη χρήση της μνήμης RAM στα Windows

    Πώς να ελέγξετε τη χρήση πόρων συστήματος των Windows 11 με την οθόνη πόρων

    Το Resource Monitor είναι ένα ελαφρώς πιο λεπτομερές βοηθητικό πρόγραμμα παρακολούθησης από το Task Manager στα Windows 11. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Windows Vista και έκτοτε αποτελεί μέρος κάθε επόμενης έκδοσης των Windows. Εκτός από τη χρήση της CPU, του δικτύου, του δίσκου και της μνήμης, η οθόνη πόρων εμφανίζει επίσης μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως ο χρόνος απόκρισης, η απόδοση και ο ενεργός χρόνος μεταξύ άλλων.

      KeyCut Διαγράψτε λέξεις, γράμματα, προσθέστε τελείες και άλλα με χειρονομίες ολίσθησης

    Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε την κατανάλωση πόρων του συστήματος με το Resource Monitor.

  • Ανοίξτε το μενού Έναρξη πατώντας το πλήκτρο των Windows, πληκτρολογήστε Resource Monitor και πατήστε enter.
  • Επιλέξτε την καρτέλα Μνήμη για να δείτε τα γραφήματα χρήσης πόρων. Αυτή η καρτέλα περιλαμβάνει ένα γράφημα φυσικής μνήμης που δείχνει πόση μνήμη χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή, πόση είναι διαθέσιμη και πόση βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, μαζί με λεπτομέρειες ποσοστιαίας χρήσης.
  • Κάντε κλικ στην καρτέλα CPU για να δείτε τα γραφήματα ποσοστού χρήσης επεξεργαστή.
  • Επιλέξτε την καρτέλα Δίκτυο για να προβάλετε διεργασίες με δραστηριότητα δικτύου (διαδίκτυο).
  • Κάντε κλικ στην Επισκόπηση για να προβάλετε λεπτομέρειες χρήσης μνήμης, CPU, δικτύου και δίσκου σε μία μόνο καρτέλα.
  • Πώς να ελέγξετε τη χρήση πόρων συστήματος των Windows 11 με την οθόνη απόδοσης

    Το Performance Monitor είναι το πιο προηγμένο εργαλείο παρακολούθησης που διατίθεται στα Windows 11. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην ανάλυση της απόδοσης του συστήματος και της χρήσης πόρων, ενώ παρέχει επίσης περιλήψεις συστήματος, αναφορές απόδοσης και γραφήματα απόδοσης σε πραγματικό χρόνο.

    Δείτε πώς μπορείτε να προβάλετε λεπτομέρειες απόδοσης και πόρων συστήματος με το Performance Monitor στα Windows 11:

  • Ανοίξτε το μενού Έναρξη πατώντας το πλήκτρο Windows, πληκτρολογήστε Performance Monitor και πατήστε enter.
  • Επιλέξτε Απόδοση στην αριστερή πλευρά του παραθύρου για να προβάλετε τα δεδομένα χρήσης πόρων περίληψης συστήματος.
  • Κάντε κλικ στην Παρακολούθηση απόδοσης για να προβάλετε δεδομένα απόδοσης σε πραγματικό χρόνο. Από προεπιλογή, το γράφημα δείχνει τον μετρητή απόδοσης του επεξεργαστή.
  • Για να προσθέσετε άλλους μετρητές στο γράφημα, κάντε κλικ στο κουμπί + Προσθήκη.
  • Στη συνέχεια, επιλέξτε έναν μετρητή, όπως Μνήμη, στο παράθυρο που εμφανίζεται ακριβώς παρακάτω. Η γραμμή δεσμευμένων byte για τον μετρητή μνήμης υπογραμμίζει τη μέση χρήση RAM με την πάροδο του χρόνου.
  • Πατήστε το κουμπί Προσθήκη.
  • Κάντε κλικ στο OK για να προβάλετε δεδομένα απόδοσης για τον επιλεγμένο μετρητή σας στο γράφημα.
  •   Χειριστείτε γρήγορα την αλληλογραφία με τις ενέργειες ολίσθησης της εφαρμογής αλληλογραφίας του Outlook

    Μπορείτε να αναλύσετε καλύτερα αυτά τα δεδομένα δημιουργώντας σύνολα συλλογής δεδομένων. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε σύνολα συλλογής δεδομένων στο Performance Monitor. Κάντε δεξί κλικ στο User Defined και επιλέξτε New > Data Collector. Στη συνέχεια, μπορείτε να ρυθμίσετε τη νέα συλλογή δεδομένων με τον οδηγό που ανοίγει.

    Πληροφορίες από σύνολα συλλογής δεδομένων γίνονται διαθέσιμες με αναφορές. Μπορείτε να προβάλετε πληροφορίες από σύνολα συλλογής δεδομένων που έχετε εκτελέσει κάνοντας κλικ στην επιλογή Αναφορές στο Performance Manager. Στη συνέχεια, επιλέξτε Καθορισμένο από το χρήστη για να δείτε τις αναφορές δεδομένων σας.

    Εάν τα ενσωματωμένα εργαλεία στα Windows δεν σας αρέσουν, υπάρχει μια πληθώρα εργαλείων τρίτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρακολούθηση των πόρων του συστήματος. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι απλό και ελαφρύ όπως π.χ OpenHardwareMonitor, ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εργαλείο, το οποίο σας δείχνει τη χρήση της CPU, της GPU, της μνήμης και του δίσκου με μια ματιά. Σας επιτρέπει επίσης να παρακολουθείτε τις ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες καθώς και τις ταχύτητες ανεμιστήρα για διάφορα εξαρτήματα υπολογιστή.

    Η χρήση του εργαλείου είναι επίσης αρκετά απλή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατευθυνθείτε στο Ιστότοπος OpenHardwareMonitor και κατεβάστε το εργαλείο. Μετά τη λήψη, απλώς κάντε διπλό κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο για να το εκτελέσετε και θα δείτε όλες τις μετρήσεις που χρειάζεστε.

    Οι εναλλακτικές λύσεις στο OpenHardwareMonitor περιλαμβάνουν HWiNFO, Παρακολούθηση υλικού Libreκαι MSI Afterburner, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για overclocking. Τούτου λεχθέντος, ενώ τα Windows έκτοτε διέκοψαν τα γραφικά στοιχεία επιφάνειας εργασίας, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε 8GadgetPack για να προσθέσετε γραφικά στοιχεία παρακολούθησης πόρων συστήματος στην επιφάνεια εργασίας σας. Λάβετε υπόψη ότι το πρόγραμμα δεν έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό, επομένως υπάρχει πιθανότητα να μην λειτουργήσει όπως αναμένεται.

    Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να προσδιορίσετε ποια προγράμματα ή διαδικασίες παρασκηνίου συγκεντρώνουν τους περισσότερους πόρους και να τα κλείσετε. Και μόλις πλησιάσουν, θα παρατηρήσετε βελτιωμένη απόδοση συστήματος συνολικά.