Πώς να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας στο Android

Τα περισσότερα αντικείμενα γύρω χρησιμοποιούν κάποια μορφή μπαταρίας για να λειτουργήσουν. Οι μπαταρίες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα τηλεχειριστήρια, υπάρχουν παντού. Όταν πρόκειται για κινητά τηλέφωνα, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου υποβαθμίζονται μετά από παρατεταμένη χρήση. Η υποβάθμιση της μπαταρίας είναι αναπόφευκτη και εμφανής με τη μορφή ακανόνιστων/παρατεταμένων χρόνων φόρτισης, μειωμένης χωρητικότητας φόρτισης, προβλημάτων θέρμανσης, βιαστικής αποστράγγισης, διογκωμένης μπαταρίας κ.λπ. Για τη μακροζωία της μπαταρίας και της ίδιας της συσκευής, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά την υγεία της μπαταρίας και να το συντηρούν σωστά. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε πώς να ελέγχετε την υγεία της μπαταρίας στο Android στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή της πολύτιμης συσκευής χειρός σας.

Πώς να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας στο Android

Στους χρήστες Android παρέχονται ελάχιστες γνώσεις σχετικά με τον έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας του κινητού. Η λίστα περιλαμβάνει το ποσοστό της μπαταρίας, τη χρήση (βάσει εφαρμογών) και πόσο θα διαρκέσει η υπολειπόμενη φόρτιση. Μπορείτε να βρείτε τις εν λόγω λεπτομέρειες στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία.

Σημείωση: Η σελίδα ρυθμίσεων μπαταρίας θα φαίνεται διαφορετική σε κάθε συσκευή και για κάθε έκδοση Android. Πατήστε στο γράφημα Χρήσης για να αναλύσετε ποιες εφαρμογές καταναλώνουν τη μεγαλύτερη μπαταρία.

Έχουμε δύο διαφορετικές μεθόδους για εσάς, ώστε να καταλάβετε πώς να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας στο android. Το πρώτο θα δώσει μια σύντομη παρατήρηση σχετικά με την υγεία ενώ το άλλο θα δημιουργήσει μια λεπτομερή αναφορά του ίδιου.

Μέθοδος 1: Μέσω μυστικών κωδικών κλήσης

Οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν τα κρυφά μενού στα οποία είναι δυνατή η πρόσβαση με την εισαγωγή μυστικών κωδικών κλήσης στο android. Ορισμένα κρυφά μενού παρέχουν βασικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό IMEI και τις τιμές SAR, ενώ άλλα αποκαλύπτουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της συσκευής. Χρησιμοποιούνται γενικά από το προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών και τους προγραμματιστές, αλλά χάρη στην τεράστια βάση χρηστών Android, οι κωδικοί είναι πλέον άμεσα διαθέσιμοι και στον καθημερινό χρήστη.

1. Πατήστε στο εικονίδιο της εφαρμογής Dialer/Phone για να την εκκινήσετε.

2. Πληκτρολογήστε τον ακόλουθο κωδικό *#*#4636#*#*. Μόλις εισαγάγετε το τελικό *, θα εμφανιστεί το κρυφό μενού δοκιμής.

3. Πατήστε Πληροφορίες μπαταρίας. Στην επόμενη σελίδα, ελέγχετε πληροφορίες όπως η κατάσταση της μπαταρίας, το επίπεδο, η θερμοκρασία, η τεχνολογία, η τάση, ο χρόνος από την τελευταία εκκίνηση και το πιο σημαντικό, η υγεία της μπαταρίας.

  Το CALCU είναι μια ισχυρή εφαρμογή αριθμομηχανής Android με χειρονομίες και θέματα

Το μενού δοκιμών δεν παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία της μπαταρίας, αν και μια απλή καλή παρατήρηση θα έκανε τους περισσότερους χρήστες χαρούμενους.

Σημείωση: Ο προαναφερόμενος κωδικός ενδέχεται να μην λειτουργεί σε όλες τις συσκευές. Για παράδειγμα – Η συσκευή μας Samsung δεν είχε σελίδα Πληροφορίες μπαταρίας στο μενού δοκιμών της, αλλά βρήκαμε μια στο τηλέφωνό μας OnePlus.

Μέθοδος 2: Μέσω εφαρμογών τρίτων

Η προηγούμενη μέθοδος ήταν απλή, αλλά έδωσε λίγες πληροφορίες σχετικά με την υγεία της μπαταρίας. Πολλές εφαρμογές θα σας επιτρέψουν να κάνετε διαδικτυακό έλεγχο υγείας της μπαταρίας. Για να αποκτήσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την μπαταρία σας, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή αφιερωμένη στην αιτία.

  • Το Google Play έχει πλημμυρίσει από εφαρμογές που σχετίζονται με την μπαταρία. Μερικοί υπόσχονται να βελτιστοποιήσουν την μπαταρία για εσάς, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

  • Μια τέτοια εφαρμογή είναι AccuBattery από τον κατασκευαστή της εφαρμογής παραγωγικότητας Digibites. Το AccuBattery, μια εφαρμογή freemium, έχει πάνω από 10 εκατομμύρια λήψεις με μέση βαθμολογία χρήστη 4,6 αστέρια από 5.
  • Το tagline της εφαρμογής λέει ότι το AccuBattery προστατεύει την υγεία της μπαταρίας, εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της μπαταρίας και μετρά τη χωρητικότητα της μπαταρίας (mAh) με βάση την επιστήμη.

Ας εγκαταστήσουμε την εφαρμογή και ας ελέγξουμε αν μιλάει και βοηθά στην κατανόηση του τρόπου ελέγχου της υγείας της μπαταρίας στο android.

1. Εκκινήστε την εφαρμογή Google Play και πραγματοποιήστε αναζήτηση για Μπαταρία Accu. Πατήστε στο πρώτο αποτέλεσμα αναζήτησης και μετά πατήστε το κουμπί Εγκατάσταση. Η εφαρμογή έχει μέγεθος περίπου 8MB, επομένως η εγκατάσταση θα πρέπει να διαρκέσει 20 έως 30 δευτερόλεπτα.

2. Πατήστε Άνοιγμα μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και εκχωρήστε στην AccuBattery όλα τα δικαιώματα που απαιτεί.

3. Στη συνέχεια, περάστε το δάχτυλό σας μέσα από τις οθόνες καθοδήγησης ενώ διαβάζετε προσεκτικά τις εμφανιζόμενες πληροφορίες.

Στην τελική οθόνη εγκατάστασης, πατήστε το κουμπί Set Design Capacity και εισαγάγετε τη χωρητικότητα της μπαταρίας σε mAh. Σε ορισμένες συσκευές, το AccuBattery θα συμπληρώσει αυτόματα αυτές τις πληροφορίες. Εάν δεν γνωρίζετε την ακριβή χωρητικότητα της μπαταρίας, αναζητήστε την στον ιστότοπο του κατασκευαστή ή στο κουτί συσκευασίας της συσκευής.

Πατήστε στο κίτρινο σημάδι επιλογής για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.

4. Η εφαρμογή έχει τέσσερις διαφορετικές καρτέλες πληροφοριών – Φόρτιση, Εκφόρτιση, Υγεία και Ιστορικό.

Όλα αυτά είναι αυτονόητα, αλλά εδώ είναι μια σύντομη περίληψη.

  • Φόρτιση – Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση φόρτισης (Ρεύμα, Τάση και Θερμοκρασία), τον υπολειπόμενο χρόνο μπαταρίας σε διαφορετικά σενάρια, την ποσότητα της μπαταρίας που φορτίστηκε στην τελευταία περίοδο λειτουργίας & σχετικές λεπτομέρειες, την ταχύτητα φόρτισης και τον συναγερμό φόρτισης. Ο συναγερμός φόρτισης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να ενημερώνεστε όταν η μπαταρία έχει επαναφορτιστεί σε μια συγκεκριμένη τιμή.

  • Εκφόρτιση – Εμφανίζει την ταχύτητα με την οποία αποφορτίζεται η μπαταρία σας, τη χρήση της μπαταρίας από τις περισσότερες χρησιμοποιούμενες εφαρμογές και τον ρυθμό με τον οποίο αποφορτίζονται ξεχωριστά, τη μέση χρήση κ.λπ.

  • Υγεία – Εκεί θα βρείτε τα επίπεδα φυσικής κατάστασης της μπαταρίας σας. Το AccuBattery συγκρίνει τη σχεδιαστική χωρητικότητα με την εκτιμώμενη χωρητικότητα για να υποδείξει τη συνολική υγεία της μπαταρίας. Ένα γράφημα ράβδων στη σελίδα αποκαλύπτει τη ζημιά που υφίσταται η μπαταρία σας κάθε μέρα που περνάει. Περιλαμβάνει επίσης ένα γράφημα χωρητικότητας μπαταρίας.

  • Ιστορικό – Διατηρεί ένα αρχείο καταγραφής φόρτισης και εκφόρτισης (χρήσης). Οι κάρτες φόρτισης περιέχουν πληροφορίες όπως το ποσοστό φόρτισης που προστέθηκε στην μπαταρία, η φθορά της μπαταρίας ως προς τους κύκλους κ.λπ. ενώ οι κάρτες χρήσης εμφανίζουν τον χρόνο οθόνης, την ποσότητα της μπαταρίας που χρησιμοποιήθηκε κ.λπ.

Στην αρχή, όλες οι καρτέλες θα είναι κενές. Το AccuBattery παρακολουθεί τη χρήση του τηλεφώνου, τις συμπεριφορές εφαρμογών, τις συνήθειες φόρτισης και συμπληρώνει τις πληροφορίες με βάση αυτό. Επομένως, χρησιμοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο κανονικά για μερικές ημέρες και ελέγξτε τη σελίδα AccuBattery Health για να έχετε μια λεπτομερή εικόνα της κατάστασης της μπαταρίας σας.

  • Για όσους ενδιαφέρονται, η φθορά της μπαταρίας μετριέται ως προς τους κύκλους φόρτισης. Ένας κύκλος φόρτισης θεωρείται ολοκληρωμένος κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το 100% της μπαταρίας είτε σε μία μόνο περίοδο λειτουργίας είτε σε πολλές μικρότερες συνεδρίες. Για παράδειγμα, εάν αδειάσετε την μπαταρία από 80% σε 20% (60% χρησιμοποιήθηκε), την επαναφορτίσετε στο 80% ξανά και χρησιμοποιήσετε τη συσκευή μέχρι να πέσει η μπαταρία στο 40% (40% χρησιμοποιήθηκε), θα είχατε εξαντλήσει έναν κύκλο φόρτισης σε δύο συνεδρίες.
  • Οι μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν περιορισμένο αριθμό (η ακριβής τιμή είναι αρκετά μεγάλη) κύκλων φόρτισης. Κάθε περίοδος φόρτισης έχει ως αποτέλεσμα κάποια φθορά της μπαταρίας. Το AccuBattery καταγράφει τον αριθμό των κύκλων φόρτισης για να υποδείξει τη φθορά της μπαταρίας και, στη συνέχεια, τη συνολική υγεία της μπαταρίας.
  • Δεδομένου ότι είναι μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή και δεν έχει πρόσβαση σε επίπεδο συστήματος, λάβετε με προσοχή την τιμή του ποσοστού Battery Health. Το ποσοστό είναι πιθανό να είναι απενεργοποιημένο κατά 3-5%, αλλά αν είναι κάπου πάνω από 80%, να είστε σίγουροι για την κατάσταση της μπαταρίας σας. Η μη φυσιολογική συμπεριφορά της μπαταρίας συνήθως ξεκινά όταν η κατάσταση της μπαταρίας πέσει κάτω από 65-70%. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αντικατάστασης της μπαταρίας.

Μέθοδος 3: Μέσω της ρύθμισης μπαταρίας (για iOS)

Εάν διαθέτετε συσκευή iOS και θέλετε να ελέγξετε και την υγεία της μπαταρίας της ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις iPhone.

2. Πατήστε Μπαταρία > Υγεία μπαταρίας. Εδώ μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση της μπαταρίας του κινητού σας.

Το Battery Health εισήχθη ως δυνατότητα beta στο iOS 11.3 και έκτοτε έχει γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος. Εμφανίζει τη μέγιστη χωρητικότητα μπαταρίας και μια τιμή πάνω από 80% σηματοδοτεί μια υγιή μπαταρία. Μπορείτε να πατήσετε στο Peak Performance Capability για μια λεπτομερή αναφορά της μπαταρίας σας. Το iOS διαθέτει επίσης πολλές εφαρμογές τρίτων που σας επιτρέπουν να πραγματοποιείτε διαδικτυακό έλεγχο υγείας της μπαταρίας.

Επαγγελματική συμβουλή: Πώς να διατηρήσετε την υγεία της μπαταρίας

Το να γνωρίζετε απλώς την κατάσταση της υγείας της μπαταρίας σας δεν αρκεί για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της. Θα χρειαστεί να αναλάβετε σκόπιμα ορισμένα βήματα και συνήθειες για να επιβραδύνετε την υποβάθμισή του.

  • Όσο λιγότεροι ολοκληρώνονται οι κύκλοι φόρτισης, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά της μπαταρίας. Αποφύγετε τη φόρτιση της μπαταρίας της συσκευής στο 100%, καθώς είναι γνωστό ότι προκαλεί φθορά της μπαταρίας και ομοίως αποφύγετε τη μείωση της μπαταρίας στο 0%. Αποσυνδέστε το φορτιστή όταν η στάθμη της μπαταρίας φτάσει περίπου το 80% και συνδέστε έναν όταν είναι στην περιοχή 20-30%.
  • Κρατήστε μια καρτέλα για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές και αυτές που παραμένουν κρυφά ενεργές στο παρασκήνιο. Μπορείτε να τα απεγκαταστήσετε από τη συσκευή σας (ανάλογα με τη χρήση τους) ή να βρείτε μια εναλλακτική. Συγκεντρώσαμε επίσης μια λίστα με τις 7 καλύτερες εφαρμογές εξοικονόμησης μπαταρίας για Android που θα φροντίσουν για εσάς την μπαταρία σας.

  • Χρησιμοποιείτε πάντα το τούβλο φόρτισης και το καλώδιο USB που παρέχεται με το τηλέφωνο ή ένα αυθεντικό από οποιονδήποτε άλλο αξιόπιστο κατασκευαστή με τις ίδιες προδιαγραφές.

Άλλες απλές εθιμοτυπίες που μπορούν να παρατείνουν την υγεία της μπαταρίας σας είναι η αποφυγή χρήσης του τηλεφώνου κατά τη φόρτιση, η διασφάλιση ότι δεν είναι συνδεδεμένο σε ενεργό φορτιστή όλη τη νύχτα, ο περιορισμός της χρήσης ζωντανών ταπετσαριών και γραφικών στοιχείων, η απενεργοποίηση WiFi, δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, NFC, Υπηρεσίες τοποθεσίας κ.λπ. και μείωση του επιπέδου φωτεινότητας της οθόνης όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο.

***

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας καθοδήγησε σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της υγείας της μπαταρίας στο Android στο διαδίκτυο. Εάν γνωρίζετε άλλες εφαρμογές και κόλπα συντήρησης που μπορούν να βοηθήσουν τους συναδέλφους αναγνώστες να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της κινητής συσκευής τους, σχολιάστε παρακάτω.