Πώς να ελέγξετε εάν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας

Χρησιμοποιούμε smartphone τις περισσότερες φορές που είμαστε ξύπνιοι. Από τη δουλειά μας μέχρι τα πιο προσωπικά πράγματα αποθηκεύονται στο τηλέφωνο εν γνώσει ή εν αγνοία. Θεωρούμε πολύτιμο τη συσκευή που χρησιμοποιούμε συνεχώς καθώς έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο στην καθημερινότητά μας. Και συνήθως παρατηρούμε αν κάτι δεν πάει καλά με αυτό από την πρώτη στιγμή. Μερικές φορές αυτές οι ακατανόητες και ύποπτες δραστηριότητες στο τηλέφωνό σας μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικές χωρίς να υποκινήσετε κάτι. Διαβάζουμε και βλέπουμε πολλές αναφορές στις ειδήσεις σχετικά με κάποιον που παρακολουθείται από τα τηλέφωνά του και οδηγεί αυτές τις καταστάσεις στα χειρότερα αποτελέσματα. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και πρέπει να ξέρετε πώς να ελέγξετε αν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας. Έτσι, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να ελέγχετε εάν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας και μερικούς από τους τρόπους αντιμετώπισης και αποφυγής αυτών των περιστάσεων.

Πώς να ελέγξετε εάν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας

Θα υπάρχουν πολλές εμφανείς ενδείξεις εάν κάτι δεν πάει καλά με το τηλέφωνό σας σαν να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, σε αντίθεση με πριν. Αλλά δεν θα είναι εύκολο για εσάς να κατανοήσετε αυτές τις ενδείξεις, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη και πολλά άγνωστα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη. Έτσι, για τη δική σας διευκόλυνση, μερικές από τις κοινές αλλά εμφανείς κόκκινες σημαίες παρατίθενται παρακάτω για να ελέγξετε αν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας.

  • Υπερβολική αποστράγγιση μπαταρίας: Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αποστράγγιση της μπαταρίας καθώς συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο για χρόνια. Και αυτό θα το βρείτε φυσιολογικό εάν παίζετε παιχνίδια με υψηλά γραφικά στο τηλέφωνό σας. Ωστόσο, μια ξαφνική πτώση της μπαταρίας κάθε φορά που ελέγχετε το τηλέφωνό σας μπορεί να σας προβληματίσει για την κατάσταση λειτουργίας του. Οι εφαρμογές ή τα αρχεία παρακολούθησης/κατασκοπείας τηλεφώνου μπορούν να καταλαμβάνουν πολλή ισχύ για να λειτουργήσουν και να συνεχίσουν να εξαντλούν την ισχύ ενώ βρίσκονται επίσης στο παρασκήνιο.

  • Ακραία χρήση δεδομένων: Εάν παρατηρήσετε υψηλή χρήση δεδομένων στο τηλέφωνό σας, παρόλο που δεν το χρησιμοποιείτε τόσο πολύ, μπορεί να υποδηλώνει ότι ορισμένες άγνωστες και ασυνήθιστες εφαρμογές προσπαθούν να ενημερώσουν μόνες τους ή να προσθέσουν περισσότερες τέτοιες εφαρμογές στο τηλέφωνο. Μπορεί να συμβεί χωρίς να το προσέξετε ενώ κοιμάστε ή σε μια περίοδο που δεν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή του αποθηκευτικού χώρου του τηλεφώνου σας με ύποπτες εφαρμογές.

  • Αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση τηλεφώνου: Το πιο συνηθισμένο σημάδι είναι ότι το τηλέφωνό σας ανάβει και σβήνει χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια. Μπορεί να συμβεί όταν το τηλέφωνό σας αντιμετωπίζει σφάλματα ή δυσλειτουργίες και μερικές φορές όταν συμβαίνουν κάποιες ύποπτες δραστηριότητες. Εάν είστε βέβαιοι ότι αυτό δεν προκαλεί κάποιες δυσλειτουργίες, είναι πολύ πιθανό να κρύβονται κάποιες κακόβουλες λειτουργίες πίσω από αυτό το ζήτημα.

  • Λήψη ύποπτων κλήσεων ή μηνυμάτων: Οποιοσδήποτε ανησυχεί όταν λαμβάνει δύσπιστα μηνύματα ή τηλεφωνικές κλήσεις που απαιτούν να γίνουν ορισμένες ενέργειες, όπως το άνοιγμα ενός συνδέσμου ή η αποκάλυψη ενός OTP. Αλλά αν λαμβάνετε ακατανόητες κλήσεις ή μηνύματα, φαίνεται ακόμα πιο περίεργο και λίγο ανατριχιαστικό. Τα μηνύματα θα μπορούσαν να περιέχουν κάποιους τυχαίους αριθμούς, γράμματα ή χαρακτήρες που αποτελούν κωδικό και δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Και αυτοί οι κωδικοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή βασικών πληροφοριών από εσάς.

  • Μειωμένη απόδοση τηλεφώνου: Το τηλέφωνό σας μπορεί να επιβραδύνει και να γίνει λιγότερο αποδοτικό από πριν για πολλούς γνωστούς λόγους. Αλλά αν δεν μπορείτε να βρείτε κανέναν λόγο για το τηλέφωνό σας να είναι πολύ αργό και να έχει χαμηλή απόδοση από πριν, τότε μπορείτε να εξετάσετε κάποιους άλλους λόγους. Εάν το τηλέφωνό σας είναι υπό επιτήρηση, ενδέχεται να καταναλώσει τους μέγιστους πόρους λόγω του spyware που υπάρχει στο τηλέφωνο και επίσης να παραμείνει στο παρασκήνιο προκαλώντας περαιτέρω αποστράγγιση της απόδοσης.

  • Άγνωστες εγκατεστημένες εφαρμογές/αρχεία: Όπως διαβάσατε στο παραπάνω σημείο για να ελέγξετε αν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας, ορισμένες άγνωστες εφαρμογές μπορούν με κάποιο τρόπο να το κάνουν στο τηλέφωνό σας και μπορούν να μεταμφιεστούν σε οποιαδήποτε γωνία χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αν απλώς κάνετε μια γρήγορη βόλτα στο τηλέφωνό σας ή στη διαχείριση αρχείων και παρατηρήσετε ορισμένες εφαρμογές ή αρχεία που δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει ή αποθηκεύσει, μπορεί να είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στο τηλέφωνό σας με σκοπό να σας κατασκοπεύσουν.

  • Παράξενες δραστηριότητες περιήγησης: Είναι εύκολο για εσάς να παρατηρήσετε τις δραστηριότητες και το ιστορικό περιήγησής σας εάν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης καθημερινά. Εάν υπάρχει μια συνεχής διαδικασία παρακολούθησης/κατασκοπείας στο τηλέφωνό σας, τότε θα παρατηρήσετε κάποιες άγνωστες και ύποπτες επισκέψεις σε ιστότοπο που έχουν καταγραφεί στην καρτέλα ιστορικού. Και οι εισβολείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη λίστα ιστορικού για να προωθήσουν τα επίπεδα παρακολούθησης. Ενδέχεται επίσης να παρατηρήσετε ορισμένες ιστοσελίδες που επισκέπτεστε σχετικά με εφαρμογές κατασκοπείας τηλεφώνου, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετές για να σας ειδοποιήσουν και να σας προτρέψουν να αναλάβετε δράση.

  • Το τηλέφωνο ανάβει ξαφνικά από την κατάσταση αναμονής: Ίσως το πιο παραγνωρισμένο σημάδι είναι ότι το τηλέφωνό σας ανάβει ανεξέλεγκτα. Μπορεί να το ξεχάσετε νομίζοντας ότι λάβατε ένα μήνυμα ή μια αποτυχημένη εισερχόμενη κλήση, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν το τηλέφωνό σας κατασκοπεύεται.

  • Περίεργοι ήχοι: Θα ακούσετε επίσης μερικούς ανεξήγητους ήχους όταν δεν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας. Αυτοί οι ήχοι μπορεί να είναι κάποιος λευκός θόρυβος, ηχώ ή ακόμα και ηχητικό σήμα κατά τη διάρκεια μιας κλήσης ή ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα.

  • Ξαφνική θέρμανση τηλεφώνου: Θα παρατηρήσετε ότι το τηλέφωνό σας θερμαίνεται εν αγνοία σας, ακόμα κι αν δεν έχετε εγκαταστήσει παιχνίδια και δεν χρησιμοποιείτε πολύ το τηλέφωνό σας. Το λογισμικό κατασκοπείας που επιτίθεται μπορεί να καταναλώσει υπερβολικά τους πόρους και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το τηλέφωνό σας να θερμαίνεται υπερβολικά.

  • Παρατεταμένος χρόνος απενεργοποίησης/Επανεκκίνησης: Όταν απενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας, το σύστημα κλείνει πρώτα όλες τις ενεργές διεργασίες από το προσκήνιο και το παρασκήνιο. Εάν αντιμετωπίσετε μια εκτεταμένη διάρκεια για να ολοκληρωθεί αυτό, το εγκατεστημένο λογισμικό υποκλοπής spyware ενδέχεται να ανοίξει και να χρειαστεί χρόνος για την εξάλειψη των λειτουργιών.

Τώρα, γνωρίζετε τα σημάδια που είναι αρκετά για να σας ειδοποιήσουν σχετικά με λογισμικό κατασκοπείας ή δραστηριότητες στο τηλέφωνό σας. γνωρίζοντας πώς να ελέγξετε αν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας. Παρακάτω είναι μερικές από τις μεθόδους για να σταματήσετε ή να αποφύγετε αυτές τις κακόβουλες προσπάθειες και να ελέγξετε εάν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας. Διαβάστε και ακολουθήστε τα προσεκτικά στο τηλέφωνό σας.

Σημείωση: Δεδομένου ότι τα smartphone δεν έχουν τις ίδιες επιλογές ρυθμίσεων, διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές ρυθμίσεις πριν αλλάξετε κάποια στη συσκευή σας. Αυτά τα βήματα πραγματοποιήθηκαν στο MIUI 11, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

Πώς να σταματήσετε την παρακολούθηση τηλεφώνου

Οι ακόλουθες μέθοδοι θα σας επιτρέψουν να παρακολουθείτε και να διαγράφετε τις εφαρμογές spyware και να αποφύγετε τις ίδιες προσπάθειες στο μέλλον να αποκαλύψετε τα δεδομένα και το απόρρητό σας σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας προβλήματα σε εσάς.

Μέθοδος 1: Διαγραφή εφαρμογών εξάντλησης μπαταρίας

Πρέπει να βρείτε και να εξαλείψετε τις άγνωστες και ύποπτες εφαρμογές που εξαντλούν υπερβολικά την ισχύ στο τηλέφωνό σας. Διαβάστε και ακολουθήστε τα επόμενα βήματα για να μάθετε πώς να διαγράψετε μια εφαρμογή που καταναλώνει υπερβολική μπαταρία.

1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις στο τηλέφωνό σας.

2. Βρείτε και πατήστε την επιλογή Battery & performance από τη λίστα, όπως φαίνεται παρακάτω.

3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να βρείτε τη χρήση της μπαταρίας κάθε ενεργής εφαρμογής. Πατήστε στην εφαρμογή που φαίνεται άγνωστη και ύποπτη με υπερβολική χρήση μπαταρίας.

4. Πατήστε στην επιλογή Κατάργηση εγκατάστασης από το κάτω μέρος της οθόνης.

5. Πατήστε OK για να επιβεβαιώσετε τη διαδικασία διαγραφής.

Μέθοδος 2: Απεγκατάσταση εφαρμογών που εξαντλούν υπερβολικά δεδομένα

Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε τις άγνωστες και ύποπτες εφαρμογές που εξαντλούν τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα και να ελέγξετε εάν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας.

1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις στο τηλέφωνό σας.

2. Πατήστε στην επιλογή Περισσότερα, όπως φαίνεται παρακάτω.

3. Πατήστε την επιλογή Χρήση δεδομένων.

4. Βρείτε και πατήστε την άγνωστη εφαρμογή που έχει καταναλώσει τα περισσότερα δεδομένα στη λίστα.

5. Πατήστε το εικονίδιο Info από την επάνω δεξιά γωνία, όπως φαίνεται παρακάτω.

6. Πατήστε στην επιλογή Κατάργηση εγκατάστασης, όπως φαίνεται παρακάτω.

7. Πατήστε OK για να επιβεβαιώσετε τη διαδικασία διαγραφής.

Μέθοδος 3: Εξαίρεση από την Εξατομίκευση διαφημίσεων

Μερικές φορές, εφαρμογές και εταιρείες παρακολουθούν το τηλέφωνό σας και τα μοτίβα χρήσης σας για να στοχεύσουν τις διαφημίσεις που θα ανοίξατε. Και μερικές φορές αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο. Εάν δεν θέλετε να συμβεί αυτό, μπορείτε να εξαιρεθείτε από την εξατομίκευση διαφημίσεων ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα και ελέγξτε εάν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας.

1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις στο τηλέφωνό σας.

2. Πατήστε στο Google από τη λίστα, όπως φαίνεται παρακάτω.

3. Πατήστε την επιλογή Διαφημίσεις στην περιοχή ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ, όπως φαίνεται παρακάτω.

4. Πατήστε την επιλογή εναλλαγής δίπλα στην Εξαίρεση από την Εξατομίκευση διαφημίσεων, όπως φαίνεται παρακάτω.

5. Πατήστε OK για επιβεβαίωση.

Μέθοδος 4: Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Antivirus

Είναι μία από τις βασικές μεθόδους για να γνωρίζετε πώς να γνωρίζετε εάν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας και να αποτρέψετε να συμβεί στο μέλλον. Οι εφαρμογές προστασίας από ιούς όπως το Avast σάς βοηθούν να εντοπίσετε, να εξαλείψετε και να αποτρέψετε την είσοδο κακόβουλου περιεχομένου στο τηλέφωνό σας που τελικά οδηγεί σε κατασκοπεία σας. Αυτές οι εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τις εφαρμογές και τα αρχεία που δεν θα μπορούσατε να βρείτε μόνοι σας με γυμνά μάτια. Διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με το 10 καλύτερο δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς για Android για να επιλέξετε την εφαρμογή της επιλογής σας και να ασφαλίσετε πλήρως τη συσκευή σας. Θα μπορείτε να αποτρέψετε τις καταστάσεις κατασκοπείας ή παρακολούθησης ενώ θα σας βοηθήσετε να πολεμήσετε αποτελεσματικά τους επιτιθέμενους και τις παγίδες τους.

Ως εκ τούτου, χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους μπορείτε να ελέγξετε εάν κάποιος παρακολουθεί το τηλέφωνό σας.

***

Τώρα ξέρετε πώς να ελέγξετε εάν κάποιος κατασκοπεύει το τηλέφωνό σας και μεθόδους για να αποτρέψετε τις καταστάσεις με τα αναφερόμενα βήματα. Ελπίζουμε ότι βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο και μπορέσατε να λύσετε το ερώτημα που είχατε. Αναφέρετε άλλα ερωτήματα ή ζητήματα που μπορεί να έχετε σχετικά με αυτό το θέμα ή οποιοδήποτε άλλο στην ενότητα σχολίων παρακάτω.

  3 απλοί τρόποι για να απενεργοποιήσετε τον ήχο της κάμερας στο iPhone