Πώς να εγκαταστήσετε τον διακομιστή web Lighttpd σε Linux

Το Lighttpd είναι μια λεπτή εναλλακτική του διακομιστή ιστού Apache για λειτουργικά συστήματα διακομιστών Unix, Linux και Windows. Ο πρωταρχικός του στόχος είναι η παροχή περιεχομένου Ιστού με γρήγορο και ασφαλή τρόπο.

Ο διακομιστής ιστού Lighttpd είναι εύχρηστος, ειδικά για εκείνους που χρειάζονται να προσφέρουν περιεχόμενο στον ιστό σε Linux, αλλά δεν έχουν απαραίτητα εντυπωσιακή ποσότητα CPU και RAM.

Η εγκατάσταση του διακομιστή web Lighthttpd δεν μοιάζει πολύ με τη ρύθμιση του Apache ή του Nginx σε Linux. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα στον ιστότοπο ανάπτυξης. Αντίθετα, εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να κάνετε λήψη ενός πακέτου και να το εγκαταστήσετε με μη αυτόματο τρόπο. Δείτε πώς να το κάνετε.

Κατεβάστε το πακέτο Lighttpd RPM

Πριν από λίγο, υπήρχε ένα πακέτο Lighttpd RPM για το CentOS/RedHat Enterprise Linux. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι προγραμματιστές του διακομιστή web δεν τα διανέμουν πλέον. Επομένως, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Lighttpd, απαιτείται ο πηγαίος κώδικας.

Πάρτε wget

Για να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα, θα χρειαστείτε το εργαλείο λήψης wget. Καθώς τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα διακομιστή δεν περιλαμβάνουν πάντα αυτό το πρόγραμμα, απαιτείται εγκατάσταση.

  Πώς να παίξετε βίντεο από το τερματικό στο Linux με το Mplayer

Ubuntu

sudo apt install wget

Debian

sudo apt-get install wget

Arch Linux

sudo pacman -S wget

CentOS

sudo yum install wget

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install wget

OpenSUSE

sudo zypper install wget

Αφού έχετε ενεργοποιήσει τη διαφήμιση του εργαλείου λήψης wget στον διακομιστή σας Linux (ή στην επιφάνεια εργασίας που χρησιμοποιείτε ως διακομιστή), χρησιμοποιήστε την εντολή CD και μετακινήστε την περίοδο λειτουργίας τερματικού στον κατάλογο /tmp.

Κάνοντας τη λήψη στον κατάλογο /tmp (γνωστός και ως προσωρινός) θα διασφαλιστεί ότι όταν το λογισμικό είναι σε λειτουργία και λειτουργεί, δεν θα γεμίσει το σύστημα αρχείων σας.

cd /tmp

Πηγαίος κώδικας

Τώρα που το τερματικό βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο, καλέστε το wget και πιάστε την απελευθέρωση πηγαίου κώδικα του lighttpd.

wget https://download.lighttpd.net/lighttpd/releases-1.4.x/lighttpd-1.4.52.tar.gz

Εναλλακτικά, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κυκλοφορία του TarGZ, οι προγραμματιστές έχουν διαθέσιμη μια έκδοση TarXZ.

wget https://download.lighttpd.net/lighttpd/releases-1.4.x/lighttpd-1.4.52.tar.xz

Η λήψη του πακέτου διακομιστή web lighttpd θα χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα, ανάλογα με τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, προχωρήστε στην επόμενη ενότητα αυτού του σεμιναρίου.

Εξαγωγή πηγαίου κώδικα

Με τη λήψη του κώδικα τώρα σε σύστημα διακομιστή Linux μέσα στον προσωρινό κατάλογο (/tmp), είναι πλέον ώρα να εξαγάγετε τον κώδικα από το αρχείο του. Η εξαγωγή των αρχείων κώδικα Lighttpd στο Linux γίνεται με την εντολή tar.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Plex Media Player σε Linux

Σε ένα τερματικό, γράψτε tar με τους διακόπτες “zxvf”. Αυτό θα σας επιτρέψει να εξαγάγετε και να προβάλετε τα περιεχόμενα του αρχείου TarGZ.

tar zxvf lighttpd-1.4.52.tar.gz

Εναλλακτικά, εάν κατεβάσατε το αρχείο TarXZ αντί για το TarGZ, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εντολή tar με διαφορετικό σύνολο διακοπτών. Συγκεκριμένα, τα “xvJf”.

tar xvJf lighttpd-1.4.52.tar.xz

Με την εξαγωγή του κώδικα, εκτελέστε την εντολή CD και μετακινήστε το τερματικό στον νέο φάκελο.

cd lighttpd-*

Από εκεί, χρησιμοποιήστε το ls και προβάλετε τα περιεχόμενα του καταλόγου.

ls

Μεταγλώττιση Lighttpd σε Linux

Η δημιουργία του διακομιστή web Lighttpd έχει μερικά βήματα. Δεν είναι υπερβολικά περίπλοκο και ξεκινά με την εγκατάσταση των απαιτούμενων εξαρτήσεων.

Ubuntu

sudo apt install libpcre3-dev libbz2-dev zlib1g-dev

Debian

sudo apt-get install libpcre3-dev libbz2-dev zlib1g-dev

Arch Linux

sudo pacman -S pcre-8 zlib bzip2

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install pcre-devel zlib-devel libbz2-devel

OpenSUSE

sudo zypper install pcre-devel zlibary-devel libbz2-devel

Με τις εξαρτήσεις εγκατεστημένες, ήρθε η ώρα να σαρώσετε το σύστημά σας και να δημιουργήσετε τα αρχεία δημιουργίας στο σύστημα. Τα αρχεία δημιουργίας δημιουργούνται με τη δέσμη ενεργειών “Configure”.

./configure

Αφήστε το σενάριο να τρέξει. Μπορεί να χρειαστούν μερικές φορές η εκτέλεση και η επανεκτέλεση του σεναρίου, ειδικά εάν διαπιστωθεί ότι λείπουν από το σύστημά σας αρχεία εξάρτησης.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα αρχείο Swap στο Linux

Στον οδηγό μας, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να εγκαταστήσετε τις εξαρτήσεις που χρειάζεται το σενάριο για να δημιουργήσει σωστά τα αρχεία Δημιουργία. Ωστόσο, μπορεί να μην λειτουργεί πάντα. Εάν έχετε προβλήματα, ελέγξτε την τεκμηρίωση.

Μόλις ολοκληρωθεί η ρύθμιση παραμέτρων, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε την εγκατάσταση χρησιμοποιώντας την εντολή Make.

make

sudo make install 

Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του διακομιστή. Για να γινει αυτο, κατευθυνθείτε στον επίσημο ιστότοπο.

Πακέτα ειδικά για τη διανομή

Ως επί το πλείστον, το Lighttpd δεν κάνει τα πάντα για να διατηρήσει ειδικά πακέτα διανομής για τον διακομιστή ιστού του. Για αυτόν τον λόγο, καλύψαμε πώς μπορείτε να μεταγλωττίσετε και να δημιουργήσετε τον πηγαίο κώδικα. Επιπλέον, η λήψη του πηγαίου κώδικα είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να λάβετε την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα Linux που διαθέτετε. Με αυτό, ορισμένες διανομές μπορεί να έχουν ένα πακέτο διακομιστή web Lighttpd στις κύριες πηγές λογισμικού τους.

Για να μάθετε περισσότερα, κατευθυνθείτε στο pkgs.org. Στη σελίδα, θα δείτε πληροφορίες σχετικά με τις καταχωρισμένες για πολλά πακέτα Lighttpd. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι εάν εγκαταστήσετε τις εκδόσεις που αφορούν τη διανομή, ενδέχεται να μην ενημερώνονται τόσο συχνά όσο λαμβάνετε απευθείας από τους προγραμματιστές.