Πώς να δημιουργήσετε φωνητικά κομμάτια στο DAW σας

Τα φωνητικά κομμάτια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει σύντομα, κομμένα αποσπάσματα φωνητικών αρχείων ήχου ή δειγμάτων. Αποτελούν συχνό χαρακτηριστικό στο EDM και σε άλλα είδη μουσικής καθώς προσθέτουν ποικίλες και επιθυμητές υφές.

Πολλά από τα πιο ελκυστικά και δημοφιλή ηλεκτρονικά κομμάτια περιλαμβάνουν φωνητικά κομμάτια ως κεντρικό χαρακτηριστικό. Θα σας δείξουμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε ή να ηχογραφήσετε καλά φωνητικά για να τα κόψετε και πώς να τα επεξεργαστείτε σε εντυπωσιακά φωνητικά χαρακτηριστικά.

Επιλέξτε τα φωνητικά σας δείγματα για κόψιμο

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία φωνητικών κομματιών είναι, φυσικά, η επιλογή της σωστής ηχογράφησης ή δείγματος για κοπή. Γενικά, τα φωνητικά δείγματα που λειτουργούν καλά ως φωνητικά κομμάτια διαθέτουν ορισμένα τονικά χαρακτηριστικά. Συχνά αποτελούνται από τα ακόλουθα:

  • Ομοιόμορφος τόνος με λίγο vibrato ή swooping.
  • Ανοιχτοί ήχοι φωνηέντων.
  • Λίγα ή καθόλου σύμφωνα.

Να θυμάστε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά χρησιμεύουν μόνο ως γενικός οδηγός και θα πρέπει να πειραματιστείτε για να δείτε τι είδους ήχους και εφέ μπορείτε να παράγετε πέρα ​​από τον κανόνα. Ας καλύψουμε τις διαφορετικές μεθόδους που μπορείτε να εφαρμόσετε για να προμηθευτείτε τα σωστά δείγματα φωνητικού ήχου.

Ηχογραφήστε τα δικά σας φωνητικά δείγματα

Η ηχογράφηση των δικών σας φωνητικών για χρήση ως φωνητικά δείγματα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να κάνετε φωνητικά κομμάτια. Μην στεναχωριέστε αν η τραγουδιστική σας φωνή δεν είναι κάτι που πρέπει να γράψετε, ορισμένα φωνητικά δείγματα πραγματικά δεν απαιτούν φωνητική εκπαίδευση ή εμπειρία. Εάν έχετε πάει ποτέ στον οδοντίατρο και περάσατε με επιτυχία το τεστ όταν σας λένε να πείτε «ααα», τότε είστε περισσότερο από ικανοί να δημιουργήσετε μόνοι σας μερικά βασικά φωνητικά κομμάτια.

Τώρα που επιχειρείτε κάποιες φωνητικές ηχογραφήσεις που έχετε δημιουργήσει προσωπικά, είναι σημαντικό να έχετε ένα αξιοπρεπές μικρόφωνο. Εάν έχετε προϋπολογισμό, ελέγξτε τα καλύτερα μικρόφωνα USB για παραγωγή ήχου. αν έχετε λίγα περισσότερα να επενδύσετε, δείτε ποιο μικρόφωνο στούντιο είναι καλύτερο για εσάς. Εάν δεν χρησιμοποιείτε μικρόφωνο USB, να θυμάστε ότι θα χρειαστείτε μια οθόνη εισόδου για να συνδέσετε όλο τον εξοπλισμό σας.

  Εισαγάγετε το λεξικό του MS Office σε διαφορετικό υπολογιστή ή σε νέα εγκατάσταση

Αφού ρυθμίσετε το ρυθμό του έργου στο DAW, ηχογραφήστε μερικούς βασικούς ήχους φωνηέντων μιας νότας ή δύο νότων. Εάν είστε χρήστης Mac, μπορείτε εύκολα να ηχογραφήσετε τα φωνητικά σας στο GarageBand. Θα εξετάσουμε τα εργαλεία πρόσθετων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργότερα για να καθαρίσετε αυτές τις βασικές φωνητικές ηχογραφήσεις.

Χρησιμοποιήστε τμήματα ηχογραφημένων φωνητικών

Μία από τις πιο κοινές μεθόδους για την παραγωγή φωνητικών κομματιών είναι να περάσετε από μια υπάρχουσα ηχογράφηση. Για παράδειγμα, ο στίχος, το ρεφρέν ή η γέφυρα προηγουμένως ηχογραφημένων φωνητικών.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι περιοριστική καθώς μπορεί να μην έχετε εκπαιδευτεί ως τραγουδιστής ή να μην έχετε την ευκαιρία να ηχογραφήσετε άλλους τραγουδιστές. Εάν μπορείτε να διαβάσετε τις υπάρχουσες φωνητικές ηχογραφήσεις, τότε προσπαθήστε να βρείτε τμήματα που είναι τονικά συνεπή και χρησιμοποιούν ήχους φωνηέντων. Κάντε μεγέθυνση στην κυματομορφή για να προσδιορίσετε και να επιλέξετε καλύτερα το τμήμα που θέλετε.

Χρησιμοποιήστε έτοιμα φωνητικά δείγματα

Πίστωση εικόνας: Συνδέω

Εάν τα προσωπικά ηχογραφημένα φωνητικά που έχετε δημιουργήσει εσείς ή άλλος τραγουδιστής δεν είναι βιώσιμα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο για να βρείτε μερικά έτοιμα προς χρήση δείγματα τρίτων. Ανατρέξτε στους καλύτερους ιστότοπους για δείγματα ήχου, όπου μπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας χρησιμοποιώντας φίλτρα. Συνήθως, μπορείτε να καθορίσετε το ρυθμό (BPM) που θέλετε και ακόμη και το πλήκτρο.

Να θυμάστε ότι μπορείτε να επιλέξετε είτε έτοιμα προς χρήση φωνητικά κομμάτια είτε μελωδικές και λυρικές φωνητικές γραμμές που μπορείτε στη συνέχεια να μετατρέψετε σε φωνητικά κομμάτια.

Πώς να επεξεργαστείτε και να κόψετε τα φωνητικά σας

Μόλις έχετε μπροστά σας έναν καλό υποψήφιο για φωνητικό κομματάκι, αντιγράψτε την περιοχή ήχου για να είστε ασφαλείς και, στη συνέχεια, κόψτε όλο τον ήχο που περισσεύει γύρω από τον ήχο που αναζητάτε. Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας κατά την επεξεργασία των φωνητικών σε φωνητικά κομμάτια είναι να διατηρείτε την τελική κομμένη έκδοση σας ωραία και σύντομη.

  Πώς να ενεργοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα Chase στο Διαδίκτυο

Θυμηθείτε να ξεθωριάσετε την αρχή και το τέλος κάθε περιοχής ήχου για να αποφύγετε τυχόν σκάνε και κλικ. Εάν είστε χρήστης του Logic Pro, δείτε πώς να εξαφανίσετε όλο τον ήχο σας σε δευτερόλεπτα.

Για να διορθώσετε τυχόν σφάλματα χρονισμού, κάντε μεγέθυνση στην κυματομορφή της περιοχής ήχου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και βεβαιωθείτε ότι η αρχή της φωνητικής κοπής είναι ευθυγραμμισμένη με το πλέγμα και κτυπά στο DAW σας. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία snap-to-grid, διαθέσιμη στα περισσότερα DAW, για να ευθυγραμμίσετε γρήγορα τις περιοχές σας στο πλέγμα.

Εάν η αρχή του αρχείου ήχου σας περιλαμβάνει μια ανάσα ή σιωπή, τότε το δείγμα ήχου σας θα παραμείνει εκτός χρόνου. Διορθώστε αυτό αφαιρώντας τυχόν περιττές σιωπές από την αρχή των φωνητικών σας δειγμάτων.

Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τη χρήση του snap-to-grid ορίζοντας συγκεκριμένα τμήματα σημειώσεων στα οποία θα προσαρμόζονται οι περιοχές ήχου σας. Όχι μόνο αυτό διασφαλίζει την ευθυγράμμιση του τέμπο, αλλά σας επιτρέπει επίσης να πειραματιστείτε με διαφορετικές τοποθετήσεις των φωνητικών σας κομματιών εύκολα. Για παράδειγμα, ρυθμίστε τις περιοχές ήχου σας ώστε να προσαρμόζονται σε κάθε beat division ή 16η νότα (1/16) και, στη συνέχεια, μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε νέους χρονισμούς για τα φωνητικά σας δείγματα, ενώ είστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με το ρυθμό του έργου σας.

Ο πειραματισμός θα παράγει αναπόφευκτα συναρπαστικά αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Flex Time στο Logic Pro για γρήγορη προσαρμογή και ευθυγράμμιση του φωνητικού σας μέρους.

Στη συνέχεια, μπορείτε να οραματιστείτε και να πραγματοποιήσετε μια μελωδική ιδέα, να πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς ήχων φωνηέντων, ρυθμών και τόνους ή να συνδυάσετε αυτές τις μεθόδους. Τα φωνητικά δείγματα που περιλαμβάνουν πολλαπλούς ρυθμούς και τόνους μπορούν συχνά να αναλυθούν σε συστατικά μέρη, π.χ. μεμονωμένες νότες ή ήχους φωνηέντων. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να ενωθούν ξανά μαζί με νέους τρόπους.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι δύο τελευταίες νότες του φωνητικού σας δείγματος επαναλαμβάνονται στο τέλος ή η πρώτη νότα επαναλαμβάνεται γρήγορα ως εφέ τραυλισμού σε μια μετάβαση. Πειραματιστείτε τόσο με απλούς όσο και με πιο σύνθετους συνδυασμούς μέχρι να βρείτε κάτι που σας μένει.

  Πώς να προσομοιώσετε τους βρόχους Do-While στην Python

Χρησιμοποιήστε εφέ στα κομμένα φωνητικά σας

Μεταξύ των πιο χρήσιμων εφέ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα φωνητικά κομμάτια είναι τα πρόσθετα αλλαγής τόνου και μορφοποίησης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Flex Pitch στο Logic Pro για να προσαρμόσετε τον τόνο ενός δεδομένου δείγματος ήχου. Το πρόσθετο Sampler της Logic μπορεί να κάνει το ίδιο, αλλά οι προσαρμογές του τόνου θα οδηγήσουν σε αλλαγές ταχύτητας. Τα περισσότερα DAW παρέχουν ένα πρόσθετο αλλαγής τόνου που θα πρέπει να δοκιμάσετε. Πειραματιστείτε βάζοντας το δείγμα σας πάνω/κάτω μια οκτάβα (12 ημιτόνια) και άλλες αρμονικές τιμές νότας σε σχέση με το κλειδί του έργου σας.

Η μετατόπιση φόρμας αλλάζει το αρμονικό περιεχόμενο ενός δεδομένου τόνου και μπορεί να κάνει την ίδια νότα να ακούγεται σαν να την έχει τραγουδήσει κάποιος τσιράκι ή η πιο βαθιά φωνή. Αυτό μπορεί να κάνει ένα ανδρικό φωνητικό τμήμα να ακούγεται πιο θηλυκό και το αντίστροφο. Διαφορετικές ρυθμίσεις μορφών μπορεί να οδηγήσουν σε μάλλον απάνθρωπους, παραμορφωμένους φωνητικούς ήχους που συχνά χρησιμεύουν ως εφέ ήχου υψηλής ποιότητας. Το Little AlterBoy του Soundtoy είναι ένα από τα καλύτερα πρόσθετα εκεί έξω τόσο για αλλαγή τόνου όσο και για μετατόπιση μορφών.

Μην ξεχάσετε να κάνετε EQ στα φωνητικά σας δείγματα και εφαρμόστε μερικά εφέ φωνητικής αντήχησης για πρόσθετη αίσθηση βάθους και χώρου. Εάν θέλετε να προσθέσετε ένα επιπλέον πλεονέκτημα στα φωνητικά σας κομμάτια, εξετάστε τους διαφορετικούς τύπους παραμόρφωσης ήχου. Ο τύπος και η ένταση αυτών των εφέ, και οποιωνδήποτε άλλων τοποθετείτε, θα πρέπει να ταιριάζουν με το συνολικό στυλ και τους ηχητικούς στόχους του έργου σας.

Δημιουργήστε ζωντανές φωνητικές υφές

Τα φωνητικά κομμάτια είναι ένα μουσικό συστατικό και υφή που μπορεί να βελτιώσει θεμελιωδώς την ελκυστικότητα και την ποιότητα των ηχητικών σας έργων. Αφού επιλέξετε κάποια κατάλληλα φωνητικά δείγματα για να τα κόψετε από τις δικές σας ηχογραφήσεις ή από δείγματα τρίτων, ήρθε η ώρα να τα ζωντανέψετε.

Μετατρέψτε τα δείγματά σας σε σύντομα κλιπ, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών φωνηέντων και του ξεθωριάσματος. Στη συνέχεια, προσθέστε μερικά εφέ καθώς και μετατόπιση τόνου και μορφής για μια ποικιλία τόνων και χρωμάτων. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς μελωδικούς και ρυθμικούς συνδυασμούς και οι δημιουργίες σας μπορούν να μετατραπούν σε κάτι αξέχαστο.