Πώς να αποθηκεύσετε αυτοκόλλητες σημειώσεις στο Linux με ενδεικτικά Stickynotes

Το Indicator Stickynotes είναι μια εφαρμογή λήψης σημειώσεων για την αποθήκευση αυτοκόλλητων σημειώσεων στο Linux. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν γραφικές σημειώσεις τύπου “post-it note” για επικόλληση στην επιφάνεια εργασίας Linux.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς να εγκαταστήσετε το Indicator Stickynotes στην επιφάνεια εργασίας του Linux. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu, το Arch Linux. Εναλλακτικά, πρέπει να δημιουργήσετε το λογισμικό από την πηγή.

Εγκατάσταση Indicator Stickynotes στο Ubuntu

Το Indicator Stickynotes λειτουργεί σε κάθε έκδοση του Ubuntu, χάρη σε ένα καλά συντηρημένο προσωπικό αρχείο πακέτων. Αυτός ο PPA μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί και να ενεργοποιηθεί στο Ubuntu ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού και εισάγοντας την ακόλουθη εντολή σε αυτό.

sudo add-apt-repository ppa:umang/indicator-stickynotes

Αφού εισαγάγετε την εντολή PPA στο τερματικό παράθυρο του υπολογιστή σας Ubuntu, θα εμφανιστεί κάποιο κείμενο. Αυτό το κείμενο είναι ένα μήνυμα από τον συντηρητή PPA και περιγράφει όλες τις δυνατότητες του λογισμικού Indicator Stickynotes. Διαβάστε το μήνυμα και μάθετε για το λογισμικό που πρόκειται να εγκαταστήσετε. Όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση των πληροφοριών στην οθόνη, εκτελέστε την εντολή apt update.

sudo apt update

Η εκτέλεση της εντολής ενημέρωσης λέει στο Ubuntu να σβήσει και να ανανεώσει όλες τις πηγές λογισμικού που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο σύστημα — συμπεριλαμβανομένης της νέας πηγής λογισμικού Indicator Stickynotes. Αφήστε την ενημέρωση να συνεχίσει την πορεία της. Όταν ολοκληρωθεί, εκτελέστε την εντολή αναβάθμισης.

sudo apt-get install upgrade -y

Αφού εκτελείται η εντολή αναβάθμισης, ολοκληρώστε τη διαδικασία εγκαθιστώντας τα Indicator Stickynotes στον υπολογιστή σας Ubuntu.

sudo apt install indicator-stickynotes -y

Εγκατάσταση Indicator Stickynotes στο Arch Linux

Χάρη στη μαγεία του Arch Linux AUR, οι χρήστες του Arch που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Indicator Stickynotes μπορούν να το κάνουν να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να λειτουργήσει.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Meld για να συγκρίνετε τις αλλαγές σε αρχεία στο Linux

Σημείωση: όταν εγκαθιστάτε το Indicator Stickynotes μέσω του Arch AUR, έχετε υπόψη σας ότι ενδέχεται να επιμείνουν σφάλματα. Δεν υπάρχει τρόπος να διορθωθούν αυτά τα σφάλματα για το Arch, καθώς δεν είναι το λειτουργικό σύστημα-στόχος για το λογισμικό.

Βήμα 1: Στο τερματικό, εγκαταστήστε το πακέτο Git και το πακέτο Base-devel. Αυτά τα πακέτα πρέπει να εγκατασταθούν εκ των προτέρων, καθώς δεν είναι δυνατή η μη αυτόματη εγκατάσταση ενός πακέτου AUR χωρίς αυτά.

sudo pacman -S git base-devel

Βήμα 2: Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Git, τραβήξτε το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο AUR του εργαλείου Stickynotes Indicator.

git clone https://aur.archlinux.org/indicator-stickynotes.git

Βήμα 3: Μετακινήστε το παράθυρο του τερματικού σας από τον αρχικό κατάλογο στον νέο φάκελο ένδειξης-κολλητικών σημειώσεων με την εντολή CD.

cd indicator-stickynotes

Βήμα 4: Εκτελέστε το makepkg και δημιουργήστε ένα νέο πακέτο. Κατανοήστε ότι κατά την εκτέλεση αυτής της εντολής, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε μη αυτόματα εξαρτήσεις από τη σελίδα Indicator Stickynotes AUR.

makepkg -si

Εγκατάσταση Indicator Stickynotes σε άλλες διανομές Linux

Η εφαρμογή Indicator Stickynotes είναι κυρίως για το Ubuntu. Ο λόγος που μπορούμε να πούμε ότι είναι μια εφαρμογή “μόνο Ubuntu” είναι ότι ο μόνος επίσημος τρόπος εγκατάστασης της είναι μέσω ενός Ubuntu PPA. Τούτου λεχθέντος, αν σας αρέσει η ιδέα της χρήσης του Indicator Stickynotes αλλά δεν είστε χρήστης του Ubuntu, υπάρχει ένας τρόπος να το κάνετε να λειτουργεί μέσω του πηγαίο κώδικα.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Arch Linux πιο γρήγορα με το Calam Arch

Για να το εγκαταστήσετε μέσω πηγαίου κώδικα, θα χρειαστείτε την πιο πρόσφατη έκδοση Python, Git και άλλες εξαρτήσεις.

Σημείωση: το πρόγραμμα εγκατάστασης μπορεί να εγκαταστήσει αυτόματα τις εξαρτήσεις που χρειάζεστε για να χρησιμοποιήσετε αυτόματα το Indicator Stickynotes. Τούτου λεχθέντος, εάν δυσκολεύεστε να λειτουργήσουν οι εξαρτήσεις, μπορεί να θέλετε να απευθυνθείτε στον προγραμματιστή στο Github και να ρωτήσετε απευθείας, καθώς οι διανομές Linux που δεν ανήκουν στο Ubuntu δεν υποστηρίζονται επίσημα.

Αφού εγκαταστήσετε όλες τις εξαρτήσεις, πρέπει να εκτελέσετε το Indicator Stickynotes, να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα με το Git.

git clone https://github.com/umangv/indicator-stickynotes.git

Μετακινήστε το τερματικό στον φάκελο πηγαίου κώδικα με την εντολή CD.

cd indicator-stickynotes

Εκτελέστε το σενάριο setup.py και εγκαταστήστε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας Linux.

python setup.py

ή

sudo chmod +x setup.py
./setup.py

Χρήση αυτοκόλλητων σημειώσεων ένδειξης

Για να γράψετε μια σημείωση με το Indicator Stickynotes, ξεκινήστε την εφαρμογή. Η εκκίνηση της εφαρμογής θα εμφανίσει ένα εικονίδιο αυτοκόλλητης σημείωσης στο δίσκο του συστήματός σας. Για να δημιουργήσετε μια νέα σημείωση, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο και επιλέξτε το κουμπί «νέα σημείωση».

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή chgrp στο Linux

Επιλέγοντας το κουμπί “νέα σημείωση” δημιουργείται μια νέα κενή αυτοκόλλητη σημείωση στην επιφάνεια εργασίας Linux. Σε αυτήν τη νέα σημείωση, συμπληρώστε το μήνυμά σας. Όταν είστε ικανοποιημένοι με το μήνυμα, κάντε κλικ στο εικονίδιο “κλείδωμα” για να το διατηρήσετε στη θέση του.

Θέλετε να διαγράψετε μια σημείωση; Ξεκλειδώστε τη σημείωση επιλέγοντας το “εικονίδιο κλειδώματος” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί κλεισίματος για να τη διαγράψετε.

Εκτελέστε το Indicator Stickynotes κατά την εκκίνηση

Το Indicator Stickynotes εκτελείται στο παρασκήνιο μέσω του δίσκου συστήματος Linux. Έχοντας την εφαρμογή πάντα στο παρασκήνιο, είναι πολύ εύκολο να γράψετε μια γρήγορη σημείωση σε μια στιγμή.

Θέλετε να διατηρείτε την εφαρμογή στο δίσκο του συστήματός σας ανά πάσα στιγμή; Εξετάστε το ενδεχόμενο να το ρυθμίσετε ώστε να ξεκινά όταν συνδέεστε μέσω αυτόματης εκκίνησης. Για να ρυθμίσετε την αυτόματη εκκίνηση, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εισαγάγετε τα ακόλουθα σε ένα τερματικό.

mkdir -p ~/.config/autostart
cp /usr/share/applications/indicator-stickynotes.desktop ~/.config/autostart/