Πώς να απενεργοποιήσετε τη συμπίεση ταπετσαρίας στα Windows 10

Μια καλή οθόνη HD ή οθόνη 4K αξίζει μια καλή ταπετσαρία HD για να την συνοδεύει. Οι οθόνες, ακόμα κι αν δεν είναι οθόνες HD, UHD ή 4K, έχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας και πιθανότατα προσπαθείτε να βρείτε καλές, υψηλής ποιότητας ταπετσαρίες για την επιφάνεια εργασίας σας. Σε αντίθεση με το macOS που πωλείται για το πόσο εντυπωσιακό είναι οπτικά, τα Windows 10 κλίνουν περισσότερο προς την πρακτικότητα. Σε μια προσπάθεια βελτιστοποίησης της απόδοσης του συστήματος, τα Windows 10 συμπιέζουν τις ταπετσαρίες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν λαμβάνετε την καλύτερη ποιότητα της ταπετσαρίας HD σας. Δείτε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη συμπίεση ταπετσαρίας στα Windows 10.

Για να απενεργοποιήσετε τη συμπίεση ταπετσαρίας στα Windows 10, θα χρειαστεί να επεξεργαστείτε το μητρώο των Windows. Αυτό απαιτεί διοικητικά δικαιώματα. Είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του μητρώου προτού κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτό. Δεν υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε το μητρώο στις προεπιλογές χωρίς να επαναφέρετε τα Windows και δεν θέλετε να τα περάσετε όλα αυτά.

  Το Secryptor κρυπτογραφεί τα αρχεία πριν τα συγχρονίσει με το Dropbox

Απενεργοποιήστε τη συμπίεση ταπετσαρίας

Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Win+R για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου εκτέλεσης. Πληκτρολογήστε regedit και πατήστε το πλήκτρο Enter για να ανοίξετε το μητρώο των Windows. Μεταβείτε στην ακόλουθη τοποθεσία (χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης στο επάνω μέρος, εάν βρίσκεστε στην Ενημέρωση Fall Creators ή νεότερη έκδοση).

ComputerHKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop

Κάντε δεξί κλικ στο πλήκτρο Desktop και επιλέξτε New>DWORD (32-bit) Value. Ονόμασέ το;

JPEGImportQuality

Κάντε διπλό κλικ στη νέα συμβολοσειρά και στο πεδίο Δεδομένα τιμής πληκτρολογήστε ‘100’. Αλλάξτε τη βασική τιμή από Δεκαεξαδική σε Δεκαδική και κάντε κλικ στο OK.

  Συντομεύσεις εικονικής επιφάνειας εργασίας Windows 10

Κλείστε το μητρώο των Windows και επανεκκινήστε το σύστημά σας. Τώρα, εφαρμόστε ξανά την ταπετσαρία σας από την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Για να αναιρέσετε αυτήν την αλλαγή, απλώς διαγράψτε την τιμή DWORD που προσθέσατε.

Επιπτώσεις στο σύστημα

Όπως αναφέρθηκε, τα Windows 10 συμπιέζουν την εικόνα της ταπετσαρίας για να διασφαλίσουν ότι το σύστημά σας λειτουργεί ομαλά. Οι οπτικές βελτιώσεις οποιουδήποτε είδους γενικά επιβραδύνουν ένα σύστημα. Με εφαρμογές υψηλής έντασης γραφικών, όπως παιχνίδια, η αποκλειστική GPU μπορεί να χειριστεί την απόδοση, αλλά το ίδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει για κάτι σαν την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας σας. Η GPU σας δεν πρόκειται να αποδώσει την επιφάνεια εργασίας σας. Ο χειρισμός του θα γίνεται πάντα από την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

  Πώς να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση κοντά στα Windows 10

Αυτό εγείρει τα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στο σύστημά σας μια μη συμπιεσμένη ταπετσαρία. Εάν διαθέτετε έστω και ένα μικρό κομμάτι μνήμης RAM και μια αρκετά πρόσφατη κάρτα γραφικών, δεν θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά. Εάν έχετε SSD, πιθανότατα δεν θα δείτε καμία διαφορά στην απόδοση.

Εάν διαθέτετε οθόνη HD ή 4K, είναι ασφαλές να υποθέσετε ότι οι προδιαγραφές του συστήματός σας είναι κάτι παραπάνω από ικανές να αποδώσουν μια μη συμπιεσμένη ταπετσαρία για την επιφάνεια εργασίας σας. Η Microsoft σκόπευε τα Windows 10 να μπορούν να εκτελούνται σε παλιά συστήματα χαμηλών προδιαγραφών και διαθέτει χαρακτηριστικά που το καθιστούν δυνατό. Η απενεργοποίηση ορισμένων από αυτές τις δυνατότητες σε ένα πιο ικανό σύστημα δεν θα επιβραδύνει απαραίτητα.