Πώς να αναγκάσετε τα Windows να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά

Η αναπαραγωγή ενός παιχνιδιού απαιτεί μια συσκευή απόδοσης για την επεξεργασία του παιχνιδιού. Τις περισσότερες φορές, οι φορητοί υπολογιστές και οι υπολογιστές διαθέτουν ενσωματωμένες λύσεις γραφικών που μπορούν να ενεργοποιήσουν τον υπολογιστή καθώς και να παίξουν βασικά παιχνίδια με τις χαμηλότερες ρυθμίσεις. Κάθε φορά που ο χρήστης εγκαθιστά μια αποκλειστική κάρτα γραφικών, η απόδοση των παιχνιδιών βελτιώνεται λόγω προηγμένου υλικού, αλλά μερικές φορές ο υπολογιστής αντιμετωπίζει προβλήματα απόδοσης ακόμα και μετά την παρουσία της κάρτας. Οι χρήστες μπορεί να πιστεύουν ότι η κάρτα γραφικών δεν είναι καλή ή δεν λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, τα Windows εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα προεπιλεγμένα ενσωματωμένα γραφικά ακόμα και μετά την εγκατάσταση της αποκλειστικής κάρτας γραφικών. Αν αναρωτιέστε πώς να αναγκάσετε έναν προσαρμογέα γραφικών να είναι η προεπιλεγμένη κάρτα, έχετε έρθει στο σωστό άρθρο. Εδώ, θα ξέρετε πώς να αναγκάσετε τα παράθυρα να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά. Θα μάθετε επίσης πώς να χρησιμοποιείτε τις λειτουργίες διακόπτη GPU για εναλλαγή μεταξύ GPU, εάν έχετε περισσότερες από μία αποκλειστικές GPU. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε!

Πώς να αναγκάσετε τα Windows να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά

Το πρόβλημα συμβαίνει συνήθως επειδή ο υπολογιστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη λύση γραφικών που καθιστά το παιχνίδι που προκαλεί υποβάθμιση της απόδοσης για πολλά παιχνίδια. Έχουμε δείξει όλες τις μεθόδους χρήσης αποκλειστικής κάρτας γραφικών σε φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο υπολογιστή.

Μέθοδος 1: Τροποποίηση του πίνακα ελέγχου γραφικών NVIDIA

NVIDIA Η κάρτα γραφικών έχει μια τεχνολογία που ονομάζεται NVIDIA Optimus. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ενσωματωμένα γραφικά όταν δεν απαιτείται τροφοδοσία από τον υπολογιστή. Αυτό θα εξοικονομήσει μπαταρία, σε άλλες περιπτώσεις, εάν χρειάζεται ρεύμα για να τρέξει, για παράδειγμα, ένα απαιτητικό παιχνίδι γραφικών ή μια εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο. Η NVIDIA αλλάζει την οθόνη σε έναν αποκλειστικό προσαρμογέα βίντεο για την ομαλή εκτέλεση του παιχνιδιού. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικό φορητό υπολογιστή κάρτας γραφικών.

1. Κάντε δεξί κλικ σε έναν κενό χώρο στην επιφάνεια εργασίας και κάντε κλικ στον πίνακα ελέγχου NVIDIA.

2. Κάντε κλικ στο Manage 3D settings. Στη συνέχεια, επιλέξτε την εφαρμογή από το αναπτυσσόμενο πλαίσιο στην καρτέλα Ρυθμίσεις προγράμματος.

3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα Καθορίστε τις ρυθμίσεις για αυτό το πρόγραμμα:

4. Τώρα, αναζητήστε τον επεξεργαστή Preferred Graphics και επιλέξτε την αποκλειστική GPU.

5. Τέλος, κάντε κλικ στο Apply. Αυτό θα ορίσει τον προεπιλεγμένο προσαρμογέα γραφικών στον υπολογιστή.

Μέθοδος 2: Τροποποίηση λογισμικού AMD Radeon

Για τους χρήστες της AMD, υπάρχει μια επιλογή να αναγκάσουν τις εφαρμογές να χρησιμοποιούν αποκλειστικά αποκλειστικά γραφικά. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί κανένα μενού περιβάλλοντος παρόμοιο με τον Πίνακα Ελέγχου της NVIDIA, αντίθετα, πρέπει να ορίσετε την προτιμώμενη GPU στις εφαρμογές.

  Πόσο είναι μια συνδρομή στο Netflix;

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να προσθέσετε εφαρμογές στο λογισμικό AMD Radeon και να αναθέσετε σε αυτές τις εφαρμογές να χρησιμοποιούν μόνο την αποκλειστική κάρτα γραφικών.

1. Πατήστε το πλήκτρο Windows, πληκτρολογήστε AMD Radeon Software και μετά κάντε κλικ στο Άνοιγμα.

2. Στη συνέχεια κάντε κλικ στο Gaming. Κάντε κλικ στο παιχνίδι για το οποίο θέλετε να αλλάξετε τα ειδικά γραφικά.

3. Τώρα θα δείτε επιλογές που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις γραφικών του παιχνιδιού.

4. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού Λειτουργία παιχνιδιού και επιλέξτε Παιχνίδι.

5. Αφού επιλέξετε τη λειτουργία του παιχνιδιού, τα ειδικά γραφικά θα επιλεγούν σύμφωνα με την επιλογή που επιλέξατε.

  • Λειτουργία παιχνιδιού: Εκχωρεί μια ειδική κάρτα γραφικών στο παιχνίδι

  • Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας: Εκχωρεί μια ολοκληρωμένη λύση γραφικών στο παιχνίδι

Σημείωση: Η επιλογή διαφορετικής λειτουργίας στο λογισμικό AMD Radeon θα αλλάξει αυτόματα τη χρήση της ενσωματωμένης GPU στην αποκλειστική GPU.

Μέθοδος 3: Τροποποίηση του Πίνακα Ελέγχου Intel 3D

Σε περίπτωση που έχετε ενεργά γραφικά Intel Integrated, καθώς και ειδικά γραφικά εγκατεστημένα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο αποκλειστικά για τον Πίνακα Ελέγχου Intel 3D.

1. Κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις γραφικών Intel.

2. Τώρα, κάντε κλικ στην καρτέλα 3D και ορίστε την 3D Preference σε Performance. Αυτό θα επιτρέψει μόνο μια αποκλειστική κάρτα γραφικών να τρέχει στον υπολογιστή.

Σημείωση: Η απόδοση ορίζει την αποκλειστική κάρτα βίντεο στον υπολογιστή. Ενώ η Εξοικονόμηση ενέργειας θα ορίσει μια ενσωματωμένη κάρτα βίντεο ως προεπιλογή στον υπολογιστή.

3. Τώρα, καταργήστε την επιλογή Application Optimal Mode για να ενεργοποιήσετε τις παρακάτω επιλογές.

4. Μεταβείτε στην καρτέλα Τροφοδοσία και κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής Μέγιστη απόδοση, αυτό θα επιτρέψει στον πίνακα ελέγχου γραφικών Intel να εκτελέσει τα ενσωματωμένα γραφικά σε λειτουργία απόδοσης και να αναγκάσει τα παράθυρα να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά.

Μέθοδος 4: Ορισμός προεπιλεγμένης GPU σε όλο το σύστημα

Για να χρησιμοποιήσετε την αποκλειστική κάρτα γραφικών, ο φορητός υπολογιστής ορίστε το προεπιλεγμένο σύστημα GPU. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να χρησιμοποιήσετε αποκλειστική GPU αντί για ενσωματωμένη.

Επιλογή I: Στον Πίνακα Ελέγχου της NVIDIA

1. Εκκινήστε την εφαρμογή Πίνακας Ελέγχου NVIDIA.

2. Κάντε κλικ στο Manage 3D settings.

3. Τώρα, στο δεξιό τμήμα του παραθύρου, στην καρτέλα Καθολικές ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού στην περιοχή Προτιμώμενος επεξεργαστής γραφικών.

4. Τώρα, επιλέξτε την κάρτα γραφικών που θέλετε να χρησιμοποιήσετε από προεπιλογή, αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας τον επεξεργαστή NVIDIA υψηλής απόδοσης.

5. Τέλος κάντε κλικ στο Save για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις.

Επιλογή II: Στο λογισμικό AMD Radeon

Μπορείτε επίσης να αναγκάσετε τα παράθυρα να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά μέσω του λογισμικού AMD Radeon, αυτή η διαδικασία είναι δυνατή ρυθμίζοντας τη λειτουργία γραφικών στο λογισμικό σε λειτουργία παιχνιδιού.

1. Για να ανοίξετε το AMD Radeon από την επιφάνεια εργασίας, αναζητήστε το AMD Radeon Software στη γραμμή αναζήτησης και κάντε κλικ στο Run as administrator για να ανοίξετε το AMD Radeon Software.

2. Στον επάνω πίνακα κάντε κλικ στο Gaming και κάντε κλικ στο Gaming present στο παράθυρο.

Σημείωση: Η λειτουργία παιχνιδιού θα εκχωρήσει τα ειδικά γραφικά. Και η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας θα εκχωρήσει τα ενσωματωμένα γραφικά.

Αυτή η επιλογή θα σας επιτρέψει να εκτελέσετε οποιαδήποτε εφαρμογή μέσω της προεπιλεγμένης εφαρμογής που έχετε επιλέξει.

  • Η λειτουργία παιχνιδιού ορίζει πάντα την αποκλειστική GPU ως προτεραιότητα και εκτελεί το παιχνίδι σύμφωνα με αυτήν την προτεραιότητα.
  • Τα eSports είναι μια άλλη επιλογή που δίνει προτεραιότητα στο διαδικτυακό gaming και δίνει προτεραιότητα στην απόδοση του Διαδικτύου, ενώ λαμβάνει επίσης υπόψη την απόδοση του παιχνιδιού.
  • Η Εξοικονόμηση ενέργειας ρυθμίζει αυτόματα το παιχνίδι ώστε να χρησιμοποιεί μόνο τα ενσωματωμένα γραφικά, αυτό θα εξοικονομήσει τόση ενέργεια που καταναλώνεται και θα εξοικονομήσει την μπαταρία.
  • Η τυπική λειτουργία είναι μια ισορροπία όλων των λειτουργιών που είδαμε παραπάνω, όλες οι ρυθμίσεις διατηρούνται ισορροπημένες για να ευνοηθεί η καλύτερη μπαταρία καθώς και η καλύτερη απόδοση. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι βελτιώσεις εξοικονόμησης ενέργειας και απόδοσης έχουν εξίσου προτεραιότητα, καθώς διατηρούνται ισορροπημένες .

Μέθοδος 5: Ορισμός Προτιμώμενης GPU

Ένας από τους τρόπους για να αναγκάσετε τα Windows να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά είναι μέσω του μενού Ρυθμίσεις. Μόλις οριστεί, η εφαρμογή που έχετε τροποποιήσει θα χρησιμοποιεί μόνο τον επεξεργαστή γραφικών που έχετε επιλέξει. Ακολουθήστε την παρακάτω μέθοδο σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε αποκλειστική GPU αντί να είναι ενσωματωμένη από τις Ρυθμίσεις.

1. Πατήστε τα πλήκτρα Windows + I μαζί για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις.

2. Κάντε κλικ στη ρύθμιση System.

3. Τώρα μεταβείτε στο Display. Στη δεξιά πλευρά, στην περιοχή Πολλαπλές οθόνες, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις γραφικών.

4. Τώρα, επιλέξτε τον τύπο εφαρμογής από το αναπτυσσόμενο μενού.

Σημείωση: Δύο τύποι εφαρμογών μπορούν να επιλεγούν από το όνομα χρήστη, την εφαρμογή Microsoft Store και την εφαρμογή Classic. Η επιλογή της εφαρμογής Microsoft Store σάς επιτρέπει να επιλέξετε την εφαρμογή από το αναπτυσσόμενο μενού που θα εμφανίζεται από τα Windows, ενώ η εφαρμογή Classic σάς επιτρέπει να αναζητήσετε το αρχείο EXE.

5. Τώρα από το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την εφαρμογή.

6. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη που υπάρχει αφού επιλέξετε μια εφαρμογή.

7. Τώρα κάντε κλικ στις Επιλογές.

8. Τώρα κάντε κλικ στο High Performance και μετά κάντε κλικ στο Save.

Μέθοδος 6: Ορισμός προεπιλεγμένης GPU μέσω BIOS/UEFI

Σε περίπτωση που θέλετε να ορίσετε μια προεπιλεγμένη GPU σε έναν υπολογιστή, αυτό μπορεί να γίνει μέσω του BIOS, το Basic Input Output System (BIOS) είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα που εκτελεί έναν πλήρη έλεγχο υλικού συστήματος, μπορείτε να ρυθμίσετε την κάρτα γραφικών σας να χρησιμοποιείται από προεπιλογή στο μενού. Αυτό θα χρησιμοποιεί αποκλειστική GPU αντί για ενσωματωμένη.

Σημείωση: Τα νεότερα συστήματα χρησιμοποιούν τεχνολογία UEFI για έλεγχο υλικού αντί για BIOS

1. Όταν ξεκινήσει ο υπολογιστής, πατήστε το πλήκτρο Delete ή F2, θα εμφανιστεί το UEFI.

2. Μόλις μπείτε στο μενού UEFI, μεταβείτε στις ρυθμίσεις γραφικών.

3. Στο μενού PCIe ρυθμίστε τα γραφικά σε αποκλειστικό αντί για iGPU.

Πώς να ελέγξετε εάν η αποκλειστική GPU έχει εφαρμοστεί ή όχι

Εάν έχετε ορίσει μια προεπιλεγμένη αποκλειστική GPU σε όλο το σύστημα και θέλετε να ελέγξετε αν είναι ενεργή ή όχι, μπορείτε να δοκιμάσετε να την ελέγξετε στο Google Chrome. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε εάν η αποκλειστική GPU σας χρησιμοποιείται.

1. Μεταβείτε στη διεύθυνση URL chrome://gpu/ στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Η διεύθυνση URL είναι μια επίσημη διεύθυνση URL για το chrome που πραγματοποιεί πλήρη έλεγχο υλικού του υπολογιστή σας.

2. Αφού γίνει ένας έλεγχος υλικού, μπορείτε να δείτε εάν ο προσαρμογέας γραφικών έχει ρυθμιστεί σε αποκλειστικό ή ενσωματωμένο.

3. Πατήστε τα πλήκτρα Ctrl + F ταυτόχρονα, αυτό θα ανοίξει μια λειτουργία εύρεσης μέσα στο πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome, πληκτρολογήστε GL_RENDERER, για να αναζητήσετε τον προσαρμογέα γραφικών που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή.

4. Πατήστε το πλήκτρο Enter για αναζήτηση, θα δημιουργηθεί το αποτέλεσμα στην οθόνη και η σελίδα θα σταλεί στη σελίδα GL_RENDERER.

5. Μπορείτε τώρα να ελέγξετε το GL_RENDERER εάν υπάρχει ο αποκλειστικός προσαρμογέας γραφικών σας, εάν είναι τότε η μέθοδος που χρησιμοποιήσατε για να αναγκάσετε τα παράθυρα να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά σε όλο το σύστημα έχει λειτουργήσει.

Οι παραπάνω μέθοδοι θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε αποκλειστική GPU αντί για ενσωματωμένη.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Q1. Πώς μπορώ να αναγκάσω τα Windows να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά;

Απ. Στη NVIDIA, μπορείτε να δοκιμάσετε να ορίσετε μια προεπιλεγμένη GPU σε όλο το σύστημα προσθέτοντας τις καθολικές ρυθμίσεις. Στην AMD, μπορείτε να προσπαθήσετε να επιβάλετε αποκλειστικά γραφικά ρυθμίζοντας τη λειτουργία εμφάνισης σε λειτουργία παιχνιδιού ή λειτουργία eSports.

Ε2. Χρησιμοποιώ διαφορετικές εφαρμογές για διαφορετικές GPU, μπορώ να ρυθμίσω τη GPU μου σύμφωνα με την εφαρμογή;

Απ. Στην AMD, μπορείτε να προσθέσετε συγκεκριμένες εφαρμογές για να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη GPU και άλλες εφαρμογές για να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη GPU. Στη NVIDIA, μπορείτε να ρυθμίσετε μια συγκεκριμένη εφαρμογή να εκτελείται μέσω μιας συγκεκριμένης GPU, αποκτώντας πρόσβαση στις ρυθμίσεις του προγράμματος.

Ε3. Γιατί τα παιχνίδια μου χρησιμοποιούν μόνο ενσωματωμένα γραφικά ως κύρια μέθοδο απόδοσης;

Απ. Ο λόγος για τον οποίο τα παιχνίδια χρησιμοποιούν μόνο τα ενσωματωμένα γραφικά μπορεί να είναι διάφοροι, όπως τροποποιημένες ρυθμίσεις BIOS, ο προσαρμογέας γραφικών που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στην υποδοχή PCIe μέσα στη μητρική πλακέτα κ.λπ.

Q4. Είναι καλή η ενσωματωμένη GPU;

Απ. Τα ενσωματωμένα γραφικά είναι αυτά που είναι ενσωματωμένα στη μητρική πλακέτα. Δεν προσφέρουν καλή απόδοση ενώ παίζουν παιχνίδια. Προορίζονται για χρήση για πιο ελαφριές εργασίες και τη βασική εμφάνιση των Windows. Παρόλο που μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν για παιχνίδια, αναμένετε πολύ χαμηλά fps ακόμα και όταν η ποιότητα του παιχνιδιού είναι ρυθμισμένη σε πολύ χαμηλή.

Q5. Μπορώ να κάνω εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών προσαρμογέων κάρτας γραφικών;

Απ. Μπορείτε να το κάνετε μεταβαίνοντας στον πίνακα ελέγχου της ειδικής κάρτας βίντεο και ρυθμίζοντας το προφίλ παιχνιδιού στη λειτουργία απόδοσης. Αυτό θα ρυθμίσει τον υπολογιστή να χρησιμοποιεί μόνο την αποκλειστική κάρτα γραφικών.

Ε6. Μπορεί η προεπιλεγμένη GPU να ενεργοποιηθεί και να οριστεί στο BIOS ή στο UEFI;

Απ. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο BIOS ή το UEFI και να ορίσετε την προεπιλεγμένη κάρτα γραφικών επιλέγοντας γραφικά PCIe. Το PCIe είναι η υποδοχή που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αποκλειστικές κάρτες γραφικών.

***

Ελπίζουμε ότι το παραπάνω άρθρο σχετικά με το πώς να αναγκάσετε τα Windows να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γραφικά ήταν χρήσιμο και μπορέσατε να ενεργοποιήσετε την αποκλειστική κάρτα γραφικών ως ενεργή GPU. Ενημερώστε μας ποια από τις μεθόδους που δίνονται στο άρθρο λειτούργησε για να χρησιμοποιήσετε αποκλειστική GPU αντί για ενσωματωμένη. Εάν έχετε οποιεσδήποτε προτάσεις ή απορίες, ενημερώστε μας.