Πώς λειτουργεί η λειτουργία παιχνιδιού της Apple στο macOS Sonoma;

Η λειτουργία παιχνιδιού είναι μια δυνατότητα που εισήχθη με το macOS Sonoma που βελτιώνει την εμπειρία παιχνιδιού σε Mac. Βελτιστοποιεί αυτόματα τα παιχνίδια για ομαλό παιχνίδι με απόκριση, ενώ μειώνει την καθυστέρηση με ασύρματα αξεσουάρ όπως AirPods και χειριστήρια.

Θα διερευνήσουμε πώς λειτουργεί η Λειτουργία παιχνιδιού και αν κάνει αισθητή διαφορά στην εμπειρία παιχνιδιού σας.

Τι είναι η λειτουργία παιχνιδιού;

Ιστορικά, οι Mac δεν θεωρούνται καλές μηχανές παιχνιδιών. Ωστόσο, η Apple έχει αρχίσει να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να βελτιώσει την εμπειρία παιχνιδιού για τους χρήστες Mac, ειδικά μετά τη μετάβαση στα δικά της τσιπ σιλικόνης Apple.

Η λειτουργία παιχνιδιού λειτουργεί αναθέτοντας τα παιχνίδια μεγαλύτερη προτεραιότητα από άλλες εφαρμογές όταν πρόκειται για χρήση πόρων CPU και GPU. Αυτό σημαίνει ότι τα παιχνίδια θα έχουν περισσότερους πόρους στη διάθεσή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ομαλό παιχνίδι και υψηλότερους ρυθμούς καρέ, κατανέμοντας λιγότερους πόρους υλικού σε εργασίες στο παρασκήνιο.

  12 Λογισμικό παρουσίασης macOS για τη δημιουργία εκπληκτικών διαφανειών

Η λειτουργία παιχνιδιού μειώνει επίσης τον λανθάνοντα χρόνο με τα ασύρματα αξεσουάρ διπλασιάζοντας τον ρυθμό δειγματοληψίας Bluetooth, οδηγώντας σε μικρότερη καθυστέρηση μεταξύ όταν πατάτε ένα κουμπί στο χειριστήριό σας και όταν η δράση αντικατοπτρίζεται στο παιχνίδι.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τίτλους όπου ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση εισόδου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, όπως shooters πρώτου προσώπου ή παιχνίδια μάχης.

Πώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία παιχνιδιού στο Mac σας

Η λειτουργία παιχνιδιού ενεργοποιείται αυτόματα όταν ξεκινάτε ένα παιχνίδι σε λειτουργία πλήρους οθόνης. Δεν υπάρχουν στοιχεία ελέγχου ή επιλογές για να το ενεργοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο μέχρι τότε. Μόλις το παιχνίδι εκτελείται σε πλήρη οθόνη, θα δείτε ένα εικονίδιο ενός ελεγκτή παιχνιδιού στη γραμμή μενού του macOS.

Θα λάβετε αυτό το εικονίδιο ανεξάρτητα από το αν συνδέσετε ή όχι ένα χειριστήριο στο Mac σας. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του ελεγκτή παιχνιδιού θα ανοίξει ένα μενού με το όνομα του παιχνιδιού που παίζεται σε πλήρη οθόνη. Η μόνη επιλογή σε αυτό το μενού είναι να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία παιχνιδιού.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα σύνδεσης macOS High Sierra Root

Για να ενεργοποιήσετε ξανά τη λειτουργία παιχνιδιού, κάντε κλικ στην επιλογή Ενεργοποίηση λειτουργίας παιχνιδιού ή απλώς ξεκινήστε ξανά το παιχνίδι σε πλήρη οθόνη.

Η λειτουργία παιχνιδιού κάνει τη διαφορά στο macOS;

Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά να τρέξω το Minecraft: Java Edition με τα Vibrant Shaders της Sildur στη λειτουργία παιχνιδιού, δεν είδα καμία βελτίωση στον ρυθμό καρέ (FPS). Το παιχνίδι εξακολουθούσε να τρέχει με σταθερά 30–35 FPS σε ένα βασικό μοντέλο M1 MacBook Air με 8 GB ενοποιημένης μνήμης (RAM). Αυτό ήταν απογοητευτικό, καθώς περίμενα μεγαλύτερη διαφορά.

Ωστόσο, ήθελα να βεβαιωθώ ότι η λειτουργία παιχνιδιού έδινε όντως μεγαλύτερη προτεραιότητα στο παιχνίδι, γι’ αυτό έτρεξα το Ταχύμετρο 2.0 συγκριτική αξιολόγηση του προγράμματος περιήγησης ταυτόχρονα.

Όταν απενεργοποιήθηκε η λειτουργία παιχνιδιού, το παιχνίδι έτρεχε παράλληλα με το σημείο αναφοράς Ταχύμετρο 2.0 με σταθερές πτώσεις καρέ, με αποτέλεσμα τη βαθμολογία αναφοράς να είναι 360. Με την ενεργοποίηση της Λειτουργίας παιχνιδιού, το καρέ εξαφανίστηκε και ο ρυθμός καρέ έγινε σταθερός, παρόλο που η βαθμολογία του δείκτη αναφοράς έπεσε στα 240.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία στο macOS Mojave

Αυτό υποδηλώνει ότι η λειτουργία παιχνιδιού δίνει προτεραιότητα στα παιχνίδια σε σχέση με άλλες εργασίες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ομαλή και συνεπή εμπειρία παιχνιδιού.

Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία παιχνιδιού, παρατήρησα μια πιο αποκριτική εμπειρία με το χειριστήριο DualShock 4. Ο λανθάνοντας χρόνος ήταν αισθητά μικρότερος, γεγονός που έκανε την αίσθηση ότι οι εισροές μου καταχωρούνταν ακαριαία. Αυτό έκανε μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία παιχνιδιού, καθώς μπορούσα να αντιδράσω πιο γρήγορα σε αυτό που συνέβαινε στην οθόνη.

Η Apple δίνει προτεραιότητα στο gaming σε Mac με λειτουργία παιχνιδιού

Η λειτουργία παιχνιδιού είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει η Apple για να κάνει το Mac μια πιο βιώσιμη πλατφόρμα gaming. Εάν η Apple συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, το macOS θα μπορούσε να γίνει μια πιο δημοφιλής πλατφόρμα gaming. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να γίνουν οι Mac πραγματικός ανταγωνιστής των υπολογιστών και των κονσολών.