Πόσο ιδιωτικό και ασφαλές είναι το δίκτυο Tor;

Το Tor συχνά χαιρετίζεται ως το πιο ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης στο παιχνίδι και πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν με αυτήν την υπόθεση. Αλλά είναι πραγματικά το Tor τόσο ασφαλές ή υπάρχουν άλλα προγράμματα περιήγησης που μπορούν να σας προστατεύσουν πιο αποτελεσματικά;

Τι είναι το Tor;

Το Tor (συντομογραφία του έργου The Onion Routing) είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο με εκατομμύρια χρήστες, προς το παρόν διαθέσιμο για Linux, macOS και Windows. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στο Tor μέσω smartphone.

Το Tor αναπτύχθηκε από το The Tor Project και κυκλοφόρησε το 2002. Το 2006, το The Tor Project έγινε επίσημα μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν το Tor καθημερινά κατά μέσο όρο (σύμφωνα με Οι μετρήσεις του Tor). Χρησιμοποιείται πιο συχνά στη Γερμανία, αλλά έχει επίσης επικράτηση στην Ινδία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα περιήγησης Tor βασίζεται σε δωρεές χρηστών και σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών για να λειτουργήσει, καθώς το ίδιο το Tor Project είναι μη κερδοσκοπικό. Οι εθελοντές του Tor παρέχουν στους χρήστες ασφάλεια περιήγησης εκτελώντας ένα ρελέ. Τα ρελέ είναι ουσιαστικά δρομολογητές που λαμβάνουν και μεταφέρουν την κίνηση στον απαραίτητο προορισμό της. Αυτοί είναι επίσης γνωστοί ως κόμβοι, οι οποίοι ενώνονται για να σχηματίσουν το δίκτυο Tor.

Λειτουργίες ασφαλείας του Tor

Το Tor είναι γνωστό ως ένα ασφαλές και αξιόπιστο πρόγραμμα περιήγησης, αλλά ποιες δυνατότητες διαθέτει για να το κάνει αυτό δυνατό;

1. Δρομολόγηση κρεμμυδιού

Το Onion Routing είναι εγγενές στο Tor και δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Το Onion Routing είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για ανώνυμη διαδικτυακή επικοινωνία. Όπως το λαχανικό, η δρομολόγηση κρεμμυδιού χρησιμοποιεί στρώματα για να διατηρεί τα δεδομένα απόρρητα. Κάθε επίπεδο αντιπροσωπεύει έναν γύρο κρυπτογράφησης.

  Ο Bill Gates View AI ChatGPT και Snap Inc βρίσκεται σε εξαγορά

Στο πρόγραμμα περιήγησης Tor, η δρομολόγηση κρεμμυδιού διευκολύνεται από τα χιλιάδες ρελέ που εκτελούνται από εθελοντές. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους εθελοντές δεν γνωρίζει από πού προέρχεται η κυκλοφορία και πού πηγαίνει. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε εθελοντής αποτελεί μέρος μόνο του ταξιδιού ενός μηνύματος στον προορισμό του.

Κάθε πακέτο δεδομένων αποστέλλεται σε διάφορα στάδια όταν φεύγει από τον υπολογιστή ενός χρήστη. Εισέρχεται πρώτα στο δίκτυο μέσω του ρελέ εισόδου (ή φύλακα) και μετά περνά από ένα μεσαίο (ή γέφυρα) ρελέ. Τέλος, τα δεδομένα περνούν από το ρελέ εξόδου.

Με το πέρασμα από τους δύο πρώτους ηλεκτρονόμους, τα δεδομένα κρυπτογραφούνται, κάθε φορά με διαφορετικό κλειδί. Αυτά τα πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης καθιστούν απίστευτα δύσκολο για έναν κακόβουλο παράγοντα να προβάλει τα δεδομένα ή τη διεύθυνση IP σας σε απλό κείμενο. Με άλλα λόγια, ποιος είσαι, πού είσαι και τι κάνεις παραμένει ανώνυμο.

Ο κόμβος εξόδου δεν κρυπτογραφεί την κυκλοφορία, αλλά για αυτό αργότερα.

Μέσω αυτής της τμηματοποιημένης δομής αναμετάδοσης, κανένας συνεργάτης δικτύου δεν γνωρίζει ποτέ τη φύση ή τον προορισμό ενός πακέτου δεδομένων. Κατά τη μεταφορά των δεδομένων σας μέσω δρομολόγησης onion, το Tor χρησιμοποιεί AES ή Advanced Encryption Standard. Τη στιγμή της γραφής, όλα τα είδη πρωτοκόλλων AES δεν έχουν ακόμη σπάσει από κανέναν, καθιστώντας τα εξαιρετικά ασφαλή.

2. Ρυθμιζόμενα επίπεδα ασφάλειας

Εάν χρησιμοποιείτε το Tor, μπορείτε να προσαρμόσετε το επίπεδο απορρήτου και ασφάλειας που χρειάζεστε ανά πάσα στιγμή. Το Tor προσφέρει τρεις διαφορετικές εκδόσεις: Τυπική, Ασφαλέστερη και Ασφαλέστερη.

Το Standard χρησιμοποιεί δρομολόγηση και κρυπτογράφηση onion, αλλά όλες οι άλλες λειτουργίες ιστού είναι ενεργοποιημένες.

Στη συνέχεια, υπάρχει το Safer, το οποίο αποκόπτει ορισμένες λειτουργίες για λόγους ασφαλείας. Όταν ενεργοποιείτε την ασφαλή λειτουργία, το Tor απενεργοποιεί:

  • JavaScript σε ιστότοπους που δεν είναι HTTPS.
  • Ορισμένες γραμματοσειρές και σύμβολα.
  • Αυτόματη αναπαραγωγή σε βίντεο, ήχο και WebGL.

Η πιο ασφαλής έκδοση του Tor, γνωστή ως Safest, απενεργοποιεί όλα τα JavaScript ανεξάρτητα από τον ιστότοπο στον οποίο βρίσκεστε, περιορίζει περαιτέρω γραμματοσειρές και σύμβολα και απενεργοποιεί την αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο, ήχου και WebGL.

Συνιστάται γενικά η χρήση Ασφαλούς λειτουργίας, καθώς το Ασφαλές τείνει να είναι πολύ περιοριστικό. Ωστόσο, εάν διεξάγετε εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα ή θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μη ασφαλείς ιστότοπους, ίσως είναι συνετό να ενεργοποιήσετε προσωρινά αυτήν τη λειτουργία.

  Λογιστικά πλεονεκτήματα Cloud (SaaS) για μικρομεσαίες επιχειρήσεις [+4 Solutions]

3. NoScript

Το NoScript είναι ένα εξαιρετικό πρόσθετο χαρακτηριστικό που προστατεύει τους χρήστες από μη υποστηριζόμενα ή δυνητικά κακόβουλα σενάρια ιστού. Όταν εντοπιστεί μια μη υποστηριζόμενη δέσμη ενεργειών, το NoScript αποκλείει τη δέσμη ενεργειών και ορίζει μια εναλλακτική δέσμη ενεργειών προς εμφάνιση.

Το NoScript δεν είναι μοναδικό στο Tor και δεν ήταν δημιουργία του The Tor Project.

4. Αποκέντρωση

Το δίκτυο Tor είναι αποκεντρωμένο, που σημαίνει ότι καμία οντότητα δεν έχει ποτέ πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα ή την ισχύ που είναι διαθέσιμη. Αντίθετα, χιλιάδες κόμβοι συνεργάζονται για να τρέξουν το δίκτυο και να περάσουν δεδομένα από την προέλευσή του στον προορισμό του.

Η δομή του δικτύου αναμετάδοσης είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέσω πολλαπλών ηλεκτρονόμων πριν φύγουν από το δίκτυο. Κανένας αναμεταδότης δεν έχει όλες τις πληροφορίες σε ένα πακέτο δεδομένων, κάτι που εμποδίζει έναν απατεώνα ρελέ να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες.

Αυτή η δομή αποτρέπει επίσης μεμονωμένα σημεία αστοχίας, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια τεχνικά προβλήματα και ατυχήματα.

Τα μειονεκτήματα του Tor

Ενώ το Tor έχει σίγουρα κάποια προνόμια ασφάλειας και απορρήτου, υπάρχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

1. Αργή απόδοση

Επειδή το Tor στέλνει τα δεδομένα σας μέσω αναμετάδοσης για πολλούς γύρους κρυπτογράφησης, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πάει η επισκεψιμότητά σας από το Α στο Β. Με άλλα λόγια, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φορτωθούν οι ιστοσελίδες. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει buffer ροής και καθυστέρηση παιχνιδιού.

Αυτό συμβαίνει και με τα VPN, καθώς η διαδικτυακή σας κίνηση περνά από παρόμοια διαδικασία κρυπτογράφησης. Δυστυχώς, μερικές φορές αυτό είναι το τίμημα που πληρώνετε για πρόσθετη ασφάλεια.

2. Συσχέτιση με το Dark Web

Το Tor είναι πολύ δημοφιλές στους χρήστες του σκοτεινού ιστού, καθώς μπορεί να τους παρέχει ανωνυμία. Αυτό έχει δημιουργήσει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι το Tor είναι παράνομο ή χρησιμοποιείται μόνο από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν απλώς το Tor για πρόσθετο απόρρητο και ασφάλεια και το πρόγραμμα περιήγησης είναι νόμιμο στις περισσότερες χώρες.

  Οι 9 καλύτερες εφαρμογές τηλεπρομηθευτών για να αποδώσετε την ομιλία σας με σαφήνεια

Ωστόσο, η πρόσβαση του Tor στον σκοτεινό ιστό σημαίνει ότι ο yapou μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα περιήγησης για πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο και πλατφόρμες. Ο Tor δεν έχει κανέναν έλεγχο σε αυτό, όπως ακριβώς η Google και η Mozilla έχουν λίγο λόγο για το τι κάνετε με τον Chrome και τον Firefox. Υπάρχουν επίσης πολλοί βαθύς ή σκοτεινοί ιστότοποι που είναι χρήσιμοι και δεν έχουν κακόβουλη πρόθεση.

Αλλά αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Tor για να εμβαθύνετε, σημειώστε ότι μπορεί να συναντήσετε κάτι παράνομο ή ενοχλητικό.

3. Χωρίς κρυπτογράφηση ρελέ εξόδου

Αν και η τεχνική δρομολόγησης κρεμμυδιού του Tor κρυπτογραφεί την επισκεψιμότητά σας, υπάρχει μια ευπάθεια που πρέπει να σημειώσετε, και αυτό είναι το ρελέ εξόδου. Το ρελέ εξόδου του δικτύου Tor δεν κρυπτογραφεί την κυκλοφορία, που σημαίνει ότι η επισκεψιμότητά σας δεν είναι κρυπτογραφημένη μόλις φύγει από το δίκτυο.

Εάν ένας κακόβουλος ηθοποιός επρόκειτο να θέσει σε κίνδυνο έναν ευάλωτο κόμβο εξόδου Tor, έχει την ευκαιρία να δει ή να παρακολουθήσει τη δραστηριότητά σας.

Ωστόσο, το ίδιο το ρελέ εξόδου δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας, καθώς έχει ήδη κρυπτογραφηθεί μέσω των προηγούμενων ρελέ.

Tor Alternatives

Το Tor είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή εάν αναζητάτε αυξημένη ανωνυμία και ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αλλά αν δεν σας ενδιαφέρει πολύ αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης, υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις που δίνουν επίσης προτεραιότητα στο απόρρητο των χρηστών.

Οι κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις Tor περιλαμβάνουν:

  • Γενναίος
  • Epic Browser
  • Το πρόγραμμα περιήγησης Yandex
  • Ουρές
  • Βιβάλντι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, όπως το Chrome και το Safari, αλλά αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ασφάλεια.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα VPN μαζί με το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Αυτό θα σας προσφέρει αυξημένη ασφάλεια και θα διασφαλίσει ότι τα δεδομένα σας είναι κρυπτογραφημένα στον κόμβο εξόδου (εφόσον χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο VPN).

Το Tor είναι εξαιρετικά ασφαλές αλλά έχει τα ελαττώματά του

Είναι σαφές ότι το Tor Project εστιάζει στην προτεραιότητα της ασφάλειας και του απορρήτου, με διάφορες λειτουργίες που συνεργάζονται για να διατηρούν τους χρήστες ασφαλείς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που συνοδεύουν αυτό το πρόγραμμα περιήγησης, τα οποία είναι σημαντικό να σημειωθούν, και υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές που μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε.