Προσοχή σε αυτές τις 7 απάτες στο Facebook

Σε αντίθεση με τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι απάτες του Facebook μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Κρύβονται σε κοινή θέα και ανακυκλώνουν παλιές τακτικές ενώ κυνηγούν μερικά από τα πιο έμπιστα μέλη της κοινωνίας.

Μην αφήσετε τον εαυτό σας ή κάποιον που σας ενδιαφέρει να πέσει σε απάτη στο Facebook. Μάθετε τι να αναζητάτε και μείνετε ασφαλείς.

Facebook Phishing

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) είναι η πλαστοπροσωπία μιας υπηρεσίας για να πειστεί ένας στόχος να παραιτηθεί από τα διαπιστευτήρια σύνδεσής του. Ενώ το phishing στο Facebook δεν διαφέρει τελικά από οποιοδήποτε άλλο είδος phishing, είναι σημαντικό επειδή ορισμένες από τις άλλες απάτες σε αυτήν τη λίστα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε παραβιασμένους λογαριασμούς.

Τα περισσότερα phishing πραγματοποιούνται μέσω email όταν ένας απατεώνας στέλνει ένα μήνυμα ζητώντας από τον στόχο να συνδεθεί στον λογαριασμό του, να ανακτήσει τον κωδικό πρόσβασής του ή να επαληθεύσει τα στοιχεία του λογαριασμού. Όταν κάνετε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο, ο στόχος μεταφέρεται σε έναν ιστότοπο που μοιάζει πολύ με το Facebook, αλλά στην πραγματικότητα φιλοξενείται αλλού. Μπορείτε να εντοπίσετε μια τέτοια απάτη κοιτάζοντας τη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας. Αν διαβάζει οτιδήποτε άλλο εκτός από το “facebook.com”, τότε εξαπατάτε.

Ελεγξε για

Το Facebook επίσης δεν στέλνει συχνά ειδοποιήσεις ζητώντας από τους χρήστες να επαληθεύσουν τους λογαριασμούς τους. Εκτός και αν δεν έχετε συνδεθεί εδώ και χρόνια, ο λογαριασμός σας στο Facebook δεν θα πρέπει να απαιτεί καμία ενέργεια από εσάς για διατήρηση. Ακόμα κι αν υποψιάζεστε ότι μια ειδοποίηση είναι νόμιμη, θα πρέπει να επισκέπτεστε απευθείας το Facebook.com αντί να ακολουθείτε έναν σύνδεσμο σε ένα email, απλώς για να είστε ασφαλείς.

Επειδή το Facebook είναι ένα κοινωνικό δίκτυο, οι φίλοι σας επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας κατά τη χρήση της υπηρεσίας. Εάν δείτε ότι ένας έμπιστος φίλος ή μέλος της οικογένειας έχει κάνει like σε μια σελίδα, μοιράστηκε μια ανάρτηση ή σας πρότεινε μια υπηρεσία στην πλατφόρμα, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να το αμφισβητήσετε. Η συναναστροφή με τους φίλους σας γίνεται σιωπηρή υποστήριξη.

Με τα κλειδιά του λογαριασμού σας στο Facebook, ένας απατεώνας έχει πρόσβαση στην πλήρη λίστα των φίλων σας. Μπορούν να πουν σε ποιον στέλνετε μήνυμα και πόσο συχνά το κάνετε, ακόμα και για τι μιλάτε. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή εξαιρετικά στοχευμένων προσωπικών απατών ή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ρίξουν ένα πολύ μεγαλύτερο δίχτυ σε ολόκληρη τη λίστα φίλων σας.

The Ticket Scalper Event Scam

Οι απατεώνες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το σύστημα εκδηλώσεων του Facebook για να σας εξαπατήσουν να πληρώσετε πάνω από τις πιθανότητες για εισιτήρια εκδηλώσεων. Αυτά τα εξαιρετικά υπερτιμημένα εισιτήρια μπορεί να μην υπάρχουν ποτέ εξαρχής, και αν είστε αρκετά άτυχοι να πέσετε στην απάτη, τότε είναι απίθανο να μπορέσετε να ανακτήσετε τα χρήματά σας.

Ο απατεώνας δημιουργεί αρχικά μια σελίδα εκδήλωσης για μια παράσταση με περιορισμένα εισιτήρια και μεγάλη ζήτηση, συχνά εκπομπές που έχουν ήδη εξαντληθεί. Πολλοί τέτοιοι απατεώνες θα δημιουργήσουν σελίδες «εταιρειών» συμβάντων με νόμιμη εμφάνιση, οι οποίες συνήθως αποτελούνται εξ ολοκλήρου από εκδηλώσεις Facebook για παρόμοιες εκπομπές.

Στη συνέχεια, η εκδήλωση προωθείται στο Facebook, κάτι που κοστίζει πολύ λίγο στους απατεώνες. Πολλοί χρήστες θα κάνουν κλικ στο «Ενδιαφέρομαι» ή «Πηγαίνω» καθώς η ανάρτηση περνάει στις ροές ειδήσεων τους, κάτι που παρέχει περαιτέρω στην εκδήλωση μια αίσθηση νομιμότητας. Δυστυχώς, ο σύνδεσμος με τα εισιτήρια για τις εκδηλώσεις δεν παραπέμπει σε επίσημο κατάστημα εισιτηρίων.

  Πώς να αφαιρέσετε μια εικόνα προφίλ Facebook από τον λογαριασμό σας

Αντίθετα, οι απατεώνες θα εισάγουν συνδέσμους σε ιστότοπους μεταπώλησης εισιτηρίων. Αυτά υπάρχουν ήδη σε ηθικά και νομικά γκρίζες ζώνες. Τέτοιες τοποθεσίες χρησιμοποιούνται συνήθως από scalpers που αγοράζουν εισιτήρια μαζικά για να ανατρέψουν δύο, τρεις ή τέσσερις φορές την τιμή. Όσο πιο περιζήτητα είναι τα εισιτήρια, τόσο περισσότερο κέρδος υπάρχει. Πολλοί από αυτούς τους μεταπωλητές δεν έχουν εξαρχής εισιτήρια να πουλήσουν.

Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να λάβετε το εισιτήριό σας, θα πληρώσετε πολύ διογκωμένες τιμές για αυτό. Εάν το εισιτήριό σας δεν φτάσει ποτέ, οι περισσότεροι ιστότοποι μεταπωλητών επισημαίνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που δηλώνουν ότι δεν ευθύνονται για τυχόν πωλητές που δεν παραδίδουν. Ανάλογα με τους τοπικούς νόμους σας, ενδέχεται να μην έχετε μεγάλη προστασία των καταναλωτών. Ακόμα κι αν το κάνετε, δεν έχουν όλοι τους πόρους για να πολεμήσουν μια νομική μάχη.

Για να αποφύγετε αυτήν την απάτη, αγοράζετε πάντα από νόμιμα καταστήματα εισιτηρίων. Μην εμπιστεύεστε τυφλά και μην κάνετε κλικ στο “Ενδιαφέρομαι” σε συμβάντα που εμφανίζονται στη ροή ειδήσεων σας. Αν θέλετε να αγοράσετε εισιτήρια, να φύγετε από το Facebook και να αναζητήσετε την παράσταση ή τον καλλιτέχνη, θα θέλατε να δείτε και να ακολουθήσετε επίσημους συνδέσμους.

Το απροσδόκητο έπαθλο ή η απάτη της λαχειοφόρου αγοράς

Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα πέφταμε σε ένα γράμμα στο ταχυδρομείο που μας λέει ότι κερδίσαμε μια λαχειοφόρο αγορά στην οποία δεν θυμόμαστε ότι έχουμε λάβει μέρος. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα πέφταμε σε ένα email ή τυχαίο μήνυμα στο Facebook, ειδοποιώντας μας για αυτό. Τι γίνεται όμως αν λάβατε αυτό ακριβώς το μήνυμα και ένα μήνυμα από έναν φίλο που σας λέει ότι έχει ήδη εξαργυρώσει τα κέρδη του;

Πρόκειται για την απάτη με προκαταβολή, γνωστή και ως «Νιγηριανός πρίγκιπας» ή απάτη 419 (καθώς παραβιάζουν το άρθρο 419 του ποινικού κώδικα της Νιγηρίας, που ασχολείται με την απάτη), με μια ανατροπή. Οι παραβιασμένοι λογαριασμοί είναι το τέλειο έδαφος για αυτό το είδος απάτης. Η υποστήριξη ενός φίλου που εμπιστεύεστε μπορεί να είναι αρκετή για να σας ανατρέψει. Αυτοί οι φίλοι συχνά σχολιάζουν ότι είδαν το όνομά σας στη «λίστα των νικητών», την οποία θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζετε ως κόκκινη σημαία.

Ουαου!! Φοβερο! Κέρδισα τη λαχειοφόρο αγορά του Facebook και δεν είμαι καν στο Facebook! Νιώθω τόσο τυχερός! Σίγουρα δεν πρόκειται για απάτη… pic.twitter.com/nZCrFHqjvK

— Mr Benn (@therealmrbenn) 30 Νοεμβρίου 2019

Τελικά η απάτη παίρνει την ίδια τροπή με κάθε άλλη απάτη 419 εκεί έξω. Θα ενημερωθείτε ότι πρέπει να καταβληθεί ένα τέλος «επεξεργασίας» ή «διαχείρισης» για την αποστολή των χρημάτων στον λογαριασμό σας. Μερικές φορές οι απατεώνες θα προσπαθήσουν πολλές φορές να σας κάνουν να πληρώσετε «πρόστιμα» ή «τελή συναλλαγής» που σχετίζονται με το υπόλοιπο. Κατά ύποπτο τρόπο, αυτές οι χρεώσεις δεν μπορούν ποτέ να αφαιρεθούν από τα κέρδη σας.

Μέχρι να πέσει η δεκάρα, θα μπορούσατε να έχετε βάλει εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια στην απάτη. Το δέλεαρ των $150.000 θα μπορούσε να πείσει πολλούς από εμάς να ξοδέψουμε 1500 $ χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα πρέπει πάντα να ρωτάτε οποιονδήποτε θέλει να ξοδέψετε χρήματα για να λάβετε ένα βραβείο.

Ψεύτικες δωροκάρτες και κουπόνια

Πιθανότατα έχετε δει αυτές τις απάτες με κάρτες δώρου ή εκπτωτικά κουπόνια να διαφημίζονται στον ιστό, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκατε να κάνετε κλικ σε αυτές. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει όταν τα μοιράζεται ένας φίλος, μια τακτική στην οποία βασίζονται πολλοί απατεώνες για να στρατολογήσουν περισσότερα θύματα.

  Πώς να στείλετε μηνύματα στον εαυτό σας στο Facebook Messenger

Ένας φίλος μοιράζεται μια δωρεάν δωροκάρτα ή έναν σημαντικό κωδικό έκπτωσης σε ένα μεγάλο κατάστημα λιανικής στο Facebook. Περίεργος, κάνετε κλικ σε αυτό και σας ζητείται να συμπληρώσετε μια φόρμα για να λάβετε τον κωδικό σας. Στο τέλος της διαδικασίας, σας λένε να μοιραστείτε τη δημοσίευση, οπότε θα λάβετε αυτό που σας υποσχέθηκαν. Το πρόβλημα είναι ότι η δωροκάρτα ή η έκπτωση δεν φτάνει ποτέ.

Το Wegmans ειδοποιεί τους πελάτες για απάτη με δωροκάρτες Facebook https://t.co/Z2TDF1Qgfe

— 13WHAM (@13WHAM) 12 Ιουλίου 2019

Μπορεί να μην σκέφτεστε τίποτα περισσότερο από αυτό, αλλά έχετε ήδη εξαπατηθεί. Προσωπικές πληροφορίες, ιδιαίτερα ονόματα που συνδέονται με διευθύνσεις, ημερομηνία γέννησης και έγκυρη διεύθυνση email έχουν όλα αξία στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία σας ενδέχεται να πωληθούν σε spammers που θα τα χρησιμοποιήσουν για σκοπούς μάρκετινγκ. Πιθανότατα θα λάβετε πολύ περισσότερες κρύες κλήσεις και ανεπιθύμητα email.

Μερικές φορές οι απατεώνες θα δοκιμάσουν την απάτη ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ στέλνοντας πλαστές δωροκάρτες σε φυσική διεύθυνση. Όταν «ενεργοποιείτε» τη δωροκάρτα επισκεπτόμενοι τον σύνδεσμο στο πίσω μέρος, τα στοιχεία σας μεταφέρονται για πώληση αλλού και η δωροκάρτα σας δεν λειτουργεί ποτέ.

Να είστε άμεσα ύποπτοι για οποιονδήποτε διαγωνισμό ή προσφορά που σας ζητά να κοινοποιήσετε τη δημοσίευση ως μέρος της αξίωσης ή της συμμετοχής. Το Facebook και το Twitter κατέστειλαν αυτή τη συμπεριφορά πριν από χρόνια και δεν γίνεται πλέον ανεκτή ως έγκυρο μέσο συμμετοχής σε διαγωνισμούς ή διεκδίκηση εκπτώσεων ή πίστωσης καταστήματος.

Κακοί πωλητές στο Facebook Marketplace

Το Facebook Marketplace και ο τεράστιος αριθμός ομάδων Αγοράς/Πώλησης/Ανταλλαγής στην πλατφόρμα είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αναστρέψετε παλιά αντικείμενα ή να αγοράσετε μεταχειρισμένα προϊόντα στην περιοχή σας. Υπάρχει επίσης μια τεράστια πιθανότητα τα πράγματα να πάνε στραβά μέσω απατεώνων και απατεώνων ηθοποιών.

Δεν πρέπει ποτέ να αγοράσετε ένα αντικείμενο στο Facebook Marketplace που δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να παραλάβετε μόνοι σας. Το Facebook Marketplace δεν είναι eBay και δεν διαθέτει προστασία αγοραστή για να σας προστατεύσει από πωλητές που δεν θα στείλουν τα προϊόντα που αγοράσατε. Επιπλέον, οι πωλητές συχνά χρησιμοποιούν κράτηση προσωπικών δυνατοτήτων πληρωμής για φίλους και συγγενείς σε υπηρεσίες όπως το PayPal, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της πληρωμής.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε τον εαυτό σας σε άλλα προβλήματα, όπως να συναντήσετε έναν πωλητή ιδιωτικά για να πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή σε μετρητά και να σας ληστέψουν. Εάν συναντάτε κάποιον προσωπικά από το Facebook Marketplace, κάντε το σε μια λογική, καλά φωτισμένη και δημόσια τοποθεσία. Πάρτε μαζί σας κάποιον που εμπιστεύεστε και αν ό,τι αγοράζετε ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην εμφανιστείτε.

Το Facebook Marketplace χρησιμοποιείται για γρήγορη πώληση κλεμμένων αγαθών, ιδιαίτερα gadget όπως tablet και ποδήλατα. Εάν αγοράσετε κλεμμένα αγαθά και σας εντοπιστούν, θα χάσετε, τουλάχιστον, ό,τι αγοράσατε και πιθανότατα θα χάσετε όλα τα χρήματα που πληρώσατε για το εν λόγω αντικείμενο. Εάν οι αρχές υποψιάζονται ότι ήξερες ότι τα αγαθά είχαν κλαπεί, μπορεί να χρεωθείς και για το χειρισμό κλοπιμαίων.

Ρομαντικές απάτες

Οι ρομαντικές απάτες είναι περίτεχνες, αλλά έχουν εξαπατήσει πολλούς. Τις περισσότερες φορές, ο απατεώνας θα χρησιμοποιήσει μια σχέση για να αποσπάσει χρήματα και άλλα αγαθά από το θύμα. Αυτές οι απάτες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες πολύ πέρα ​​από την οικονομική ζημία, εάν πάνε πολύ μακριά.

Να είστε πάντα επιφυλακτικοί με οποιονδήποτε συναντάτε στο διαδίκτυο, καθώς είναι τόσο δύσκολο να αποδείξετε ότι είναι αυτό που λένε ότι είναι. Ακόμη και οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι συνομιλίες με κάμερα web μπορεί να φαίνονται νόμιμες ενώ είναι τελικά παραπλανητικές. Δυστυχώς, πολλοί που παρασύρονται από αυτήν την απάτη δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δουν ότι χρησιμοποιούνται.

  Πώς να «ξεκολλήσετε» μια σελίδα στο Facebook στην οποία δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το like

Η κύρια κόκκινη σημαία που πρέπει να αναζητήσετε είναι ένα ρομαντικό ενδιαφέρον που έχετε συναντήσει στο Facebook (ή αλλού στο διαδίκτυο) να ζητά χρήματα. Οι λόγοι τους μπορεί να φαίνονται πειστικοί και μπορεί να τραβούν τα κορδόνια της καρδιάς σε μια προσπάθεια να σας πείσουν ότι έχουν μια νόμιμη ανάγκη. Μπορεί να πουν ότι δεν έχουν ενοίκιο, ότι το κατοικίδιό τους χρειάζεται επέμβαση ή ότι το αυτοκίνητό τους χρειάζεται επείγουσες επισκευές.

Αυτή η απάτη μπορεί να πάρει μια πολύ σκοτεινή τροπή όταν ο απατεώνας θέλει περισσότερα από χρήματα. Η πρόσφατη περίπτωση του Γυναίκα από το Σύδνεϋ Maria Exposto δείχνει πόσο άσχημα μπορεί να πάνε τα πράγματα στραβά. Η Μαρία βρέθηκε με πάνω από 1 κιλό μεθαμφεταμίνη σε ένα σακίδιο στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ενώ επέστρεφε από ένα ταξίδι όπου υποτίθεται ότι θα συναντούσε έναν Αμερικανό στρατιώτη που αυτοπροσδιοριζόταν ως «Καπετάν Ντάνιελ Σμιθ».

Το υποτιθέμενο έρωτά της δεν έφτασε ποτέ, και αντ’ αυτού, έγινε φίλος από έναν άγνωστο (ο απατεώνας) που την έπεισε να μεταφέρει το σακίδιο πίσω στην Αυστραλία. Η Μαρία καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μαλαισίας για διακίνηση ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Μάιο του 2018. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια φυλάκιση και 18 μήνες σε θάνατο μέχρι να ανατραπεί η καταδίκη της και να αφεθεί ελεύθερη.

Αυτή είναι μια ασυνήθιστη στροφή για μια ερωτική απάτη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Τον Απρίλιο του 2011, Νεοζηλανδή Σάρον Άρμστρονγκ βρέθηκε να διακινεί κοκαΐνη έξω από την Αργεντινή επειδή και αυτή είχε πέσει σε ρομαντική απάτη.

Clickbait που χρησιμοποιείται για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού

Αυτή είναι η ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται σε όλο τον ιστό από παραπλανητικούς διαφημιστές για την αύξηση των κλικ. Θα δείτε μια διαφήμιση για ένα «σοκαριστικό βίντεο» ή μια «καταπληκτική μεταμόρφωση» ή άλλον παρόμοια σκανδαλώδη τίτλο. Όταν κάνετε κλικ σε αυτό, συνήθως θα μεταφερθείτε σε μερικές ανακατευθύνσεις πριν προσγειωθείτε σε έναν ιστότοπο που προσπαθεί να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας.

Στο Facebook, αυτοί οι σύνδεσμοι εμφανίζονται συχνά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως όταν το δίκτυο κοινωνικών μέσων συζητά την κυκλοφορία νέων λειτουργιών. Ορισμένες από αυτές τις απάτες προσφέρουν την προσθήκη λειτουργιών στον λογαριασμό σας, όπως το θρυλικό κουμπί “δεν μου αρέσει” ή ένα μέσο για να δείτε ποιος έχει δει το προφίλ σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να αποκαλύψει τυχόν νόμιμες αλλαγές και μπορείτε να αγνοήσετε το clickbait.

Ενώ το Facebook μπορεί να αφαιρέσει συνδέσμους ή να προσθέσει δηλώσεις αποποίησης ευθυνών δίπλα σε παραπλανητικές και ψεύτικες ιστορίες, η χρήση ιστότοπων που συντομεύουν URL και συνδέσμων ανακατεύθυνσης χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για να αποφευχθεί ο εντοπισμός. Για την ασφάλειά σας (και για να στερήσετε τα κλικ από τους απατεώνες), θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς ανεπιθύμητο περιεχόμενο όπως αυτό.

Ο χρυσός κανόνας

Πολλές (αλλά όχι όλες) απάτες μπορούν να αποφευχθούν αν ακολουθήσετε έναν απλό κανόνα: αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι. Για τα υπόλοιπα, θα πρέπει απλώς να είστε σε εγρήγορση και να αμφισβητείτε πάντα τα κίνητρα του ατόμου που ασχολείται μαζί σας, είτε πρόκειται για μια εκδήλωση στο Facebook, μια χορηγούμενη ανάρτηση ή ένα ανεπιθύμητο μήνυμα.

Καθώς το Facebook συνεχίζει να αναπτύσσεται και να έχει πιο σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας, αυτές οι απάτες (και πολλές νέες) είναι βέβαιο ότι συμβαίνουν πιο συχνά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η μόνη υπηρεσία που επηρεάζεται από τέτοια προβλήματα και οι απάτες είναι διάχυτες σε ιστότοπους crowdfunding και σε πολλές άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.