Ποιο να χρησιμοποιήσετε και πότε

Ενώ εργάζεστε σε μια εφαρμογή πελάτη-διακομιστή, είναι σύνηθες οι προγραμματιστές να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ GraphQL και REST API. Η επιλογή του ενός έναντι του άλλου μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ταχύτητα, την επεκτασιμότητα και τη συντηρησιμότητα της εφαρμογής.

Για χρόνια, το The Rest API ήταν μια προτιμώμενη επιλογή για πολλούς προγραμματιστές. Το REST API έχει μια καλά καθορισμένη δομή που το καθιστά απλό στη χρήση και την κατανόηση. Έτσι, επιτρέπει στους προγραμματιστές να κατασκευάζουν εύκολα εξελιγμένες εφαρμογές.

Ωστόσο, η GraphQL έχει γίνει ένας ισχυρός αντίπαλος με έναν πιο αποτελεσματικό και προσαρμόσιμο μηχανισμό αναζήτησης. Χρησιμοποιώντας το, οι προγραμματιστές μπορούν απλώς να ανακτήσουν τις πληροφορίες που πραγματικά χρειάζονται. Επιπλέον, το μοντέλο δεδομένων του GraphQL επιτρέπει την απλή προσαρμογή.

Τόσο το GraphQL όσο και το REST API προσφέρουν χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Έτσι, η επιλογή του καλύτερου για το έργο θα έχει μεγάλη επιρροή στην επιτυχία του. Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάσουμε τόσο το GraphQL όσο και το REST API, τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους, τις περιπτώσεις χρήσης και τις βασικές διαφορές τους.

Τι είναι το GraphQL;

Η GraphQL είναι μια ισχυρή γλώσσα ερωτημάτων για API που αναπτύχθηκε από τη Meta. Παρέχει έναν καλύτερο τρόπο δημιουργίας APIS και βελτίωσης των κλήσεων RESTful API.

Με το GraphQL, οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο τελικό σημείο για να λάβουν ακριβώς τα δεδομένα που θέλουν. Αυτό διευκολύνει τη διαχείριση των εξαρτήσεων δεδομένων και την αποφυγή της υπερβολικής ανάκτησης. Ενώ το REST API απαιτεί πολλαπλά τελικά σημεία για να αποκτήσει μια ποικιλία πόρων.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες παρερμηνείες σχετικά με το τι δεν είναι το GraphQL. Λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε την ακαταστασία με τα ακόλουθα σημεία:

  • Δεν είναι γλώσσα βάσης δεδομένων ή ORM, αλλά εργαλείο για την υποβολή ερωτημάτων API
  • Δεν προορίζεται να αντικαταστήσει το REST API αλλά μια εναλλακτική που μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο έργο.
  • Δεν είναι συντριπτικό, δεν είναι δύσκολο, καθιστώντας το εύκολο στην εκμάθηση και την εφαρμογή.

Το GrapphQL διατέθηκε ως έργο ανοιχτού κώδικα το 2015. Από τότε, εταιρείες όπως το GitHub, το Yelp και το Shopify το έχουν υιοθετήσει καθώς έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Το GraphQL εξελίσσεται σε μια κρίσιμη ικανότητα για τους προγραμματιστές να κυριαρχήσουν ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για πιο αποτελεσματικά API.

Πώς λειτουργεί το GraphQL

Το GraphQL είναι χτισμένο σε ένα σχήμα που περιγράφει τα είδη των δεδομένων που μπορούν να υποβληθούν σε αναζήτηση καθώς και τις σχέσεις τους. Λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή, αυτό το σχήμα διασφαλίζει ότι και τα δύο μέρη γνωρίζουν τα δεδομένα που μπορούν να ζητηθούν. Επίσης, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούνται τα δεδομένα.

Ας εξετάσουμε μια εφαρμογή ιστολογίου που χρησιμοποιεί GraphQL API. Το σχήμα του API μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

Οι τύποι ανάρτησης και σχολίου ορίζονται σε αυτό το σχήμα, μαζί με έναν τύπο ερωτήματος. Μας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουμε μεμονωμένες αναρτήσεις με ταυτότητα. Τα πεδία που διαθέτει κάθε τύπος αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα που μπορούν να ληφθούν.

Χρησιμοποιώντας αυτό το σχήμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον παρακάτω κώδικα για να δημιουργήσουμε ένα ερώτημα GraphQL για να λάβουμε μια ανάρτηση και τα σχόλιά της:

Το αποτέλεσμα αυτού του ερωτήματος θα περιλαμβάνει τον τίτλο, το σώμα, τον συγγραφέα και το αναγνωριστικό της ανάρτησης. Θα επιστρέψει επίσης ως φορέας και συγγραφέας οποιουδήποτε σχολίου που σχετίζεται με αυτήν την ανάρτηση.

Αντί να στέλνουμε πολλά ερωτήματα σε διάφορα τελικά σημεία, μπορούμε να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα δεδομένα χρησιμοποιώντας το GraphQL με μία μόνο κλήση API. Ως αποτέλεσμα, τα γενικά έξοδα μειώνονται και η λειτουργικότητα του API αυξάνεται.

  Διορθώστε το εργαλείο GIMP Paintbrush που δεν λειτουργεί

Τι είναι το Rest API

Το REST API είναι μια αρχιτεκτονική υπηρεσίας ιστότοπου. Επιτρέπει την επικοινωνία μέσω πρωτοκόλλων HTTP μεταξύ πολλών συστημάτων. Είναι ένα σύνολο αρχιτεκτονικών αρχών που βοηθά στην ανάπτυξη επεκτάσιμων, αποτελεσματικών και ευέλικτων διαδικτυακών υπηρεσιών.

Ωστόσο, είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των προγραμματιστών, καθώς χρησιμοποιεί κοινές μεθόδους HTTP όπως:

GET: Αυτή η εντολή ανακτά πόρους

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Για να δημιουργήσετε έναν πόρο

PUT: Αλλάζει την κατάσταση ή ενημερώνει έναν πόρο που μπορεί να είναι αντικείμενο, αρχείο ή μπλοκ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ: Για την εξάλειψη του πόρου

Η βάση του REST API είναι η ιδέα των πόρων, οι οποίοι αναγνωρίζονται από διακριτικά URL (Uniform Resource Locator). Με βάση το αίτημα από τον πελάτη, κάθε πόρος μπορεί να έχει διαφορετική αναπαράσταση όπως η εξής:

  • JSON (Σημειογραφία αντικειμένου JavaScript),
  • XML (Extensible Markup Language),
  • και HTML (Γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου)

Το RESTPful API χρησιμοποιεί αυτούς τους πόρους για να ανακτήσει δεδομένα, να δημιουργήσει μια εγγραφή, να ενημερώσει μια εγγραφή ή να τη διαγράψει.

Πώς λειτουργεί το REST API

Το REST API λειτουργεί επιτρέποντας στους χρήστες να υποβάλλουν αιτήματα HTTP σε διακομιστές που απεικονίζουν πόρους μέσω διευθύνσεων URL. Μετά την επεξεργασία του αιτήματος, ο διακομιστής στέλνει πίσω τις πληροφορίες στην καθορισμένη μορφή (JSON ή XML)

Για παράδειγμα, σκεφτείτε μια εφαρμογή Ιστού που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε μια πληροφορία που σχετίζεται με το βιβλίο. Χρησιμοποιώντας το RESTful API, οι πελάτες μπορούν να λάβουν λεπτομέρειες για ένα μεμονωμένο βιβλίο ή μια επιλογή βιβλίων.

Για να λάβει πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο βιβλίο, ο πελάτης υποβάλλει ένα αίτημα HTTP GET χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση URL των πόρων. Ο σύνδεσμος θα μπορούσε να είναι ο ακόλουθος:https://example.com/api/books/123. Μετά την επεξεργασία του αιτήματος και τον εντοπισμό του βιβλίου με το αναγνωριστικό “123”, ο διακομιστής παρέχει μια απάντηση στην επιλεγμένη μορφή (JSON).

Ομοίως, για να λάβει μια λίστα βιβλίων, ο πελάτης στέλνει ένα αίτημα HTTP GET στον διακομιστή με μια διεύθυνση URL όπως “https://example.com/api/books”. Έτσι, ο διακομιστής απαντά στην απαιτούμενη μορφή, όπως JSON.

Χαρακτηριστικά του GraphQL

Η GraphQL είναι μια ευέλικτη και αποτελεσματική γλώσσα ερωτημάτων, καθώς προσφέρει ισχυρή πληκτρολόγηση και ιεραρχική ανάκτηση δεδομένων. Ακολουθούν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του GraphQL που το έκαναν δημοφιλές στους χρήστες του:

v

Έντονη πληκτρολόγηση: Το GraphQL προσφέρει ένα σχήμα που περιλαμβάνει διάφορα είδη τύπων δεδομένων προσβάσιμων από API, όπως πεδία, αντικείμενα και συνδέσμους. Για να διασφαλιστεί η νόμιμη παράδοση δεδομένων, αυτό το σχήμα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση ερωτημάτων και απαντήσεων.

Ιεραρχική δομή: Το GraphQL επιτρέπει στους πελάτες να καθορίσουν τα ακριβή δεδομένα που χρειάζονται. Έτσι, επιστρέφονται λιγότερα περιττά δεδομένα, γεγονός που ενισχύει την ταχύτητα του API.

Πιο αποτελεσματικό: Οι πελάτες μπορούν να αποκτήσουν πολλούς πόρους με ένα μόνο αίτημα χάρη στο GraphQL. Χρησιμοποιεί μόνο ένα τελικό σημείο για όλα τα ερωτήματα που επιτρέπουν την προσωρινή αποθήκευση και τα αιτήματα δέσμης.

Εστίαση στον πελάτη: Το GraphQL επιτρέπει στον πελάτη να ελέγχει τα δεδομένα που λαμβάνονται, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των κλήσεων που γίνονται στον διακομιστή.

Agnostic: Δεδομένου ότι το GraphQL είναι ανεξάρτητο από την υποκείμενη βάση δεδομένων και την τεχνολογική στοίβα, μπορεί να ενσωματωθεί με οποιαδήποτε τεχνολογία υποστήριξης.

Introspective: Συνοδεύεται από ένα σύστημα ενδοσκόπησης που επιτρέπει στους πελάτες να μάθουν για τα προσβάσιμα δεδομένα, τους τύπους δεδομένων και τους συνδέσμους τους.

Μοντέλο συνδρομής: Το μοντέλο συνδρομής επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν ενημερώσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Οι πελάτες μπορούν να εγγραφούν σε αλλαγές σε ορισμένα δεδομένα και να λαμβάνουν ενημερώσεις όταν αλλάζουν.

Τώρα που γνωρίζετε τις δυνατότητες του GraphQL, ας εξερευνήσουμε τι έχει να προσφέρει το REST API στους πελάτες του.

Χαρακτηριστικά του REST API

Το REST API δίνει μεγάλη έμφαση στην τήρηση ενός συνόλου προτύπων που καθιστούν το API εξαιρετικά προσιτό, προσαρμόσιμο και εύκολα επεκτάσιμο:

Χωρίς Πολιτεία: Το RESTful API περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα δεδομένα σε κάθε αίτημα. Επομένως, είναι ανιθαγενές, επεκτάσιμο και εύκολο στη διαχείριση.

Αρχιτεκτονική πελάτη-διακομιστή: Αρχιτεκτονική πελάτη-διακομιστή όπου οι πελάτες ζητούν δεδομένα από τον διακομιστή και επιστρέφονται. Ως εκ τούτου, τα συστήματα front-end και back-end μπορούν να κατασκευαστούν και να συντηρηθούν χωριστά.

  Τι είναι το PING και πώς να το χρησιμοποιήσετε; Μάθετε το με 7 Παραδείγματα

Βασισμένο σε πόρους: Τα προσβάσιμα δεδομένα αντιπροσωπεύονται από πόρους. Για ανάκτηση ή τροποποίηση, κάθε πόρος έχει μια συγκεκριμένη διεύθυνση URL.

Λειτουργίες CRUD: Το REST API διαχειρίζεται πόρους μέσω ενεργειών CRUD (Δημιουργία, Ανάκτηση, Ενημέρωση και Διαγραφή).

Συνεπής διεπαφή: Προσφέρει ομοιόμορφη διεπαφή για αλληλεπίδραση με πόρους, απλοποιώντας την αρχιτεκτονική και τη συντήρηση του API.

Με δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης: Είναι ενεργοποιημένη η προσωρινή αποθήκευση, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των ερωτημάτων στον διακομιστή και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα.

Layered Structure: Υποστηρίζει μια πολυεπίπεδη δομή που περιλαμβάνει έναν διακομιστή μεσολάβησης που αυξάνει την ευελιξία και την επεκτασιμότητα.

Πλεονεκτήματα του GraphQL

Αφού μάθουμε για τις δυνατότητες του GraphQL, ας εξερευνήσουμε τα οφέλη που το κάνουν να ξεχωρίζει

Καλύτερη απόδοση: Με το GraphQL βελτιώνει την απόδοση ελαχιστοποιώντας ελαχιστοποιώντας την ποσότητα των δεδομένων που αποστέλλονται μέσω του δικτύου.

Απλοποιημένη ανάπτυξη API: Η ανάπτυξη API γίνεται ευκολότερη με ένα ενιαίο σχήμα που περιλαμβάνει. Ως εκ τούτου, απλοποιεί τη διαδικασία ανάπτυξης και μειώνει τις πιθανότητες σφαλμάτων.

Αυξημένη ευελιξία: Οι προγραμματιστές μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια τα δεδομένα που χρειάζονται και πώς θα πρέπει να οργανωθούν. Επομένως, μπορεί να φιλοξενήσει πολλά είδη πελατών, όπως εφαρμογές για κινητά και web.

Βελτιωμένη εμπειρία προγραμματιστή: Προσφέρει πλαίσια και εργαλεία που απλοποιούν τη δημιουργία, τη δοκιμή και τον εντοπισμό σφαλμάτων των API.

Καλύτερη τεκμηρίωση: Με το σχήμα αυτο-τεκμηρίωσης, γίνεται ευκολότερο να κατανοήσετε και να χρησιμοποιήσετε το API.

Ταχύτερη επανάληψη: Οι ενημερώσεις στο σχήμα μπορούν να γίνουν χωρίς να επηρεαστούν οι τρέχοντες πελάτες. Έτσι, είναι εύκολο να βελτιώσετε το API και να προσθέσετε νέες δυνατότητες σε αυτό.

Απλούστερη συγκέντρωση δεδομένων: Οι χρήστες μπορούν να ενσωματώσουν πληροφορίες από πολλά API και πηγές σε ένα μόνο ερώτημα. Ως εκ τούτου, η συγκέντρωση δεδομένων μπορεί να γίνει πιο απλή με λιγότερο περίπλοκο κώδικα υποστήριξης.

Πλεονεκτήματα του GraphQL

Το REST API προσφέρει διάφορα προνόμια που το καθιστούν δημοφιλή επιλογή για προγραμματιστές και επιχειρήσεις. Μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματα του REST API παρατίθενται παρακάτω:

Ευελιξία: Τα XML, JSON και HTML είναι μερικές μόνο από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού και μορφές δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το REST API.

Επεκτασιμότητα: Το REST API μπορεί να χειριστεί τεράστιες ποσότητες κίνησης και δεδομένων, καθιστώντας το ιδανικό για κατανεμημένα συστήματα.

Ανιθαγένεια: Το REST API είναι ανιθαγενές, γεγονός που διευκολύνει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν API που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς πελάτες.

Βελτιωμένη απόδοση: Με τη λειτουργία προσωρινής αποθήκευσης, οι διακομιστές χειρίζονται λιγότερα αιτήματα βελτιώνοντας τη συνολική απόδοση.

Εύκολο στην εφαρμογή: Είναι εύκολο να εφαρμοστεί με τις φιλικές προς το χρήστη μεθόδους HTTP για τη λήψη, τη δημιουργία, την ενημέρωση και την αφαίρεση πόρων.

Εφαρμογές & περιπτώσεις χρήσης: GraphQL

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία και τη χρήση API, το GraphQL παρέχει μια μοναδική λύση. Μπορεί να είναι το τέλειο εργαλείο για τις περιπτώσεις χρήσης που αναφέρονται παρακάτω όταν χρησιμοποιείται όπως προορίζεται:

Δημιουργία API

Το GraphQL χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάπτυξη API που παρέχουν μια ταχύτερη μέθοδο πρόσβασης και ανάκτησης δεδομένων. Βοηθά τους προγραμματιστές να καθορίσουν τα ακριβή πεδία και τη δομή των δεδομένων που επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήματα, καθιστώντας το API ελαφρύτερο και ταχύτερο.

Ακέφαλο CMS

Όταν πρόκειται για ένα CMS χωρίς κεφάλι, το GraphQL μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επίπεδο δεδομένων. Παρέχει έναν τρόπο αποσύνδεσης του περιεχομένου από το επίπεδο οθόνης. Επιπλέον, τα headless cms επιτρέπουν στους προγραμματιστές να ανακτούν και να διαχειρίζονται περιεχόμενο αποτελεσματικά και ευέλικτα.

Ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά

Δεδομένου ότι η εφαρμογή για κινητά συχνά περιλαμβάνει περιορισμένο εύρος ζώνης, η γρήγορη ανάκτηση δεδομένων καθίσταται απαραίτητη. Εδώ το GraphQL γίνεται ιδανικό εργαλείο για την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά. Επίσης, διευκολύνει τους προγραμματιστές να εφαρμόσουν λειτουργίες όπως υποστήριξη εκτός σύνδεσης και προσωρινή αποθήκευση.

Συνεργατικές εφαρμογές

Η δυνατότητα συνδρομής του GraphQL είναι απαραίτητη για εφαρμογές που χρειάζονται συμμετοχή χρηστών και αλλαγές δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, οι πελάτες μπορούν να εγγραφούν σε ενημερώσεις και να λαμβάνουν άμεσες μεταδόσεις από τον διακομιστή.

  Υπάρχει κάποιο Uber Free Ride Hack;

Μικροϋπηρεσίες

Με μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών, οι υπηρεσίες απαιτούν συνήθως επικοινωνία μεταξύ τους και έχουν ξεχωριστές απαιτήσεις δεδομένων. Το GraphQL μειώνει αυτήν την πολυπλοκότητα προσφέροντας μια ενιαία διεπαφή για την ανάκτηση δεδομένων από διάφορες υπηρεσίες.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα του GraphQL στην ανάκτηση και διαχείριση δεδομένων προϊόντων μπορεί να βελτιώσει τους ιστότοπους και τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό επιτρέπει λειτουργίες όπως η δυναμική ενημέρωση διαθεσιμότητας προϊόντων, οδηγοί αγορών για συγκεκριμένους χρήστες και ειδικές προσφορές.

Επιστημονικά δεδομένα

Οι ευέλικτες και ισχυρές δυνατότητες ανάκτησης και ανάλυσης δεδομένων του GraphQL το καθιστούν βιώσιμη τεχνολογία για εφαρμογές επιστήμης δεδομένων. Διευκολύνει τους προγραμματιστές να κάνουν προηγμένη ανάλυση και μοντελοποίηση δεδομένων από μια μεγάλη ποικιλία πηγών.

Μεσα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Με το GraphQL, οι προγραμματιστές μπορούν να ζητήσουν και να χειριστούν πληροφορίες χρήστη, άρθρα ιστολογίου και άλλο περιεχόμενο. Αυτό επιτρέπει δυναμικές ενημερώσεις στις ροές των χρηστών και μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία για τον τελικό χρήστη.

Εφαρμογές και περιπτώσεις χρήσης: REST API

Ακολουθούν μερικές από τις βασικές εφαρμογές και περιπτώσεις χρήσης του REST API:

Εφαρμογή κινητού

Το REST API είναι μια εξαιρετική επιλογή για την ανάπτυξη υπηρεσιών υποστήριξης για εφαρμογές για κινητά. Απλώς ανακτά δεδομένα από πολλές πηγές. Για παράδειγμα, βάσεις δεδομένων, αποθήκευση cloud, διαδικτυακές υπηρεσίες που βασίζονται σε κινητά κ.λπ.

Εφαρμογές Ιστού

Τα API REST είναι τα βέλτιστα για τη δημιουργία εφαρμογών ιστού που απαιτούν πρόσβαση σε δεδομένα από πολλές πηγές. Προσφέρει μια ενιαία μέθοδο πρόσβασης και χειρισμού δεδομένων, ελαχιστοποιώντας την πολυπλοκότητα των εφαρμογών Ιστού.

Internet of Things (IoT)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το RESTful API για να συνδέσετε συσκευές Internet of Things (IoT) με λογισμικό που βασίζεται σε σύννεφο. Για παράδειγμα, ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να αλληλεπιδράσει με μια υπηρεσία που βασίζεται σε σύννεφο που ρυθμίζει τη θερμοκρασία ενός σπιτιού χρησιμοποιώντας ένα REST API.

Ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου

Για τη διεξαγωγή συναλλαγών και συνδέσεων με υπηρεσίες τρίτων, οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούν συχνά RESTful API. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα RESTful API για τη λήψη δεδομένων αποστολής από έναν πάροχο logistics ή για την αποδοχή πληρωμής μέσω μιας πύλης πληρωμής.

Πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα RESTful API διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση της ικανότητας των δικτύων κοινωνικών μέσων να παρέχουν οργανωμένη πρόσβαση στα δεδομένα τους. Χρησιμοποιώντας το, οι προγραμματιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών από ιστότοπους όπως το Twitter, το Facebook και το LinkedIn για να δημιουργήσουν ειδικά συστήματα διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή εγγενείς εφαρμογές.

API GraphQL έναντι REST

Ας πάρουμε μια γρήγορη επισκόπηση των διαφορών μεταξύ GraphQL και REST API:

FeatureGraphQLREST APIData Retrieval Οι πελάτες μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα και να ανακτήσουν μόνο τα απαιτούμενα δεδομένα σε διάφορες μορφές. Αίτημα και απάντηση δεδομένωνΜπορεί να χειριστεί πολύπλοκα δεδομένα και να τα επιστρέψει από πολλές πηγές χρησιμοποιώντας ένα μόνο αίτημα. Απαιτούνται πολλά ερωτήματα για πολλούς πόρους Ευελιξία ερωτημάτων δεδομένων Επιτρέπει προσαρμόσιμα ερωτήματα που μπορούν να προσαρμοστούν με βάση τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του πελάτη. Οι δυνατότητες τροποποίησης για ερωτήματα είναι σχετικά περιορισμένες. Λειτουργία προσωρινής αποθήκευσης Ενεργοποιημένη κρυφή μνήμη, η οποία βελτιώνει την απόδοση. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να επεξεργαστείτε ξανά τα ερωτήματα. Λόγω του προκαθορισμένου στυλ επιστροφής, η προσωρινή αποθήκευση μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Συνολική απόδοση Αποτελεσματική για ανάκτηση δεδομένων υψηλής συχνότητας. Λιγότερο αποτελεσματικό για δεδομένα υψηλής συχνότητας Versioning ConditionΕπειδή οι ενημερώσεις σε ένα σχήμα είναι αθροιστικές, η έκδοση εκδόσεων δεν είναι απαραίτητη. Μπορεί να προκαλέσει σπατάλη εύρους ζώνης και καθυστερημένους χρόνους απόκρισης.Καμπύλη μάθησηςΜια πιο απότομη καμπύλη εκμάθησης, επομένως ο χρήστης πρέπει να κατανοήσει τη μέθοδο σχήματος και ερωτήματοςΜε ένα απλοποιημένο στυλ αιτήματος και απάντησης, είναι πιο εύκολο να μάθει και να χρησιμοποιήσειDocumentationΑξιοπρεπής ποσότητα εργαλείων, τεκμηρίωσης και περιορισμένης ενσωμάτωσης IDE , τεκμηρίωση και υποστήριξη IDE ToolingSupporting προγράμματα, εργαλεία και βιβλιοθήκες επεκτείνονται Διατίθενται καλά καθιερωμένα και ισχυρά εργαλεία και πόροι

Σημείωση συγγραφέων

Το GraphQL επιτρέπει στους πελάτες να λαμβάνουν ακριβώς τα δεδομένα που χρειάζονται σε ένα μόνο αίτημα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για εφαρμογές με περίπλοκες απαιτήσεις δεδομένων ή ανάκτηση δεδομένων υψηλής συχνότητας.

Από την άλλη πλευρά, το REST API προσφέρει ένα πιο ισχυρό οικοσύστημα λογισμικού υποστήριξης και είναι πιο απλό στη χρήση. Είναι κατάλληλος για απλούστερες εφαρμογές που απαιτούν ευκολία στη χρήση. Εκτός αυτού, περιλαμβάνει ένα καλά εδραιωμένο οικοσύστημα εργαλείων και βιβλιοθηκών.

Τελικές σκέψεις

Όπως μπορείτε να δείτε, τόσο τα GraphQL όσο και τα API REST διακρίνονται σαφώς με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Γενικά, η επιλογή μεταξύ GraphQL και REST API είναι θέμα προτίμησης του προγραμματιστή και των απαιτήσεων της εφαρμογής.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε ορισμένες συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις συνέντευξης REST API.