Ποιο να Διαλέξετε το 2022;

Ας συγκρίνουμε τον Docker και τον Kubernetes για να δούμε πού βρίσκονται αυτά τα δύο το ένα απέναντι στο άλλο.

Θα μιλήσουμε επίσης για μερικές από τις εναλλακτικές λύσεις στα εργαλεία ενορχήστρωσης εκτός του Kubernetes. Θα προχωρήσουμε περαιτέρω και θα σκάψουμε τη σύγκριση μεταξύ Docker Swarm και Kubernetes λεπτομερώς.

Τι είναι το Docker;

Μπορεί να φαίνεται σε ένα άγουρο μάτι ότι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής έχει να κάνει με τη σύνταξη ενός ισχυρού κώδικα. Αλλά η πραγματική πρόκληση έγκειται στην αντιμετώπιση πολλών γλωσσών, στην εργασία σε διαφορετικά πλαίσια και στη διαχείριση διαταραγμένων διεπαφών μεταξύ των εργαλείων. Το Docker έρχεται στη διάσωση εδώ!

Είναι ένας τρόπος που βοηθά τους χρήστες να κρατήσουν την εφαρμογή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και του χρόνου εκτέλεσης. Μετριάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε αυτά τα στάδια. Βοηθά επίσης να κατανοήσετε καλά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εκτίθεται η εφαρμογή στο δίκτυο, διαχειρίζεται τη χρήση της αποθήκευσης και της μνήμης και επίσης χειρίζεται την άδεια πρόσβασης εκτός της εφαρμογής.

Συνοψίζοντας, είναι ένας τρόπος να παρέχετε ένα συνεπές περιβάλλον σε οποιονδήποτε κεντρικό υπολογιστή συμβατό με λειτουργικό σύστημα (Linux ή Windows).

Χαρακτηριστικά Docker

  • Εύκολη και γρήγορη διαμόρφωση – Οι κωδικοί μπορούν να αναπτυχθούν σε λιγότερο χρόνο με ελάχιστη προσπάθεια
  • Αυξάνει την παραγωγικότητα – Μειώνει τους πόρους και βοηθά επίσης στην ταχεία ανάπτυξη των εφαρμογών.
  • Απομόνωση εφαρμογών – Οι Dockers χρησιμοποιούν τα κοντέινερ για την εκτέλεση των εφαρμογών. Αυτά τα δοχεία παρέχουν απομόνωση σε αυτές τις εφαρμογές.
  • Διαχείριση Ασφαλείας

Πολλές εφαρμογές τρέχουν στο Docker.

Τι είναι ένα Kubernetes (ή K8s);

Το Kubernetes είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κοντέινερ που αυτοματοποιεί την ανάπτυξη.

Είναι μια φορητή πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που σχεδιάστηκε από την Google και τώρα τη διαχειρίζεται ένα ίδρυμα υπολογιστών εγγενών στο Cloud. Βοηθά στην ενημέρωση των εφαρμογών με ευκολότερο και ταχύτερο τρόπο χωρίς διακοπές. Χειρίζεται την εργασία του προγραμματισμού κοντέινερ στο σύμπλεγμα και επίσης διαχειρίζεται το φόρτο εργασίας.

Το Kubernetes έχει δύο ακόμη ονόματα – “k8s” και “Kube”.

Αυτή η πλατφόρμα ενορχήστρωσης αυτοματοποιεί πολλές μη αυτόματες διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη, η διαχείριση και η κλιμάκωση των εφαρμογών στο κοντέινερ.

Χαρακτηριστικά Kubernetes

  • Αυτοματοποιεί τις μη αυτόματες διαδικασίες – Απλώς περιγράφεται η επιθυμητή κατάσταση χρησιμοποιώντας το Kubernetes και θα αλλάξει η υπάρχουσα αλλαγή στην επιθυμητή.
  • Εξισορρόπηση φορτίου – Το Kubernetes είναι καλό στην εξισορρόπηση φορτίου σε περίπτωση που υπάρχει περισσότερη κίνηση στο κοντέινερ. Κατανέμει την κίνηση του δικτύου και διατηρεί σταθερή την ανάπτυξη.
  • Αυτο-ίαση – Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Kube. Επανεκκινεί τα κοντέινερ που απέτυχαν, τα αντικαθιστά και επίσης σκοτώνει αυτό που δεν ανταποκρίνεται στο μοτίβο που έχει ορίσει ο χρήστης.
  • Ενορχήστρωση αποθήκευσης – Οι χρήστες μπορούν να τοποθετήσουν αυτόματα ένα σύστημα αποθήκευσης της επιλογής τους χρησιμοποιώντας το Kubernetes.
  Διαβάστε & Αποθήκευση Τεχνικών Ειδήσεων που απευθύνονται ειδικά σε εσάς

Docker VS Kubernetes

Το Docker και το Kubernetes είναι διαφορετικές τεχνολογίες.

Επομένως, είναι κάπως άδικο να συγκρίνουμε αυτά τα δύο ή να αμφισβητούμε σε ποιον πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Αυτοί οι δύο δεν είναι άμεσοι αντίπαλοι. Σχετίζονται όμως! Το Docker είναι μια πλατφόρμα κοντέινερ, ενώ η Kubernetes είναι ένας ενορχηστρωτής κοντέινερ για πλατφόρμες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όπως το Docker.

Ας το καταλάβουμε αυτό αναλυτικά με την παρακάτω εικόνα.

Αυτό δείχνει ότι ο Docker και ο Kubernetes πάνε χέρι με χέρι και λειτουργούν παράλληλα.

Το Docker χρησιμοποιείται για την απομόνωση της εφαρμογής σας σε κοντέινερ, ενώ το Kubernetes είναι ένα εργαλείο χρονοπρογραμματισμού/ενορχήστρωσης κοντέινερ και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση της εφαρμογής σας με τη διαχείριση πολλών κοντέινερ που αναπτύσσονται σε πολλαπλούς κεντρικούς υπολογιστές.

Ας δούμε μερικές από τις ομοιότητες μεταξύ Docker και Kubernetes.

  • Και οι δύο έλκονται από μια αρχιτεκτονική που βασίζεται σε microservice.
  • Είναι κυρίως γραμμένα στο Go, το οποίο τους επιτρέπει να αποστέλλονται ως ελαφριά δυαδικά.
  • Και τα δύο χρησιμοποιούν αρχεία YAML και αυτά τα αρχεία είναι εύκολα αναγνώσιμα από τον άνθρωπο.

Προτίμηση για Docker και Kubernetes

Εάν εξετάσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή από θεωρητική σκοπιά, θα φαίνεται ομαλή και χωρίς προβλήματα. Οι πραγματικές προκλήσεις μπορούν να φανούν μόνο μετά την πρακτική εφαρμογή. Τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για ένα επιτυχές αποτέλεσμα οποιασδήποτε αίτησης είναι οι δηλώσεις εδώ:

  • Αν αυτή η τεχνολογία είναι οικονομική;
  • Προσφέρει ανάπτυξη στις επιχειρήσεις;
  • Θα βοηθήσει στη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας;
  • Θα αποδειχθεί χρήσιμο για την εξοικονόμηση πόρων;
  • Θα αποφύγει ακούσια ανθρώπινα λάθη;
  • Θα αυξήσει την υπολογιστική ιπποδύναμη;

Στη συνέχεια, από το Docker ή το Kubernetes, πρέπει να επιλέξουμε ένα ή το άλλο ανάλογα με την περίπτωση χρήσης.

Πότε να επιλέξετε το Docker;

Εάν η περίπτωση χρήσης σας υιοθετεί αρχιτεκτονική που βασίζεται σε microservice, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε δοχεία Docker για κάθε microservice. Η καλύτερη περίπτωση χρήσης της πλατφόρμας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ως Docker είναι η αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών.

Πότε να επιλέξετε Kubernetes;

Το Kubernetes είναι μια τεχνολογία που εξελίσσεται πολύ γρήγορα λόγω της δυνατότητας της πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα. Κάθε οργανισμός παρέχει τα πρόσθετά του όσον αφορά διαφορετικές υπηρεσίες όπως η δικτύωση. Η χρήση αυτών των πρόσθετων, ειδικά στο περιβάλλον παραγωγής, μπορεί να προκαλέσει υψηλό κίνδυνο για την Ασφάλεια.

  Google Photos εναντίον Amazon Photos

Επομένως, για τη διασφάλιση της πτυχής της ασφάλειας, προτείνεται η χρήση κάποιας σταθερής φιλοξενίας που βασίζεται σε σύννεφο.

Εάν δεν έχετε εις βάθος γνώση του συστήματος, τα πράγματα μπορούν εύκολα να χαλάσουν. Έτσι, κάντε την επιλογή σας με σύνεση.

Docker εναντίον Kubernetes με βάση την περίπτωση χρήσης

Ποιο είναι καλό σε τι;

Docker: Το Docker είναι καλύτερο όταν ένας χρήστης έχει μια πολύπλοκη εφαρμογή που απαιτεί όλη την περιτύλιξη ενός πακέτου και τη διαμόρφωση σε ένα φορητό δοχείο.
Kubernetes: Το Kubernetes είναι καλό όταν πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή σας εκτελείται όπως θα έπρεπε. Σε περίπτωση που κάποιο δοχείο δεν ανταποκρίνεται ή αποτύχει, θα πρέπει να αυτοθεραπευθεί και έτσι να ξεκινήσει ένα νέο δοχείο.
Πότε να χρησιμοποιήσετε τι;

Docker: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις:

  • Εάν μια εφαρμογή είναι κατάλληλη για δοχεία
  • Εάν η εφαρμογή δεν απαιτεί καθόλου ή μεγάλο μέρος της γραφικής διεπαφής και εάν η εφαρμογή πρέπει να αναπτυχθεί με συνέπεια.

Kubernetes: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακάτω περίπτωση:

  • Όταν ένας οργανισμός δεν δεσμεύεται σε έναν μόνο πάροχο cloud, τότε η χρήση του Kube είναι η πιο έξυπνη επιλογή. Ο λόγος είναι ότι λειτουργεί το ίδιο σε κάθε σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται πωλητής-αγνωστικιστής.

Δεδομένου ότι είναι πεντακάθαρο ότι και οι δύο τεχνολογίες πάνε χέρι με χέρι και τρέχει μετά από κάθε μία. Τότε τι κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι υπάρχει ένας πιθανός ανταγωνισμός μεταξύ Docker και Kubernetes; Ο λόγος πίσω από αυτό είναι το Docker Swarm. Το σμήνος Docker είναι επίσης ένα από τα εργαλεία ενορχήστρωσης κοντέινερ που παρέχονται από την Docker Inc, και έτσι η βιομηχανία συγκρίνει το Docker με το Kubernetes.

Εναλλακτικές λύσεις Kubernetes;

Παρακάτω είναι μερικά από τα εργαλεία ενορχήστρωσης που μπορούν να αποδειχθούν ως ωραίες εναλλακτικές του Kubernetes.

  • Docker Swarm
  • Ανοίξτε το Shift
  • Μέσος
  • Κτηματίας
  • Amazon ECS
  • Apache Marathon
  • Νομάς
  • Κοντένα
  • Minikube

Μετά το Kubernetes και το OpenShift, το Docker Swarm είναι πιο δημοφιλές στον κλάδο. Ας συζητήσουμε το Docker Swarm και ας αναλύσουμε πώς είναι διαφορετικό και πού βρίσκεται απέναντι στο Kubernetes.

Τι είναι το Docker Swarm;

Αυτό είναι ένα εσωτερικό εργαλείο ενορχήστρωσης κοντέινερ που αναπτύχθηκε από την Docker για να παίζει μαζί με κοντέινερ που τρέχουν στο περιβάλλον Docker. Χρησιμοποιείται για ομαδοποίηση και προγραμματισμό. Επιτρέπει τη διαχείριση πολλών κοντέινερ που αναπτύσσονται σε πολλαπλούς κεντρικούς υπολογιστές. Χρησιμοποιεί το τυπικό Docker API και δικτύωση, καθιστώντας έτσι εύκολη την απόρριψη σε οποιοδήποτε περιβάλλον docker.

Αρχή λειτουργίας του σμήνους Docker

  • Συμβατότητα προς τα πίσω
  • Ασφαλίστε από προεπιλογή με πιστοποιητικά
  • Ανθεκτική και αρχιτεκτονική ενός σημείου αστοχίας
  • Απλό αλλά δυναμικό με εμπειρία χρήστη “απλά λειτουργεί”.

Kubernetes εναντίον Docker Swarm

Και τα δύο αυτά εργαλεία ενορχήστρωσης προσφέρουν πολλές από τις παρόμοιες λειτουργίες. Η μόνη διαφορά έγκειται στους θεμελιώδεις τρόπους τους για τον τρόπο λειτουργίας των δύο. Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει την καλύτερη εικόνα σύγκρισης.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους σε υπολογιστή ή φορητή συσκευή

Kubernetes
Docker Swarm
Ανάπτυξη: Οι εφαρμογές μπορούν να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από αναπτύξεις, ομάδες και υπηρεσίες/μικρο-υπηρεσίες.
Ανάπτυξη: Οι εφαρμογές μπορούν να αναπτυχθούν ως υπηρεσίες/μικρο-υπηρεσίες σε ένα σύμπλεγμα Swarm. Ένα αρχείο YAML μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποδείξει ένα multi-container. Επιπλέον, το Docker Compose μπορεί να αναπτύξει την εφαρμογή.
Εγκατάσταση: Είναι εγχειρίδιο στο Kube. Απαιτείται σωστός σχεδιασμός για να τεθεί σε λειτουργία το Kube. Οι οδηγίες εγκατάστασης μπορεί να διαφέρουν από λειτουργικό σύστημα σε λειτουργικό σύστημα και από πάροχο σε πάροχο.
Εγκατάσταση: Η εγκατάσταση είναι ακόμη πιο απλή στο Docker Swarm σε σύγκριση με το Kubernetes. Με το Docker, απαιτείται μόνο ένα σύνολο εργαλείων για να μάθετε πώς να βασίζετε το περιβάλλον και τις ρυθμίσεις παραμέτρων.
Εργασία: Απαιτείται γνώση CLI (Διεπαφή Γραμμής εντολών) για την εκτέλεση του Kubernetes πάνω από το Docker. Για να πλοηγηθείτε σε μια δομή, θα πρέπει να κατανοήσετε το Docker CLI. Στη συνέχεια, η γνώση της κοινής γλωσσικής υποδομής για να τρέξει για αυτά τα προγράμματα.
Λειτουργία: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Docker Swarm είναι ένα εργαλείο από το Docker. Έτσι, για την πλοήγηση μέσα σε μια δομή, χρησιμοποιείται η ίδια κοινή γλώσσα. Αυτό ενισχύει την ταχύτητα αυτού του εργαλείου και παρέχει μεταβλητότητα. Επομένως, το Docker αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα χρηστικότητας.
Καταγραφή: Όταν οι υπηρεσίες αναπτύσσονται εντός του συμπλέγματος, για παράδειγμα, Elasticsearch/Kibana(ELK), το Kubernetes υποστηρίζει πολλαπλές εκδόσεις παρακολούθησης και καταγραφής.
Καταγραφή: Στην περίπτωση του Docker Swarm, υποστηρίζεται μόνο η παρακολούθηση, και αυτό με τις εφαρμογές τρίτων. Επομένως, συνιστάται ότι για λόγους παρακολούθησης, το Docker θα πρέπει να χρησιμοποιείται με Reimann.
Κλιμάκωση: Για κατανεμημένα συστήματα, το Kube είναι ένα πλαίσιο all-in-one. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Προσφέρει ισχυρές εγγυήσεις για την κατάσταση του συμπλέγματος και ένα ενοποιημένο σύνολο API. Αυτό, με τη σειρά του, επιβραδύνει την ανάπτυξη του κοντέινερ και την κλιμάκωση.
Κλιμάκωση: Σε αντίθεση με το Kubernetes, η ταχύτητα του Docker Swarm για την ανάπτυξη των κοντέινερ είναι πολύ μεγαλύτερη. Ως αποτέλεσμα, η κλιμάκωση κατ’ απαίτηση μπορεί να δει γρήγορους χρόνους αντίδρασης.
Δικτύωση: Για το Kube, το δίκτυο είναι επίπεδο. Επιτρέπει σε όλα τα pods να επικοινωνούν μεταξύ τους. Στο Kubernetes, απαιτούνται δύο CIDR σε ένα μοντέλο – το ένα είναι να λάβετε μια διεύθυνση IP και το άλλο για υπηρεσίες.
Δικτύωση: Στο Docker Swarm, υπάρχει μια επιλογή για τους χρήστες να κρυπτογραφούν μόνοι τους την κίνηση δεδομένων κοντέινερ κατά τη δημιουργία ενός δικτύου επικάλυψης.

συμπέρασμα

Συζητήσαμε λεπτομερώς το Docker και το Kubernetes και διαπιστώσαμε ότι δεν είναι το Docker, αλλά είναι το Docker Swarm που είναι ανταγωνιστής του Kubernetes. Επίσης, συμπυκνώσαμε ότι η Kubernetes κυριαρχεί πάνω από το Docker Swarm και έχει το πάνω χέρι σε αυτό. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε σε βάθος, τότε θα σας πρότεινα αυτό Μάθημα Docker Mastery.

Σας άρεσε να διαβάζετε το άρθρο; Τι θα λέγατε να μοιράζεστε με τον κόσμο;