Ποια σύνδεση συσκευής αποθήκευσης είναι η καλύτερη;

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Οι μονάδες SATA δίνουν προτεραιότητα στη χωρητικότητα αποθήκευσης, καθιστώντας τις φθηνές και εύκολα διαθέσιμες για καθημερινή χρήση.
  • Οι μονάδες SAS είναι ταχύτερες και πιο αξιόπιστες από τις μονάδες SATA, γεγονός που τις καθιστά καλύτερη επιλογή για εφαρμογές και διακομιστές σε εταιρικό επίπεδο.
  • Οι μονάδες SATA είναι καλύτερες για την προσθήκη μαζικής αποθήκευσης σε υπολογιστή ή τοπικό NAS, ενώ οι μονάδες SAS είναι καλύτερες για διακομιστές και εταιρικά περιβάλλοντα.

Διεπαφές όπως το SATA και το SAS επιτρέπουν στις μητρικές πλακέτες να διασυνδέονται με σκληρούς δίσκους και SSD, επιτρέποντάς τους να φορτώνουν λειτουργικά συστήματα, να εκτελούν προγράμματα και να κάνουν σχεδόν ό,τι μπορούν οι υπολογιστές.

Ωστόσο, με τόσες πολλές διαφορετικές χρήσεις και τόση ορολογία, είναι εύκολο να χαθείτε με όρους όπως “SATA” και “SAS”. Τι είναι? Πώς διαφέρουν; Ποιο να επιλέξετε;

Τι είναι το SATA;

Η υποδοχή SATA ή Serial Advanced Technology Attachment χρησιμοποιεί τις τυπικές 15 ακίδες τροφοδοσίας και επτά ακίδες δεδομένων. Οι μονάδες SATA είναι πιο δημοφιλείς καθώς δίνουν προτεραιότητα στη χωρητικότητα αποθήκευσης έναντι της ταχύτητας, με αποτέλεσμα τη φθηνή και εύκολα διαθέσιμη μαζική αποθήκευση.

CyberVam/Shutterstock

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή οι μονάδες SATA εστιάζουν στη χωρητικότητα αποθήκευσης δεν σημαίνει ότι είναι αργοί. Οι περισσότερες μονάδες SATA που βασίζονται σε καταναλωτές ξεκινούν από τις 5400 σ.α.λ., αλλά μπορούν να φτάσουν έως τις 7200 σ.α.λ. Ενώ οι μονάδες SATA δεν είναι τόσο γρήγορες όσο οι μονάδες SAS, είναι περισσότερο από αρκετό για τους περισσότερους ανθρώπους να τρέξουν τους υπολογιστές τους.

  Τι είναι το Machine Vision και πόσο σημαντικό είναι για τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα;

Οι μονάδες SATA είναι επίσης φθηνές, επομένως αποτελούν την τέλεια λύση αποθήκευσης για τις περισσότερες περιπτώσεις, όπως η εκτέλεση ενός DIY NAS ή η λήψη τακτικών αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων. Ακόμη και με τους SSD να αναλαμβάνουν, οι SATA HDD εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς για μαζική αποθήκευση.

Τι είναι το SAS;

Το SAS σημαίνει Serial Attached Small Computer System Interface. Χρησιμοποιεί παρόμοιο σύνδεσμο με το SATA, χρησιμοποιώντας επίσης 15 ακίδες για τροφοδοσία και επτά για μεταφορά δεδομένων. Ωστόσο, η διάσπαση στην υποδοχή SATA μεταξύ των ακροδεκτών τροφοδοσίας και μεταφοράς δεδομένων δεν είναι τόσο εμφανής.

Αδαμάντιος/Wikimedia

Οι μονάδες SAS είναι ταχύτερες και πιο αξιόπιστες από τις μονάδες SATA όσον αφορά τη μεταφορά δεδομένων. Μια υποδοχή SATA είναι γρήγορη στην αποθήκευση δεδομένων, αλλά τα εξερχόμενα δεδομένα δεν μεταφέρονται με την ίδια ταχύτητα. Η SAS διορθώνει αυτό το πρόβλημα μεταφέροντας δεδομένα τόσο γρήγορα όσο εισέρχονται.

Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εφαρμογές και διακομιστές σε εταιρικό επίπεδο που έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία 24/7. Σύμφωνα με Toshiba, ένας από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές σκληρών δίσκων στον κόσμο, ο μέσος χρόνος μεταξύ των βλαβών (MBTF) για μονάδες SAS είναι μεταξύ 1,4 και 2,5 εκατομμύρια ώρες χρήσης μεταξύ 5 και 55 βαθμών Κελσίου. Αντίθετα, το MTBF για μονάδες SATA γενικής χρήσης είναι μόνο περίπου 600.000 ώρες χρήσης στην ίδια θερμοκρασία. Ιστότοπος σύγκρισης Διαφορετικά τοποθετεί αυτή τη διαφορά σε 1,2 έως 1,6 εκατομμύρια ώρες χρήσης στους 45 βαθμούς Κελσίου για SAS και 700.000 ώρες έως 1,2 εκατομμύρια ώρες στους 25 βαθμούς Κελσίου για μονάδες SATA.

  Samsung Galaxy S20: Ενεργοποίηση χειρονομιών και αλλαγή σειράς κουμπιών γραμμής πλοήγησης

Καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, ωστόσο, και είναι κοινή πρακτική να φορτώνει μια μονάδα SAS το λειτουργικό σύστημα σε έναν διακομιστή και να χρησιμοποιεί μονάδες SATA για αποθήκευση. Αυτό γίνεται επίσης επειδή οι μονάδες SAS εστιάζουν περισσότερο στις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων παρά στην αποθήκευση, που σημαίνει ότι οι μονάδες SAS άνω των 500 GB μπορεί να είναι αρκετά ακριβές.

SATA εναντίον SAS: Ποια είναι η διαφορά;

Οι δίσκοι SATA και SAS έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, επομένως εδώ είναι ένας εύχρηστος πίνακας για να συγκρίνετε τα δύο.

SATA

SAS

Τύπος σύνδεσης

Τροφοδοσία 15 ακίδων, δεδομένα 7 ακίδων (διαίρεση σύνδεσης)

Τροφοδοσία 15 ακίδων, δεδομένα 7 ακίδων (συγχωνευμένη υποδοχή)

Ταχύτητα

5400 έως 7200 RPM, μεταφορά δεδομένων έως 6Gb/s

7200 έως 15000 RPM, μεταφορά δεδομένων έως 12 Gb/s (με SAS διπλής θύρας)

Αξιοπιστία

700.000 έως 1,2 εκατομμύρια ώρες στους 25°C, μπορεί να αποτύχει κατά τη διάρκεια ή μετά από παρατεταμένη χρήση

1,2 εκατομμύρια έως 1,6 εκατομμύρια ώρες στους 45°C, σχεδιασμένο για χρήση 24/7

Τιμή

Οι μονάδες δίσκου 1 TB ξεκινούν από ~ 25 $

Σχετικά πιο ακριβό. Οι μονάδες δίσκου 1 TB ξεκινούν από 35 $ – 40 $.

Περιπτώσεις χρήσης

Υπολογιστές καταναλωτών, φορητοί υπολογιστές και λύσεις αποθήκευσης

Εταιρικά περιβάλλοντα όπως διακομιστές και κέντρα δεδομένων.

  Ο Sam Altman για την έναρξη και τη λειτουργία μιας επιτυχημένης εκκίνησης

Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί άλλοι τύποι σύνδεσης, ειδικά αν μιλάτε για χρήση υπολογιστή από καταναλωτές. Το SATA, σε σύγκριση με τα NVMe και M.2, υπολείπεται όσον αφορά την αξιοπιστία και την ταχύτητα. Ακόμη και οι PCIe SSD μπορούν να είναι μια καλή εναλλακτική σε σύγκριση με το SATA.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε SATA ή SAS;

Όπως μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε, και οι δύο τεχνολογίες έχουν συγκεκριμένες χρήσεις. Εάν θέλετε να προσθέσετε μαζική αποθήκευση στον υπολογιστή σας ή στο τοπικό NAS, το SATA είναι μια καλύτερη επιλογή συνολικά. Όχι μόνο έχετε άφθονο χώρο αποθήκευσης με σχετικά μικρότερο κόστος, αλλά έχετε επίσης αξιοπρεπείς ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων σε περίπτωση που μεταφέρετε δεδομένα στον εσωτερικό σας σκληρό δίσκο ή μέσω του δικτύου σε ένα NAS.

Ωστόσο, εάν αναζητάτε χώρο αποθήκευσης για διακομιστή, σταθμό εργασίας με ένταση επεξεργασίας, κέντρο δεδομένων ή οποιοδήποτε άλλο εταιρικό περιβάλλον, το SAS είναι η καλύτερη επιλογή. Λαμβάνετε ταχύτερο, πιο αξιόπιστο χώρο αποθήκευσης σχεδιασμένο να λειτουργεί συνεχώς χωρίς αποτυχία. Τούτου λεχθέντος, έρχεται σε ένα ελαφρύ ασφάλιστρο: κόστος. Μια μονάδα SAS 1 TB μπορεί να είναι σημαντικά πιο ακριβή από μια μονάδα SATA 1 TB λόγω της δημοτικότητας της τελευταίας. Το ακριβές κόστος μπορεί να διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, αλλά οι μονάδες SAS είναι η πιο ακριβή επιλογή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Συνολικά, η επιλογή εξαρτάται από το για το οποίο θα χρησιμοποιήσετε τη μονάδα δίσκου σας. Εάν θέλετε απλώς να το τοποθετήσετε στον υπολογιστή σας για να λειτουργεί ως μαζική αποθήκευση, είστε καλύτερα με το SATA. Ωστόσο, εάν θέλετε να αναβαθμίσετε τον χώρο αποθήκευσης σε έναν διακομιστή ή θέλετε η μονάδα δίσκου να είναι συνεχώς ενεργή, το SAS είναι ο καλύτερος τρόπος.