Ποια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Βασικά Takeaways

  • Το Signal προσφέρει καλύτερες δυνατότητες απορρήτου και ασφάλειας από το WhatsApp, με πιο συντηρητικές πολιτικές συλλογής δεδομένων.
  • Το Signal έχει μικρότερη βάση χρηστών σε σύγκριση με το WhatsApp, γεγονός που καθιστά δυνητικά πιο δύσκολο να πειστούν οι επαφές να αλλάξουν πλατφόρμες.
  • Το WhatsApp έχει περισσότερες δυνατότητες για επαγγελματικά μηνύματα, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για τη σύνδεση με πελάτες.

Το WhatsApp και το Signal κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων εφαρμογών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων τόσο για κινητά όσο και για υπολογιστές. Με τις αυξανόμενες ανησυχίες για το απόρρητο στο WhatsApp, πολλοί έχουν σκεφτεί να μεταβούν στο Signal. Λοιπόν, πώς συγκρίνονται οι δύο εφαρμογές;

WhatsApp εναντίον Signal: Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν

WhatsApp και Σήμα μοιράζονται ένα παρόμοιο σύνολο χαρακτηριστικών. Είναι και οι δύο δωρεάν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών.

Ακολουθεί μια γρήγορη σύνοψη των βασικών λειτουργιών που προσφέρουν και οι δύο εφαρμογές:

  • Μηνύματα που εξαφανίζονται.
  • Κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.
  • Αυτοκαταστροφικά μέσα.
  • Έλεγχοι ειδοποιήσεων.
  • Συγχρονισμός μεταξύ πλατφορμών.
  • Ενημερώσεις κατάστασης.
  • Αντίγραφα ασφαλείας συνομιλίας.

Και οι δύο εφαρμογές ενσωματώνουν ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας για την απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας και την επαλήθευση νέων επαφών χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό αριθμό ασφαλείας.

Το WhatsApp και το Signal διαθέτουν επίσης μηνύματα που εξαφανίζονται, η οποία είναι μια επιλογή που διαγράφει αυτόματα τα μηνύματα μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στο WhatsApp, μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε τα μηνύματά σας να εξαφανίζονται μετά από 24 ώρες, 7 ημέρες ή 90 ημέρες. Το σήμα σάς δίνει λίγο μεγαλύτερη ευελιξία και μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε τα μηνύματά σας να εξαφανιστούν μετά από 30 δευτερόλεπτα, 5 λεπτά, 1 ώρα, 8 ώρες, μια ημέρα, μια εβδομάδα ή έναν μήνα. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε πλήρως την επιλογή ή να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο χρονικό όριο.

Όσον αφορά τις ειδοποιήσεις push, οι χρήστες του WhatsApp έχουν τη δυνατότητα είτε να απενεργοποιήσουν πλήρως τις ειδοποιήσεις είτε να απενεργοποιήσουν τις προεπισκοπήσεις μηνυμάτων.

Το Signal μεταφέρει το απόρρητο των ειδοποιήσεών σας στο επόμενο επίπεδο και επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν εάν θέλουν οι ειδοποιήσεις να εμφανίζουν μόνο το όνομα της επαφής, τόσο το όνομα όσο και το μήνυμα της επαφής ή ούτε το όνομα της επαφής ούτε το μήνυμα. Μπορείτε επίσης να αποκρύψετε εντελώς τις ειδοποιήσεις.

  15 καλύτερα εργαλεία για να δημιουργήσετε υπέροχες παρουσιάσεις στο Διαδίκτυο

Όσον αφορά τη χρήση πολλών συσκευών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WhatsApp σε έως και τέσσερις συνδεδεμένες συσκευές τη φορά. Ομοίως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Signal σε έως και πέντε συνδεδεμένες συσκευές κάθε φορά.

Το WhatsApp και το Signal είναι και τα δύο διαθέσιμα σε iOS, Android, Windows και Mac. Ενώ το Signal είναι διαθέσιμο για Linux, δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημος πελάτης WhatsApp για Linux τη στιγμή της σύνταξης.

WhatsApp εναντίον Signal: Οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων συγκρίθηκαν

Λοιπόν, τώρα που γνωρίζετε τις ομοιότητές τους, τι γίνεται με τις διαφορές τους; Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των εφαρμογών είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τη συλλογή δεδομένων.

Διαθέτουν επίσης διαφορετικά όρια μεγέθους για ομαδικές συνομιλίες και κλήσεις, αλλά είναι παρόμοια όσον αφορά τη φιλικότητα προς τον χρήστη.

Ασφάλεια και Απόρρητο

Το Signal ήταν η πρώτη δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που προσέφερε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο τόσο για συνομιλίες ένας προς έναν όσο και για ομαδικές συνομιλίες.

Αν και αυτό δεν συνέβαινε πάντα, το WhatsApp χρησιμοποιεί επίσης κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Αλλά οι εφαρμογές χειρίζονται διαφορετικά τα μεταδεδομένα.

Κάθε φορά που στέλνετε ένα μήνυμα σε κάποιον, στέλνετε επίσης μεταδεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως πότε παραδόθηκε το μήνυμά σας και ποιος είναι ο παραλήπτης. Και οι δύο πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης που αναπτύχθηκε από την Open Whisper Systems.

Ενώ η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο διασφαλίζει το απόρρητο των μηνυμάτων σας, όπως Ειδήσεις MIT Σημειώσεις, αυτά τα συστήματα δεν προστατεύουν πάντα τα μεταδεδομένα. Εδώ προκύπτει μια βασική διαφορά μεταξύ WhatsApp και Signal.

Το WhatsApp μπορεί να μοιραστεί τα στοιχεία του λογαριασμού σας με τη μητρική του εταιρεία, τη Meta. Αυτό περιλαμβάνει τον αριθμό τηλεφώνου, τη χρήση της εφαρμογής, τις πληροφορίες συσκευής, τη διεύθυνση IP, μεταξύ άλλων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή.

Αντίθετα, το Signal χρησιμοποιεί μια δυνατότητα που μπορεί να προστατεύσει τα μεταδεδομένα σας, που ονομάζεται Sealed Sender. Αυτή η δυνατότητα κρύβει πληροφορίες για τον αποστολέα, ακόμη και από την ίδια την πλατφόρμα.

Σύμφωνα με Πολιτική απορρήτου της Signal, η εφαρμογή συλλέγει ορισμένες πληροφορίες λογαριασμού και ενδέχεται να αποκτήσει πρόσβαση στις επαφές σας εάν επιλέξετε αυτήν τη δυνατότητα. Χρησιμοποιεί επίσης μια υπηρεσία τρίτου μέρους για την επαλήθευση του λογαριασμού σας με ένα PIN μίας χρήσης.

Η πολιτική απορρήτου αναφέρει επίσης: «Η Signal δεν πουλά, ενοικιάζει ή δημιουργεί έσοδα από τα προσωπικά δεδομένα ή το περιεχόμενό σας με οποιονδήποτε τρόπο — ποτέ».

  Πρέπει να κάνετε συναλλαγές στο Mac σας με την Apple ή με τρίτο μέρος;

Σύμφωνα με Πολιτική απορρήτου του WhatsApp, η πλατφόρμα συνεργάζεται με άλλες εταιρείες Meta και τρίτους παρόχους υπηρεσιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Αυτές οι εταιρείες ενδέχεται να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που συλλέγει το WhatsApp για εσάς. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί επίσης cookies.

Σύμφωνα με αυτήν Σελίδα App Storeτο WhatsApp μπορεί να συλλέξει τις ακόλουθες πληροφορίες και να τις συνδέσει με την ταυτότητά σας: αγορές, οικονομικά στοιχεία, τοποθεσία, στοιχεία επικοινωνίας, επαφές, περιεχόμενο χρήστη, αναγνωριστικά, δεδομένα χρήσης, διαγνωστικά και ιστορικό αναζήτησης.

Σε αντίθεση, Καταχώριση App Store της Signal σημειώνει ότι συλλέγει στοιχεία επικοινωνίας αλλά δεν συνδέει αυτά τα δεδομένα με την ταυτότητά σας.

Συνολικά, το Signal κερδίζει στην κατηγορία απορρήτου λόγω των χαρακτηριστικών απορρήτου και των πολύ πιο συντηρητικών πολιτικών συλλογής δεδομένων σε σύγκριση με το WhatsApp.

Βίντεο και Φωνητικές κλήσεις

Οι βιντεοκλήσεις και οι φωνητικές κλήσεις τόσο στο WhatsApp όσο και στο Signal είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πλατφορμών, δεν μπορεί να ακούσει ή να υποκλέψει τις κλήσεις σας.

Για να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία σας χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση IP σας, το Signal και το WhatsApp προσφέρουν και τα δύο μια λειτουργία ασφαλείας (αναμετάδοση κλήσης) που μεταδίδει την κλήση σας μέσω των διακομιστών της εταιρείας για την προστασία της διεύθυνσης IP σας.

Μπορείτε να έχετε έως και 32 συμμετέχοντες όταν χρησιμοποιείτε ομαδικές βιντεοκλήσεις WhatsApp και έως 256 συμμετέχοντες σε μια ομαδική φωνητική κλήση. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να έχετε μια ομαδική βιντεοκλήση ή φωνητική κλήση Signal με έως και 40 συμμετέχοντες.

Το WhatsApp κυκλοφόρησε επίσης τη δυνατότητα έναρξης φωνητικών συνομιλιών τύπου Discord, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν έως και 32 συμμετέχοντες.

Δημοτικότητα

Σύμφωνα με Statista, το WhatsApp έχει περίπου 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Εν τω μεταξύ, Business of Apps υποδηλώνει ότι το Signal είχε περίπου 40 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το 2022. Αυτό σημαίνει ότι το WhatsApp είναι πολύ πιο δημοφιλές ως η μεγαλύτερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο.

Ωστόσο, μην αφήσετε αυτά τα στοιχεία να σας ξεγελάσουν. Το Signal έχει εγκριθεί από δημόσια πρόσωπα όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν, κάτι που μιλάει πολύ για τη δέσμευση της πλατφόρμας για το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών της.

Δυστυχώς, η μικρότερη βάση χρηστών του Signal σημαίνει ότι είναι πιθανό η πλειοψηφία των επαφών σας και των ατόμων με τα οποία θέλετε να συνομιλήσετε να μην χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Επομένως, θα πρέπει να περάσετε από την ταλαιπωρία να πείσετε τους φίλους και την οικογένειά σας να δοκιμάσουν την πλατφόρμα και να αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν αντί για το WhatsApp.

  Εισαγάγετε προσαρμοσμένο αριθμό γραμμών στο Excel με αυτήν την απλή μακροεντολή

Ομαδικές συνομιλίες

Μια ομαδική συνομιλία WhatsApp μπορεί να έχει έως και 1.024 άτομα και μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομαδική συνομιλία Signal με έως και 1.000 άτομα. Εάν είστε διαχειριστής ομάδας σε μια ομαδική συνομιλία WhatsApp ή Signal, μπορείτε να προσκαλέσετε άτομα να συμμετάσχουν στη συνομιλία κοινοποιώντας απλώς έναν σύνδεσμο μαζί τους.

Και οι δύο πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων διαθέτουν επίσης έγκριση διαχειριστή, η οποία επιτρέπει στους διαχειριστές ομαδικής συνομιλίας να ελέγχουν κάθε αίτημα συμμετοχής στην ομάδα προτού επιτραπεί σε ένα μέλος να συμμετάσχει.

Και στις δύο πλατφόρμες, οι διαχειριστές μπορούν να αφαιρέσουν μέλη, να επεξεργαστούν πληροφορίες ομάδας και να αποφασίσουν ποιος μπορεί να στείλει μηνύματα ή να πραγματοποιήσει φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις εντός της ομάδας.

Φιλικότητα προς τον χρήστη

Το σήμα είναι ελαφρώς πιο προσαρμόσιμο από το WhatsApp και σας επιτρέπει να αλλάξετε το χρώμα της συνομιλίας σας και το εικονίδιο της εφαρμογής, μαζί με επιλογές για την εξατομίκευση του φόντου σας και την εναλλαγή μεταξύ φωτεινής και σκοτεινής λειτουργίας.

Από την άλλη πλευρά, το WhatsApp σάς επιτρέπει να επιλέξετε μια προσαρμοσμένη ταπετσαρία και να κάνετε εναλλαγή μεταξύ φωτεινής και σκοτεινής λειτουργίας. Κατά την εγκατάσταση, και οι δύο πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν μια απλή διαδικασία εγκατάστασης, η οποία διευκολύνει τους χρήστες να ξεκινήσουν.

Δεδομένου ότι και οι δύο πλατφόρμες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως ενημερώσεις κατάστασης, η πλοήγηση σε καμία δεν θα είναι πρόκληση.

Business Messaging

Μια βασική διαφορά μεταξύ WhatsApp και Signal είναι η υποστήριξη για επιχειρηματικά μηνύματα και κανάλια εκπομπής.

Τα κανάλια WhatsApp, τα οποία επιτρέπουν στους διαχειριστές να στέλνουν μηνύματα εκπομπής στους ακόλουθούς τους, κυκλοφόρησαν το 2023. Επιπλέον, το WhatsApp Business παρέχει λειτουργίες όπως αυτοματοποιημένες απαντήσεις, επισήμανση μηνυμάτων σε συγκεκριμένες ομάδες και ένα εργαλείο προγραμματισμού μηνυμάτων.

Το Signal δεν περιλαμβάνει αυτές τις δυνατότητες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ιδανικό αν θέλετε να συνδεθείτε με τους πελάτες σας.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε WhatsApp ή Signal;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Signal ξεπερνά το WhatsApp όσον αφορά την ασφάλεια και το απόρρητο. Ενώ το WhatsApp φαίνεται να πλησιάζει το Signal και παρουσιάζει συνεχώς νέες δυνατότητες ασφάλειας, οι πρακτικές συλλογής δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών είναι πολύ διαφορετικές.

Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια και το απόρρητο, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το Signal.

Το μόνο μειονέκτημα, κατά τη γνώμη μας, είναι η πιθανότητα τα άτομα με τα οποία σκοπεύετε να συνομιλήσετε να μην είναι χρήστες του Signal και θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να τα πείσετε να εγγραφούν στην πλατφόρμα. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, το WhatsApp είναι μια σταθερή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στην οποία είναι πιθανό να χρησιμοποιούν τα περισσότερα άτομα που γνωρίζετε.